Lauri törni

Waffen-SS tuli taistelujoukkona esille oikeastaan vasta 1939. Sitä ennen kyseessä oli huomattavasti jopa inhottavampiin asiohin keskittynyt sisäisen turvallisuuden organisaatio. Esim. Totenkopf-divisioona perustettiin keskitysleirivartijoista....

Ei silti etteivätkö esim. LSSAH ta Das Reich onnistuneet kasvattamaan "mainettaan" kaikenlaisella perseilyllä myöskin.
 
Synkkää aikaa tuo epävarmuus. Mauno Koivisto kirjoitti kotiin: "Olen tässä tutustunut rauhanehtoihin oikein perusteellisesti ja tullut siihen tulokseen, että kyllä ryssillä on meininki ottaa tämän Suomen omakseen vähän myöhemmin. Kaikki on vain valmistautumista siihen. On vain ajan kysymys, koska SKP perustetaan uudelleen, ja se aloittaa kiihotuksen täydellä höyryllä."

Koivisto löysi sitten aseman Turun satamassa, missä hän sai torjua kommunismia. Entä Törni? Marraskuun ja joulukuun hän teki yöpurjehduksia raa' assa kelissä vieden pakolaisia Ruotsiin. Törniä suojeli huomattavien kaupunkilaisten lisäksi paikallisia poliiseja, joukossa Valpon etsivä! Tammikuussa hän lähti Saksaan. Nyt jälkikäteen voi ajatella, että olipa idioottivalinta, mutta tuolloin ajatus saksalaiskoulutuksesta maanalaista toimintaa varten ei ollut mitenkään kaukaa haettu, vaikka samalla kairassa ajettiin saksalaista pois, vaikka se oli muutenkin lähdössä. Politiikkaa.
 
Tuo 1943-vuoden juttu taitaa liittyä siihen, että ko. vuonna asevelvollisia alettiin sijoittamaan Waffen-SS:n divisioonin vapaaehtoisuutta kysymättä. Sitä enne kyseessä olivat vapaaehtoiset.
Kyllä, ja nimenomaan taisteluosastoihin. Tosin ajankohta ei ollut mitenkään selkeärajainen mutta Nurnberg päätyi vuoteen 43.
 
SS-Totenkopfverbände, SS-Verfügungstruppe, Allgemeine SS, Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS, SS-Führungshauptamt.

Kolmannen valtakunnan organisaatiot olivat sotkuisia ja päällekkäisiä ja usein vanha organisaatio jäi sinne vielä pohajelle kummittelemaan ja hoitamaan enemmän tai vähemmän tärkeitä tehtäviä. Waffen-SS:n syntymisen kannalta on tärkeä ymmärtää SS-Fuhrungshauptamtin rooli ja se miten se eroaa SS-Hauptamtin roolista (joka sekin siis jäi vielä taustalle, mutta paljolti valtansa menettäneenä).

Organisaatio historian kannalta kolmas valtakunta on melkoinen painajainen. Esimerkiksi Ahnenerbe niminen lähinnä muinaishistoriaa tutkiva organisaatio liitetään Allgemeine-SS:ään vuonna 1939. Mikä luonnollisesti onkin oikea organisaatio kun tutkitaan siitepölykerrostumia, karjalaista runonlaulantaa, tiibetin alkuperäiskansoja ja ukonvasaran kuvaamaa muinaista korkeaenergistä asetta.
 
Ei tainnut olla vielä täällä. :salut: Niinistölle
PUOLUSTUSMINISTERI Jussi Niinistö jätti Yhdyvaltain vierailullaan myös harvinaisen Suomen virallisen tervehdyksen kahdelle suomalaiselle Mannerheim-ristin ritarille, Lauri Törnille ja Olavi Alakulpille.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1469592732285
Kiitos veli @juuja... kommentit tossa Hyys'rin ketjussa erittain positiivisia, t'ss' yksi parhaista> saatanan perkele uusi l'pp'ri ja viel' vittuilee n'iden kirottujen ''kkosten kanssa!


  • 9:02


    Muistelen kuinka erään kirjan mukaan Törni halusi etenemisvaiheessa ottaa yhteyttä viereiseen hyökkäävään komppaniaan ja lähti taistelulähettinsä kanssa tiedustelemaan sen sijaintia.

    Välimaastosta Törni yllätti vihollisen leiriytyneen joukkueen jotka eivät edes aavistaneet vaaraa ja tulivat tuhotuksi kahden miehen toimesta (Suomi-konepistoolit kummallakin).

    Saatuaan yhteyden viereisen komppanian kärkeen Törni ei vaatimattomana suomalaisena miehenä edes maininnut välikohtausta. Alueelta oli saatu myöhemmin venäläinen vanki joka pelastui vain siksi että sattui istumaan riu´ulla hieman syrjemmässä;

    "Tuli kaksi hullua suomalaista jotka ampuivat kaikki".

    Samaa mieltä
 
Menee hieman OT:

Lueskelin jostain kirjasta, että ennen Kurskin taistelua II SS Panssariarmeijakunnan komentaja Paul Hausser oli ottamassa vastaan täydennysmiehiä ja kysyi, että "kuka haluaa kunniakkaisiin panssaritiedutelijoihin?". Yhtään kättä ei nooussut.... Sitten Hausserille selvisi, että sakki oli Luftwaffen maaorganisaation sakkia, joille oli vain junaan kuormattaessa mitään kyselemättä lyöty Waffen SS:n uniformu päälle. Oli kuulemma lähtenyt pois aika pahalla tuulella.

Paska nakki myös ilmavoimien jätkille, jotka oli tuosta vaan siirretty toiseen aselajiin....
 
Menee hieman OT:

Lueskelin jostain kirjasta, että ennen Kurskin taistelua II SS Panssariarmeijakunnan komentaja Paul Hausser oli ottamassa vastaan täydennysmiehiä ja kysyi, että "kuka haluaa kunniakkaisiin panssaritiedutelijoihin?". Yhtään kättä ei nooussut.... Sitten Hausserille selvisi, että sakki oli Luftwaffen maaorganisaation sakkia, joille oli vain junaan kuormattaessa mitään kyselemättä lyöty Waffen SS:n uniformu päälle. Oli kuulemma lähtenyt pois aika pahalla tuulella.

Paska nakki myös ilmavoimien jätkille, jotka oli tuosta vaan siirretty toiseen aselajiin....


Höpsis, olivat innosta soikeina, kun pääsivät panssariaselajiin. :rolleyes:
 
Katsoin nyt vasta tämän kotimaisen Törni-dokumentin. Osastoon kuuluneen haastattelusta vahvistuu, että heillä oli paljon harjoittelua, mutta myös paljon vapaata. Mitään muodollisuuksia ei ollut, kunhan pärjäsi taistelussa. Taisteluhalu ja kunto riitti. Ei ollut muodollisuuksia, ei tarvinnut tehdä ilmoituksia. Ei ollut myöskään aresteja. "Jos hän halusi rangaista, hän veti kuonoon."

 
Waffen-SS tuli taistelujoukkona esille oikeastaan vasta 1939. Sitä ennen kyseessä oli huomattavasti jopa inhottavampiin asiohin keskittynyt sisäisen turvallisuuden organisaatio. Esim. Totenkopf-divisioona perustettiin keskitysleirivartijoista....

Ei silti etteivätkö esim. LSSAH ta Das Reich onnistuneet kasvattamaan "mainettaan" kaikenlaisella perseilyllä myöskin.
Niin. No.

Alkuvaiheessa SS oli nimenomaisesti Hitlerin henkivartiokaarti ja pelkkä vitsi. Himmler oli niin pelle, että hänelle annettiin SA:han kelpaamattomien kumipäiden komentajuus. Harmi vain, että kanankasvattaja ei tajunnut vitsiä, vaan päätti luoda SS:stä jotakin suurta.

Nimistähän tuon näkee suoraan: Leibstantarde = henkivartiosto, eli "runko" tuli Hitlerin henkivartiostosta ja Totenkopf-SS oli vastuussa keskitysleirien vartioinnista, joten nimen siirtyminen divisioonalle oli loogista Eicken aiemman sijoituksen mukaisesti. Suomessa toiminut SS-Nord koottiin Allgemeine-SS:stä, eli sillä ei ollut sotilaskoulutusta.

Alunperinhän taistelut eivät olleet se SS:n "suuri tehtävä", vaan Reichin ja Führerin turvallisuuden varjeleminen. Waffen-SS:n taistelutehtävien tarkoitus oli ainoastaan tarjota puolue-eliitin teräksiselle nuorisolle mahdollisuus karaistua sodan tulessa. Ideaali urapolku tulevassa III valtakunnassa olisi ollut HJ - Totenkopf-SS - Waffen-SS - Virkamies.
 
Poliisin isänmaallisuus vs komentoketju.

RaBuust
Lauri Törni pidätetty
Talon ullakon purueristeistä löytynyt vuoden 1947 sanomalehti ja uutinen Lauri Törnistä.
https://www.riemurasia.net/kuva/Lauri-Torni-pidatetty/195908

normal_1959080202.jpg
 
Lauri Törni saa nimikkoviinan
http://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005228671.html
Perinnekilta on haaveillut Törnin nimeä kantavasta tuotteesta pitkään.

Suomen sotahistorian tunnetuimpiin sankareihin kuuluva Lauri Törni (1919–1965) saa nimikkoviinan.

Törni-viinan takana on Osasto Lauri Törnin perinnekilta ry, joka on puheenjohtaja Pasi Niittymäen mukaan haaveillut Törnin nimeä kantavasta juomasta pian jo pari vuosikymmentä.

Miksi juuri kirkas viina, Pasi Niittymäki?

– Se on tyylikäs valinta. Törnin tuntien viina sopii oikein hyvin, Niittymäki vastaa.

Vodka on Niittymäen mukaan turhan venäläistä, konjakki liian herraskaista, viski liiaksi jenkkityylinen. Viinit ja samppanjat eivät tulleet kysymykseen.

Törnin alkoholinkäytöstä on liikkunut monenlaisia tarinoita. Useita Lauri Törniä koskevia tietokirjoja kirjoittanut Kari Kallonen kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2013, ettei Törnillä ”ehkä ollut se ihan paras viinapää”. Juopottelu meni usein painiksi.

– Sota-aikana miesten rentoutuskeino oli viinapullon juonti ja sitten alkoi paini. Unohdetaan, että Ruotsissa kihloissa Maria Kopsin kanssa ollessaan Törni ei käyttänyt alkoholia ollenkaan, Kallonen näki tuolloin.

TÖRNI-VIINAN etiketissä on SA-kuvan otos, jossa Törni seisoskelee kapteeni Pentti Railion (vas.) ja luutnantti Holger Pitkäsen välissä. Kuva on otettu 27. heinäkuuta 1944 Tolvajärven pohjoispuolella. Kuvassa Törni nojailee Suomi-konepistooliinsa.

Törnin käsi kelluu tyhjän päällä. Konepistooli on häivytetty.

– Valvira sanoi meille, että aseella ja sankariteolla ja miehisyydellä ei saa myydä viinaa, Niittymäki kertoo.

Asevelilogo pullon etiketissä on Olavi Mannosen rintamalla suunnittelema Törnin jääkäreiden hihamerkki. Senkin tekijänoikeudet ovat killalla, joka on aiemmin teettänyt muun muassa Törni-puukkoja.

VIINAN valmistajaksi valikoitui jalasjärveläinen Pramia. Ilvesjoen kylässä Kurikassa sijaitseva yritys on tehnyt alkoholijuomia kohta 30 vuotta. Pohjalaisuus oli Niittymäen mukaan myös tärkeä seikka tekijän valinnassa.

– Siellä elää vielä tällainen suomalaisuus ja kunnioitus sotaveteraaneja kohtaan, paljon enemmän kuin muualla Suomessa, Niittymäki pohtii ennen kuin lisää Itä-Suomen samaan joukkoon.

Pramia tunnetaan myös lonkeroista, likööreistä ja Kaatoryyppy-snapsista. Toimitusjohtaja Marko Mäkinen kertoo Törni-viinan olevan maustamatonta, vehnästä tislattu viinaa. Juoma sisältää 30 tilavuusprosenttia alkoholia.

Pramia sai tuotteen tekemiseen vapaat kädet. Perinnekilta koemaistaa tavaraa myöhemmin.

– Meillä oli sellainen haave, että me eilen oltaisiin otettu pullo Koiviston hautajaisten jälkeen, mutta jätettiin sitten seuraavaan kertaan, Pasi Niittymäki kertoo.

Se tulee jo parin viikon päästä, kun Maskun Askaisissa sijaitseva Ritaripuisto täyttää kymmenen vuotta. Puistossa on 191 muistokiveä, yksi jokaista Mannerheim-ristin ritaria kohden.

– Sitten istutaan alas ja juodaan porukalla yksi pottu. Toivottavasti emme ala rähinöimään, Niittymäki naurahtaa.
 
Back
Top