Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
miten Montgomery kykenikin selittelemään juttua lopun ikäänsä ja sysäämään vastuuta onnistuneesti muille. Samoin, miten koko operaatiosta on tehty sellainen legenda. Kaikki meni pieleen.
Monty ratsasti El Alameinin voitolla. Kansanyhteisö tarvitsi oman Rommelin. Montyn persoona... jossain luennehdittu jopa autistina.
Eikös jossain ole mainittu hänen kasvomuistinsa olleen hämmentävän heikko? Samoin kyvyttömyys tulkita tilanteita ja mm. ilmeitä? Vai oliko se tarkoituksellista alaisiin kohdistettua käytöstä?
Oliko muuten itse W.C. joka tästä kirjoitti päiväkirjoissaan?
Vastaan nyt vähän vanhaan, mutta tämä on minunkin käsitykseni Market Gardenin kulusta. Vedettiin korkealla riskillä, joka sitten kostautui kun yksi komponentti epäonnistui. Historian kirjoituksessa on pitkään väännetty, että kenen vika epäonnistuminen oli mutta jostain syystä Nijmegenin sillan valtauksen viivästymistä on vähätelty ja esimerkiksi se kuuluisa leffa ei oikeastaan tuohon juuri ota kantaa. Usein myös silloin kun se nostetaan esiin, yritetään sitäkin siirtää Browningin niskaan, perustellen tätä sillä, että hän käski Gavinia varmistamaan sivustat - sopivasti unohtaen, että yksi maahanlasketuista pataljoonista pyöri (jostakin syystä) kädet munissa 6h ajan ennen kuin eteni Nijmegeniin, jossa välissä sakut kerkesivät jo ryhmittyä puolustukseen. Jos olisi edetty heti, ei kaupungissa olisi ollut vastarintaa juuri siltavahteja enempää.Näin. US 82nd Airborne ja kenraali Gavin sössivät operaation ensimmäisenä päivänä sillan valtaamisen. Saksalaiset ehtivät tointua ja heittää porukkaa varmistamaan silta. Ja kun siltä sitten lopulta vallattiin, oli tilanne Arnhemissa jo todella tukala. Käytännössä brittien 1. maahanlaskudivisioona kävi tuolloin jo kuolinkamppailuaan. Lisäksihän tie Nijmegenistä Arnhemiin oli ainakin osittain tukossa. Saksalaiset pystyivät hidastamaan 30. armeijakunnan etenemisen mateluksi.
Sosabowski saa nyt sen kunnianpalautuksen, mihin muut asiaa omin päin tutkineet ovat myös päätyneet.
Montyn munausten peittelyä?! Taisi ryssien vaikutusvalta ylettyä myös sodan jälkeiseen Englantiin. Kävin taannoin Gdanskin !!ms museossa, Siellä oli myös tarinoita Puolalaisista IIms.n sankareista. Aika monelle kävi ohraisesti, kun sodan jälkeen Puolaan palasivat.Tuo että puolalaisista koetettiin tehdä syntipukkeja epäonnistumiselle on kyllä helvetin häpeällistä briteiltä. Eivät muuten sodan jälkeen kohdelleet mitenkään mairittelevasti edes niitä puolalaisia kenraaleja, jotka sotivat sotansa länsiliittoutuneiden riveissä. Sosabowski oli yksi näistä.
Montyn munausten peittelyä?! Taisi ryssien vaikutusvalta ylettyä myös sodan jälkeiseen Englantiin. Kävin taannoin Gdanskin !!ms museossa, Siellä oli myös tarinoita Puolalaisista IIms.n sankareista. Aika monelle kävi ohraisesti, kun sodan jälkeen Puolaan palasivat.
Kohtaus on ikuistetty myös elokuvaan Yksi silta liikaa.
Michael Caine haastattelussa kertoi, että hänelle oli aluksi kirjoitettu pitkä repliikki tyyliin "Brave Irish Guard, follow me to the victory" tms. imelää. Dirk Bogarde puuttui peliin ja sanoi ohjaajalle olleensa itse Arnhemissa Vandeleurin ajoneuvon vierellä, kun kaarti lähti liikkeelle, ja kertoi hänen vain sanoneen lakonisesti "Let's go". Se repliikki elokuvaan myös tuli.
Dirk Bogarde oli Browningin esikunnan tiedusteluväkeä ja ehkä jopa siksi valittiin näyttelemään entistä esimiestään.
Belsen, kyllä. Michael Caine taas oli liian nuori toiseen maailmansotaan mutta ihan äkkinäinen ei ollut hänkään. Hän oli Koreassa. C Company, 1st Royal Fusiliers. Sotamies. Vuoden pesti, mutta sai malarian ja lähetettiin kotiin. Oli liki ainoa porukasta, joka ei saanut tippuria. Ei suostunut prostituoituihin.Muistaakseni Bogarde oli myös mukana vapauttamassa jotain keskitysleiriä keväällä 1945 (Bergen-Belsen ?). Oli kuulemma jättänyt mieheen jäljet, joita kantoi sielussaan hautaan asti.