Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Lauri törni

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja miheikki, 04.07.2015.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,753
  Tykkäykset:
  27,867
  Pisteet:
  1,286
  Väinö Linnan työnohjaaja käsikirjoitusvaiheessa oli ns. Mäkelän piiri. Hän luki liuskoja ja sai palautetta muiden muassa Lauri Viidalta ja Alex Matsonilta. Piirissä kokoontui kirjallisuusiltoihin myös sodankäyneitä työmiehiä.

  Robert Brantbergin mukaan Pylkästä kymmenen vuotta nuorempi alikersantti Linna oli purnaaja, joka huomautti joka asiasta. Muuten hänellä oli syrjäänvetäytyvä luonne. Hän haaveili kirjailijan urasta ja tilaisuuden tullen hän merkitsi tarkoin vihkoihinsa muistiin juttuja ja sutkauksia sekä tietysti taistelukuvauksia. Pylkäs ei varsinaisesti purnaaja ollut, mutta hän saattoi olla reipasotteinen, kuten jotkut esitaistelijat olivat, ja sinutteli kaikkia.

  Kerran korpraali Pylkkäältä kysyttiin, miksi hän itsepäisesti kieltäytyy teitittelemästä esimiehiään. ”Olen aina sinutellut nuorempiani”

  Pylkkään kateissaoloon ei oikein jää paljon aikaa, sillä JR 8 oli Syvärillä vielä suurhyökkäyksen jatkuessa, ja rykmentti vetäytyi taistellen Pyhäjärven, Prääsän ja Vieljärven kautta Loimolaan. Jospa hän hortoili siinä matkalla jossain? Eksyminen ei ole mitenkään tavatonta suurhyökkäyksen jaloissa. Tiedän kenraalejakin, jotka ovat olleet kateissa marssiessaan taaksepäin. Tulemajoella hän oli ainakin jo porukassa. Tulemajoki laskee samannimisestä järvestä Laatokkaan Lunkulansaaren kohdalla. Pylkäs haavoittui Tulemajoella 4.7.1944 ja sotansa loppui siihen.

  Toukokuussa vuonna 1955 Linna todistettavasti lähetti kirjeen Pirkanmaalle muuttaneelle Viljam Pylkäkselle. Sisältöä en tunne. Vielä vuonna 1967 Linna antoi haastattelun Aamulehdelle, jossa mainitsi Pylkkäästä: "Hän osasi myös pysähtyä, hän ei koskaan uhitellut, hänellä oli tilanne aina silmissä."
   
  YliKoo tykkäsi tästä.
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,753
  Tykkäykset:
  27,867
  Pisteet:
  1,286
  Piirin jäseniä olivat alussa Mikko Mäkelän lisäksi Ilpo Kaukovalta (fil.maisteri), Aladar Valmari (kartanpiirtäjä) ja Veikko Pihlajamäki (varastomies). Kaukovallan mukana tuli pian myös Lauri Viita, joka nopeasti nousi piirissä johtavaan asemaan. Muita jäseniä olivat Alex Matson (kirjailija, kuvataiteilija), joka oli julkaissut lukuisia teoksia jo edellisillä vuosikymmenillä ja joka oli joukon seniori ja isähahmo. Harri Kaasalainen (kauppaedustaja, kenkäkaupan myyjä) oli taas piirin nuorimmasta päästä kuten oli Jaakko Syrjäkin (palomies). Viljo Paula (kaivosmies) ja Reino Mantere (kuorma-auton kuljettaja, Automiesten ammattiosaston sihteeri) olivat lähellä piirin keski-ikää, kun taas lukioikäisiä henkilöitä olivat Laura Virkki (koululainen, ylioppilas), Mirkka Rekola (opiskelija).

  http://www15.uta.fi/koskivoimaa/kulttuuri/1940-60/makelanp.htm
   
 3. Mainos 4. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,576
  Tykkäykset:
  1,867
  Pisteet:
  316
  Linna on itse maininnut Määtän ja Lahtisen olevan lähimpänä itseään. Lahtisen purnaus ja Määtän vetäytyvyys. Arvo Kotilaisen Arvon jatkosota mainitsee Linnan, eikä anna erinomaisen korkeaa mainintaa, tosin ei juuri moitikaan. Epähygienisyys taidettiin mainita päällimäisenä.

  Brandberg on tuottelias, muttei kovin luotettava. Kierrättää muiden juttuja tehokkaasti ja tietää mikä myy. Mikä ei tietenkään ole mikään rikos.

  Pylkäs katosi pariksi päiväksi nimenomaan tuossa vetäytymisvaiheessa. Eksyminen oli virallisesti hyväksytty selitys, mutta asia tutkittiin melko tarkkaan ja voi olla, että jonkun muun ansioluettelolla tulkinta olisi ollut toinen. Niitä eksyneitä oli nimittäin aika paljon tuona kesänä. Pylkäksen teosta minulla ei nyt ole, joten en pysty yksityiskohtia tarkistamaan.

  Pylkäksen kanssa keskustelusta ennen kirjan kirjoittamista on lähteenä wikipedia. Kirjan ilmestymisen jälkeisestä ystävyydestä lähteenä on perhetuttu, joka sattui olemaan Viljamin poika.
   
 5. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  17,753
  Tykkäykset:
  27,867
  Pisteet:
  1,286
  Helppohan tuo tutkinta on tarkastaa. Suurhyökkäyksen alkaessa Viljam Pylkäs oli virallisella lomalla omalla maatilallaan Sakkolassa peltotöissä. Hän avusti ensin perheensä uudelleen evakkomatkalle, ja lähti itse etsiytymään omaan joukko-osastoonsa.

  Äänislinnaan meni muutama päivä, asemilla oli ruuhkaa ja jo Kannaksen tiet täynnä evakkoja ja pakenevia / vetäytyviä ja toisaalta vastaiskuun menijöitä ja pari divisioonaa uudelleenryhmityksen joukkoja tulossa muiden muassa Talin alueelle. Pylkäs pääsi Kannaksen sotkusta ja näki Äänislinnassa, että myös Karjalan armeija oli vetäytymässä. Syvärille matkaava Pylkäs sai tietää, että JR 8 oli jättänyt asemansa Syvärillä ja vetäytyi kohti länttä Itä-Karjalan metsissä. Pylkäs ei tiennyt aluksi, mistä tarkalleen tavoittaisi porukan mutta hän sentään kykeni sen tekemään. Löydettyään oman ryhmänsä vetäytyminen jatkui nopeassa marssitahdissa. Tulemajärvelle saavuttiin 4. heinäkuuta 1944. Siellä oli sitten tämä kuuluisa "siltakohtaus", jossa Pylkäs väitteli upseerin kanssa uidaanko vai ei. Siinä Pylkäs myös haavoittui.
   
  Leaderdog, tulikomento ja YliKoo tykkäsivät tästä.
 6. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,576
  Tykkäykset:
  1,867
  Pisteet:
  316
  No niin. Sain kirjan lainastosta ja aikaa kirjoittamiseen. Siis:

  MUISTIN VÄÄRIN. Pylkäs ei ollut useampaa päivää poissa omasta joukostaan, eikä joutunut virallisen tutkimuksen kohteeksi. Näin se muisti dramatisoi puoleksi unohdettuja asioita.

  Viljam Pylkäs: Rokka - Kertomus konekiväärimiehen sodasta. 1956 3. painos
  Sivuilla 251-258 Pylkäs kertoo, kuinka joutuu ystävänsä Tassun ja kolmannen miehen kanssa erilleen ryhmästään taistelutilanteessa. Tapahtumat sijoittuvat (kertomuksen mukaan) päivä-pari ennen Pylkäksen haavoittumista. Vihollinen työntää viivyttävän joukon liikkeelle ja seuranneessa sekasorrossa Pylkäs kumppaneineen eksyy muusta ryhmästä. Kolmas (nimetön) mies tippuu porukasta pois jsotakin tuntemattomasta syystä. Harhailun jälkeen Pylkäs ja Tassu (Toivo Ruuna tosielämässä) saapuvat palavalle ammusvarikolle, jossa vieras jv-osasto ottaa heidät riveihinstä. Taistelijapari toimii osaston mukana, kunnes pääsee näistä erilleen ja lähtee etsimään omaa joukkoaan. Kun miehet pääsevät oikeaan porukkaan, heihin suhtaudutaan hyvin nuivasti, esim. ruokailussa he syövät viimeisinä ("Saatte, jos jotakin jää jäljelle.") ja heidät pannaan koko yöksi vartioon. Syyksi ankaraan kohteluun mainitaan päivällä tehty kova vastaisku, josta Pylkäs ja Tassu ovat olleet pois. Pylkästä tilanne kaivelee ja hän käsittelee tuntemuksiaan parikin sivua.

  Täysin realistinen ja mahdollinen tapahtumasarja. Miehiä joutui erilleen omasta porukasta sekavissa tilanteissa, eikä oman porukan löytäminen ilman mitään suunnistusvälineitä tai tietoa seuraavasta määränpäästä ollut helppoa. Ei myöskään ollut mitenkään harvinaista, että yksittäisiä miehiä "kaapattiin" muiden yksiköyden tilapäiseen käyttöön, etenkin jos vaikutti siltä, että vieraista jotakin hyötyä olisi.

  Ihmestykseni heräsi sekä ensimmäisen kerran tekstiä lukiessani että nyt, koska Pylkäs mainitaan yleensä hyvänä ryhmänjohtajana ja samanlaisen kuvan hän itsekin itsestään antaa. Mitenkäs se rj. tällä kertaa omasta ryhmästään erkani, kuitenkin parhaan kaverinsa kanssa. Samoin ihmetystä herätti, että vaikka Pylkäs yleensä kertoi esimiehille suorin sanoin mitä mieltä (omasta mielestään) virheellisistä käskyistä oli, hän nyt kiltisti jäi nuoren vänrikin komentoon, vaikka piti sitä virheenä. Lisäksi omituiselta vaikutti muun porukan suhtautuminen miesten paluuseen, kun meritoitunutta ryhmänjohtajaa possutetaan kuin pahaista alokasta yhden eksymisen vuoksi.

  Hyvin todennäköistä on, että Pylkäs todellakin eksyi. Kohtelusta päätellen omassa komppaniassa on päätelty Pylkäksen "eksyneen", kuten niin monen muunkin tuona kesänä. Jokaisella on oma murtumispisteensä ja ilmeisesti joukkueenjohtaja on päätellyt Pylkäksen ja Tassun murtumispisteen löytyneen tuossa tilanteessa. Sitä, oliko päätelmä oikea, on mahdotonta ja turhaa yrittää selvittää enää.
   
  Leaderdog ja Vonka tykkäsivät tästä.
 7. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,628
  Tykkäykset:
  6,897
  Pisteet:
  1,286
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 8. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,528
  Tykkäykset:
  21,125
  Pisteet:
  1,286
  Törnin muistolle:salut::salut::salut:

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/torni business-46475

  http://www.businessinsider.com/nazis-and-us-army-special-forces-2015-7?IR=T

  http://www.arlingtoncemetery.net/larry-thorne.htm

   
  Viimeksi muokattu: 09.02.2016
  Ikarus, STI_Tactical9mm ja Römppäinen tykkäsivät tästä.
 9. Leaderdog

  Leaderdog Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.01.2016
  Viestejä:
  1,867
  Tykkäykset:
  4,024
  Pisteet:
  316


  Laurille.
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 10. Leaderdog

  Leaderdog Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.01.2016
  Viestejä:
  1,867
  Tykkäykset:
  4,024
  Pisteet:
  316
  En tiedä on ollut ennen, mutta muistin virkistämiseksi, Törnistäkin juttua löytyy;

   
  Viimeksi muokattu: 06.05.2016
  Sarek1, Bushmaster ja Ikarus tykkäsivät tästä.
 11. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  3,945
  Tykkäykset:
  2,982
  Pisteet:
  1,286
  Olisiko Mikko Pöllä ollut yhtä kova sotilas kuin Törni?
   
 12. Leaderdog

  Leaderdog Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.01.2016
  Viestejä:
  1,867
  Tykkäykset:
  4,024
  Pisteet:
  316
  Vähintään, ja onhan noita kovia ukkoja ollut vaikka kuinka, mutta useat heistä eivät koskaan tulleet lehtien ja kirjojen sivulle ikuistettuna.
   
  Sarek1 ja Erkki tykkäsivät tästä.
 13. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,628
  Tykkäykset:
  6,897
  Pisteet:
  1,286
  Eikös Lauri ollut sellainen maltillinen natsi, joka ei tappanut siviilejä kuten äärinatsit. On rasistista leimata koko porukka jonkun marginaalisakin mukaan.

   
 14. Mainos 15. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,271
  Tykkäykset:
  7,990
  Pisteet:
  1,286
  Ymmärtääkseni Törniä ajoi ennenkaikkea palava viha kommunisteja kohtaan. Että kun Suomi lopetti sodan neuvostoliittoa vastaan niin hän halusi vielä jatkaa ja siksi värväytyi SS-joukkoihin.
   
 16. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,568
  Tykkäykset:
  15,462
  Pisteet:
  1,286
  Vaikka mielestäni Törniä hehkutetaan joskus hieman liikaa, niin en millään tavalla kykene mieltämään miestä "natsiupseeriksi". "Marttisen miehissä" oli aivan yhtä kovia jätkiä moneenkin lähtöön, puhumattakaan niistä jotka jäivät Suomeen.

  Törni kyllä oli anti-kommunisti viimeisen päälle, mutta miehen touhut eivät koskaan osoittaneet mitään esim. rasistista suhtautumista sen enempää kuin normaaleilla suomalaisilla sotilailla.
   
  MeriTJ tykkäsi tästä.
 17. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  728
  Tykkäykset:
  1,113
  Pisteet:
  76
  Jos meillä olisi enemmän Törnin kaltaisia kavereita, kukaan ei edes harkitsisi tämän maan miehittämistä.
   
 18. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,568
  Tykkäykset:
  15,462
  Pisteet:
  1,286
  Kukas sanoo, ettei ole? ;)
   
  Erkki, Leaderdog ja Vonka tykkäsivät tästä.
 19. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  728
  Tykkäykset:
  1,113
  Pisteet:
  76
  Eipä ole vielä miehitetty :)
   
 20. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,568
  Tykkäykset:
  15,462
  Pisteet:
  1,286
  En tarkoittanut miehittämistä ;) Sanontahan on, että "vielä löytyy miehiä Suomesta" ... :)
   
 21. Ingsoc

  Ingsoc Majuri

  Liittynyt:
  30.01.2016
  Viestejä:
  1,388
  Tykkäykset:
  2,691
  Pisteet:
  156
  Tuskin kukaan syyllistyy vainajan muiston halventamiseen jos syyttää kaksinkertaista Waffen-SS upseeria natsiksi. Varsinkin kun touhusta on napsahtanut tuomio.

  Jotenkin uskottavuuden rajoissa on, että joku suomalainen miehistössä palveluut SS-veteraani selittää, että hänellä ei oikein ollut käsitystä siitä mikä SS oikein on.

  Upseerien kohdalla selitys on yhtä uskottava kuin Fingerporin kaupunginjohtajan selitys sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä "En tiennyt, että Adolf Hitler oli natsi.".
   
 22. John Hilly

  John Hilly Eversti

  Liittynyt:
  24.11.2014
  Viestejä:
  1,951
  Tykkäykset:
  2,079
  Pisteet:
  316
  1941, kun miehiä värvättin, luultiin mentävän Wehrmachtiin jatkamaan "Kuninkaallisen Jääkäripataljoona 27:n" perinteitä.
  SS:ään kuitenkin joutuivat.

  Törnin toka reissu Saksaa 1945, oli turhautuneen sankarin päähänpisto. Silloin heidän (SS:n) piti toimia vasta, jos Suomi miehitettäisiin.
   

Jaa tämä sivu