Kustaanmiekka
Kenraali
Venäläiset ovat tehneet markkinointivideon BK-16 Raptorin ja RHIB-veneen toiminnasta.
Myös siellä santsataan nopeisiin taisteluveneisiin ja suomenlahti jos mikä saaristoineen on oivallinen käyttöalue. Isoilla aluksilla on vaikea toimia lähellä rannikkoa ja saaria on paljon. Myös rauhanaikana on paljon vesiliikennettä kesäaikaan ja pienten veneiden seuranta ja tunnistaminen saariston sisällä on vaikeaa. Onko merivoimien taisteluveneissä IFF-järjestelmät?
Rannikkopuolustus ja merivoimat tarvitsisivat ehdottomasti myös MRUAV-järjestelmiä, joilla valvotaan laajaa aluetta pitkän aikaa (12-24 h).
Raptor on oiva kopio CB-90:stä ja panssaroitu. Toivottavasti Jurmot saavat panssaria edes keulaan ja kylkiin päivityksessä. Alumiinirunko ei suojaa luodeilta miehistöä ja ilman panssarointia vene on helposti tuhottavissa konekivääritulella.
Rafaelilta on tullut ulos uusi versio Typhoon-asejärjestelmästä johon saa 30mm Mk 44 Bushmasterin. Tuollainen JEHUun ja siihen ABM-ja API ammukset niin pikkuveneet ja UAV:t silppuuntuu ja vähän isommat paatit läpäistään komeasti.
Olisikos merivoimat jo ajatellut tätä asiaa / uhkaa? Vai loppuisikos vain Spikestä ominaisuudet pikku hiljaa?
https://www.helsinginsanomat.fi/kot...a787&utm_source=t.co&utm_campaign=tweet-share
https://ylilauta.org/sota/63337961
Julkaistu: 19.2.2017
Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta
Merivoimat antaa asevalmistajille mahdollisuuden tarjota omia ratkaisujaan.
Erikoista on se, että asejärjestelmän toimintaperiaatetta ei ole vielä päätetty. Se kulkeekin tässä vaiheessa vielä englanninkielisellä nimellä: Littoral Engament Weapon System eli LEWS.
Suomalaisella merivoimaslangilla kyse on rannikolla käytettävästä ”pintavaikuttamisjärjestelmästä”. Termi rajaa hankkeen ulkopuolelle vedenalaisen torjunnan.
Käytännössä Merivoimat etsii nyt asetta, jolla voitaisiin torjua rannikolla nopeasti liikkuvat vihollisen maihinnousuveneet.
”Kysymyksessä ovat alle 100 kilometriä tunnissa kulkevat joukkojen kuljetukseen soveltuvat veneet”, sanoo hankepäällikkö Jonas Cederlöf Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta.
PUOLUSTUSVOIMIEN hankinnoista vastaava Logistiikkalaitos julkisti LEWS:stä asevalmistajille tarkoitetun tietopyynnön tammikuun lopulla.
Tietopyyntö ehti jo herättää kummastusta, koska asiakirjasta ei helposti selviä, mitä Merivoimat tarkkaan ottaen haluaa.
Cederlöf myöntää saaneensa hämmästyneitä soittoja kotimaiselta aseteollisuudelta.
”Siitä ei heti käy ilmi, että kyseessä on markkinatutkimus eikä hankinta”, hän sanoo.
Hankkeelle ei olekaan vielä myönnetty rahoitusta, vaikka sen aikataulu on kirjattu tietopyyntöön. Tietopyyntöön toivotaan vastauksia toukokuun loppuun mennessä.
Alustavan aikataulun mukaan asejärjestelmän ensimmäinen hankintasopimus voitaisiin allekirjoittaa jo ensi vuonna ja varsinaisesta sarjatuotannosta sovittaisiin 2022.
Toimitusten pitäisi olla valmiita vuonna 2025.
ASIAKIRJOISTA selviää, että Puolustusvoimat hakee kypsää, valmiiksi mietittyä järjestelmää.
Asetehtailijoiden ei haluta aloittavan mitään uutta projektia suomalaisten markkinakartoituksen takia, koska rahoitusta ei ole vielä myönnetty.
Jonas Cederlöf, millaista asetta nyt haetaan?
”Oikeastaan emme ole laittaneet mitään vaatimuksia siihen menetelmään. Sen pitää vain pystyä tekemään toimintakyvyttömäksi nopeita aluksia.
Toimittajille (asemyyjille) menetelmä on vapaa. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.”
Merivoimat on päättänyt jo luopua kiinteistä rannikkotykeistä. Tuskin tässä kuitenkaan perustykkiä etsitään?
”Jännityksellä jäämme seuraamaan vastauksia.”
Voiko kyseeseen tulla esimerkiksi kauko-ohjattavat lennokit tai veneet?
”Olisi oikein virkistävää, jos joku vastaisi sillä tavalla. Tarkka lukija huomaa, että siinä pyydetään myös konseptia ja siihen tarvittavia välineitä.”
Pitääkö aseen toimia maalta ja aluksista käsin?
”Yksikään näistä ehdoista ei ole välttämätön ehto.”
VAIKKA Merivoimat ei ole tietopyynnössä rajannut uuden asejärjestelmän toimintaperiaatetta, niin ilmeinen vaihtoehto on monikäyttöinen rannikko-ohjus.
Esimerkiksi Merivoimien uudet taistelu- ja joukkojenkuljetusveneet Jehut on suunniteltu modulaarisiksi. Niiden perään on varattu tilaa uusille asejärjestelmille, kuten ohjuksille.
Merivoimien aseistukseen kuuluvat jo nyt Eurospike-rannikko-ohjukset. Niitä käyttävät rannikkojoukkojen ohjuskomppaniat.