Huhta
Greatest Leader
Ei CIWS voi olla taistelualuksen pääasiallinen torjuntajärjestelmä kun toimitaan ns. etulinjassa. Kyllä torjunta täytyy perustaa vähintään pariin kehään aluksen ympärillä, kuten eri kantaman ohjuksiin ja tykkeihin + harhautukseen. Pohjanmaassa torjuntakehät ovat ilmeisimmin ESSM + BAE Mk110 + elso/MASS. Kauko-ohjattavat kk:t on vain lähisuojaan pintamaaleja varten. Voihan niillä lennokkejakin torjua, jos tulevat lähelle.
CIWS ei pyöri turhaan, vaan siinä oleva kehittynyt tst-järjestelmä erottelee ja priorisoi torjuttavan maalin välkkeen ja monien maalien seasta. Se ampuu ja seuraa maalia kunnes ei saa enää tj-tutkan kaikua. Phalanx 1b 20mm on kallis ja hieno systeemi ja uudempi Phalanx -RAM vieläkin kalliimpi, koska ne voivat toimi täysin automaattisesti. Se voi olla useinkin tarpeen, koska ihminen välissä on liian hidas.
CIWS-tykit ovat last-ditch keino torjua läpipäässyt puikko ja parempi kuin pelkät kirosanat. Nyttemmin on siinäkin siirrytty RAM-ohjuksiin lännessä että saadaan kantamaa ja aikaa.
https://www.raytheonmissilesanddefe...efense-weapons/phalanx-close-in-weapon-system
En esittänyt, että CIWS olisi taistelualuksen pääasiallinen torjuntajärjestelmä. Tarkoitin kuvata pyörimisellä (ainakin tykki-)CIWS:n monimaalitorjuntakyvyn puutetta. Jos alusta lähestyy useita maaleja samanaikaisesti eri suunnista, niin ensimmäisen maalin tuhoamisen jälkeen CIWS:lle tulee kiire kääntyä toista maalia kohti, tuhota se, kääntyä kolmatta maalia kohti, tuhota se, kääntyä neljättä maalia kohti, tuhota se... CIWS pyörii kuin väkkärä ja luultavasti kaikkia maaleja ei ehditä tuhoamaan. (Lähtökohtaisestihan meritorjuntaohjuksia ei ammuta yksittäin puolustuskykyisiä maaleja vastaan, vaan ohjukset tulevat ryöppyinä.)
CIWS on ihan kohtalainen lisä tilanteisiin, joissa yksittäisellä meritorjuntaohjuksella käy hyvä tuuri ja se onnistuu pääsemään maalialuksen lähelle. Nykyaikaisten alusten kohdalla tämä ei liene kuitenkaan kovin todennäköinen skenaario. Aluksen tutkajärjestelmällä voidaan seurata lukuisia maaleja ja ilmatorjuntaohjuksia voi olla ilmassa suuria määriä samanaikaisesti, kun modernihkot puoliaktiivisetkaan ilmatorjuntaohjukset eivät vaadi maalinvalaisua ennen kuin vasta aivan torjunnan loppuvaiheessa. Todennäköisin käyttötilanne CIWS:lle lieneekin se, että varsinaiset ilmatorjuntaohjukset on jo ammuttu eikä niitä enää ole jäljellä siiloissa. Mutta tässä tilanteessa ollaan kusessa, kun tilanne on luultavasti monimaalitilanne. Toinen käyttötilanne voisi olla se, että ROE tms. rajoittaa torjunnan aloittamista kaukaa. Mutta silloinkin ollaan kusessa, jos/kun kyse on jälleen monimaalitilanteesta.
Mitä Phalanxin tutkaan tulee, niin Phalanxin tutkahan ei liity riippumattomuuteen ihmisen toiminnasta, vaan riippumattomuuteen aluksen muista järjestelmistä. Oma tutka mahdollistaa Phalanxin toiminnan silloinkin, kun aluksen pääasiallinen tutkajärjestelmä ei ole käytettävissä (taisteluvaurio, tekninen vika, pois päältä tms.). Lisäksi se mahdollistaa Phalanxin asentamisen stand-alone-järjestelmänä (esim. tutkattomat ja ilman taistelunjohtojärjestelmää olevat apualukset). Jos halutaan automaattisuutta ilman ihmisen väliintuloa, niin se onnistuu sotalaivassa hyvin about kaikilla muillakin CIWS-järjestelmillä. Aluksen sensorit ja asejärjestelmät on integroitu taistelunjohtojärjestelmään, ja jos operaattori kääntää kytkimen automaattiasentoon, niin taistelunjohtojärjestelmä suorittaa torjunnan ihan itse täysin automaattisesti ilman ihmisen väliintuloa.