MAAK tänään

Tämä kuulostaa hyvältä.

Itse olen sen sortin ahdasmielinen ja konservatiivinen koulutusnatsi, että pakottaisin 20-35 -vuotiaat jatkamaan vm-koulutuksensa mukaisella polulla reservissä MPK:ssa ja rukkaisin koulutuksen tämän mukaiseksi. Sissi jatkaa sissikursseilla, TRA-koulutetut tällä linjalla jne. Karrikoiden, jossain ilmavoimien meterologisessa joukkueessa palvelleesta sääpalloryhmän narumies kolmosesta ei aleta enään reservissä kouluttamaan kaupunkijääkäriä tai sissiä vaan hän jatkaa oman aselajinsa mukaisella linjalla. Elämyksellinen "mä haluun olla..." tyyppinen koulutus pois ja kaikki kurssit aselaji- ja koulutushaarakursseiksi. Eli suutari pysyköön lestissään ja jatkakoon alkuperäisen koulutuksensa mukaisella uralla. Ei aleta polttamaan rahaa ja resursseja siihen että Punavuorelaispoika haluaa leikkiä sissiä parin viikonloppukurssin jälkeen, vaikka ei ole keskuspuistoa pidemmällä metsässä käynyt.

Rinnalla voisivat pyöriä kaikille avoimet "kiväärmieskurssit" joissa käytännössä käytäisiin lävitse P-kauden asioita, tavallisen kiväärimiehen osattavia ja tiedettäviä asioita.

Yli 35-vuotiaat sitten huollon ja tukitehtävien kursseille siviilikoulutuksen ja ammattinsa mukaisesti että saadaan heidän osaamisensa ja yhteiskunnan panostama koulutusraha otettua talteen myös PV:n toimesta. Ammattikuljettajat ratin taakse kursseille, terveydenhuoltohenkilöstö lääkintäkursseille, suurtalouskokit soppahommiin, mekaanikot ja raskaskoneasentajat roplaamaan intin autoja halleille omille kursseilleen ja tieto- ja viestiliikenneihmiset viestiaselajin kursseille. Ei siis enään alettaisi kouluttamaan yli-ikäisistä siviilipuolen ammattilaisia sellaisiin tehtäviin joihin ikä ja kunto ei enään riitä ja joissa siviiliosaaminen valuisi täysin hukkaan.

Nykyistä parempaa jatkuvuutta siis reservissä vm-uralle, ja ammattimaisella otteella vanhemmilta soveltuvilta miehiltä ja naisilta siviiliosaamisen hyödyntäminen paremmin hanskaan.

Juu. Mutta jos katsoo MPK:n koulutuskalenteria, niin asia on jo nyt näin. Käytännössä kaikki vähänkin spesifiä osaamista vaativat kurssit on suunnattu joko Maak.laisille tai joillekin muille pohjakoulutuksen saaneille erikoisryhmille ja vain hajapaikat täytetään joillakin kursseilla muilla, mikä on tietysti järkevää että kurssit yleensäkin saadaan pidettyä.
 
Kyllä, mutta en usko tai olen täysin varma että MPK:n tarjoama koulutus ei vastaa lähimainkaan sitä, mitä vm-aikana annetaan. Yksinkertaisesti siitä syystä, että vm-koulutuksen aikana koulutusta annetaan helvetin paljon enemmän päivissä, parempien ammattikouluttajien toimesta ja paremmin resursoituina.

Paljonko olisi esimerkiksi 5,5kk kaartinjääkärin sama TRA koulutuksen määrä jos se laskettaisiin MPK:n kahden päivän kursseissa? Entä maallikko TRA-kouluttajien taso verrattuna ammattiupseerien ja au:iden tasoon?

Ihan jos realiteetteja katsoo niin MPK:n tarjoama koulutus ei ole mikään JoTu:n korvike tai sen vertainen. Parhaimmillaan MPK tarjoaa asiallisia täydennyskursseja reserviläisille heidän vm-aikana aloittamalleen osaamispolulle tai siviiliosaamisen hyödyntämiseksi, mutta JoTuun sitä ei voi lopputuloksessa verrata. Suutari pysyköön lestissään siis tässäkin mielessä.

EDIT: Huolto- ja tukitoimissa paras lopputulos saadaan mielestäni siten, että otetaan sopiva siviilipuolen ammattilainen ja puristetaan tämä ammattisotilaiden kouluttamana sotilasmuotista läpi. Siten saadaan muokattua siviiliosaaminen sotaväen kannalta parhaaseen muotoon.


Toinen esimerkki voisi olla KUSU. MPK kursseilla sitä ei varmasti kouluteta osana komppanian toimintaa vaan pääsääntöisesti vain KOSU:na, ilman komppaniaviitekehystä.
 
Teidän on huomioitava että minun näkökulmastani paikan päällä olleen kapiaisen luotettavuuden kyseenalaistaminen netissä olevan kapiaisen perusteella on looginen virhe, vaikka foorumin näkökulmasta paikan päällä ollut kapiainen voisi aivan yhtä hyvin olla olematta.
- Sekä JOTU kaluston että joukkojen rahtaaminen erikseen kauemmaksi varikolle sen sijaan että porukka oltaisiin perustettu normaalisti varuskunnassa ei olisi loogisesti järkevää.
- Miksi osittain parantaa kalustoa ja samalla huonontaa sitä aikaisempaan JOTU kalustoon verrattuna jos tarkoituksena on ettei porukalle tule paha mieli?

Voihan olla että kaikki oli suurta teatteria myyrän hämäämiseksi mutta en minä tietäisi sitä sen enempää kuin myyräkään. Tietysti foorumin näkökulmasta ei ole mitään eroa siinä valehtelisinko tietoisesti vai tiedostamatta joten taidan jättää tästä eteenpäin tällaiset asiat kertomatta.

No on miehellä kyllä pokkaa, on se kova! Tästä täytyy kyllä sinulle pisteet antaa.

Eiköhän nuo @CV9030FIN kommenttien sisältö jo itsessään kerro, onko kyseessä ammattilainen vai hupiukko. Minulla on vahva aavistus siitä kuka nimimerkin takana on, ja jos olen oikeassa, kyseessä ei todellakaan ole mikään hupiukko, tämä kannattaa sanomanani uskoa jos et muuta usko.

En paljasta arveluani. Pidän sen tiedon itselläni kuten toivon kaikkien kohdalta tehtävän tällä foorumilla, jos arveluita ilmenee. Korkeintaan kerron asian herralle itselleen, jos hän sitä minulta kysyy.
Ja et nyt lainkaan huomioinut että CV oli tässä eri mieltä kuin kyseinen henkilö?
 
Teidän on huomioitava että minun näkökulmastani paikan päällä olleen kapiaisen luotettavuuden kyseenalaistaminen netissä olevan kapiaisen perusteella on looginen virhe, vaikka foorumin näkökulmasta paikan päällä ollut kapiainen voisi aivan yhtä hyvin olla olematta

Hyvä pointti. On ihan oikein luottaa enemmän siihen live-elämän kapiaiseen, ilman muuta ja ei muusta puhettakaan. Ja kun minusta on kysymys, niin tarina jatkuu sanalla...Mutta:

älkää hyvät miehet never koskaan tuoko nettikeskusteluihin ilman hyvää perustetta MITÄÄN live-elämän kappareiden kertomaa tai paljastamaa. Teillä ei ole siihen oikeutta. Ja rikotte Luottamuksen, jota on osattava vaalia. Nettikeskustelu ei ole koskaan sen väärti, että kerrotte yksityiskohtia live-elämän kappareiden sanomisista ja kertomista. Uskokaa minua, kun sanon, että niin on parasta.
 
Tiedustelun uhka...

Tietoon kohdistuvan tiedustelun uhkaa en osaa nähdä yhtään samoin kuin jotkut - ilmeisesti turvallisuusaloilla työskentelevät - täällä näyttäisivät näkevän.

Jotenkin oletan, että OSINT -tiedustelu ei hae juurikaan sitä, että se saisi tärkeää ja tarkkaa salaista tietoa.

Oletan, että ammatikseen tiedustelevat ovat kehittäneet joko päähänsä tai apuvälineisiinsä eräänlaisia matriiseja, joissa sirpaleinen tieto - joka ei edes kohtaa toista tiedon sirpaletta - muuttuu merkittäväksi ja paljastavaksi siksi, että sillä on tietty paikka ja rooli matriisissa.

Mistä aiemmin tiedettiin tarkasti etukäteen, että USA aikoi käynnistää sotatoimet jossain? Siitä, että tietty pizzeria toimitti yöaikaan hulluna plättyä Pentagoniin? Miten saatiin purettua useita koodeja? Siten, että voitiin mitata jokin todellinen asia - laivan käännös, sää, jokin sijainti... - ja ajettiin se todellinen tieto purettaviin viesteihin eri tavoin kunnes tärppäsi.

Olettaisin tiedustelun koostuvan älykkäiden ihmisten kärsivällisestä ja pitkäjänteisestä työstä hyvin, hyvin laaja-alaisena kokonaisuutena suoritettuna.

Jos asia on noin, niin siinä tapauksessa kaikenlaiset ei-salaiset tiedonsirpaleet saattavat olla vastapuolelle hyvinkin suureksi avuksi.

Siksi(kin) en tykkää "kyllä sen, tän ja ton voi kertoa kun se ei oo sitä eikä tätä turvaluokkaa olevaa tietoa" -asenteesta.

Pitäisi vähintään tuntea ne vastapuolen matriisit, se, että miten eri matriisit kerrostuvat suhteessa toisiinsa ja se, että mitä niissä on nyt ja tulevaisuudessa sijoitettu matriisiin sekä tiedon käsittelystä muut systematisoinnin tavat + analyysimenetelmät + analyytikoiden intuition ominaisuudet. Sitten olisi pohjaa arvioida. Mutta kun luulen ettei naapuri noita kerro.
 
...rambosyndrooma.

...perisuomalaista herravihaa

Heitän peliin kolmannenkin vaihtoehdon:

Epäasiallinen, epäkunnioittava, ylimielinen, vittuileva tms. käytös herättää helposti negatiivisia vastareaktioita.

Jos kantahenkilökuntaan kuuluvan asenne muita kuin alan ammattilaisia kohtaan on jatkuvasti väheksyvä, nälvivä, esinahanvenytyskilpailuihin keskittyvä tms. niin netissä palaute ja reaktiot saattavat kummuta enemmänkin persoonallisuudenpiirteiden kuin ammattitaidon esille tulemisen perusteella.

Kauluksen koristeet eivät netissä näy, mutta persoonallisuuden piirteet toisinaan sitäkin selvemmin.

Esimerkkinä voisi heittää vaikka sen, että jos joku leimaa koko palstan muutaman kirjoittajan höpsöjen ajatusten perusteella, niin sivustaseuraajakin huomaa heti, että kyseisen henkilön kanssa keskustelemista kannattaa välttää viimeiseen asti ja mielellään vielä sen jälkeenkin.
 
Heitän peliin kolmannenkin vaihtoehdon:

Epäasiallinen, epäkunnioittava, ylimielinen, vittuileva tms. käytös herättää helposti negatiivisia vastareaktioita.

Jos kantahenkilökuntaan kuuluvan asenne muita kuin alan ammattilaisia kohtaan on jatkuvasti väheksyvä, nälvivä, esinahanvenytyskilpailuihin keskittyvä tms. niin netissä palaute ja reaktiot saattavat kummuta enemmänkin persoonallisuudenpiirteiden kuin ammattitaidon esille tulemisen perusteella.

Kauluksen koristeet eivät netissä näy, mutta persoonallisuuden piirteet toisinaan sitäkin selvemmin.

Esimerkkinä voisi heittää vaikka sen, että jos joku leimaa koko palstan muutaman kirjoittajan höpsöjen ajatusten perusteella, niin sivustaseuraajakin huomaa heti, että kyseisen henkilön kanssa keskustelemista kannattaa välttää viimeiseen asti ja mielellään vielä sen jälkeenkin.

Itse en ole reservissä törmännyt epäasiallisiin kapiaisiin reservin harjoituksissa. Suhtautuminen on pahimmillaankin ollut vain viileää mutta aina asiallista. Yleensä se on kuitenkin lämminhenkistä, jopa arvostavaa.

Muutamaan mulkkuun kapiaiseen on tullut ulkomailla törmättyä, mutta tämä ei johdu siitä että kusipäisyys johtuisi siitä että he ovat ammattisotilaita, vaan siitä että ovat tai olivat yksinkertaisesti luonteeltaan mulkkuja joita ominaisuuksia sitten esimiesasema vahvistaa. Samoja mulkvisteja on siviilisektori pullollaan. Muutenkin kun ollaan ulkomailla, niin siellä kaikki ovat työsuhteessa eikä reserviäinen - kapiainen henkilökemia ole sama kun kotona harjoituksissa.

Suurimmat pätijät ja päsmäröijät toisille niin reserviläisille kun kapiaisille, ovat aina löytyneet toisista reserviläisistä. Syynä omasta mielestäni huono itsetunto, oman osaamisen puutteiden peittely sekä ennen kaikkea pelko siitä että nämä paljastuvat ja joku muu osoittautuukin pätevämmäksi ja vie paikan (yleensä kouluttajana). Ammattisotilailla reserviläisten kesken tätä ei luonnollisesti ole, kuten harvemmin myös siviilipuolen ammattilaisilla reservin harjoittelun kontekstissa. Ei yksinkertaisesti ole tarvetta mihinkään henkseleiden paukutteluun ja pätemiseen. Yleisimmin se päsmäröijä tuntuu olevan joku "pitkän linjan reserviläiskouluttaja", jolla ei ole ammatillista kokemusta, koulutusta tai osaamista kouluttamastaan erikoisalasta ja tämä sitten näkyy tiettynä itsensä korostamisena pätemisen keinoin. Kukas sitä kissan hännän nostaisi jos ei kissa itse.
 
Viimeksi muokattu:
Tietoon kohdistuvan tiedustelun uhkaa en osaa nähdä yhtään samoin kuin jotkut - ilmeisesti turvallisuusaloilla työskentelevät - täällä näyttäisivät näkevän.

Jotenkin oletan, että OSINT -tiedustelu ei hae juurikaan sitä, että se saisi tärkeää ja tarkkaa salaista tietoa.

Oletan, että ammatikseen tiedustelevat ovat kehittäneet joko päähänsä tai apuvälineisiinsä eräänlaisia matriiseja, joissa sirpaleinen tieto - joka ei edes kohtaa toista tiedon sirpaletta - muuttuu merkittäväksi ja paljastavaksi siksi, että sillä on tietty paikka ja rooli matriisissa.

Mistä aiemmin tiedettiin tarkasti etukäteen, että USA aikoi käynnistää sotatoimet jossain? Siitä, että tietty pizzeria toimitti yöaikaan hulluna plättyä Pentagoniin? Miten saatiin purettua useita koodeja? Siten, että voitiin mitata jokin todellinen asia - laivan käännös, sää, jokin sijainti... - ja ajettiin se todellinen tieto purettaviin viesteihin eri tavoin kunnes tärppäsi.

Olettaisin tiedustelun koostuvan älykkäiden ihmisten kärsivällisestä ja pitkäjänteisestä työstä hyvin, hyvin laaja-alaisena kokonaisuutena suoritettuna.

Jos asia on noin, niin siinä tapauksessa kaikenlaiset ei-salaiset tiedonsirpaleet saattavat olla vastapuolelle hyvinkin suureksi avuksi.

Siksi(kin) en tykkää "kyllä sen, tän ja ton voi kertoa kun se ei oo sitä eikä tätä turvaluokkaa olevaa tietoa" -asenteesta.

Pitäisi vähintään tuntea ne vastapuolen matriisit, se, että miten eri matriisit kerrostuvat suhteessa toisiinsa ja se, että mitä niissä on nyt ja tulevaisuudessa sijoitettu matriisiin sekä tiedon käsittelystä muut systematisoinnin tavat + analyysimenetelmät + analyytikoiden intuition ominaisuudet. Sitten olisi pohjaa arvioida. Mutta kun luulen ettei naapuri noita kerro.

OSINT on helppoa. Analyysiryhmän ei tarvitse edes olla kovin iso. Sitä varten robotit ovat, että dataa riittää, mutta pienikin taitava analyysiryhmä löytää vaikka mitä.
 
Siksi epäilen kirjoittajia, jotka provoavat ja kirjoittavat puolivillaisia pitkiä viestejä, jotka suorastaan huutavat tarkentamaan asioita. Reservin kyky ylipäänsä ja aktiivikouluttajat ovat olleet pitkään tiedustelun kohteena ja tämä tiedetään myös Puolustusvoimissa.
 
6e9a6a673710b0d8411db4c81937e2a3--tin-foil-hat-sacramento.jpg
 
Tietoon kohdistuvan tiedustelun uhkaa en osaa nähdä yhtään samoin kuin jotkut - ilmeisesti turvallisuusaloilla työskentelevät - täällä näyttäisivät näkevän.

Jotenkin oletan, että OSINT -tiedustelu ei hae juurikaan sitä, että se saisi tärkeää ja tarkkaa salaista tietoa.

Oletan, että ammatikseen tiedustelevat ovat kehittäneet joko päähänsä tai apuvälineisiinsä eräänlaisia matriiseja, joissa sirpaleinen tieto - joka ei edes kohtaa toista tiedon sirpaletta - muuttuu merkittäväksi ja paljastavaksi siksi, että sillä on tietty paikka ja rooli matriisissa.

Mistä aiemmin tiedettiin tarkasti etukäteen, että USA aikoi käynnistää sotatoimet jossain? Siitä, että tietty pizzeria toimitti yöaikaan hulluna plättyä Pentagoniin? Miten saatiin purettua useita koodeja? Siten, että voitiin mitata jokin todellinen asia - laivan käännös, sää, jokin sijainti... - ja ajettiin se todellinen tieto purettaviin viesteihin eri tavoin kunnes tärppäsi.

Olettaisin tiedustelun koostuvan älykkäiden ihmisten kärsivällisestä ja pitkäjänteisestä työstä hyvin, hyvin laaja-alaisena kokonaisuutena suoritettuna.

Jos asia on noin, niin siinä tapauksessa kaikenlaiset ei-salaiset tiedonsirpaleet saattavat olla vastapuolelle hyvinkin suureksi avuksi.

Siksi(kin) en tykkää "kyllä sen, tän ja ton voi kertoa kun se ei oo sitä eikä tätä turvaluokkaa olevaa tietoa" -asenteesta.

Pitäisi vähintään tuntea ne vastapuolen matriisit, se, että miten eri matriisit kerrostuvat suhteessa toisiinsa ja se, että mitä niissä on nyt ja tulevaisuudessa sijoitettu matriisiin sekä tiedon käsittelystä muut systematisoinnin tavat + analyysimenetelmät + analyytikoiden intuition ominaisuudet. Sitten olisi pohjaa arvioida. Mutta kun luulen ettei naapuri noita kerro.

Vähän sivupolku, mutta...

Yhdistelemällä julkisia tietoja useasta eri lähteestä voidaan hahmottaa kokonaisuus, jollaista ei ole tarkoitettu julkiseksi. Internet on tiedustelulle keskeinen työväline.

On olemassa palveluja, joilla voi louhia IP-osoitteita ja tietoja. Ilmaisilla pääsee jotenkin eteenpäin ja tehokkaampia lisäosia tietenkin saa. Voimme tietenkin asentaa salaavan välikäden, jos haluamme itse yrittää piiloutua.

Tiedustelija louhii nimimerkkejä foorumeilta, blogeista ja muista verkkopalveluista, puhelinnumeroita, postilokeroja, osoitteita, puolison ja liikekumppaneiden tietoja, sähköpostiosoitteita ja niiden @-merkkiä edeltäviä osia yms. Aina kun löydämme uutta tietoa, haemme sen perusteella taas lisää.

Kun kohde on salannut whois-tietonsa (hosting, proxy), etsitään kaikkia muita sivustoja hakemalla yhden tiedetyn sivuston nimellä. Löydämme ehkä saman tahon omistamia sivuja, jotka paljastavasti linkittävät tietämäämme sivuun ja joilta voi paljastua lisää kohteesta. Joku reitillä saattaa unohtaa joskus tietojen salauksen.

Linkkityökalulla jatketaan kohti linkittäviä sivustoja. Nuuskitaan hakukoneen välimuisti. Varjostetaan arkistot. Tarkistetaan Reverse-haulla, mitä muita sivustoja on.

Tutkitaan ns. footprintit (analytiikkaa tapojensa orjien löytämiseksi).

Yksi hyvä tapa on tehdä oma web-sivusto hunaja-ansaksi ja tarkkailla kävijöitä IP-osoitteiden ja palveluntarjoajien perusteella kävijäseurantaan tarkoitetulla ohjelmalla. Parhaimmillaan päästään talon tarkkuuteen.

Joskus palveluntarjoajan perusteella voi selvitä kävijän työpaikka.

Yksilöiden selvittäminen ei ole kovin vaikeaa, jos aineistoa on useilta vuosilta. Vaikka joku ei koskaan antaisi vihjeitä itsestään, tekstianalyyttisin keinoin päästään aina eteenpäin. Tyylintutkimukseen on käytetty tietokoneapua jo 30 vuotta. Tällä tavalla voidaan yhdistää esimerkiksi multinimimerkit yhteen.

Toisaalta netissä on harhauttavaa se, että joitakin kirjoittajia lainataan suvereenisti kaikilla muillakin foorumeilla. Muistan, kun kerran sanoin, etten milloinkaan ole käynyt Hommassa. Joku palstalainen laittoi erään täällä kirjoittamani jutun vastausviestiin ja perään täysin vastaavan tekstin Hommasta. Kävin sitten kurkkaamassa. Ja niinpä olikin. Siellä eräs kirjautunut kopioi suoraan Ukraina-viestejäni ominaan.
 
Reservin kyky ylipäänsä ja aktiivikouluttajat ovat olleet pitkään tiedustelun kohteena ja tämä tiedetään myös Puolustusvoimissa.

Tuota, siis reservissä toimivat aktiivikouluttajat olisivat jotenkin potentiaalisen vihollistiedustelun maalittamina kohteina? KOTU:sta on ilmeisesti nyt kyse. Vähän korkealentoiselta kuulostaa, meinaan. Eikö samalla logiikalla pitäisi olla kaikkien vm-kouluttajienkin aselajista riippumatta tiedustelun kohteena? He kun kouluttavat aina uusimmilla metodeilla ja isoja volyymejä vuoden aikana virassa toimiessaan?

Voisin usko että esimerkiksi MAAKK kokonaisuutena tietyllä kriittisellä toimialueella voisi ehkä olla jollain tavalla mielenkiintoinen tiedustelun kohde, mutta että reserviläisille käytännössä perusasioita kouluttavat miehet ja naiset yksilöinä kuullostaa jotenkin grandioosilta ja suoranaiselta tiedustelun resurssien haaskaukselta.

Voisitko avata asiaa hieman tarkemmin?
 
En.

KoTua ei muuten enää ole.

Aha, taas vihjaillaan että tiedetään, mutta OPSEC tulee vastaan kun pitäisi vähän avata. Tuttu juttu tällä foorumilla.

Ja KoTu, aivan. Taisi mennä uudistuksessa. No, ei muuta sisältöä asiassa vaikka olisi minkälainen organisaatiouudistus tehtynä.

Ehkä joku ammattilainen on joskus miettinyt, että löytyykö aktiivikouluttajista jotain hölmöä hörhöä jota voisi lypsää. Eli mitään turhan grandioottisia ja egoa hiveleviä johtopäätöksiä tästä on turha tehdä. Ja vaikka löytyisikin, eiköhän se lypsäminen lopu lyhyeen. En meinaan usko että reserviläiskouluttajilla on mitään merkittäviä "kielletyn tiedon puun hedelmiä" korissaan. PV on siitä varmasti huolen pitänyt. Eiköhän ne resurssit panostettaisi mehukkaampiin miehiin ja naisiin, jotka oikeasti tietäisivät jotain merkittävää.
 
Back
Top