Merivoimien kehitysnäkymät

Mitäs veikkaatte mitä tapahtuu vanhoille RBS- ohjuksille kun tilatut Gabrielit ovat saapuneet?
Romutetaanko ne kaikki tai osa niistä, vai pistetäänkö varastoon joiksikin vuosiksi kaiken varalle? Voisikos niillä olla vielä jotakin käyttöä esim. 2030 asti?

Osasta kannattaisi ottaa taistelulataus pois ja tehdä maaliohjuksia, voitaisiin testata uusien korventtien torjuntakykyä. Pitäisi vaan varmistaa jollain konstilla että ohjus ei kuitenkaan osuisi jos se pääsisi torjunnan läpi.
 
Mitäs veikkaatte mitä tapahtuu vanhoille RBS- ohjuksille kun tilatut Gabrielit ovat saapuneet?
Romutetaanko ne kaikki tai osa niistä, vai pistetäänkö varastoon joiksikin vuosiksi kaiken varalle? Voisikos niillä olla vielä jotakin käyttöä esim. 2030 asti?
Myyvät Kroatiaan.
 
Komein tykki turnauksen hallitseva mestari Karjala pitää vyönsä. Dukea ei päässyt katsomaan (siviilit?). Borella on hyvä juoda olutta. Visbyyn ei pääse, mutta Naantalin komentosillalla Visbyn kanssa harjoituksissa ollut sanoi että on komeat laitteet svenssoneilla. Visby on myös kuulemma Rauma luokkalaisen kanssa vierekkäin ollessaan tutkassa, "huomattavasti" pienempi oikeastikin.

Gabrielista/ANAMista kysellessäni puolet ei muka tiennyt kilpailun päättyneen, puolet ei tiennyt mistään mitään muuten vain, ja yksi isonatsainen hymyili vain kysyessäni supersoonisuudesta sekä hakupään sensoreista, ja totesi että israelilaiset osaavat hommansa, hyvä ohjus sieltä tulee, mutta muuta ei voi sanoa mistään.



IMG_20180708_173245.jpgIMG_20180708_173558.jpgIMG_20180708_180009.jpgIMG_20180708_175225.jpgIMG_20180708_182707.jpgIMG_20180708_180823.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Totta hemmetissä meidän tulee olla hyvissä väleissä amerikan presidenttiin. Ilman jenkkejä täällä olisi edelleen operatiisivia Mig taistelulentäjiä.
Ymmärrän hyvin että jotkut ovat palvomusmoodissa, mutta viime kierroksella MiG tuli viimeiseksi skabassa. Jos amerikkalalan pressa olisi ollut Moskovan palveluksessa, meillä olisi ollut ranskalaiskoneet nyt.
 
Nyt kun Etelä-Korea ja Israel ovat meille läheisiä yhteistyökumppaneita, niin FIXIT voisi myös kolkutella kulman takana.
Ei herrajumala.

Oletko seurannut miten Brexitissä on käymässä, ja maan talous on noi 10 x suurempi kuin omamme
 
Gabriel 3 ei kuulosta järjestelmälle joka kärjessä Suomen meripuolustus ottaa suunnan kohti 2050-lukua.
Puolustusministeriön tiedotteessa oli että ohjus on 2050 luvulle.
Eipä ole mikään vanha malli siinä tapauksessa kun ainakin minä jok kasvan koiranputkea siinä vaiheessa.
 
1995 valmistuneen torped 45:n seuraava iteraatio. Toisekseen 90 luvun alusta pinta-aluksesta lähetettäviä torpeedoja ei ole länsimaissa näkynyt. Vehje olisi tarvinnut hakea koreasta, japanista tai ostaa ruotsalaisten epäonninen 62. Nato torpedon hylkäämiseen on vissiin valtavan hyvä syy, kun tuota käyttää kymmenet maat https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_46_torpedo

Saabin edellinen torpedo projekti muuten myöhästyi 11 vuotta, joten vieläköhän tässä itketään tätäkin valintaa?
Saabin entinen torpedoprojekti eli miinatorpeedi jätettiin kesken kun ikuinen rauha tuli.
 
Ymmärrän hyvin että jotkut ovat palvomusmoodissa, mutta viime kierroksella MiG tuli viimeiseksi skabassa. Jos amerikkalalan pressa olisi ollut Moskovan palveluksessa, meillä olisi ollut ranskalaiskoneet nyt.
En erityisesti palvo Trumppia mutta arvostan hänen positiivista vaikutusta maan talouteen.
 
Näin oli. Mutta ruotsalaiset osti tässä vaiheessa ainoastaan Tukholmaa suojaavat ohjukset eli toteutunut määrä oli paljon suunniteltua pienempi.
Mitään järjestelmää ei ole vielä ostettu, ja käsitykseni mukaan olisi nyt ajatuksena kahta paikaa suojaava järjestelmä.

Onko se toinen ilmavoimien tukikohta vai Karlskronaa suojaava, ei ole julkista.
 
Olikos tämä jo huomioitu?
http://alert5.com/2017/01/17/finnish-navy-keen-on-having-updated-umkhonto-sam-on-hamina-class-fac/

Veli-Pekka Heinonen olisi viime vuoden alussa kertonut Janesille, että Umkhonton versio päivitetään Haminassa.
Onhan tuosta ollut juttua laivueen puolella. "Sopii freimeihin", on kuitenkin eri asia kuin "valittu". Tämä nähtiin jo PTO valinnassa. Haminaan uusi Umkhonto voisi olla omalla tavallaan fiksu veto, pieni kippo ja eri rooli, säästää rahaa korvettifrigattihävittäjäntuhoajien ilmapuolustukseen. Pohjanmaahan sen sijaan olisi hyvä saada järeämpää. Kuten ESSM, Barak-8, tai Aster yms.
 
IAI Gabriel IV LR ohjustyyppiin liittyen löytyi mielenkiintoinen huhu:
The seeker has sophisticated ECCM capabilities. There is apparently a new long-range turbojet-powered version of the Gabriel, the "Gabriel IVLR", and some sources state that Denel of South Africa has also built a 150 kilogram (330 pound) submunition warhead for the Gabriel. This unusual warhead has a main charge and 35 fragmenting submunitions that detonate in sequence at 5 millisecond intervals, with the fragments heavy enough to penetrate bulkheads.
http://craymond.no-ip.info/awk/twbomba.html
En usko että 5-versiossa olisi mitään ramjettia. Ohjus ei koon puolesta ole riittävän suuri siihen jos sen kantama on vielä 400km. Moiseen kantamaan pitäisi ramjettia käyttävän ohjuksen olla melkoinen köriläs kun Yakhont/Brahmos painaa 3000 kg ja kantaa n. 300km. Vähäiset kuvat näyttävät myös että ohjus on varsin perinteinen ja käyttää turbojettiä saavuttaakseen pitkän kantaman kuten JASSM-ER.

Täällä oli mielenkiintoinen juttusarja Iippojen Sa àr 4.5 korveteista:
http://www.navalanalyses.com/2017/04/saar-45-hetz-class-fast-attack-craft-of.html

Israelilaisten korvetit on helevetin rumia mutta niissä on julmasti aseistusta ja melkoinen määrä erilaisia häirintäjärjestelmiä sekä silppuheitteitä. Pisimmälle kantavat silpunheittimet lennättävät silppupilven jopa 1800 m saakka. Silppua on jopa 140 latinkia pienessä aluksessa.
 
Ruotsin patriottien myyntilupaan hinnaksi oli laitettu oli 3.2 miljardia. Lopulliseksi kauppasummaksi sopivat miljardin...

Jos olisivat ostaneet sen mitä vientilupa salli olisi hinta käsittääkseni ollut 3 miljardin luokkaa. Nyt ostettiin huomattavasti köykäisempi setti.
 
Hämmästyn suuresti jos viestistäni sai sen käsityksen että koetan jotenkin rajoittaa keskustelua? Pahoittelen kuitenkin jos näin kävi. Vertasin vaan tuota spekulointia horoskooppien tulkintaan: Mielenkiintoista ja mukavaakin hommaa, mutta ei sillä tietenkään todellisuuden kanssa ole paljon tekemistä.

Ei kannata olla huolissaan. Uskoisin että meistä useimmat kyllä ymmärtävät olevansa vain harrastajia ellei suorastaan harrastelijoita.
 
Jos olisivat ostaneet sen mitä vientilupa salli olisi hinta käsittääkseni ollut 3 miljardin luokkaa. Nyt ostettiin huomattavasti köykäisempi setti.
Tuskin olisi ollut.

Puolan patriottien vientilupa oli 10.5 miljardia (josta nousi kova älämölö) lopullinen hinta oli 4.75 miljardia.

Kyllä noissa vientiluvissa toistuu sama teema, katso vaikka SH:n vientilupaa kanukeille.
 
Paha sanoa. Joka tapauksessa luulen, että "rantapatterit" kannattaisi todennäköisesti tilata könttänä, koska kehityskuluja ja/tai suomettamiskuluja jouduttaneen maksamaan. Yksittäiskappaleet sitä sun tätä eivät tunnu olevan kuuminta muotia nykyisessä puolustusvoima-ajattelussa, ja pahimmassa tapauksessa optio voi jäädä käyttämättä, kuten @Old Boy jo uumoili.

Kenties merivoimissa aiotaan panostaa ydintoimintoihin ja ensimmäinen kauppa sisältää ohjukset aluksille (kertatäyttö ja mahdollisesti vähän päälle). Alukset ovat ensisijainen asia suhteessa rannikkokomponenttiin kaikissa laivastoissa.

Option suurempaa hintaa voi selittää se, että optioon on sisällytetty maajärjestelmien kehitys- ja hankintakulut sekä ennen kaikkea suurempi määrä ohjuksia (enemmän kuin pelkästään merimaalien torjuntaan on katsottu aiheelliseksi hankkia). Lisäksi RBS-15:n käyttöikää maalta voitaneen tarvittaessa venyttää kohtuullisella riskillä, sikäli kuin lavetit eivät ihan lahoa käsiin.



Virallisia asiakirja on vain niin pätevä kuin sen laatija. Virallisen totuuden mukaan Suomi on ostamassa rypälekärkisiä ATACMS-tykistöohjuksia. Pakko olla, kun amerikkalaiset niin kertovat! (Suomessa vain tuli löysät housuun inhojen rypäleiden paljastuessa, ja hankinta laitettiin syväjäähän. :whistle:)

En siis sinällään halua väittää, että ohjusten todellinen hinta olisi tuo US Navyn ilmoittama. Se kuitenkin todistaa, että luotettavat lähteet voivat esittää hyvin erilaista dataa.

Me emme tiedä Harpoon-tarjouksen yksityiskohdista muuta kuin että kyseessä oli uusi malli, jota ei oltu vielä myyty mihinkään. Olisiko kehityskustannukset voitu jyvittää ensimmäisen asiakkaan harteille? Oliko paketti ns. all-inclusive, eli kaikki boosterirakettien uusimiset, ohjelmistopäivitykset ym.:t yli 30 vuoden elinkaaren aikana olisi sisällytetty mukaan vientilupaan jollakin laskukaavalla? Samaten tarjoukseen sisältyi useita ohjusvariantteja varsin pieniä määriä, mikä epäilemättä oli kasvattamassa kustannuksia, kun ohjusvalmistajan tukea tarvitaan integraatiossa Suomen aluksiin. Hinta oli ehkä kova, mutta kenties siinä myytiin samalla täydennysoikeutta jenkkivarantoihin ja muutakin goodwilliä? (Muuten en ymmärrä niitä vanhempien mallien ohjusten sisällyttämistä tilaukseen...)

Israelilaisohjuksen valinnan täytyy tarjota jotakin uniikkia, kun ajatellaan, mitä norjalaisilla olisi ollut tarjota. Jos Suomeen ollaan hankkimassa Gabriel IV:tä, niin puhutaan vanhahtavaa teknologiaa edustavasta ohjuksesta, joka tuskin poikkeaa meidän nykyisestä RBS-15:stä järin positiivisesti. Jos taas ollaan hankkimassa Gabriel V:tä, niin siinä voi olla edistyneitä teknisiä ominaisuuksia, jotka osin jopa ylittävät NSM:n kyvyt, mutta olisiko riskin ottaminen teknisillä perusteilla sen arvoista, kun Gabriel V on vaikeasti täydennettävä ja ilmeisesti kehitysvaiheessa? Minusta loogisin selittävä tekijä on hintakilpailukyky, josta Israelilla on aikaisempiakin näyttöjä.

En hämmästyisi tippaakaan, jos kauppa + optio yhdessä sisältäisivät lähemmäs 200 kuin 100 ohjusta.

Rypälekärkisistä ei kyllä ole puhuttu. Sen sijaan jenkkilän päässä oli sekoiltu siinä onko kyseessä M-39 vai M-57. Molemmissa tapauksissa mainittiin unitary. Rahat ja määrät olivat myös oikein joten tuosta ei oikein ole näytöksi.

Mitä Harpoon-asiakirjan "lukuisiin" eri malleihin tulee niin niitä oli kaikkiaan 2kpl. Tai 3kpl jos harjoitusohjukset halutaan laskea omaksi mallikseen. Itse ymmärsin tuon niin että olisi saatu 12kpl mallia A ja niihin muutossarjat malliksi B. Lisäksi olisi saatu 100kpl suoraan mallina B. Muutossarjojen ideana oli ehkä alkutoimituksen nopeuttaminen tms? Tarkkoja tyyppimerkintöjä en edes yritä muistaa.

355 miljoonaa euroa kuulostaa joka tapauksessa paljon paremmalle kuin 550 miljoonaa. Vaikka sillä sitten saisikin vain tuon 112kpl uusia pintatorjuntaohjuksia.
 
Tuskin olisi ollut.

Puolan patriottien vientilupa oli 10.5 miljardia (josta nousi kova älämölö) lopullinen hinta oli 4.75 miljardia.

Kyllä noissa vientiluvissa toistuu sama teema, katso vaikka SH:n vinetilupaa kanukeille.

Olen ihan muistivaraisesti liikkeellä. Tuota asiaa avattiin mediassa useampaankin kertaan. Suurimmat epäilykset on rsitetty hankittavien ohjuslaukausten määrästä. Tuolta osin kaupan sisältöä ei ilmeisesti julkistettu. Tarkastan asian ja palaan lähipäivinä. Paitsi jos joku muu ehtii ensin...
 
Back
Top