Kunhan ei sekoita palvelusta ja tulilientä keskenään.
Sehän Marokon Kauhunkin kohtaloksi sitten jatkosodassa koitui. Hänellä kun oli vielä virka. Hyökkäysvaihe meni hyvin kun tarvittiin, asemasodassa tuli heti sanomista ja tutkittavia rikkeitä.
Eihän herran tähden, jos tällä tavalla nuhteeton pitäisi olla ollut siviilissäkin, meillä olisi kuin komppania kantahenkilökuntaa ja reserviläisiä yhteensä.
Taidetaan mennä tämän täydellisen nuhteettomuuden kanssa olkiukkoilun suuntaan.
Paremminkin voidaan puhua ihmisen sopivuudesta tehtävään. Alkoholiin liittyvät ongelmat tai vaikka rangaistukset ovat yleensä indikaattori jonkinlaisista ongelmista. Reserviläisjohtajille ei tietääkseni jaeta mitään rikosrekisteriotteita? Ongelmia siviilissä tarkoittaa yleensä ongelmia harjoituksissa. Tähän sopii hyvin sanonnat kaltevasta pinnasta ja muista sen kaltaisista jutuista. Mikään ei varmasti takaa mitään. Asiaa voi tarkastella todennäköisyyksien valossa. Esimerkiksi henkirikokseen syyllistynyt syyllistyy uuteeen henkirikokseen 100-200 kertaa todennäköisemmin kuin henkirikosta tekemätön. Linnaankin päätyy puolet siellä käyneistä uudelleen. Alkoholiongelma korreloi voimaakkaasti kaikenlaiseen riskien lisääntymiseen oli kyse sitten rikoksista, onnettomuuksista tai sairauksista.
Kuvaavaa oli, että kun brittien merijalkaväki suoritti Falklandin sodassa kuuluisan maastomarssinsa vihamielisissä oloissa, niin ei päästy kuin muutamia satoja metrejä niin ensimmäinen "Skate" muljautti nilkkansa. Kyseessä oli komppanian kovin ryyppymies. Myös muut matkan varrelle hyytyneet olivat aliupseerien tunnistamia ongelmatapauksia.
Toki jos mielenkiintoa riittää, niin voin seuraavissa kertauksissa mielelläni vaihtaa ongelmatapauksia kenelle tahansa vahvistukseksi. Jos joku niistä saa törnin taioittua niin kauheesti respectiä ja mitali.
Onneksi nuo miehet ovat aina käytännössä olleet yksittäistapauksia. Ylivoimainen enemmistö suomalaisista miehistä on rehtejä ja reiluja tyyppejä.
Rauhanturvahommissa en ole koskaan ollut, mutta paikan päällä useamminkin reissun viihtyneet ovat kertoilleet, että viinahan se on tuttu pakoväline, myös rauhanturvahommissa. Vaarat aiheuttavat kovaakin stressiä ja sitä stressiä puretaan viinalla. Ongelmat harvoin kuitenkaan ratkeavat juomalla. Usein on vahvoja epäilyksiä, että viinapäissään tehdyt jutut on todennäköisesti tehty sen vuoksi, että ne takaavat paluulipun Suomeen.
Vanhan sanonnan mukaan jokaisella miehellä on rajansa. Esimerkiksi Yhdysvaltain lentojoukoissa ja myöhemmin ilmavoimissa tämä tunnustettiin. Lentäjän tai miehistön tarvitsi lentää vain tietty määrä taistelulentoja komennuksensa aikana. Vapaaehtoiseksi sai toki ilmoittautua uudelleen, mutta käytännössä ketään ei pakotettu sotataivaalle uudelleen kun kiintiö oli täynnä.
Viimeksi muokattu: