Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ei olekaan, mutta juuri lyhyiden etäisyyksien vuoksi meillä pitää olla osana meripuolustusta myös korkean valmiuden yksiköitä jotka voivat toimia itsenäisesti oman aloitteensa pohjalta jos on pakko. Kronstadtista Helsinkiin on noin 270 kilometriä. Kuutisen tunnin purjehdus kohtuureipasta 25 solmun vauhtia. Nelisen tuntia ilmatyynyaluksilla. Hajautetut järjestelmät ovat toki monella tapaa kestäviä, mutta usein ne ei ole kovin nopeita reagoimaan. Joku komentokeskus posautetaan ohjuksella, tai Spetsnatzit leikkaavat valokaapelit, tai kenraali Raatikainen on nukkumassa eikä häntä saa herättää...äkkiä tulee se 3-5 tunnin informaatiokatkos systeemiin, ja sisämaassa olevat puolustusjärjestelmät ovat tilanteesta ihan kujalla.
Lentomiinoitusta voi toki miettiä olemassaolevan kaluston (lähinnä varmaan Rajan koptereiden ja koneiden) suhteen. Parhaimmillaan ne olisivat sellaisessa pikamiinoituksessa mielellään aika matalaan veteen johon riittää pienempikin miina. Sen sijaan jotain syvän veden sulkuja ei kannata varmaan yrittää lentokoneella näperellä...lisäksi koneet olisivat luultavasti kauemmas havaittavissa esimerkiksi tutkakoneilla kuin miinalaiva. CASA ei tosiaan ole mikään stealth-kone.
Olemme kysymyksestä eri mieltä, mutta lienee turha jankata vaikka jankkaus on foorumien ydin Liikkuvan rannikkotykistön osalta kyse on lähinnä valmiusjärjestelyistä. Esim. Santikseen ja Upinniemeen voisi sijoittaa hyvin valmiusjaoksen, aivan samaan tapaan kuin ennen vanhaan Santiksessa sijaitsi ItO-79 valmiuspatteri.
Mikä on totuus ruotsinlaivojen miinakiskoista?
Hyökkäyksellinen miinoitus. Mitä tällaisella saavutetaan? Mitkä olisi mahdollisia kohteita? Kustannus/hyöty suhde?
Eikö tuo hyökkäyksellisen miinoittamisen hyöty voida saavuttaa myös meritorjuntaohjuksilla? Eli estetä vastapuolen aluksien kulku Suomenlahdella.
Miinoitusta voidaan tehdä ihan veneluokan aluksistakin jos se siitä on kiinni. 1991 irakilaiset miinoittivat Kuwaitin edustaa pääasiassa ihan kalastusveneillä ja vastaavilla. Kuulemma melko suuri osa miinoista ei tosin toiminut koska niitä oli laskettu tai huollettu väärin, mutta kyllä tuloksia saatiin niinkin.
Kuten sanoin en tietenkään millään muotoa vastusta liikkuvaa rannikkotykistöä tai sen kehitystä, päinvastoin: mutta maihinnousu- ja tulitukikeinojen kehitys on vähentänyt sen merkitystä kulta-ajoista. Hitaat LCUt alkaa olla vähän menneen talven lumia eikä sotalaivatkaan enää välttämättä parkkeeraa kovin lähelle rannikkoa tulitukea antamaan. Tankkien kuljetusaluksia tarvitaan toki edelleen mutta ne tulee usein sitten toisessa aallossa kun sillanpää on varmistettu.
Ilmatyynyalukseen on vaikea vaikuttaa pitkän kantaman merimaaliohjuksella, se vaatii käytännössä optisesti ohjattavaa ohjusta, kuten rannikko-ohjusta tai vähintään erittäin lyhyttä ampumaetäisyyttä. Rannikkotykistöllä sen sijaan voidaan ampua paikkaan jossa ilmatyynyalusta puretaan. Rannikkotykistö voi vaikuttaa myös sisämaahan tehtyyn maahanlaskuun ja sen voi suunnata tilanteen vaatiessa muualle kuin meren rannalle.
Myös meritorjuntaohjuksia toki tarvitaan.
Ilmatyynyalukseen on vaikea vaikuttaa pitkän kantaman merimaaliohjuksella...
Millä perusteella? Samalla tavalla se ilmatyynyaluskin näkyy tutkassa, ehkä jopa paremmin ilmapotkureiden takia.
Eikös näissä olisi enemmän puhtia? Tai siis tämän tyyppisissä? Nopeutta piisaisi ainakin pirusti enemmän kuin meidän ohjusveneissä. Toki tuota voisi vähän tehdä isommaksi jotta sinne saisi myös vaikka Umkhonto-ER ohjukset mahtumaan kyytiin. Sitten olisi aika upea paketti. Miksei kelpaa? (Juu, ei tuosta valtameripurjehdukseen ole, mutta ohjusveneiden korvaajiksi).http://www.hs.fi/paivanlehti/18102014/kotimaa/Uusien sotalaivojen suunnitelma valmistui/a1413525068363
Nansen ollut harkinnassa. Eli merkittäviä suorituskykyparannuksia toivotaan.