Lännen taloussota Venäjälle ja sen seuraukset

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Heinrich
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Turkin suurin öljyn jalostaja ostaa helmikuun 27. päivästä eteenpäin vain G7 hintakaton alapuolella myytävää ryssäöljyä. Sinällään Turkkihan on tässä samalla pakotteiden mukaisesti toimiva, mutta tietää ryssien tilanteen ja käyttää sitä hyväkseen parhaan kykynsä mukaan. Venäjällä kertyy enemmän öljyä varastoihin kuin saavat liikkeelle ja tällöin ostajalle syntyy oivallinen tilaisuus toimia kuten Turkki toimii, aivan takuulla Kiina ja Intia seuraavat perässä ja se jos mikä leikkaa kyllä Venäjän energiatuloja melkoisesti.

 
Japanin pääministeri kävi Washingtonissa alkuviikosta ja siellä löytyi Trumpin kanssa yhteinen sävel Alaskan valtavien maakaasuvarojen hyödyntämisestä LNG:n muodossa.

Japani on asteittain vähentämässä ryssien kaasun hankintaa ja tämä varmasti riittää korvaamaan valtaosan määrästä.

Tästä syystä en usko mihinkään pakotteiden purkamiseen, koska USA:lla on itsellään aivan älyttömästi hävittävää mikäli Venäjä palaa takaisin isoksi toimittajaksi ja mahdollisesti saisi nuo omat keskeneräiset projektinsa valmiiksi. USA:n omien investointien summat ovat satoja miljardeja ja kaupalliset hyödyt tuhansia miljardeja. Ei niiden riskeeraamisessa ole mitään järkeä ja USA:n kauppasuhteen kääntäminen menee myös sitä vaikeammaksi mikäli Venäjä tulee aidoksi kilpailijaksi mukaan. Puheet on puheita, mutta teot edelleen näyttävät erilaista kuvaa.

Japan will soon begin importing historic new shipments of clean American liquefied natural gas in record numbers,” President Trump said. “It'll be record numbers.

The project comes with a substantial price tag of $44bn raising questions over the LNG’s competitiveness on the international market. The pipeline alone adds around $10bn to the construction costs.

Currently Japan imports around 9 percent of its LNG needs from Russia, including the Arctic Yamal LNG project. With the future of Yamal LNG and other Russian LNG projects increasingly uncertain due to Western sanctions, Alaska LNG may find an opening to become a future supplier.

The project could come online as early as 2031. It already secured regulatory approvals on the state and federal levels, with the Biden Administration green lighting it in 2023.


 
Viimeksi muokattu:
Trump & co puhui Moskovan pörssin ralliin


(toki kannattaa katsoa hieman pidempää trendiä)
Heh, sama temppu joka suunnassa ja suurelta yleisöltä menee ihan ohi. Ensin jauhettiin rahaa omaan taskuun trump-kryptovaluutalla, seuraavaksi tehtiin sama temppu lausunnoilla tulleista ja nyt jälleen sama temppu moskovan pörssissä. Tällä kurssimanipulaatiolla pumpataan rahaa sellaisille tahoille joita USA:n nykyinen hallinto haluaa rahoittaa. Helppoa rahaa, eli kerrotaan vain näille tahoille etukäteen milloin tulee kursseja nostava lausunto ja milloin niitä laskeva. Järjestyksen mukaisesti rahaa saadaan sorttaamalla tai ostamalla ja sitten myymällä osakkeita, indeksejä, kultaa tai vaikka kryptoja. Valtion vallanvaihto vaatii rahaa ja mikä sen näppärämpää kuin pumpata tuo raha ulos ko. maan pörssistä.
 
Keskuspankki piti koron 21 %, määräys lienee tullut suoraan kääpiöltä.
Virallistakin inflaatioennustetta nostettiin reippaasti ja todellinen on ainakin kymmenen prosenttia korkeammalla, muussa tapauksessa 21 % korko lähtisi kyllä hidastamaan sitä. No, mikäli inflaatio vain kiihtyy niin sen tien päässä on paljon köyhiä ryssiä, joten muhikoot itse keittämässään sopassa.



 
Heh, sama temppu joka suunnassa ja suurelta yleisöltä menee ihan ohi. Ensin jauhettiin rahaa omaan taskuun trump-kryptovaluutalla, seuraavaksi tehtiin sama temppu lausunnoilla tulleista ja nyt jälleen sama temppu moskovan pörssissä. Tällä kurssimanipulaatiolla pumpataan rahaa sellaisille tahoille joita USA:n nykyinen hallinto haluaa rahoittaa. Helppoa rahaa, eli kerrotaan vain näille tahoille etukäteen milloin tulee kursseja nostava lausunto ja milloin niitä laskeva. Järjestyksen mukaisesti rahaa saadaan sorttaamalla tai ostamalla ja sitten myymällä osakkeita, indeksejä, kultaa tai vaikka kryptoja. Valtion vallanvaihto vaatii rahaa ja mikä sen näppärämpää kuin pumpata tuo raha ulos ko. maan pörssistä.
Juu nyt trumppi antaa rahaa lähipiirille/ tukijoille tiedon kautta. Ei ehkä Yhdysvaltain lainkirjaimen mukaista, mutta kun on syyte suoja pressan viran kautta.
Murehtii sitä 4 vuoden päästä+ lain ajan vaatimat kiekurat.
Trump on silloin kuollut, tai seniili, eli ei ongelma hänelle.
Sika mutta ei tyhmä!
 
Trumpilta ensimmäiset LNG vientiluvat sitten tammikuun 2024 jonka jälkeen Biden jäädytti tilanteen. Lisäksi asetti Doug Burgumin johtamaan komiteaa, jonka tarkoituksena on saada lisättyä USAn öljyn ja kaasun tuotantoa. Vuosikymmenen loppuun mennessä USA:sta tulee aika raakalla kädellä energiaa maailmalle ja se tarkoittaa, että ryssä kerää murusia mitä jää.


Muun muassa japanilainen Tohoku Electric etsii vaihtoehtoja ryssien kaasulle kun voimassa oleva sopimus on umpeutumassa 2029.


Intiakin tekee pitkiä LNG sopimuksia Arabiemiraattien kaasuyhtiön kanssa alkaen vuodesta 2026.

 
Viimeksi muokattu:
Jutun kun lukee läpi ajatuksen kanssa ja laittaa ryssä valehtelee aina -filtterin päälle niin lopputulos on että kusee jokapaikassa. Eli öljyteollisuus ei kykene toimittamaan ja ryssän junapulju ei kykene kuljettamaan. Kyseessä on selkeästi kohtaanto-ongelma eli jos on vaunuja niin ei ole tavaraa lastattavaksi tai sitä ei kyetä ottamaan vastaan määränpäässä. Vastaavasti jos öljyä/jalosteita on niin ei ole vaunuja mihin lastata.

Kuulostaa juuri sille todellisuudelle mitä länsi-ryssälän öljyjalostamojen ja öljyputkipumppaamoiden pommitus luo: kuljetuskapasiteettia tarvitaan siellä missä aikaisemmin putki toi öljyn ja paikallinen jalostamo teki jalosteet. Satamat jonne normaalisti meni öljyä ei pysty enää ottamaan vastaan kun laivat on täynnä mutta kukaan ei osta. Varastointisäiliökapasiteetti on taatusti täynnä raakaöljyä koska jalostamokapasiteettia puuttuu. Tämä taas jumittaa junarahtia kun ei ole välivarastointikapasiteettia jalosteille.

Jos vähänki pohtii noita ryssän öljy ja öljyjalostemääriä niin hoksaa nopeasti että sitä tavaraa on hyvin nopasti ylivuotavan paljon juuri väärissä paikoissa. Sekä Laukaansuu että Mustanmeren reitit meni tukkoon juurikin vuodenvaihteen jälkeen, tämän teki pakotteet ja Ukrainan iskut. No antaa ryssän rauhassa purkaa öljyjumiaan. Osapuolet ainakin on oikeat eli rautatiet ja öljy-yhtiöt. Ennustan ikkunan saranarasvan menekin nopeaa nousua niin rautatiejohdon kuin öljyoliarggien kansoittamissa korkeissa rakennuksissa.

Sama efekti nähtii USA:ssa 2020 kun öljyn kulutus laski jyrkästi:
1739654520966.webp
WTI:n hinta tosiaan kävi hetkellisesti negatiivisena kun öljyä ei saatu enää varastoitua mihinkään. Öljyn tuottajat jutui siis maksamaan siitä että öljyn joku suostui ottamaan vastaan. Oma oletus on että ryssällä on tässä huomattavasti tehokkaampi tapa toimia eli ryssiä. Eiköhän tuosta saada normal-katastrof tasoa isompi sotku.
 
Se mitä länsimaat ja erityisesti Eurooppa nyt tekee energia-asioidensa suhteen on myrkkyä Venäjän taloudelle lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä, koska oli tiedossa, että öljyn ja kivihiilen käytön loppuminen tapahtuu jokatapauksessa, mutta vie aikaa. Nyt kuitenkin Kiinan tilanne on sellainen, että se on todennäköisesti ohittanut polttoaineiden kulutuksessa huipun ja lähes varmasti on, mikäli Trump asettaa Kiinalle tulleja ja siellä talouskehitys hidastuu. Tällöin Kiinassa alkaa ja varmasti osittain on jo käynnissä raaka pudotuspeli jalostamojen suhteen ja heikoimmat kaatuvat, mikä edelleen johtaa kovaan hintapaineeseen raakaöljyn toimittajien suuntaan. Siinä punnitaan paljonko ja millä hinnalla ryssäkään voi toimittaa kun laskevista osuuksista kilpailee entistä suurempi määrä toimittajia ja muutamilla isoilla on selkeästi lyhyemmät toimitusmatkat sekä ylipäätään Uralsia parempi tuote myytävänä. Pitkän aikavälin näkymät ovat siis itseasiassa synkemmät kuin miltä nykyisellään näyttää.

 
Viimeksi muokattu:
Ei kannata ihmetellä, miksi Ukraina iskee Venäjän öljynsiirto ja jalostusinfraan, koska sillä on juuri nyt jättimäiset vaikutukset.

Öljyn tuotantoa pitää venäläistenkin lähteiden mukaan laskea, koska jalostamokapasiteettia ei ole tarpeeksi ja tankkerit sekä varastot täyttyvät kovaa vauhtia. Vuoden alussa kelluvissa varastoissa ei ollut yhtään öljyä ja puolivälissä vuotta voi olla jo 50 miljoonaa tynnyriä ja siihen päälle maanpäälliset varastot jotka luonnollisesti täytetään ensin.

Tuossa tilanteessa kun iskee siirtokapasiteettiin kunnolla niin se on sitten siinä. Ja tällaiset uutiset ovat omiaan myös painamaan öljyn hintaa alaspäin, koska ei siitä pulaa ole , mutta hallitsematon ylituotanto jossain väistämättä heijastuu hinnoitteluun.


 
Taitaa vähän inflaatio alkaa heijastua energian hintaankin. Maltillinen 2.5 kertainen hinta viime vuoden tammikuuhun verrattuna, mutta varmasti rikkailla venäläisillä on tuohon varaa, lopuilla 99 % ei välttämättä sitten olekaan.


Yllättäen ryssien hiilen vienti on vähentynyt myös Turkin osaltakin ,joka on niin lähitoimitus kuin kuvitella saattaa. Ja Turkin hiilen kulutus kuitenkin viime vuonna kasvoi hiukan, mutta Venäjältä tuli 17 % vähemmän. Kohtalaisen varma merkki, että joko logistiikka ei vedä tai kannattavuutta tuotteella ei ole. Mikäli se ei Turkkiin liiku kannattavasti niin sitten kauemmas on vielä vähemmän mahdollisuuksia.

 
Viimeksi muokattu:
Maaliskuussa tulee nähtäväksi kumpaa OPEC maat kumartavat USA:a vai ryssälää. Ei joukko välttämättä kovin yhtenäinen ole, mutta mikäli pysyvät aiemmassa aikomuksessaan alkaa lisäämään tuotantoa huhtikuusta alkaen niin se vain heikentää Venäjän taloudellista tilaa kun öljyä on jo nyt markkinoilla tarpeeksi ja monet OPECin ulkopuoliset maatkin, USA etunenässä, ovat lisäämässä tuotantoaan. Kiinan kulutus tuskin kasvaa enää ja Intiakin hakee korvaavia energialähteitä, Euroopan kulutus on ollut jo pidempään 1.5-2 % laskussa vuositasolla.

Tässä uutisessa Novak sanoo, että leikkauksille ei olisi tulossa jatkoa, mutta ryssä yrittänee käyttää jäljellä olevan ajan niin, että lisävolyymeja ei tulisi.

 
Tämäkin jonkinlainen seuraus tästä Ukrainan sodasta.
Japani asetti uudet tavoitteet ilmastopäästöjen vähentämiselle, jotta pääsee Pariisin ilmastosopimuksen kirjaukset.
Hienoa sanahelinää, mutta taustalla pyrkimys enempi omavaraiseksi energian suhteen ja ostot minimiin roistovaltioilta, kuten ryssä on.


 
Tämäkin jonkinlainen seuraus tästä Ukrainan sodasta.
Japani asetti uudet tavoitteet ilmastopäästöjen vähentämiselle, jotta pääsee Pariisin ilmastosopimuksen kirjaukset.
Hienoa sanahelinää, mutta taustalla pyrkimys enempi omavaraiseksi energian suhteen ja ostot minimiin roistovaltioilta, kuten ryssä on.



Siellä muutamaan kertaan käyneenä ja joitain japanilaisia sekä siellä asuneita tuntien olen antanut itseni ymmärtää että niitä vituttaa suht rankasti ne lähipäästöt, joita hiilivoimaloista ja polttomoottoriautoista tulee. Ei ole esimerkiksi Osakan ja Tokion suhteen mukavaa pitää päivästä toiseen naamavaippaa ja tiedostaa, että siitä huolimatta hengittää valtavan määrän pienhiukkasia sisäänsä jokaisella hengenvedolla. Ne tasapainoilee sen kanssa, että kotimainen autoteollisuus ei keikahtaisi ja toisaalta uusiutuvat korvaisivat erityisesti hiilivoimaa ja edullisesti. Vaatinee sähkön varastointia myös siellä, joskin aurinkosähkön tuotanto osuu ajallisesti yksiin viilennystarpeen suhteen melko hyvin.

USAn ja Intian tapaamisesta näyttäisi olevan lopputulemana se, että ryssien öljyn vienti Intiaankin leikataan rajusti alemmas ja tilalle suositellaan lämpimästi amerikkalaista öljyä, johon Intia näyttääkin suhtautuvan myötämielisesti, jos ei jopa innokkaasti.

Edelleen on tärkeämpi seurata tekoja kuin mitä sirkusta mediassa pyöritetään.

Tässä on yksi sellainen teko joka toteutuessaan leikkaa kymmeniä miljardeja Putlerilta ja todennäköisesti USA:n energiakauppaa seuraa asekauppa, mitä väläyteltiin jo aiemmin.

 
Viimeksi muokattu:
Ryssien varapääministeri on vahvistanut luvut, joskin ottaen ne oletetun vaihteluvälin aivan alareunasta.

Eli hänen mukaansa vuoteen 2030 mennessä Venäjän työmarkkinoilta poistuu 3.1 miljoonaa ihmistä enemmän kuin sinne tulee tilalle. On arvioita, joissa tuo luku on jotakuinkin tuplasti suurempi ja niissä ei ole edes huomioitu sodan vaikutuksia. Nyt ollaan nähty mitä miljoonan tai kahden väheneminen on tehnyt tuottavuudelle, laita alueiden yritystoiminnalle, yhteiskunnan instituutioiden kuten palo- ja pelastustoimen järjestämiseen sekä poliisivoimiin. Kun tuosta otetaan tasaisesti vielä muutama miljoona lisää ja palkkoja pitää kovasta kilpailusta ja inflaatiotasosta johtuen nostaa merkittävästi niin siellä alkaa isoissakin kaupungeissa välttämättömät toiminnot sakkaamaan. Tai sitten sotilaallisesta varustautumisesta on vain luovuttava.

 
Back
Top