Laamanator kirjoitti:Kenttäarmeijasta löytyy paljon erilaisia joukkoja ja tehtäviä, joiden henkilösijoittamisessa huomioidaan reserviläisen siviilikoulutus ja työkokemus. Tällaisia on suuri osa esimerkiksi maavoimissa huoltoaselajin tehtävistä sekä erityisesti tällaisia tehtäviä löytyy teknologisesti monimutkaisemmista puolustushaaroista eli meri- ja ilmavoimista. On järjestelmän etu, että tehtävään kuin tehtävään saadaan poikkeusolojen aikana paras mahdollinen kokemus ja osaaminen. Siinä määrin kuin reserviläisen taustaa voidaan huomioida tai riittävää ajantasaista tietoa heistä on sijoitusta tehtäessä käytettävissä.
Kun lähdetään kyseenalaistamaan miehistökoulutettujen akateemisen loppututkinnon suorittaneiden reserviläisten käyttämistä yksinkertaisissa perusmosurin tehtävissä, kuten esimerkiksi nyt vaikka siinä hernekeiton keittämisessä, niin eihän siinä oikeasti ole mitään järkeä. Ainakin itselleni herää kevytmielinen kysymys, olisiko hyvä antaa korkeakoulutetuille kokonaan automaattinen vapautus asevelvollisuudesta. Tällöin nämä ihmiset voisivat palvella kokonaismaanpuolustusta yhteiskunnan muissa tehtävissä tai siviilitöissään, joissa heidän koulutuksestaan voidaan suurella todennäköisyydellä saada irti parempi hyötysuhde myös poikkeusolojen aikana. Tällaisella ratkaisulla tosin hävitettäisiin suurin osa reservin upseereista ja aliupseereista, mutta mitäpä tuosta.:a-rolleyes:
Toinen vaihtoehto olisi tietysti jatkokouluttaa ihmisiä reservissä, eli tarjota kannustava mahdollisuus au-/ru-koulutuksen (rajoitetusti käytössä jo nyt) sekä esimerkiksi aselajikoulujen järjestämien toimialakohtaisten kurssien suorittamiseen. Infrastruktuuri tällaisen jatkokoulutuksen järjestämiseen on jo olemassa. Kysymys on lähinnä tahdosta ja ennen kaikkea rahasta, sekä lisäksi myös reserviläisten omasta motivaatiosta, jota jo eräässäkin ketjussa ansiokkaasti käsiteltiin. Akateeminen koulutus itsessään antaa aika hyvät valmiudet hyvin monenlaisten ja monen tasoisten tehtävien tekemiseen sekä oppimiseen.
Jos aikanaan vm-palveluksessaan "vain" miehistökoulutuksen saanut reserviläinen kykenee opiskelemaan ylemmän korkeakoulututkinnon ja suoriutuu oman koulutustasonsa työtehtävistä, niin kyllä tällainen henkilö kykenee silloin suorittamaan myös au-/ru- tai minkä tahansa Puolustusvoimien päällystön tuottamiseen tarkoitetun kurssin/koulutuksen - edellyttäen, että henkilökohtaiset ominaisuudet ovat muuten normaalilla tasolla. Korkea koulutustaso on suomalaisen yhteiskunnan ja asevoimien kallisarvoinen voimavara, jota ei kannata ehdoin tahdoin valuttaa viemäriin.
Pointtini tässä oliki lähinnä se, että kertausharjoitusten ja sopivan jatkokoulutuksen puute vähentää huomattavasti varusmiesarmeijan tehoa kriisitilanteessa. Minulla on vänrikkituttuja, joita ei koskaan ole kutsuttu kertausharjoituksiin, toisaalta on miehistökoulutuksen saaneita kovan ammatitaidon omaavia henkilöitä, jotka pyörittävät omia yrityksiä tai toimivat muuten siviilin johtotehtävissä ja jotka myös sotatilanteessa olisivat oivia johtajia, mutta eivät syystä tai toisesta olleet 19-vuotiaina kiinnostuneita puolustusvoimien varusmiehille antamasta koulutuksesta. Kuunneltuani määrättyjä juttuja koulutuksen tasosta, perutuista harjoituksista tai muusta rahan puutteen aiheuttamista ongelmista, en yhtään ihmettele.
Puolustusvoimien olisi satsattava nykyistä huomattavasti enemmän henkilöstön jatkokoulutukseen ja samalla poimittava nykyistä paremmin eri alojen osaajia riveihinsä. Ehkä aikoinaan hyvin toiminut sotilasvirkamiesjärjestelmä soveltuisi myös nykyoloihin, jos kolututus, tehtävät ja sotilasarvo eivät muuten vastaa toisiaan. Puolustusvoimat voisivat myös olla yhteistyössä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa ja nivoa esimerkiksi reservin upseerin koulutuksen muuhun koulutukseen. Näinhän toimitaan mm. USA:ssa jossa osa upseereista valmistuu tehtäviinsä tätä kautta, ei sotilasoppilaitoksista.