Niin. Oleellista on myöskin ohjuksen hinta ja torjuttavuus. Kineettinen versio on paljon halvempi, pienempi ja nopeampi, koska sillä ei ole ylimääräistä räjähdekuormaa.
Ohjuksen koko toki pienenee hieman, mikäli korvaat räjähdysaineen suhteessa 1:1 esimerkiksi volframilla, mutta paino on pysyy edelleen samana, joten potkua tarvitaan edelleen. Lisäksi räjähdysaine lienee yksi ohjuksen halvimmista osistamoottorin ja hakupään ollessa todennäköisesti kalleimpia. Mikäli ohjuksen nopeutta kasvatetaan huomattavasti, kasvavat näiden komponenttien hinnat luonnollisesti huomattavasti.
Jos ajatellaan, että ohjus loppuvaiheessa hajoaisi esimerkiksi 20x10kg osasiin, joissa olisi puolet perseessä räjähdyainetta, niin alkaa kuulostamaan hyvältä. Kiinteä osa (5kg) jatkaa aluksen läpi Mach 7-10 vauhdilla räjähdysaineen lisäsiivittämällä vauhdilla, räjähdysaineosasen jysähtäessä heti kansirakenteen sisällä. Tällöin ohjuksessa ei olisi kuin 100kg räjähdekuorma kannettavana, sillä ohjusvoidaan rakentaa siten, että sen kuoret muodostavat kineettisen tuhovaikutuksen osat.
En jaksa uskoa, että tällaisen ohjuksen tuhovaikutus olisi suurempi kuin yksittäisellä isolla taistelukärjellä. Toki tuolla varmasti reikiä laivaan tekisi, mutta jos taistelukärjessä olisi vaikkapa 100 kiloa räjähdysainetta ja sen ympärillä sama määrä sirpaleita, tuhovaikutus olisi takuulla suurempi.
Osumisen suhteen olet todennäköisesti oikeassa.
En tietenkään ymmärrä mitään merikaluston päälle, mutta selittäkääpä taas maakravulle, mitä etua saadaan siitä että askarrellaan paskarrellaan ohjusten nopeuksien parissa...
Kun ohjuksen (loppu)nopeus kasvaa, lyhenee torjunta-aika samassa suhteessa.
Esimerkiksi ääntä hitaampien Exocetin tai Harpoonin torjunta-aika havaitsemisesta osumaan on noin 120-150 sekuntia, joten vihollisalus yrittää harhauttaa ohjuksen harhamaaliheitteillä tai vaihtoehtoisesti yrittää tuhota sen lähi-ilmatorjuntaohjuksilla tai tykeillä (close-in weapon system, CIWS). Kolminkertaisella äänennopeudella lentävän
P-270 Moskitin torjuntaan on käytettävissä kuitenkin vain 25-30 sekuntia ohjuksen havaitsemisesta ja nopeasti lähestyvään ohjukseen osuminen on vaikeampaa. Lisäksi esimerkiksi Phalanxin osuma ei välttämättä edes riitä tuhoamaan ohjusta, joka saattaa 20 mm ammuksen osumasta huolimatta lentää perille asti jopa hakupään tai moottorin vaurioituessa.
Edellä mainitusta syystä Kiinan kehittämää ballistista meritorjuntaohjusta pidetään tällä hetkellä suurimpana uhkana Yhdysvaltain lentotukialuksille.
edit: Herra armahda, täällähän oli vielä toinen sivullinen uusia viestejä!
Ohjuksella olisi painoa (johon sisällytetty kineettinen tuholataus osana ohjuksen rakennetta) 250kg + ajoainetta 350kg ja räjähdyainetta 100kg. Ohjus päällystettäisiin wolframilla tms. kuumuutta kestävällä ja lisäksi kovalla materiaalilla. Ohjus voitaisiin ampua matalalla, merenpinnan tasolla, jolloin ohjuksen nopeus voisi olla luokkaa Mach 3 loppuvaiheessa ja kantamaa 200km. Ballistisesti ammuttuna esimerkiksi 400km, ottaen huomioon, että ohjus vielä kiihdyttäisi loppuvaiheessa vauhtiaan Mach 7-10 asti.
Vertaappa noita numeroita esimerkiksi tuohon Moskitiin:
- maksimikantama 100-120 km;
- taistelukärki 320 kg;
- nopeus Mach 3;
- pituus 9.385 m, halkaisija 0.8 m, siipien kärkiväli 2.1 m; ja
-
laukauksen paino ~4000 kg.
350 kiloa ajoainetta ei riitä haluamaasi kantamaan.
En todellakaan ole mikään merikarhu, mutta suoraan sanoen lasikuiturakenne mietityttää hieman, noin niinkuin pitkän päälle.
Eivätkös nuo nykyisetkin miinanraivaajat ole lujitemuovirunkoisia? Kyllä tuollainen lasikuiturunko kestää ihan hyvin ja on muutenkin parempi miinanraivauskäytössä (heräte, shokkiherkkyys).
En tunne merivoimien doktriinia lainkaan, enkä kirjoittaisi sitä tänne jos tietäisin, mutta kuvittelisin että mikään ei myöskään estä ampumasta samaa maalia kahdella RBS-15:lla jos tiedetään/arvellaan että maalilla on CIWS-aseita. Todennäköisyys että ainakin toinen menee läpi, lienee korkea.
Muistaakseni Merivoimien Hamina-mainosvideossa ammuttiin kaksi ohjusta maalia kohti. Jos kyseessä on vaikkapa isompi sotalaiva, ei mikään mahti estä yrittämästä saturaatiohyökkäystä esimerkiksi kahdella ohjusveneellä.
edit 2: Jatketaan uusien viestien selaamista työpäivän jälkeen...