Koulupoikana katselin innolla Steve McQueenille Oscar-ehdokkuuden tuonutta leffaa "Tykkivene Jangtse-joella". Tällaiset pienempien vesistöjen alukset todella tulee "tykkiveneestä" mieleen. Nimityksellä on kuitenkin perusta viime sotien ajoilta, jolloin meillä oli monikäyttöisiä tykkiveneitä keisarin laivaston jäljiltä. Alunperin Turunmaa ja Karjala luokiteltiin "vartiolaivoiksi", kuten ilmenee alla ylimmästä dokumentista. Tämä nimitys periytyy 1950-luvun varovaisuuden vuosista, kun Kekkosen johtama Suomi-valtiolaiva ajoi 1958 "Yöpakkasissa" karille purjehtiessaan kohti pohjoismaista puolueettomuutta. Nimitys muuttui vuotta myöhemmin tykkiveneiksi, kun projektin kustannusten pitämiseksi kurissa puolitettiin purkkien koko. Tehtävät ja aseistus säilytettiin silti ennallaan, joka sitten johtikin luokan alusten menoon pilalle. Kun tämä on Lv 2020 lanka, niin huomaamme kuinka tästä oli opittu: Ajetaan poliittisen päätöksenteon läpi "vene" tai korvetti ja tadaa! Lopputuloksena saamme laivan eli fregatin. Kaikki hallinnot harrastavat "Länsimetro-budjetointia" jos vaan saavat siihen mahdollisuuden. Sitä varten meillä pitäisi olla valpas lehdistö, joka vallan vahtikoirana estää tällaiset pyrkimykset. Tämä siis yleisesti, ei riitä oma tietämys sotalaivasuunnitteluun.
Nimityksen pitämiseen edelleen korvetteina on kyllä budjettiteknisiä erittäin hyviä syitä, enkä tarkoita edustaja Yrttiahon kitinää. Sillä kertaa toimittajat olivat asiantuntevia, kun jättivät hänen ulostulon omaan arvoonsa eivätkä kirjoittaneet siitä yhtään mitään. Eduskunta on korkein valtioelin ja nimellisesti päättää niin sotalaiva kun F-35 hankinnoista. Voisi olla suorastaan lakien vastaista vaihtaa nimitystä kesken projektin. Kun laivat on tehty ja kaikki rahat kulutettu, ei asia enää ketään kiinnosta ja nimikkeet voidaan muuttaa vaikka NATO-yhteensopivuuden nimissä. Niinhän täällä jo kirjoitettiin.
Tässä ylimmäisenä nyt on esimerkki siitä aikaisemman luokituksen "henksal" aineistosta. Se siis tarkoitti kaikkein salaisimpia asiakirjoja, joita ainoastaan tietyt nimetyt henkilöt saivat lukea. Tätä alempi luokitus oli "salainen", joita niitäkin säilytettiin kassakaapissa ja leimattiin punaleimalla. Monille ressuillekin tuttu oli taas seuraava porras eli "ETS" eli Ei tietoa sivullisille. Ne piti ainoastaan säilyttää lukitussa paikassa. Luokitukset ovat sittemmin muuttuneet nykyiseen ST-porrastukseen.
Merivoimien laivanrakennusohjelma ei ole kulkeutunut Pääesikunnasta kenenkään salkussa vaan oli sijoitettu väärään kansioon, josta sen löysin. Jäsen
@Rakettimies on siten oikeassa, syystä tai toisesta ei 1960-luvun henksal aineistot ole saatavissa tutkimuskäyttöön.
Katso liite: 116952Katso liite: 116953