Sitä paljon paheksuttua f-sanaa...Pakko kysyä kun en haastattelua nähnyt, että mitä sanaa Toveri käytti![]()
Ammattilainen ei viitsi nolata itseään.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Sitä paljon paheksuttua f-sanaa...Pakko kysyä kun en haastattelua nähnyt, että mitä sanaa Toveri käytti![]()
Nyt on julkaistu kuvia jo paljon valmiimmasta rungosta.Vanha twiitti syksyltä 2024, jossa ainakin itselle uusia kuvakulmia.
Muokataan vastaamaan tuota Japanin päivitettyä Mogami luokan frekattiaYksi nopeimpia keinoja Suomen puolustuksen vahvistamiseen on hankkia kaksi modattua "Pohjanmaa" -luokan alusta lisää.
Idea vapaasti käytettäväksi.
Eikös viimeisen pitäisi olla valmis vasta 2029?Yksi nopeimpia keinoja Suomen puolustuksen vahvistamiseen on hankkia kaksi modattua "Pohjanmaa" -luokan alusta lisää.
Idea vapaasti käytettäväksi.
Yksi nopeimpia keinoja Suomen puolustuksen vahvistamiseen on hankkia kaksi modattua "Pohjanmaa" -luokan alusta lisää.
Olen itse jossain kohti hieman plääninyt mahdollisia modauksia joilla Pohjanmaa-lkasta saisi ihan oikeasti maailman standardeilla "ensilinjan" fregatin. Ihan kauheasti tuo alusta ei nimittäin muutoksia tarvitsisi.Muokataan vastaamaan tuota Japanin päivitettyä Mogami luokan frekattia
Tuo 32 siiloa ei varmaankaan onnistu nykyisen uppouman (= runko) puitteissa, mutta aika monessa fregatissa on tuo 16 siiloa, monessa vain 8. Pitkän matkan it-ohjus joka menee VLS Mk-41-siilostoon on SM -perhe, esim SM-2. Barakia ei kannata tähän sotkea enää.Olen itse jossain kohti hieman plääninyt mahdollisia modauksia joilla Pohjanmaa-lkasta saisi ihan oikeasti maailman standardeilla "ensilinjan" fregatin. Ihan kauheasti tuo alusta ei nimittäin muutoksia tarvitsisi.
• 32x VLS siiloa
• Long-range ohjus ESSM:n rinnalle (Barak-8ER?)
• Rafael IronBeam
• 2x Konetykkiä (paikkaamaan DEW:n heikkouksia)
• Hieman ylöspäin skaalattu sonarsetti (Captas-2, BlueHunter, L3H 980?)
• Laajempi elektro-optisella spektrillä toimiva tilannekuvajärjestelmä (esim Rafael SeaSpotter)
• Luonnollisesti jokin SUTO-kopteri
Ei varmaan kahden aluksen osalta mentäisi yli nykyisen luokan budjetin, vaikka laskettaisiin mukaan 4-6x AW-159 -tason kopteria. Toki jos luokalla havitellaan mm. Hamina-lkan korvaamista, jää kahdella aluksella laivaston runkomäärä melko kalpeaksi. Tietysti jos kahden fregatin lisäksi tulisi sukellusveneitä... kannattaa varmaan lopettaa turha fantasiointi ettei vaan pääse sattumaan suurempia pettymyksiä![]()
Olen itse jossain kohti hieman plääninyt mahdollisia modauksia joilla Pohjanmaa-lkasta saisi ihan oikeasti maailman standardeilla "ensilinjan" fregatin. Ihan kauheasti tuo alusta ei nimittäin muutoksia tarvitsisi.
• 32x VLS siiloa
• Long-range ohjus ESSM:n rinnalle (Barak-8ER?)
• Rafael IronBeam
• 2x Konetykkiä (paikkaamaan DEW:n heikkouksia)
• Hieman ylöspäin skaalattu sonarsetti (Captas-2, BlueHunter, L3H 980?)
• Laajempi elektro-optisella spektrillä toimiva tilannekuvajärjestelmä (esim Rafael SeaSpotter)
• Luonnollisesti jokin SUTO-kopteri
Ei varmaan kahden aluksen osalta mentäisi yli nykyisen luokan budjetin, vaikka laskettaisiin mukaan 4-6x AW-159 -tason kopteria. Toki jos luokalla havitellaan mm. Hamina-lkan korvaamista, jää kahdella aluksella laivaston runkomäärä melko kalpeaksi. Tietysti jos kahden fregatin lisäksi tulisi sukellusveneitä... kannattaa varmaan lopettaa turha fantasiointi ettei vaan pääse sattumaan suurempia pettymyksiä![]()
Niin, jos nyt tilataan 2 lisää, olisivat valmiina ehkä 2030 - 31. Se nopeammin on vaikea saada mitään tapahtumaan meririntamalla.Eikös viimeisen pitäisi olla valmis vasta 2029?
32 siiloa vaatii varmasti muutoksia. Avainkysymys on pystytäänkö esimerkiksi pituutta lisäämään parilla metrillä, tai keulan "kyttyrä" komentosillan edestä poistamaan ilman, että tämä vaatisi koko rungon suunnittelemista uudestaan. 16-siilolla pärjätään kunhan tulevaisuudessa ei tule tarvetta saada sisään IT-ohjusten lisäksi jotain risteilyohjusta.Tuo 32 siiloa ei varmaankaan onnistu nykyisen uppouman (= runko) puitteissa, mutta aika monessa fregatissa on tuo 16 siiloa, monessa vain 8.
SM-2 on verrattain kallis ja on mahdollista että USA lopettaa sen käytön 2030-luvulla. Alankomaat ovat mahdollisesti integroimassa sitä Mk.41 siiloon (ei jäätäisi ainoaksi käyttäjäksi), jolloin tätä voisi pitää kustannustehokkaana ratkaisuna. Jos rahasta ei olisi pulaa, niin hankinnan tulisi rehellisesti olla SM-6.VLS Mk-41-siilostoon on SM -perhe, esim SM-2. Barakia ei kannata tähän sotkea enää.
Niin, tämän itämeren olosuhteen vuoksi tässä joutuukin puhumaan kysymysmerkein. Nopeasti selattuna Patrian sonarin kantama jää jo Gotlannin tasalla hieman tuhnuksi, vaikka sen erottelukyky rikkonaisissa olosuhteissa onkin varmaankin loistava. Millainenhan mahdollisuus Patrialla olisi lisätä kokoa/tehoa tai tehdä useammalla moodilla toimiva ratkaisu, joka soveltuu Suomenlahden lisäksi olosuhteisiin SNMG1?Miksi sonarsettiä pitäisi jotenkin skaalata? Ei Captas-2 tuo mitään lisää verrattuna Patria Sonac DTS:ään, mutta taajuusalue on enemmän valtamerille tarkoitettu, eli ts. suorituskyvyn huononnus Itämeren olosuhteissa.
Esimerkiksi CUAV/Drone kalustoa voisi hankkia kaikille aselajeille ja jos puhutaan maavoimiin panostamisesta niin esimerkiksi ihan vain jo pimeänäkölaitteisiin saisi upotettua huomattavan summan nopeasti.Niin, jos nyt tilataan 2 lisää, olisivat valmiina ehkä 2030 - 31. Se nopeammin on vaikea saada mitään tapahtumaan meririntamalla.
F-35:sten lisätilaus (30 kpl) olisi nopein taas ilmarintamalla.
Maarintamalla lienee nopeinta (ja tarpeellisinta) ostaa vain paukkua varastoon ja esim ps-ajoneuvoja. Vaikka kahdelta valmistajalta.
Nyt joudutaan heittämään semmoiset ajatukset, ettei mitään tehdä, puhutaan vaan, sivuun. Ja myös se iänaikainen länkytys siitä, että "vain korvaamme poistuvia suorituskykyjä". Vaan että suorituskykyä hankitaan LISÄÄ. Ja rutkasti.
32 siiloa vaatii varmasti muutoksia. Avainkysymys on pystytäänkö esimerkiksi pituutta lisäämään parilla metrillä, tai keulan "kyttyrä" komentosillan edestä poistamaan ilman, että tämä vaatisi koko rungon suunnittelemista uudestaan. 16-siilolla pärjätään kunhan tulevaisuudessa ei tule tarvetta saada sisään IT-ohjusten lisäksi jotain risteilyohjusta.
SM-2 on verrattain kallis ja on mahdollista että USA lopettaa sen käytön 2030-luvulla. Alankomaat ovat mahdollisesti integroimassa sitä Mk.41 siiloon (ei jäätäisi ainoaksi käyttäjäksi), jolloin tätä voisi pitää kustannustehokkaana ratkaisuna. Jos rahasta ei olisi pulaa, niin hankinnan tulisi rehellisesti olla SM-6.
Näissä useissa "eri lähteissä" on se ongelma, että vain yksi lähde kykenee oikeasti lähettämään tilanteen iskiessä päälle suuria määriä laukauksia.Wikipedian mukaan brittien ja puolalaisten yhteistyönä kehittämää CAMM-MR-ohjusta menee MK41-siiloon tuplapakattuna eli kaksi puikkoa per solu.
Jatkossa lienee viisasta hankkia aseistusta useista eri lähteistä. Erityisesti tämä pätee ohjusten kaltaiseen kulutustavaraan.
Kykenee varmasti mutta haluaako, siinä kysymys. Itse en usko että Trumpia edeltävän NATO:n aikaan on enää paluuta vaan Euroopan on otettava kädet taskuista ja tehtävä itse asioita ellei aiota samoin tein antautua ryssälle.Näissä useissa "eri lähteissä" on se ongelma, että vain yksi lähde kykenee oikeasti lähettämään tilanteen iskiessä päälle suuria määriä laukauksia.
Se on USA.
Tuon totta, jos usa haluu lähettää.Näissä useissa "eri lähteissä" on se ongelma, että vain yksi lähde kykenee oikeasti lähettämään tilanteen iskiessä päälle suuria määriä laukauksia.
Se on USA.
Tuohan kuulostaa hyvältä, oliskohan puolustusvoimilla ollut tuosta tietoo, siksi ei hankittu kuin 4kpl Mk.41 siiloa.Lockheed Martin kehittelee parhaillaan Mk.41 seuraajaa. Siinä kahdeksan nykyisen siilon tilaan mahtuisi neljä uutta isoa siiloa niin, että yhteen siiloon mahtuisi kuhunkin neljä isompaa ohjusta.
Eli jos uppoama sallisi niin tilan puolesta voisi olla vaikka yksi kahdeksansiiloinen Mk.41 ja siinä 32 ESSM-ohjusta ja toisen kahdeksansiiloisen sijaan uusi neljäsiiloinen joka vetäisi 16 SM-6 -ohjusta. Tai kahdeksan isoa siiloa ja niissä 32kpl isoa ohjusta ja ESSM sitten jossain muualla.
Edit: Olihan tuolla nimikin, G-VLS.
Giraffe 4A kantaa valmistajan mukaan 400km asti, joten riittää varsin hyvin SM-6:n realistiseen kantamaan. Perjaatteessahan SM-6 alkaa olemaan jo sen tason ohjus, että maalinosoittaja voi hyvinkin olla jokin muu alus/sensori kuin ampuva itseMietin tuota SM-6 ohjusta, riittääkö tulevien tutkien ominaisuudet tuolle ohjukselle? Kantama samaa luokkaa kuin tutkien ilmoitettu mittausetäisyyn.
Juuri näin. Paljon enempää ei tuon kokoinen alus pysty ja suorituskyky kokonaisuudessaan on erittäin hyvällä kansainvälisellä tasolla. Optio toiseen moduuliin (Mk-41) pitäisi vain toteuttaa ja suto-kopterit hankkia niin paketti on aika lailla kasassa.Aina toki voi speksata ja fantasioida, mutta jos tämä pilataan reaalielämällä, niin merkittävä suorituskyvyn muutos vaatii merkittävästi erilaisen aluksen.
Pohjanmaan pitäisi kuitenkin olla ihan aidosti suorituskykyinen meidän tarpeisiin ja se, että niissä olisi 16kpl mk41 ja laivoja tilattaisiin pari kappaletta lisää olisi varmasti paras ilman, että lähdetään tekemään huonoa kompromissa, tai suunnittelemaan uusiksi.
Ilmeisesti aluksissa on myös valmius asentaa drooni-tyyppiseen (muunmuassa) uhkaan vastaavaa kykyä tulevaisuudessa. Nämä kehittyvät nyt voimakkaasti, niin ehkä hyväkin antaa ajan hiukan kulua.