Spekulaatiotahan tämä kaikki, mutta onko tuollaisista ambitioista sitten ollut jotain näkyviä vihjeitä? Kun itse olen antanut itseni ymmärtää että Boffen 57 on suorastaan se juuri haluttu kaliiperi noihin. 76mm tai isompi ei varmaan kurmoota lähelle päässeitä lentsikoita tai pikaveneitä tai rantapusikon joka pikku kolkkaa samalla nopeudella, ja varsinaiset laivamaalit on tarkoitus hoidella Harpoonilla.
Ja onhan tuota runkoa ja päällirakennetta puhuttu häiveiseksi suunnitelluksi, ei kai teräksen käyttö sinänsä sitä pilaa. Kaikkihan se häiwe on kotiinpäin, tykkitornia myöten. Meinaan ettei se niin jyrkkä joko/tai -kysymys ole. Eiköhän tuo "perinteiseen" päätyminen ole taas kerran ihan vain kustannuskysymys.
No, näkyviä ja näkyviä... Mm.
eräässä opinnäytetyössä on tutkittu moderneja laivatykkejä ja Bofors 57 on taulukossa pahnanpohjimmaisena. Toinen on se, että liikkuvasta rannikkotykistöstä on luovuttu ja kiinteä vetelee viimeisiään - halutaanko pintatorjunta jättää jatkossa pelkkien miinojen ja ohjusten varaan? Kolmantena, muualla maailmassa isompikaliberisia usein suositaan laivatykkeinä.
Aika vähän on edes jokseenkin moderneja raskaita korvetteja / fregatteja
varustettuna 57 mm tykillä. No, kanukkien Halifaxit, Malesian uusi alusluokka ja amerikkalaisten nussittu LCS-ohjelma tietysti...
Entä sitten 76 tai 127 mm aseistetut? Vanhempia alusluokkia on aivan liian paljon nimettäväksi. Uudehkoista ja meille tavoitetta tai vertailukohtaa hakien voi mainita esimerkiksi Tanskan Iver Huitfeldtit (76 mm) ja Absalonit (127 mm), Norjan Fridtjof Nansenit (76 mm, tilavaraus 127 mm:lle), Saksan Braunschweigit (76 mm) ja Sachsenit (76 mm), Israelin Saar 6:t (76 mm), Singaporen Formidable-luokan (76 mm) ja Turkin MILGEMit (76 mm). Erikoismaininnan ansaitsee Norjan Skjold-luokan ohjusveneet (274 tonnia, 76 mm tykki).
Bofors 57 saattoi olla laadullisesti erittäin hyvä vaihtoehto, kun Haminoita suunniteltiin ja alettiin rakentaa. 3P oli silloin jokseenkin uniikki ampumatarvike. Sittemmin monitoimisytytteellisiä ampumatarvikkeita on tullut myös Italian tuotteisiin, ja 57 on vähän pieni kaliberiohjautuville ja/tai pitkän kantaman ammuksille. Tykeissä ei ole julkitiedoin dramaattisia eroja pienveneiden tai ohjusten torjunnassa.
-Tulinopeus: 76 mm 120 lks/min, 57 mm 240 lks/min
-Kranaatin koko: 76 mm laukaus on ~tuplasti niin raskas kuin 57 mm, eli mitä tulinopeudessa hävitään, se otetaan takaisin kranaatin koossa
-Koro: 76 mm -15-85 astetta, 57 mm -10-77 astetta
Lähteet:
www.leonardocompany.com
Ei se mitenkään varmaa ole, että tykkiä tultaisiin vaihtamaan myöhemmin isompaan. 76 mm ei tuone niin paljon uutta, että se oikeuttaisi vaihtoa, ja 127 mm lienee jo liian hapokas kustannusten puolesta, jos se nyt olisikin teknisesti mahdollinen... Korvetteihin pultataan nyt Haminoiden vanhat köyhyyden takia, jotta rahaa riittäisi tärkeämpiin kohteisiin. Ei sen takia, että kyseessä olisi maailman paras tykki ja ammus -kombinaatio.