Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tutkiskellaas vaihteeksi ryssälän inflaatiota keskuspankin koron kautta:
Katso liite: 120044
Näin jälkikäteen nähdään suoraan että noin 2023 puoleenväliin korko noudatteli inflaatiota ja ruplan ulkoista arvoa. Hyökkäyssodan alussa piti puolustaa ruplan arvoa voimakkaasti ja siitä tuo 2022 piikki. Kun tilanne stabiloituu pudottiin inflaatio + jotain korkoon. Keskuspanki näkemä inflaatio on aina enemmän tai vähemmän 12 kuukauden kumulatiivinen keski-inflaation. Vuoden 2023 aikana ryssä kytkettiin irti ulkomaisesta rahamaailmasta ja ruplan kurssi siirtyi valtion säännöstelemään tuontiin. Tällä menetelmällä kurssi on jäädytetty siihen 100rup=1usd tasoon. Näin keskuspankin korko on käytännössä vain inflaatioon pohjatuva 2023 lopussa. Joten tuo 16% korko 2023 lopussa kertoo että 2022 inflaatio oli 10-15% välimaastossa. Vuoden 2024 alussa tulee tökkäys, eli politiikka alkaa ohjata keskuspankki. Reaaliteetit tulee sitten 2024 puolessa välissä vastaan ja korko karkaa +20% lukemiin. Tältä pohjalta 2024 inflaatio täytyy olla vähintään 20%, koska keskuspankki ei voi lainata rahaa alle inflaation. Muuten homma karkaa käsistä ja pankit alkaa lihoa keskupankin kustannuksella. 2025 tämä yhteys sitten katkotaan lopullisesti ja siirrytään markkinaehtoisesta komentotalouteen

Suljetussa taloudessa inflaatio heijastelee aika suoraan liikkeellä olevan rahan määrän kasvua. Tähän mennessä tiedetään että ryssän verinen hyökkäyssota on rahoitettu eläkerahastoilla ja sotateollisuuden lainoilla. Öljyn vientituloilla sitten pyöritetään yhteiskuntaa, kuten aikaisemmin. 2022 rahoitus olis ilmeisesti +500miljardia lainoilla ja hyvinvointirahastoilla. Sama tahti on jatkutun väkisin 2023, 2024 ja edelleen 2025. Hyvinvointirahatojen kuivuttua rahoitus pohjautuu lainoitukseen. Koska rahaa ei saa ulkoa niin lainoitus on keskuspankin lainaa pankeille jotka sitten lainaa edelleen sotateollisuuteen. Käytännössä painetaan rahaa. Sotateollisuuden kautta tuo raha kiertää vuoden-kahden viiveellä talouteen joka sitten näkyy inflaationa. Ryssän GPD on noin 2000miljardia joten tuo 2022 500miljardia on aika suoraan saavutettu vuosi-inflaatio eli +20%. Käytännössä ryssä joutuu siis painamaan sotimiseen tarvittavat rahat. Tämä realisoituu siihen että kierrossa oleva rahan määrä kasvaa 20-30% joka vuosi. No käytännössä tämä ei riitä koska taloudesta ei voi tuota määrä ottaa irti jatkuvasti sotimiseen joten painettavana rahan määrä on pakko nostaa normaalin talouden tukemiseen. Nykymenolla suurin osa taloudesta on jo kannattamatonta korkotason takia ja tästä alkaa sitten se exponentiaalinen rahanpainamisen kierre. 2024 korkokäyrä kertoo juuri tästä, eli homma karkasi lapasesta ja nykyinen inflaatio lienee oikeasti 40-50% luokassa. Siihenhän tuo koronnosta osoittaisi jos 2024 ekan puoliskon suora jätetään huomiotta ja jatketaan siitä edes suoralla käyrällä ylöspäin.
Katso liite: 120046
Käytännössä ryssä painoi siis jo 2024 50% ruplia GPD:stä. Vuositasolla lukemat olisi siis suurinpiirtein näin varovaisella minimiarviolla:
2022: 20%
2023: 30%
2024: 50%
2025: 80%

Tältä pohjalta on siis helposti nähtävissä että 2022-2023 sota oli vielä hallittavissa kunhan se olisi loppunut. 2024 tilanne olisi vielä täysin ok jos ulkomaiset valuutat olisi olleet käytössä. 2025 ulkomaisten valuuttavarantojen jäätyminen alkaa näkyä tosissaan koska hvyinvointirahastot on jo syöty ja setelipaino alkaa ylikuumeta kunnolla. 2026 on sitten hyvin mielenkiintoinen jos sotamenoja ei saada pikaisesti kuriin tai jostain uutta rahaa ryssän talouteen. Toistaiseksi mennään säännöstellyillä hinnoilla mutta tuo tie tulee vastaan kesän-syksyn aikaan. Loppuvuodesta ryssä on vaihdantataloudessa. Tällöin setelipainamisella ei enää saada mitään aikaan koska rupla tulkitaan sisämarkkinoillakin arvottomaksi. Inflaatio huitelee sadoissa prosenteissa.

Laskelma perustuu vahvasti keskuspankin korkoon ja sen tulkintaan historiallisten tapahtumien pohjalta. Tulkittava ajanjakso on myös lyhyt, vain 6kk ja datapisteitä on vähän. Toisaalta ryssälän uutiset todellisesta kulutus- ja ruokatarvikkeiden hinnannousuista näyttäisi osuvan aikahyvn tälle käyrälle. Ukrainan tiedot eli Budanovin lausahdus ryssän taloudesta on tällä samalla käyrällä, heillä lienee erittäin hyvät tiedot ryssälän taloudesta. Joten en ihmettele yhtään että Zelenskillä ei ole mitään kiirettä hyppiä Trumpin pillin tahtiin. Ukrainassa odotellaan varamsti mielenkiinnolla ryssän keskuhallinnon tehokasta siirtymää täydelliseen ohjattuun komentotalouteen, tästähän meillä on hyvä esimerkki eli Neuvostoliitto. Nyt vain ei ole sitä maailmanluokan teollisuuspohjaa alla.
Ryssä on myynyt pimeillä markkinoilla 100 tonnia kultaa, josta Puola on tullut tietoiseksi jotain kanavaa pitkin. Lienee selvää, että mikäli kultaa myydään pimeästi niin taloudessa ei ole kaikki mennyt suunnitelmien mukaan.

Kommenttien mukaan tuosta saanee noin kymmenen miljardia kovaa valuuttaa äkillisiin menoihin.

 
Ryssien inflaatiotason satuilu on sinällään huvittavaa seurattavaa kun kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat yli kymmenen prosenttia tai pieniä korotuksia tulee useita per vuosi, mutta silti pokerina valehdellaan että inflaatio on alle 10 pinnaa.

Tässä esimerkiksi mainitaan kotimainen hiili, joka on useimmille kaupungeille sekä yrityksille sekä sähköntuotannon että lämmöntuotannon perushyödyke ja sen hinta on noussut 2024 10 % ja uusia korotuksia tarvitaan, koska vientimarkkina ei vedä. Tuo viime vuonna tehty korotushan tulee tämän vuoden sähkön- ja lämmön hintoihin varastojen sekä hankinnan viiveen kautta.

Due to lower exports the price of coal in the domestic market in 2024 has already increased by 10%, while cutting export shipments will push prices up even more.



Tässä on Reutersin kolumnistin artikkeli liittyen Venäjän ja EU:n eri suunnista suhteessa fossiilisiin polttoaineisiin energiantuotannossa (EU alueella laskenut 10 % 2022 --> 2024 ja Venäjällä kokonaisuutena noussut 1 %, mutta hiilen kulutus 12 %). Kun EU alueella on niiden käyttö vähentynyt niin Venäjällä käyttö on lisääntynyt. On tärkeä huomioida, että se ei ole Venäjälle mikään aito kilpailutekijä, koska se oli monilla sektoreilla kilpailukyvytön Euroopan tuotantoa vastaan jo ennen sotaa, mutta nyt kun siellä on polttoaineiden hinnat nousseet vientimarkkinan hyydyttyä (kaasu ja sen siirto kymmeniä prosentteja ja hiili ainakin 10 % vuodessa, todennäköisesti enemmänkin pienille kuluttajille sekä rahtimaksujen korotukset päälle) joten kilpailukyky rapautuu jatkuvasti yhä enemmän.

Kirjoittaja tiivistääkin asian aikalailla samaan miltä se on näyttänyt parin edellisen vuoden ajan. Paluuta takaisin ei ole, koska tarve on alkuperäiseltä volyymiltaan poistunut ja edelleen hyvin nopeasti pienenemässä. Antaa hyvin kuvan siitä kuinka epätoivoiselta pyristelyltä ryssien talouden oikaisu edes tämän vuosikymmenen loppuun mennessä vaikuttaa. Se mikä on menetetty on menetetty ja uudet tuottajat ovat ottaneet jäljellä olevasta markkinasta niin tiukan otteen, että siihen on paha tulla mukaan mitenkään kannattavasti.

That in turn could result in the emergence of dramatically different energy systems that may further reduce potential trade ties between Russia and the EU, even if a potential peace deal begins to take shape over the coming months.

 
Viimeksi muokattu:

”JSC TransTeleCom Company on JSC Russian Railwaysin tytäryhtiö. Se palvelee Venäjän rautateiden valokaapelia ja viestintäjärjestelmiä, joiden kautta Venäjän rautateillä kommunikoidaan, mukaan lukien rautatieliikenteen turvallisuuteen vaikuttavat. Kuten sähkekanava VChK-OGPU ja Rucriminal.info selvittivät, Roman Vasilyevich Kravtsov liittyi yritykseen vuonna 2018, alkoi TTK:n nopea romahdus, joka on nyt johtanut sen huippuunsa.
Kaikki nämä vuodet Kravtsov ja Co. ovat säästäneet kirjaimellisesti kaikesta. Palkkarahastoa leikattiin vuosittain, ajoneuvot ovat kauheassa kunnossa, materiaalipohja on kulunut.
Nykyään TTK:ssa palkat ovat 1,5-2 kertaa markkinahintaa alhaisemmat. Pätevät asiantuntijat voidaan laskea sormiin, ja he jatkavat lopettamista. Nuoret eivät tule yritykseen niukkojen palkkojen takia. Alueilla on enää 1-2 laitteiston käyttöön kykenevää henkilöä. Palkat indeksoidaan vain Venäjän rautateille raportoimista varten, eivätkä ne tarjoa todellista kasvua.
Helmikuun alussa 2025 Sverdlovsk TTK Operations Servicen teknisten osastojen työntekijät (joka huoltaa Venäjän rautateiden viestintäjärjestelmiä Sverdlovskin rautateillä) alkoivat irtisanoutua massassa alhaisten palkkojen vuoksi, ja noin 85 % henkilökunnasta kirjoitti erokirjeitä. Kiireesti saapuneet TTK:n yrityskeskuksen ylin johtajat operatiivisen osaston johtajan VN Naddennyn johdolla pitivät tiimin kanssa kokouksen, jonka jälkeen joukko muita työntekijöitä jätti erokirjeen, ja loput olivat entistä päättäväisempiä lähtemään yrityksestä lähitulevaisuudessa.
Maaliskuussa 2025 Sverdlovskin rautateillä ei ole käytännössä ketään huoltamassa kaapelilinjoja ja viestintälaitteita. TTK:n muilta osastoilta on mahdotonta siirtää työntekijöitä laajan teknisen henkilöstöpulan vuoksi. Venäjän rautateiden kaapeleita ja järjestelmiä huoltavat koko maassa TTK:n työntekijät, muodollisesti siksi, ettei Venäjän rautateiden ja TTK:n välisen sopimuksen mukaisten töiden suorittamiseen ole teknistä henkilökuntaa. Tämä johtaa jo Venäjän rautateillä onnettomuuksiin, joihin liittyy liikennekatkoksia.
Kravtsovin harjoittama tiukka säästöpolitiikka on vaarantanut rautatieliikenteen turvallisuuden (mukaan lukien matkustajakuljetukset) käytännössä koko maassa.
TTK:n yhteyteen on perustettu useita tytäryhtiöitä, joiden kautta nostetaan varoja. Kravtsov on läheisessä yhteydessä Service Telematics LLC:hen, jolle on annettu kaikki merkittävät sopimukset. Usein sopimuksen mukaan työt tekee Service Telematics, mutta itse asiassa ne tekevät TTK:n kokopäiväiset työntekijät.
 
Venäjällä uutisoitiin taas kiinalaisautojen iloista. Suuressa määrässä Haval Jolion autoissa syttyi moottorin merkkivalo ja syyksi arvellaan korkeapainetta, siis sää aiheutti merkkivalon syttymisen. Saman mallin ongelmiin kuuluu mm. jarruvalojen syttyminen ilman jarrupolkimen painallusta, itsestään syttyvät ja sammuvat valot jne.

Owners of Haval Jolion crossovers have encountered a mass problem​


In St. Petersburg, owners of Haval Jolion crossovers have begun to contact dealers en masse because the Check Engine indicator has been triggered. This was reported by the Delovoy Peterburg (DP) publication.

As one of the motorists said, when he encountered this problem and went to a car service, he was the 20th, and when he got to the mechanic, the number of calls exceeded four dozen. By the time diagnostics began, the dealer had already received more than 60 signals with similar complaints.

It is assumed that the cause of the breakdown was abnormally high atmospheric pressure: on the day of the request (February 7), it exceeded 790 millimeters of mercury, and on February 8 it reached 791.3 millimeters.

Commenting on this situation, Vitaly Bondar, Development Director of Provolta & Team Service, said that Chinese-made cars do not undergo testing in extreme conditions. As a result, the operating pressure ranges and sensors installed on them are not ready for Russian conditions. Therefore, due to a pressure sensor error, the turbines stop working at full capacity, which can lead to slow acceleration. Moreover, the electronic engine control unit can switch it to emergency mode, limiting the power.

It has already been reported that Haval Jolion cars sometimes present their owners with unpleasant and incomprehensible surprises. Thus, according to one car owner, the car begins to behave strangely as soon as it leaves Moscow and the Moscow region. The headlights turn on and off by themselves, the ignition restarts, and the on-board computer erroneously signals that the side mirrors are folded. In addition, the brake lights turned on even when the driver did not brake, and the ventilation failed.
https://lenta.ru/news/2025/02/25/vladeltsy-krossoverov-haval-jolion-stolknulis-s-massovoy-problemoy/
 
Lisää huonoja uutisia ryssien kaasun myyntiin liittyen. Turkki on tehnyt Turkmenistan kanssa toimitussopimuksen joka alkaa maaliskuun alusta ja määrät kasvavat hiljalleen 1.3 miljardista kuutiosta ylöspäin, Iran saa Turkmenistanin kaasun ja toimittaa Turkkiin omaansa tämän sopimuksen perusteella.



Tässä on tarkemmin siitä aiotusta putkesta, mutta eiköhän ryssä yritä vähintään estää tuon toteutuminen, riippuen tietenkin kuinka vahva Turkki tulee olemaan.

 
Ja USA:ssa nykyinen hallinto haluaa, että Keystone XL öljyputki rakennetaan. Tämä lienee se oikea kivi kengässä Kanadan kanssa, mutta olisihan se valtava määrä öljyä USA:n käyttöön ja muuta eteläisemmän USA:n öljyä jäisi myytäväksi muille tarvitseville.

 
Lainamarkkinat ovat aivan pohjassa ja siitäkin vähästä 85 % on valtion subventoimaa lainaa.

Ryssiä ei kiinnosta enää investoida mihinkään, joten se sitten menoa tämän pisteen jälkeen. Tuo on noin kymppi per ryssä kuukaudessa.

Näen sieluni silmin, kuinka Elviiralle on hankittu söpö tippakannu, jolla se voitelee painokoneen telan laakeria ja vartioi, että ruplaa tulee. Painosalin seinällä on henkarissa enkelin siivet, siinä vieressä missä työhaalarit roikkuu. Saa siitä valita, kummat pukee kun työvuoro alkaa.
 
Kuin musiikkia korville tämä ryssien hiiliteollisuuden kurimus.

Se ei ole ainoastaan Mechel joka on aivan henkitoreissaan vaan myös Raspadskaya on raportoinut tappiollisen tuloksen ja viime vuonna hävisi kassasta noin 250 MUSD ja jäi jäljelle vielä 87 MUSD, se menee jotakuinkin ensimmäisellä kvartaalilla ja firma on valmis pakettiin. Lisäksi Inskayan kaivos Kemerovon alueella on jo konkurssimenettelyssä maksamattomien verojen vuoksi.

Viimevuosi oli surkea, mutta tämä vuosi tulee olemaan vielä huonompi sillä ryssä on menettänyt asemiaan Aasiassa Kiinan, Taiwanin, Etelä-Korean ja erityisesti Japanin suhteen, jonne meni vain yksi laivalastillinen Venäjän hiiltä tammikuussa. Tilastot kokonaisuutena näyttävät alkuvuodelle 12 % volyymin pudotusta viime vuoteen verrattuna ja kaikki kulut ovat edelleen aivan laukalla ja kassat tyhjennetty, lainaa saisi mutta miten tuollainen pienen marginaalin teollisuuden ala voi ottaa lainaa +25 % koroilla, ei mitenkään.

In its financial results released on February 21 listed in U.S. dollars, Raspadskaya, which operates Russia's main coal mine, revealed that it ended 2024 with a net loss of $133 million compared with a profit of $440 million the previous year.

The firm burned through a large chunk of its cash reserves too, which by the end of last year were $87 million, down from $332 million 12 months earlier.

In a statement, its board of directors noted how the industry faced serious challenges from declining prices, while high inflation had increased the costs of labor, logistics and equipment.

The downward price trend and increased pressure from sanctions do not generate much optimism for the sector, added the statement, which said that no dividends would be paid to shareholders.

Meanwhile, in results which listed in the Russian currency, the ruble, Mechel reported a 5 percent drop in revenue to 335 billion rubles ($4.1 billion) and losses for 2024 of 37 billion rubles.

Raspadskaya in a statement: "In 2024, the coal industry faced serious challenges from declining coal prices and rising coal costs.

"Key factors were the rise in the cost of logistics, labor resources, the cost of purchasing equipment and spare parts and an increase in the tax burden (...) increased sanctions do not add optimism to coal miners."


 

Hulluja nuo ryssät🤪... Märissä päiväunissa kuvitellaan jo suomalaisyrityksiä ja erinomaisia tuotteita takaisin markkinoille, ja kohta taas tarjotaan natsikorttia ja esitetään mitä mielikuvituksellisempia väitteitä suomalaisten tekeminä... Perk.. le mitä touhua🤬😤
 
LinkdIn:issä tuli vastaan - ihan hyvä summaus näistä mitä tänne on postailtu tähän asti muiden toimesta.




Marie Poteriaieva 🐉Marie Poteriaieva 🐉 • 3rd+ • 3rd+Ukrainian 🇺🇦 | Telling stories of Bitcoin and crypto | Co-Founder of D.Center | Libertarian & animal loverUkrainian 🇺🇦 | Telling stories of Bitcoin and crypto | Co-Founder of D.Center | Libertarian & animal lover1d • 1 day ago
Follow
3 years of full-scale war: Ukraine resists, russia teeters on collapse.
Part 2: Economy.

russia’s sovereign wealth fund (FNB) has lost 2/3 of its reserves since the war began. What remains ($118bn) is tied up in some gold but mostly renminbi, exposing russia to devaluation risks as China expands its money supply.

In 2025, over 40% of russia’s budget spending is allocated to war and domestic repression: $135bn for the military and $34bn for police. This is 8% of the GDP. Meanwhile, a massive hidden ruble emission continues through bank loans to the military. Furthermore, regional budgets are drained to fund enlistment bonuses, which have surged from 200k RUB in 2022 to over 5M now.

War spending and soaring import costs due to sanctions have driven inflation. The real rate is now estimated at around 30% (officially 10%). CB attempted to curb it by raising interest rates to 21%, but prices kept climbing, strangling the economy. While new interest hikes are on pause, Russia has resorted to Soviet-style price controls on food and gasoline.

The real estate market is forming a bubble after the government canceled mortgage subsidies, forcing buyers to take loans at over 33% interest.

Due to sanctions, Gazprom is now unprofitable, selling gas to China at near-break-even prices ($271 per 1km³). It still supplies Europe but at $481, down from $983 in 2022.

China is scaling back its russian coal imports (-7% in 2024), and those it does buy come at rock-bottom prices, effectively killing the industry. As coal mines struggle to turn a profit, the domestic market is also suffering. In Kuzbass, russia's famous coal region, residents are now pleading in videos for affordable coal to avoid freezing.

In electricity-heated areas, like Irkutsk or Primorye, people risk freezing too. Monthly electricity bills have recently skyrocketed to 20-30k RUB for an average apartment, while the median salary is only 38k RUB.
And if you’re wondering why russians heat with electricity, here’s the irony: millions of households in the world’s largest gas-exporting country still lack access to gas. This from the nation that threatened to freeze Europe 🙄

Civilian industries are in decline. Sanctions have made imports prohibitively expensive, while inflated military wages (and war losses) have drained the labor force—russia’s economy is currently short 5 million workers.

Investors see the writing on the wall. Even with a 17%+ yield, russia is struggling to sell government bonds. External investors are nonexistent—despite putin’s desperate courtship of Xi and Modi, no Chinese or Indian businesses have set up ventures in russia since the war.

russia’s pivot to the East has been a failure. Exports to China and India are unprofitable and logistically challenging, and imports expensive. Yes, geography matters. Also, unlike European companies that once brought their technologies to russia, China is only using russian labor for basic assembly.

It’s time to call putin’s bluff.
 

Hulluja nuo ryssät🤪... Märissä päiväunissa kuvitellaan jo suomalaisyrityksiä ja erinomaisia tuotteita takaisin markkinoille, ja kohta taas tarjotaan natsikorttia ja esitetään mitä mielikuvituksellisempia väitteitä suomalaisten tekeminä... Perk.. le mitä touhua🤬😤
Eiköhän nuo poistumisen ja takavarikkojen tappiot riitä aika pitkään muistuttamaan, ettei kannata palata.
 
Toi Tank kuulostaa osuvalta! Kohta pakko-ottavat ne rintamalle?
Eiköhän nuo poistumisen ja takavarikkojen tappiot riitä aika pitkään muistuttamaan, ettei kannata palata.
Ja vaikka olisi heittämässä järjen narikkaan - miten siellä tekee rahaa tai kotiuttaa yhtään mitään muutamaan vuoteen, kun rupla on monopolirahaa, eikä eurojen ja taalojen käyttöä maksamiseen ole vielä sallittu, kuten neukkulan romahdettua. ;)
 
Ei ne oppinut -90luvun kusetuksista ja tappioista. Niin ei ne ole oppinut näistäkään. Kyllä monet firmat ryntää heti takasin kun vain pääsee ja sit taas ihmetellään kun menee vituiksi.
Olin itse Venäjänkaupassa mukana 90-luvun alussa. Riskit olivat kovat, mutta niin olivat hinnatkin. Konsernin controlleri soitteli yhden kaupan jälkeen ja ihmetteli, oliko EBITDA todella 90%? Meillä ei ollut koskaan mitään ongelmia mafian tai lahjusten osalta, veimme tavaraa, jota ryssän öljy-yhtiöt tarvitsivat ja maksu tuli etukäteen dollarimaksuna kyproslaiselle pankille.
 
Back
Top