Näihin laivanvarustusta koskeviin asioihin voisi ottaa vielä yhden näkökulman, jota on toitettu milloin minkäkin arvovaltaisen tahon suulla:
Suomella ei ole varaa sotkeutua kehitysasteella oleviin aseisiin, vaan pitää ostaa toimivaksi todettua.
Miten tuo muuttaa tilannetta? Mitkä aseet karsiutuvat?
Pelkällä Aster-15:llä jos mennään niin kahteen moduuliin mahtuu 16 ohjusta ja enempää tuskin lastattaisiin ESSM:ääkään. Kaksi SYLVER-moduulia kyllä alukseemme mahtuu ja näin olisi optio myöhemmin Aster 30:lle. Setuppi olisi kieltämättä tarkastelluista vaihtoehdoista kalleimmasta päästä joten voi olla että lompsasta täyte loppuu ennenkuin ohjukset on laivassa, saa nähdä.
Mikä mahtaa olla Aster 15:n ja Aster 30:n välinen ero hinnassa? Ulkoisestihan nuo ovat hyvin samanlaisia, jälkimmäisessä vain on isompi boosteri. Aster 30:n uudemmat versiot kylläkin tarjoavat ABM-kykyä, mutta jos vanhaa ohjusmallia tehdään yhä ja/tai kyky on ohjelmistokehityksen tulosta, niin silloin hintaero ei juuri kasvane.
Mikäli hinnassa ei ole valtavaa eroa (tyyliin 1,5 vs 3,0 miljoonaa), niin sitten kannattaa ottaa heti kolmekymppinen viidentoista sijaan. Lähikatve on kuulemma n. 3 km (vs. 1,3 km Aster 15), mutta yli 100 km kantama mahdollistaa moninkertaisesti suuremman kontribuution ilmapuolustuksen kokonaisuuteen. Lähikatve voidaan paikata muilla aseilla.
ESSM tuskin tulisi kuitenkaan paljon halvemmaksi. Mk41:n kanssa riittäisi yksi moduuli mutta moduulit ovat kuitenkin niitä halvimpia osia järjestelmästä ja tuskin 32 ohjuksen täyttöön olisi varaa kuitenkaan. Mk56:lla taas menisi kyky käyttää muita ohjuksia kuin ESSM.
ESSM ei välttämättä tule halvemmaksi, mutta ainakin on sitä laajennusvaraa ohjuskapasiteetissa, jos harmaassa vaiheessa ohjuksia saadaankin hankittua lisää. Helpommin niitä ohjuksia saa kuin uusia aluksia. Toki sama toimii myös euro-ohjusten kanssa, koska CAMM olisi luonnollinen seuralainen Asterille (oli Aster sitten 15 tai 30). Ja ohjusvalintaanhan vaikuttanee osittain myös muiden järjestelmien toimittajat, esim. Thalesin tutkien ja amerikkalaisohjusten yhteensovittamisesta on jo pitkä kokemus.
ESSM:n kanssa todennäköisesti alus tarvitsisi toisen järjestelmän lähipuolustukseen, ehkä Asterinkin. Jälkimmäisen kanssa se olisi helpompaa (CAMM tai Crotale 4pak).
Barak 8:aa ei ehkä kuitenkaan vielä kannata poistaa laskuista, israelilaiset järjestelmät ovat joskus yllättävänkin kustannustehokkaita (köhlaitonvientitukiköh).
ESSM on ainoana it-ohjuksena esimerkiksi Fridtjof Nanseneissa ja Australian Anzac-luokan aluksissa (kummassakaan alustyypissä ei ole edes Phalanxia tai vastaavaa CIWS-asetta). Ainakin Norjan rannikolla on mahdollisuudet yllätyksiin, joten eiköhän tuo meilläkin menisi.
Jos Asteriin päädytään, niin löisin melkein vetoa, että CAMM tulee myöskin (lähinnä sen kapasiteetin ja osin myös hinnan takia).