Huhta
Greatest Leader
Käyttökohde maasijoitteisella ja lentävällä ELSO-kalustolla on täysin erilainen. Maalle sijoitettu on väkisinkin varsin staattinen. Tällaisia voisi olla valmiiksi sijoitettuna esim. Kymenlaakso-Kurskiin, Lappiin ja pääkaupunkiseudulle, mutta asemanvaihdot ja antennihässäköiden pystytykset vaativat oman aikansa. Etuna toisaalta on pitkäaikainen toimintakyky. Painopisteen muodostamiseen lentolavetti on parempi. Ja on vaikea nähdä, että tehtävää suorittavaa lento-osastoa voitaisiin paremmin tukea ELSOlla kuin hävittäjää vastaavalla lavetilla / laveteilla, jotka lentävät osaston mukana!
Lähinnä olen huolissani siitä, kuinka kauan suomalainen lentokone saa lentää venäläisen ilmatorjunnan piirissä meikäläisen ilmaherruuden puuttuessa. On ihan eri asia lentää vaikka 30-50 kilometriä etulinjasta taakse (josta voi jo ampua Amraamilla etulinjaan) kuin suoraan etulinjan päällä tai jopa vihollisen puolella, jolloin ollaan joka ikisen Tunguskan, BUKin ja Iglan ulottuvilla.
Asemanvaihdot vievät aikaa, mutta suuri vaikutus on sillä, millaisilla kaluilla toimitaan. Nykyisellään käytössä voi olla enemmän kännykkämastoa muistuttavia ratkaisuja, mutta se lienee lähinnä budjettisyistä. Järjestelmän pystyttäminen uuteen paikkaan ei tarvitse olla erityisen hidasta. Esimerkiksi turkkilaisten käsitys liikkuvasta (tutka)häirintäjärjestelmästä löytyy alta:
Lentävän osaston tukeminen on asia erikseen. Mutta sellaistahan me emme ole tähänkään asti juuri tehneet, ja Quixote kyseli Growlereista lennokkien vastaisessa käytössä.
Huhdan postauksen viimeinen lause särähti erityisesti korvaan. Ehkä emme suunnittele strategista hyökkäystä Uralille, mutta aivan varmasti puolustusvoimat sotatilanteessa hyökkäisivät ja kovaa!!! Mieliin voi palauttaa kaunokirjallisuudesta tutun "puolustussodan stratekian": "Jos sie lähet juoksemmaan, sie saat juosta Torniojojelle saakka, kyl hää peräässä tulloo. Mut jos sie et lähe mihinkään, minkä hää tekköö..." Kyllä lähtökohta pitää olla, että osalla joukoista hyökätään kaikin voimin. Erityisesti tämä pätee ilmavoimiin, toiminta on jo lähtökohtaisesti hyökkäyshenkistä vihollisen koneita ja maakohteita vastaan!!!
Arvasin, että tähän puututaan. Joka tapauksessa vihjaus oli enemmän siihen suuntaan, että kun me hyökkäämme, niin se on uskoakseni suhteellisen rajallista puuhaa kilometreissä mitattuna - jatkosodan hyökkäysvaiheen voi unohtaa. Sikäli kuin joukkojen viestiyhteydet ei välttämättä tarvitse satellittilinkkiä, niin en tiedä, miksi emme pärjäisi kohtuullisesti maasijoitteisella järjestelmällä.
Vaikka hyökkäävää kärkeä ei hyökkäyksessä pystyttäisikään maasijoitteisella ELSO:lla täysin suojaamaan, niin kärki on liikkeessä, mikä suojaa sitä. Hyökkäyksen pysähtyessä etulinjaan työnnetään luonnollisesti myös niitä ELSO-yksiköitä.