Onhan se Visby kiva, mutta it sillä on kyllä heikko... yksi tykki ei kesää tee...
Visbyhän on yhteensopiva Umkhonton kanssa. Tosin poliittisen vetkuttelun takia se Visbyn ilmatorjuntakyky on vähän kuten Nato-optio, mutta jos me hommaisimme Visbyn, niin Umkhonto (tai vast.) tilattaisiin luultavasti mukana. Tosin Umkhonto ei ole kyllä lähellekään riittävä mihinkään muuhun kuin omasuojaan.
Penguin 2 on ainakin kantamaltaan varsin onneton. 30km luokkaa eli vain puolet RBS-15:n vastaavasta. Ehdolla on tuolloin mainittu olleen iso määrä eri ohjusjärjestelmiä. Varmaan Penguinkin on syynätty.
Itse asiassa Penguin mk 2 tuli palveluskäyttöön 1982, ja sillä oli 46 kilometrin kantama. "Puolet" on mielestäni vähättelyä ja aliarviointia.
Norjankielinen Wikipedia aiheesta. Norjankielinen Wikipedia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Penguin_(missile)
Voi toki olla, että kantamaero vaikutti valintaan, samoin kuin RBS-15:n suurempi taistelukärki. Tosin Naval Strike Missile kärsii noista samoista ongelmista kuin Penguin aikanaan, minkä takia en itse pidä sitä minään ennakkosuosikkina. Poliittisestikin sitä on vaikea nähdä yhtä vahvana vaihtoehtona kuin ruotsalaista tai amerikkalaista meritorjuntaohjusta.
Noiden "kannattajien" vastauksia odotellessa pitää kysyä, että tajuatko sattumoisin kuinka paljon tekniikka on kehittynyt IP sensorien kohdalla noiden ohjusten hankkimisen jälkeen? Kuten myös ohjuksetkin ovat kehittyneet tuon hankinnnan jälkeen.
Tutkapuolellako ei ole tapahtunut kehitystä? Epäilen.
Ja tässä tulee kannattajaviesti, jos se provosoisi keskustelua. Kannattaa myös vilkaista tuolla Tähystäjän viestin yhteydessä aiemmin esitettyjä perusteluita NSM:n puolesta, kuten pienempi koko ja sen mahdollistama suurempi ohjusmäärä aluksella. Se oli minusta heikko perustelu NSM:n puolesta, koska yllätys yllätys, pienempi ohjus kuljettaa vähemmän räjähdettä kohteeseen. Onko peli "laivan upotus" vai "laivan pelotus"? (Älkääkä nyt valistako, että kohteen vahingoittaminenkin voi johtaa toivottuun lopputulokseen. Tiedän. Upotus on kuitenkin aina upotus, ja se kippo ei tule enää seuraavassa sodassa vastaan.)
En varmaan pahasti veikkaa harhaan, jos sanon jo nyt, että tämä tulee olemaan norjalainen NSM / jokin sen silloisista uudemmista inkarnaatioista. Pistäkää talteen.
Tulkitsin myös peelon olevan NSM-mies tämän viestin perusteella, mutta nyt
uudemman tiedon valossa tulkintani paljastui vääräksi.
@magitsu jätti ehkä sen tärkeimmän eron mainitsematta eli RBS15 Mk1/2/3 on tutkahakuisia ja NSM varustettu kuvantavalla lämpöhakupäällä (IIR). RBS15 Mk4 sitten ilmeisesti suunniteltu dual-hakupäällä eli tutka ja IIR. Tällä on suuri merkitys erityisesti toimittaessa saaristossa, johon tutkahakuinen MTO sopii huonosti. Tämä varmaankin ollut yhtenä syynä norjalaisten Penguin ohjuksen kehitykseen.