Tässä kohtaa se oli kyllä ihan hyvä...
Nuo "vartiolaivat" ovat kyllä pelkkiä avomerihinaajan ja öljyntorjunta-aluksen ristisiitoksia. Mutta ehkä ne vetää edes tulta puoleensa? Onhan sekin taistelualuksille hyödyksi.
Merivartioston ja vartiolaivojen jatkuvan arvostelun lisäksi voisi olla hyödyllistä palauttaa mieliin rajaviranomaisten ja merivartioston tehtävät. Merivartiostolla on omat lakisääteiset tehtävänsä ja sotilaallinen maanpuolustus on ainoastaan "osallistuu"-tasoisena. Vartiolaivoilla on hyvä valvontakyky rauhanajan valvontaan.
Merivartiostolla on yhtenä päätehtävistä meripelastus ja sen johtaminen. Siihen käyttöön vartiolaivat soveltuvat hyvin.
Rajavartiolaista:
3 §
Rajavartiolaitoksen tehtävät
Rajavartiolaitoksen tehtävänä on rajaturvallisuuden ylläpitäminen. Rajavartiolaitos toimii rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten sekä yhteisöjen ja asukkaiden kanssa. Rajavartiolaitos vastaa yhteistyöstä Euroopan raja- ja merivartioviraston kanssa ja huolehtii tehtäviinsä kuuluvasta kansainvälisestä yhteistyöstä.
(8.9.2017/619)
Rajavartiolaitos suorittaa erikseen säädettyjä valvontatehtäviä sekä toimenpiteitä rikosten ennalta estämiseksi, paljastamiseksi, selvittämiseksi ja syyteharkintaan saattamiseksi yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
Rajavartiolaitos suorittaa poliisi- ja tullitehtäviä, etsintä-, pelastus- ja ensihoitotehtäviä sekä osallistuu sotilaalliseen maanpuolustukseen. Rajavartiolaitoksen tehtävistä meripelastustoimen alalla säädetään meripelastuslaissa.
Meripelastuslaista:
Johtava meripelastusviranomainen
Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen, joka vastaa meripelastustoimen järjestämisestä. Tässä tarkoituksessa se:
1) huolehtii meripelastustoimen suunnittelusta, kehittämisestä ja valvonnasta samoin kuin meripelastustoimeen osallistuvien viranomaisten ja vapaaehtoisten toiminnan yhteensovittamisesta;
2) johtaa ja suorittaa etsintä- ja pelastustoimintaa;
3) vastaa vaaratilanteeseen liittyvän radioviestinnän hoitamisesta sekä puhelinvälitteisten lääkäripalveluiden välittämisestä aluksille;
4) osallistuu vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn;
5) vastaa merenkulun avustuspalvelusta;
6) vastaa COSPAS-SARSAT-järjestelmällä välitettyjen merenkulun, ilmailun tai henkilökohtaisten hätälähettimien hätäviestien vastaanottamisesta ja välittämisestä kansalliselle vastuutaholle sekä COSPAS-SARSAT-järjestelmään liittyvien asioiden kansallisesta yhteensovittamisesta;
7) antaa meripelastustoimeen liittyvää johtamiskoulutusta sekä tarvittaessa muutakin meripelastustoimeen liittyvää koulutusta ja valistusta.