Merivoimien toimintakyky avovesillä alkaa olla varsin hyvällä mallilla Haminoiden peruskorjauksen ja Pohjanmaa-luokan valmistuessa. Aluskalustoon on kuitenkin syntymässä Suomenlahden kokoinen reikä! Merivoimilla ei oikein ole taistelualustyypiä, joka olisi räätälöity nimenomaan taisteluun Suomenlahdella. Jehu on tietysti hyvä peli kuljetuksiin, mutta varsinaiseksi taistelualukseksi siitä ei ole. Mietin, että vähän Nuoli-luokan tyyppinen alus olisi tarpeen Suomenlahdelle:
- pieni ja nopea alustyyppi, joka voisi tukeutua saaristoon
- alukselle ei tarvittaisi pitkää toiminta-aikaa, tärkeämpi olisi kyky nopeaan toimintaan
- alusluokan koko tulisi olla riittävä, esimerkiksi 12 venettä.
- päätoiminta-alueena olisi merialue Hankoniemestä itään.
- aseistuksena voisi olla kevyt konetykki (esim. Bushmaster), (kevyet) PTO:t ja ammu-ja-unohda ITO:t sekä vaihtoehtoisesti miinat. Omasuojaan voisi olla esim. MASS-lavetti ja/tai sopiva ELSO-varustus.
- alusluokka tulisi olla hyvin verkottunut, pieneen alukseen ei mahdu suuria sensoreita, jolloin tilanne- ja maalitietoa tulisi saada ulkopuolelta. Alusluokkaan voisi myös varustaa aluksia, joissa olisi kevyempi aseistus ja parempi sensori- ja ELSO-varustus ja jotka voisivat toimia muiden johtoaluksina.
- tehtävinä olisivat rannikon suojaaminen mereltä tulevilta hyökkäyksiltä, muiden kevyiden yksiköiden suojaaminen (esim. MITO:t), rannikkojääkärien suojaaminen, tappioiden tuottaminen vihollisen aluskalustolle ja soveltuvin osin ilmatorjunnan laajentaminen rannikolta merialueille / osallistuminen ilmatorjuntaan.
- (ja jos vaatimuslistaan lisättäisiin kyky ympärivuotiseen toimintaan, ollaankin jo varsin lähellä ITA Tuulta!...)
Ongelmaksi tulee, että tuo alus on hiukan kuin 1970-luvun ohjusveneet joista on siirrytty raskaampiin aluksiin monikäyttöisyyden vuoksi. Itse katsoisin verkostokeskeistä ratkaisua. Katsotaan, missä pintatorjuntakyvyn kannattaa lähteä. Katsotaan, miten rannikkojääkärien tulituki kannattaa toteutta. Katsotaan, miten ilmatorjuntaa voisi ratkaista merelle päin. Katsotaan, miten vihollisen aluksille voi aiheuttaa tappioita.
Oma veikkaukseni voisi olla jotenkin tällainen:
- Lämpökameraa, äänisensoria ja ELINT varustusta joka tolpan nokkaan. Sensorien hinta halpenee. Tiedonkäsittelyn kapasiteetti lisääntyy. Tarvitaan halpa sensoripaketti jonka voi laittaa vähän joka kiintomerimerkin, linkkiaseman, savupiipun, tuulivoimalan ym. nokkaan. Tälla saadaan sensoripeittoa Suomenlahdelle.
- Suomenlahden paras peli on Minecraft. Hyökkäyksellistä miinanlaskua miehittämättömillä veneillä - ehkä jopa autonomisesti iskemään kykenevillä miinoilla.
- Kevyidenkin ohjuksien, esim. mahdollisen SPEAR3:n pintalaukaistavan version, kantama on jatkossa hyvin pitkä - ehkä 50-100km - suurempi rajoite kuin kantama on maalituskyky. Ohjus voidaan laukaista maalta, aluslavetti ei ole välttämättömyys, ei toki haitta.
- Rannikkojääkärien tulituki hoitunee parhaiten kehittämällä rannikkojääkärien aluskannan torniratkaisuja.
- Jokerikorttina miehittämättömät vehkeet:
x Pienet pinta-alukset tiedusteluun, tulitukeen, sutoon ja miinoituksen - myös toimintaa harmaassa vaiheessa
x Hekot pintatorjuntaan, tiedusteluun ja sutoon
x Pienten suvejen käyttömahdollisuudet etenkin ohjuksin erittäin monimuotoiset it:n, sutoon, pintatorjuntaan ja miinoitukseen
- Jokerikorttina modulaarisuus - IT, PTO, sensori ym. modulit jotka käytettävissä vaikka kallioluodolla, veneluokan aluksessa tai Sisun vaihtolavalta Kainuun rintaman tukena.
- Ilmatorjunta on ongelmista kinkkisin. Pitäisikö soittaa Kolumbiaan ja pohtia puolisukeltavien alusten mahdollisuuksia?