Koko kansan tuntema puolijoukkueteltta voi jäädä historiaan – Korvaaja voi olla pussi, josta moni ei ole kuullut
Sotavarusteet | Ukrainan sota on osoittanut, että puolijoukkueteltta on vihollisen droonien vuoksi turvaton majoitusväline.
Jarmo Huhtanen HS
11:17
Lähes jokaisen suomalaisen tuntema puolijoukkueteltta saattaa jäädä tulevaisuudessa sotavarusteena sivuosaan. Syynä on Ukrainan sodasta saatu oppi siitä, että telttamajoitus on drooniuhan takia vaarallista.
Majuri Kalle Tuominen Maavoimien esikunnan koulutusosastolta kirjoittaa tuoreessa Jalkaväen vuosikirjassa, että telttojen käytettävyyteen tulisi alkaa suhtautua kriittisesti. Puolustusvoimilla on puolijoukkueteltan lisäksi käytössä myös pienempiä niin sanottuja sissitelttoja.
Tuominen työskentelee Maavoimien esikunnan koulutusosastolla. Hän on kirjoittanut Jalkaväen vuosikirjaan artikkelin Ukrainan sodan opeista jalkaväen kannalta.
Tuomisen mukaan Ukrainan taistelukenttä on lennokkien vuoksi täysin läpinäkyvä.
”Ukrainassa on mahdotonta koota joukkoja samaan paikkaan ilman, että siihen kohdistuu asevaikutusta. Todella merkittävä hajauttaminen ja maastouttaminen ovat ainoat keinot pysähtyessä välttää vihollisen asevaikutus”, kirjoittaa Tuominen.
”Yli kolmen sotilaan osastot muodostavat tällä hetkellä maalipisteen, joka voi olla peruste epäsuoran tulen tai itsemurhalennokin käytölle.”
Puolijoukkuetelttaan saattaa majoittua lähes parikymmentä sotilasta ja pienempään sissitelttaan ryhmä eli 8–10 sotilasta.
Lennokkiuhan vuoksi ukrainalainen jalkaväkiryhmä hajauttaa partionsa sadan metrin etäisyydelle toisistaan tai suojautuu rakennuksiin. Tuominen kuvaa lennokkeja pienoisilmavoimaksi, josta on tullut peruuttamaton osa jalkaväen taistelua joukkueen tasalta alkaen.
Tuominen arvioi, että sotilaat voivat jatkossa nukkua lämmitetyissä teltoissa vain tukeutumisalueella eli etäällä rintamasta. Tukeutumisalue on paikka, johon sijoitetaan esimerkiksi joukkojen varastoja. Joukkoja myös huolletaan sieltä käsin, ja siellä voidaan valmistautua uusiin tehtäviin.
”Taistelijoiden ja ryhmien varustusta tulisi kehittää siten, että useimmissa Suomen olosuhteissa kyetään majoittumaan ilman lämmitettävää telttaa.”
Tuomisen mukaan tämä voisi tarkoittaa sitä, että jokaiselle taistelijalle jaettaisiin esimerkiksi pieni laavukangas tai niin sanottu bivypussi. Bivy on makuupussin ympärille tarkoitettu säänkestävä kuoripussi. Bivy tai bivvy tulee englannin sanasta bivouac, joka tarkoittaa ulkona leiriytymistä.
Tällaisten majoitusvälineiden avulla voidaan yöpyä niin, ettei viholliselle muodostu houkuttelevaa isoa maalia. Kamiinalla lämmitetyt teltat erottuvat hyvin esimerkiksi droonien lämpökameroilla.
Puolijoukkueteltta on ollut yksi Puolustusvoimien pitkäaikaisimmista ja onnistuneimmista varusteista. Noin 20 sotilaan majoittamiseen tarkoitetun teltan kehittäminen aloitettiin jo 1920-luvulla. Silloin todettiin, että modernissa liikkuvassa sodankäynnissä tarvittiin lämmitettävä majoitusväline, jossa voitiin yöpyä korvessa taajamien ulkopuolella.
Puolijoukkuetelttaan haettiin aluksi mallia Ruotsista. Uusimman nykyisin käytettävän puolijoukkueteltan ensimmäinen perusmalli (m/36) hyväksyttiin 1930-luvulla toimineen niin sanotun kenttävarustustoimikunnan esityksen jälkeen. Korotettuna telttaa voidaan käyttää myös niin sanottuna komentotelttana.
Ennen talvisotaa Puolustusvoimat ehti saada käyttöönsä kankaisia ja pahvisia puolijoukkuetelttoja. Syksyllä 1939 telttoja oli valmistettu 11 700 kappaletta, joista pahvisia oli noin 4 500. Lämmitystä varten oli lähes 9 000 kamiinaa.
Puolijoukkueteltan uusin malli tunnetaan nimellä m/36-20.