Tuohon ammattilainen vs reserviläinen kouluttaja haluan kommentoidaetyä ketkä vakinsisrssakaan väessä koulutaa joukkue tasolta alaspäin melkeimpä kaiken? Varusmiesjohtajat ammattosotilaiden valvonnassa. Mikä tekee asiaan perehtyneestä reserviläisestä huonomman kouluttamaan samoja asioita?
Tuota skappareiden kouluttamista mietin, että joukkueiden johtamisesta ylöspäin he ovat ehdottomasti miehiä paikallaan, mutta eikös varusmieskoulutuksessakin joukkuetasolta alaspäin varusmiesjohtajat kouluta miehill
e temput ja niksit? Ammattilaisten valvonnassa tottakai. En nyt käsitä miksi ei reserviläiset voi kouluttaa näitä samoja asioita mitä varusmiehetkin kouluttavat? Ammattilaisen valvonnassa ja pitäähän kouluttajan perehtyä aiheeseen, mikä tuskin on ongelma jos kouluttajat ovat vapaaehtoisia, jos heille annetaan vain tilaisuus siihen.
Armeijamme on reserviläisarmeija. Kommentointi on loppujen lopuksi aika turhaa kritiikin esittäjiä vastaan, kun huomaa heidän puuhailevan ajatuksissaan muutaman komppanian ympärillä. Kritiikistä ei pidä lannistua, suomalaiskansallisen vakiintuneen tavan mukaan vähättely ja dissaaminen ovat kovaa valuuttaa ja siitä irtioppiminen vienee vielä 300 vuotta. Ja sittenkin vielä putkahtaa jostain komerosta joku wanhan ajan airut......
Tätä outoa ikuisuuskysymystä ja sen syy-seuraus-suhdetta kannattaa lähestyä sosiologian tulokulmasta, jolloin keskeiseksi käsitteeksi nousee
profession käsite. Kysymys ei ole siitä, että reserviläinen olisi jotenkin virkamiessotilasta huonompi tai kyvyttömämpi tekemään oikeita asioita oikeansuuntaisesti. Onhan tästä jo sotahistoriassakin vahva näyttö, jonka kiistämiseen ei edes erilaisten "sotatohtoreiden" lihakset riitä.
Ydinkysymys on virkamiessotilaan
professiosta ja sen yhteiskunnallisen aseman suojelemisesta. Toisin sanoen tämänkin foorumin nokittelu on puhdas puolustusreaktio reserviläisiä vastaan, joiden koetaan tunkeutuvan virkamiessotilaiden tontille ja tekemään heille kuuluvia tehtäviä.
Lähin profession määritelmä löytyy wikipediasta (
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Professio), josta alla muutaman kohdan lainaus:
"
Professio on vahvan ja arvostetun yhteiskunnallisen aseman saavuttanut ammatti. Professioiden asema perustuu todelliseen tai väitettyyn erikoisosaamiseen, johon ne ovat ovat saaneet ainakin osittaisen ja usein lakisääteisen
monopoliaseman[1]. Professionaalin asemaan liittyy usein tavallista suurempi autonomia työnteossa. Tyypillisiä ja vanhimpia professioita ovat papin,
lääkärin ja lakimiehen ammatit."
"Sosiologisesti professioita ovat kuitenkin määritelmällisesti täsmälleen ne ammatit, jotka ovat yhteiskunnassa onnistuneet saamaan profession aseman."
"Niinpä professio on käsitteenä jännitteessä yleisemmän ammatin kanssa: se voi toisaalta tarkoittaa alaa joka on sattunut mielivaltaisista syistä saavuttamaan laillisen tai muuten yhteiskunnallisesti erityisen aseman, ja toisaalta alaa jonka erityiset luottamus- ja asiantuntijapiirteet jo taloudellisista syistä erottavat sen yleisemmästä työnteosta."
Professio ei voi säilyttää omaa yhteiskunnallista asemaansa professiona tai erottumaan ns. tavallisesta bulkkityönteosta, jos melkeinpä kuka tahansa voi ryhtyä sen harjoittajaksi. Toisin sanoen reserviläisten tunkeutuminen omissa harjoituksissaan tyypillisesti virkamiessotilaille monopolisoituihin tehtäviin uhkaa virkamiessotilaan professiota sekä sen yhteiskunnallista asemaa ja arvostusta. Suomalainen yleiseen asevelvollisuuteen perustuva reserviläisarmeija kärjistää luontaisesti em. asetelmaa, koska reserviläisissä on runsaasti myös upseereita ja aliupseereita, jotka koetaan potentiaalisina haastajina ja varsinkin profession yhteiskunnallisen arvostuksen inflaationa.
Samasta professiolähteestä juontuu myös ainainen pätemisen ja oman ryhmän korottamisen tarve (mm. keinotekoisen akateemisuuden ylikorostaminen) sekä lähes automaattinen loukkaantuminen sen kyseenalaistamisesta, josta esimerkkinä kuuluisa Mika Aallon väitöstutkimus, mikä oli erityisesti kadettiupseerin professiolle käytännössä tanakka potku vyön alle. Lisäksi samaa sarjaa edustaa PV:n eri henkilöstöryhmien välinen (upseerit-opistoupseerit-erikoisupseerit-aliupseerit) skisma, jossa jokainen ryhmä pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman suuren osan yhä pienenevästä kakusta ja vastaavasti syömään muiden kakkua. Erityisen korostunutta oli varsinkin takavuosina upseerit-opistoupseerit välinen teutorointi joukko-osastojen tasolla. Voi jukra niitä melkoisia itkupotkuparkuraivareita aiheuttaneita herkullisia yksittäisteemoja, kuten opistoupseeri perusyksikön päällikkönä/varapäällikkönä sekä opistoupseerin parempi palkkaus (OTV <-> JSA) samassa tehtävässä.
Normaalille ihmiselle nämä voivat olla täysin käsittämättömiä kiistakysymyksiä, mutta oikeasti niillä on tärkeä merkitys. Sitä suurempi, mitä ahtaammassa mielessä. Yhteen lauseeseen kiteytettynä: suutari pysyköön lestissään.