Luin eilen monen vuoden jälkeen uudelleen Neillandsin kirjan Market Gardenia käsittelevän osion. Kirjoittajana tämä on erittäin kriittinen amerikkalaisia kohtaan. Mutta tämän analyysi Market Gardenista on minusta uskottava.
Normandian voiton jälkeen Montgomery ylennettiin sotamarsalkaksi, mutta tämä samalla menetti liittoutuneiden maajoukkojen komentajuuden Eisenhowerin ottaessa komennon itselleen. Monty käytännössä alennettiin 21. armeijaryhmän komentajaksi. Tämä koki tulleensa nöyryytetyksi ja että hänen olisi tehtävä jotain näyttävää päästäkseen takaisin sankarin valokeilaan. Ja näin alkoi syntyä ajatus operaatio Market Gardenista. Montgomery halusi näyttää, että hän on uskalias komentaja joka uskaltaa ottaa riskejä.
Eisenhower suostui operaatioon osittain siksi, että Washingtonista käsin tätä painostettiin käyttämään maahanlaskujoukkoja. Market Garden tuli tässä mielessä juuri sopivaan aikaan esille. Montgomeryn suuri virhe oli se, että tämä ei osallistunut kovin kummoisella tarkkuudella operaation yksityiskohtien suunnitteluun, vaikka tällainen pedanttinen käytös oli hänelle luonteenomaista. Liian moni käsky jäi turhan epämääräiseksi ja operaation toteutusvaiheessa alemman tason komentajat sovelsivat käskyjä ja ohjeita omavaltaisesti.
Muistelmissaan Monty esitti, että hänen olisi pitänyt varmistaa Antwerpen samanaikaisesti Market Gardenin kanssa. Tähän tehtävään asetettiin 21. armeijaryhmään kuulunut Kanadan 1. armeija Britannian 2. armeijan keskittyessä Market Gardeniin. Paha virhe. Kanadalaiset eivät kyenneet edes käynnistämään omia operaatioitaan vasta kuin Market Gardenin jälkeen. Ja siltikin Antwerpen saatiin lopullisesti varmistetuksi vasta marraskuussa.
Neillands nostaa kirjassaan esiin myös asiallista kritiikkiä Eisenhoweria kohtaan. Tämä oli ylipäällikkönä kuin yrityksen hallituksen puheenjohtaja. Piti kokouksia, kuunteli kaikkien mielipiteitä ja pyrki hakemaan kompromisseja joihin kaikki olisivat tyytyväisiä. Käskyt olivat sitten melko monitulkintaisia kehoituksia. Näitä sitten mm. Montgomery ja yhtälailla Pattonkin vääntelivät ja kääntelivät itselleen sopivaan suuntaan. Erityisesti Montgomery vähät välitti tällaisesta johtamistyylistä. Patton puolestaan totteli käskyjä vain jos katsoi niiden olevan mielestään järkeviä.
Kirjoittaja nostaa esiin Eisenhowerin strategian etenemisestä laajalla rintamalla. Tämä oli pitkälti peräisin Eisenhowerin kokemuksista esikuntaupseerina. Yhdysvaltojen sotakouluissa tämä oli omaksunut armeijan doktriinin, joka korosti sitä että jokaisen kenttäarmeijan tuli olla koko ajan aktiivinen omalla rintamaosallaan. Tämä oli peruja Ulysses S. Grantin ja Yhdysvaltojen sisällissodan päiviltä. Strategia ehkä sopi US Armyn kaltaiselle suurvalta-armeijalle. Brittien puolestaan oli vaikea tätä hahmottaa ja hyväksyä.
Saa nähdä mikä on oleva Beevorin analyysi.
Katso liite: 20722