Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kännykkä on jyrännyt monessa perheessä tietokoneen. Tai tabletti. Kumpikaan ei oikein sovi kirjoittamiseen. Nuo mainitsemasi pelikonsolit vielä huonommin.
Meillä kysyttiin heti kotiopetuksen aluksi tarvetta lainalaitteisiin. Vastauksia tuli harvakseltaan. Nyt laitteita ei enää hirveästi ole jäljellä, mutta muutamia on vielä saatavilla. Hirvittää, missä kunnossa ja millä prosentilla laitteita sitten tulee takaisin...
Näppiksen kanssa toimivia, tosiaankin.
Koulut ovat lainanneet läppäreitä tarvitseville hyvin laajasti. Erään pienen paikkakunnan yläkoulu oli jakanut tarvitseville oppilaille kaiken eli 100 opetuskäytössä olevaa läppäriä etäopetusta varten, mutta kaikille tarvitseville ei koneita sittenkään ollut riittänyt.
Mutta näillä mennään; opettajanhan pitää olla vähän sissihenkinen...jos ei ole miinaa, tehdään ansa itse
Niin. Jos se kamera on tärkeä väline, niin silloin se Chromebook ei ole optimilaite. Mutta tästä on turha tehdä mitään mulkunmittauskisaa. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta.Itse katson, että iPad on ala- ja vielä yläkouluunkin maan mainio laite vs. Chromebook.
Enää kun esitelmä ei ole välttämättä Word-tiedosta Wordarteineen tai PowerPoin hienoine diasiirtymineen. Esitelmässä voi ja pitää olla ääntä, kuvaa ja vielä mieluiten opiskelijan omaa ääntä ja mietittyä informatiivista tekstiä.
Entä sitten: mene ja pese pyöräsi, ota ennen ja jälkeen kuva.
Ah sitä Chromebookin etukameran käyttöä! Sama jos ope haluaa nähdä matikan aukeeman että on tehty ja kuva pitää ottaa etukameralla, suttuista on. Hollywood-tason valaistuskin pitäisi olla.
Musiikin teko CarageBandilla,
Anna 7-vuotiaalle padi ja sano että katohan tota iMovie ohjelmaa ja 2h päästä se tulee kokoillan elokuvan kanssa ja sanoo että tollasen tein
Itse teen opetusetätyöni padilla, lisämausteena Logitechin RuggedFolio-näppis. Laitteen mobiilius on tätäpäivää, se pitää saada mukaan kätevästi vaikka sitten luontoon, jossa voi kuvata kasveja, äänitellä lintuja tai kuvata niitä ja koostaa niistä nätti esitys vartissa. Tästä luen kirjat sängyssä kun riisun näppiksen, kuun telen podcastit Airpodseilla kun teen töitä, siivoan, laitan ruokaa. Meeteissä tämä on slimminä millon missäkin keittiössä. Leffat katselen ja vuokrailen tällä. Tässä on navi ja maastokartat, veneeseen tälle on oma pidike, plotterinakin tämä on ihan jees...
Niin. Jos se kamera on tärkeä väline, niin silloin se Chromebook ei ole optimilaite. Mutta tästä on turha tehdä mitään mulkunmittauskisaa. Yksi tykkää yhdestä ja toinen toisesta.
Silloin kun laitehankintoja digiloikan alussa tehtiin, Chromebookin ja iPadin hintaero oli n. 2,5-kertainen. Meidän koululla ei hirveästi tarvinnut miettiä kumpia ostetaan, halvempia Chromebookeja vai kalliimpia iPadeja... Lisäksi iPadeille piti hankkia erikseen suojakuoret, jotka pitää myöskin otta huomioon hinnassa. Tuohon vielä näppis niin hintaero olisi ollut vielä suurempi. Nykyään ero ei ole niin selkeä, kun molemmat liisataan eikä osteta omaksi. Kuukausimaksu on melko lähellä toisiaan (tosin iPad ON kalliimpi + kaupungin yhteinen laitehallinta ja lisenssit maksavat vähän lisää), mutta iPadilla leasing-aika on pidempi ja lunastushinta taitaa olla vähän suurempi. Laitteiden kestossa ei suuria eroja ole ilmennyt.
Arvailenpa synkästi huomisen tiedotustilaisuuden sisällön:
1) Koulut osaksi auki tänä keväänä.
2) Peruskoulujen osalta järjestys on suunnilleen:
- Aluksi luokat 1-3, varmaan jo vapun jälkeen 4.5.
- Sitten veikkaisin, että 9.-luokkalaiset koska peruskoulu päättyy. Nämä ehkä viikkoa myöhemmin.
- Voi olla, että myös luokat 4-6 tulevat kouluun samanaikaisesti 9.-luokkalaisten kanssa, tod.näk. kuitenkin viimeistään 18.5.
- 18.5. 7.- ja 8.-luokkalaiset palaavat myöskin kouluun.
- Lukuvuotta ei jatketa.
Nuo 1.-3.-luokat osin jopa ymmärrän, mutta en oikein siltikään. Eli lapset ei siis ilmeisesti levitä tautia. Silloin tämä kai on ok. Miten kuitenkin käytännössä turvaetäisyydet yms. järjestetään esim. ruokalassa? Paitsi, ettei sitä turvaväliä sitten kai tarvita. Ei kateeksi käy ruoanlaittajia jos oikein porrastetaan ruokailuja...
Voidaanko oppilas pakottaa tulemaan kouluun, jos huoltaja ei päästä? Miten sitten etäopetus järjestetään? Se nyt ei vaan mene niin, että samalla palkalla sama opettaja vetää sekä lähiopetuksen että etäopetuksen.
Ysien osalta veikkaan, että ne tulevat juuri tuon päättötodistuksen takia. Tämä vain on melko turhaa, koska numerot on annettava suunnilleen 17.5. ja valtaosa kokeista yms. näytöistä on jo annettu. Jotain kertailua voi tietysti rakentaa, mutta miten sitten rakennetaan se kahdenkerroksen väki, eli ne jotka ovat opiskelleet etäopetuksessa ja ne jotka eivät ole opiskelleet etäopetuksessa? Meneekö tuo enää samalla palkalla? Olen aikoinaan vetänyt samoilla tunneilla 6-7 erilaista ryhmää eri materiaaleilla (jotka tein itse), mutta silloin ei ollut virkaa ja oli pakko pitää mölyt mahassa, kun luottamusmies ei halunnut jeesiä. Voin kertoa, ettei ole ihan helppoa.
Loppujen osalta kyse on siitä, pidetäänkö kiinni alle 500 hengen rajasta vai ei? Missä menee se mystinen ikä, jolloin ihminen alkaa levittää koronavirusta ja milloin ei vielä levitä? Esim. meillä on oppilaita se 650 sekä muuta henkilökuntaa se reilu 50, eli yli paukkuu ja vahvasti.
Ja edelleen olen sitä mieltä, että se viimeinen pariviikkoa on oppimisen kannalta aika turhaa, kun toiseksi viimeisellä viikolla on helatorstai, eli viikko on vain kolmipäiväinen ja viimeisellä viikolla viimeistään keskiviikkona/torstaina ajetaan hommaa alas. Ainoa mikä tuota puoltaa on se, että saadaan oppikirjat ja TVT-laitteet takaisin. Tosin muitakin keinoja siihen on.
No, huomenna ollaan viisaampia ja varmaankin ennustukseni joutuu totaalisen naurunalaiseksi. Jännä nähä.
Miksi?Parempi varmaan avata koulut mahdollisimman pian, ensimmäisenä vaikkapa alaluokista.
Lasten ei ole todettu tartuttavan, joten siinä mielessä koulut voitaisiin avata ensi kuussa.
Etäkoulu ei sovi kaikille, mutta monissa se on tuonut parhaat puolet esiin.
Lasten ei ole todettu tartuttavan, joten siinä mielessä koulut voitaisiin avata ensi kuussa.
Ihmettelin töissä kun jostain oudosta numerosta lähetettiin whatsappissa valokuvia. No joku pikku tyttö lähetti matikan tehtävät mulle tarkastukseen.