Mielenkiintoista! Tämä taisi jotenkin mennä minulta ohi tuoreeltaan. Olisi kyllä hauska tietää, millä meriiteillä tuonne on ohjuksia valittu...
Esimerkiksi tuo Sea Killer on suorastaan muinaisteknologiaa, voisi luulla sen olevan jotain saksalaisten viimeisiä prototyyppejä ennen maailmansodan päättymistä... siis säteenseuraaja (tai vaihtoehtoisesti komento-ohjattu) 25 kilometrin kantamalla ja 70 kg taistelukärjellä??!!
Otomatia piti hetki selvitellä, että miten niin ei saatu Italian versiolle vientilupaa mutta Matra olisi myynyt. Ilmeisesti ohjuksen alkuperäinen versio kehitettiin italialaisen Oto Melaran ja ranskalaisen Matran yhteistyönä ja liekö molemmat saivat oikeudet markkinoida sitä. Oto Melara kehitti sittemmin uudempia versioita, mutta meille olisi nähtävästi tarjottu alkuperäistä. Ymmärrän hyvin, jos se ei kiinnostanut.
Sen sijaan ihmetystä herättää, että listalta puuttuu brittiläinen Sea Eagle. Se menee teknisiltä spekseiltään vahvasti samaan kategoriaan kuin Harpoon, Exocet ja RBS-15. Pintalaukaisuakin testattiin Wikipedian mukaan jossakin vaiheessa, mutta siihen käyttöön ohjusta ei sitten ikinä myyty. Hakupää oli kuulemma simppelimpi ja halvempi kuin mm. Exocetissa, joten ohjuksen luulisi olleen budjettitietoisen ostajan valinta. Pihtasivatko britit YYA-Suomen kohdalla tätä ohjusta?
Joskus oli myös keskustelua mahdollisuudesta, että Hawkien rynnäköintiaseistus olisi ollut tarkoitettu etenkin maihinnousujen torjumiseksi. Siltä osin on mielenkiintoista pohtia, harkittiinko koskaan Hawkien aseistamista meritorjunta-/rynnäkköohjuksilla. Sea Skua olisi brosyyrien mukaan sopinut Hawkiin, tai jos olisi haluttu vaikutuskykyä myös maamaaleja vastaan, niin amerikkalaisten Maverick olisi voinut olla mielenkiintoinen. Liekö tässä ratkaisi raha? Raketteja oli varaa ostaa, ohjuksia ei?