Merivoimien kehitysnäkymät

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Olisikohan siellä ajateltu, että ei investoida Raumoihin liikaa, kun ne ollaan kerran aikeissa korvata KV -tehtäviin soveltuvilla laivoilla.
 
Rauma-luokalle jää meritorjuntaohjusten lisäksi vain Boforsin 40mm IT-tykki, KK:t sekä Saab Elma ASW-600 suto-heittimet plus tietenkin se MASS. Sergeitä ei alukselle remontin jälkeen ei enää vaihtoaseistukseksi saa ja 23 millinen on muutenkn poistumassa merivoimien aluksilta. Mistral oli käyttöikänsä päässä ja sen tehokkuutta alusilmatorjunnassa on kritisoitu, mutta olisiko alukselle voitu asentaa Stinger-lavettia? Tiedän kyllä, että rahat loppuivat kesken ja näillä siis mennään 2020-luvulle.

Positiivista on se, että Pansio-luokan ja Haminoiden peruskorjaus on merivoimien listalla. Molemmat erittäin hyviä alustyyppejä kotimaan SA-tehtäviin ja niistä luopuminen ennen aikaisesti olisi suonenisku, jota muutamalla kiisinhallinta-korvetilla ei voi niin vain korvata.
Eiköhän ip-ohjuksen suorituskyvyn saa Raumoille helposti sijoittamalla sinne yhden Stingerlaukaisimen. Samalla se on helppo sijoittaa suoja-asemassa ollessaan maalle ja hakea optimaallisen sijoituspaikan saaristoisen kallion laelta josta näkee ja voi ampua vihulaista jos tarvetta on.
Kannattaa muistaa kannettavan ohjuksen lyhyt kantama ja hyöty lentokoneita vastaan nykyaikana pintasuojauksessa. Ohjusveneen paras puolustus on saaristo ja piiloutuminen /väijyminen eikä ip-ohjuksilla roiskiminen.
Umkhontossa on taas enemmän kantamaa ja se pystyy ampumaan 4 maalia yhtä-aikaa ja joka suuntaan joten sellaisesta järjestelmästä on huomattavan paljon enemmän hyötyä kuin Stingeristä.

Todennäköistä on että Raumaan ei olisi saanut asennettua Hamina-tyyppisiä laukaisulavetteja Umkhontolle + se olisi maksanut liikaa vanhaan veneeseen laitettuna. Sama systeemi olisi vaatinut EADS-3D tutkan ym.
Luulen että Raumoja käytetään enemmän meriliikenteen suojaamisessa ja saaristomerellä pintamaaleja vastaan kuin Haminoita jotka kykenevät toimimaan Helsingin edustalla ja suomenlahden kapeammassa saaristossa.
 
Eikös se Sakon pykäämä ohjuslavetti ollut käsinveivattava? Semmoisella olisi varmaankin aika haastavaa yrittää pitää nykyaikaista väistelevää ja/tai hypersoonista ohjusta piikillä niin pitkään että torjuntaohjus - oli miten moderni hyvänsä - pystyy lukittumaan ennen kuin se kohtituleva on sylissä. Jos niitä tulee kaksi eri suunnista niin sitten kannattaakin jo antaa periksi ja hypätä ajoissa uimasille. Eli aika ajoi systeemin ohi.

Toinen juttu on sitten että kun se ohjuslavetti ja/tai sergei painoivat käsittääkseni luokkaa tonnin verran, niin MASS-heitin ottaa sen kolmanneksen tuosta. Mitähän muuta kivaa tuolla painonsäästöllä on saatu mukaan? Vai onko se kaikki laitettu vesisäiliöihin ja ruokakomeroihin? Kuitenkin jos tuokin massa siirtyy monta metriä alemmas niin merenkulkuominaisuudet voivat vain parantua.
 
Olihan se uusin 23 mm tykkikin sähköisesti ohjattu (oliko jopa tulenjohtojärjestelmään liitettykin?) joten eiköhän sillä Mistral laukaisulaitteellakin maalia pystynyt seurata ihan riittävän hyvin. Tai se ei varmasti ollut suurin ongelmista.

23 mm on kahta eri mallia.
 
Vi
Olihan se uusin 23 mm tykkikin sähköisesti ohjattu (oliko jopa tulenjohtojärjestelmään liitettykin?) joten eiköhän sillä Mistral laukaisulaitteellakin maalia pystynyt seurata ihan riittävän hyvin. Tai se ei varmasti ollut suurin ongelmista.

23 mm on kahta eri mallia.

Käsittääkseni tuo 23mm Sergein kaukokäyttö on/oli viimeisessä versiossa mahdollista, mutta Mistral-lavetti toimi lähiohjauksella (eli maalinosoitustieto välittyi taistelunjohto järjestelmältä sivusuuntaajalle).

Jos rahaa olisi ollut reippaasti, niin varmaankin Raumalle olisi saanut asennettua samankaltaiset lavetit/kansirakenteet ynnä ohjukset kuin Haminallekin. Tavoitteena on kuitenkin pitää laivue jollain tavalla toimintakykyisenä ensi vuosikymmenen alkuun ja ykköstehtävänä on toimiminen pintamaaleja vastaan saariston suojassa eli jostain piti karsia. Käsittääkseni suhteellisen hyvät ja ajanmukaiset sensorit vedenalaiseen valvontaan kuitenkin saatiin hankittua. Ja tuo MASS on omassa lajissaan erittäin hyvä järjestelmä (tietenkään "pehmeä" harhamaalijärjestelmä ei ole sama asia kun kohtuullisella kantamalla varustettu moderni IT-ohjus).

Myös nuo Pansio-luokan aluksissa olevat Sergeit menevät ilmeisesti peruskorjauksen yhteydessä poistoon. En tiedä, miten miinalauttojen ilmatorjuntaa aiotaan parantaa. Tuskin pelkät kk:t ja MASS riittävät omasuojaksi SA-tehtävissä esim. talviolosuhteissa kun ympärivuotiseen toimintaan kykeneviä suojaavia alusyksiköitä ei juuri enää ole. Eli kykyä itsenäiseen toimintaan miinoitus- ja kuljetustehtävissä saaristossa pitäisi käsittääkseni jatkossa olla yhä enemmän, varsinkin kun Pansiot ovat öljyntorjunta-alusten lisäksi kohta ainoita isompia kuljetusaluksia Valas-luokan ja kuljetuslauttojen poistuessa. Joku kompakti CIWS-systeemi tai Rheinmetal 27mm voisi olla sopiva ratkaisu. IT-ohjuksia aluksille tuskin asennetaan ja Bofors 40mm voi olla käyttötarkoitukseen liian iso.
 
Olihan se uusin 23 mm tykkikin sähköisesti ohjattu (oliko jopa tulenjohtojärjestelmään liitettykin?) joten eiköhän sillä Mistral laukaisulaitteellakin maalia pystynyt seurata ihan riittävän hyvin. Tai se ei varmasti ollut suurin ongelmista.

23 mm on kahta eri mallia.

Maavoimilla 23ITK61-2 ja 23ITK95
Merivoimilla 23LT77, 23LT80 ja 23LT85
 
Maavoimilla 23ITK61-2 ja 23ITK95
Merivoimilla 23LT77, 23LT80 ja 23LT85

Kiitos paljon listauksesta. Merivoimilla näyttää olleen käytössä noiden lisäksi neljäskin versio eli 23 M74 (23LT74?). Oliko ko. versio käytössä Kuha-luokan raivaajilla vai oliko kyseessä vain joku protyyppi? Joka tapauksessa 23LT85 oli siis Rauma-luokalla vaihtoaseistuksena IT-ohjusten kanssa.

http://en.wikipedia.org/wiki/ZU-23-2#Finland
 
Irish Naval Service to Test Kite Sail Technology
Tuesday January 28, 2014
_lg_138e8324fc425ff3b5bbda633931cab1.v.479.jpg

The kite sail technology could reduce fuel costs

The Irish Naval Service plans to test kite sail technology that could reduce its bunker costs while extending the scope of its surveillance systems, the Irish Examiner reports.

"This system is relatively new technology," a spokeswoman for the Naval Service said. "If the concept proves viable the system could be in use in a few years' time."

Sustainable Energy Ireland (SEI) has provided funding for the equipment tests, which will be the first of their kind done by a navy.

The kite system was developed through the Irish Maritime and Energy Resource Cluster (IMERC), a collaboration between the Naval Service and two Irish universities.

If the technology is successful, it could be adopted by other navies.

The Irish naval Service said in 2012 that it was looking into the kite technology, arguing that it could help address rising bunker costs.


http://shipandbunker.com/news/world/472584-irish-naval-service-to-test-kite-sail-technology

http://www.irishexaminer.com/ireland/naval-service-in-historic-kite-sail-tests-256600.html



Irlantilaiset palaavat purjealusten aikakaudelle eli testaavat leijapurjeita tavoitteenaan leikata laivastonsa ylisuuriksi kasvaneita polttoainekustannuksia. Irish Naval Servicen partioalukset operoivat aika erilaisilla vesillä kuin meikäläisten miinalaivat ja ohjusveneet, mutta olisiko tässä jotain ideaa merivoimien tai Rajan aluksille tulevaisuudessa? Esimerkiksi seuraavaa Somalian keikkaa silmälläpitäen...
 
Ja kotimaan puolustukseen "rannikkolaivastolle" http://www.tykkisluuppi.fi/

Voisi sopia "Laivue 2100":n tarpeisiin kun öljyvarat ovat itänaapuristakin huvenneet... Tosin, jos noilla hoidetaan kv-tehtävät ja koulutuspurjehdukset, niin rahaa saattaa ensi vuosikymmenellä jäädä myös uuden meritorjuntaohjuksen ostoon, Hamina-luokan peruskorjaukseen sekä niihinuusiin hävittäjiin. Saattaisivat Mogadishun merirosvot olla seuraavan Atalanta-operaation aikana ihmeissään :)
 
Ilmatyynyalus Tuuli on ilmeisesti paalattu viime syksynä, koska "Rauman laivanrakennus" -FB-ryhmässä joku kommentoi aluksen kuviin seuraavan:

She was dismantled on this same place in October 2013 at Upinniemi. Both rotors were removed in afternoon 29.10.2013.
 
Patrian uusin "Nemo Navy" mainosvideo.
Patria Nemo Navy mortar system for naval applications
Patria Nemo is a compact and flexible mortar system for the needs of modern warfare and crisis management, which call for mobility, protection and accuracy. Designed by the industry's top professional, Patria, the light system can be mounted on various naval platforms, enabling rapid fire support.

Turreted, remote-controlled 120 mm mortar system consists of the weapon, loading device, turret, fire control system and ammunition storage, and is fully operational with a platform and ammunition.
Patria Nemo is suitable for many purposes. Thanks to its indirect and direct fire capability, as well as its Multiple Rounds Simultaneous Impact (MRSI) capabilities, it can be used for self-defence and various indirect fire missions. Impressive fire support and rapid response with high crew protection -- all in one.

Comprehensive fire control by sensor-to-shooter operations

Patria's indirect fire system enables the highest possible readiness for battle and crisis management. Thanks to its network of sensors and situational awareness, Patria's fire control system enables sensor-to-shooter operations.

A forward observer system is used for identifying the target and acquiring a full view of the situation on the battlefield. The fire control system produces fire support plans and fire missions, which are transmitted along a tactical data network to the command and control systems. Fire support decisions are made at the fire direction centre, and the Nemo units execute the fire missions -- right on target.

Patria's indirect fire system consists of:

· weapons and ammunition
· vehicles and vessels
· systems with integrated support functions
o tactical weather services
o fire control system
o communication systems
o forward observer functions
Setting new standards for mortar mobility, protection and firepower both on land and sea

Patria Nemo Navy as a lightweight and remote-controlled system is an ideal member for fast moving naval fleets. Bombarding coastal positions, supporting landing operations both with indirect as well as direct fire and supporting in-land operations of the advancing troops. Due to its unique direct fire capability Patria Nemo Navy mortar system can also engage with moving hostile vessels.

Patria Nemo releases the full potential of modern mortar systems. Its applicability for land and sea, its operation on the move, its level of protection and firepower and its ability to be part of fast moving units has made Patria Nemo a long-awaited solution to the market needs. Joint operations between land and sea are a reality - at last.
 
Onko kehitystä enää edes tulossa? Uskooko kukaan esimerkiksi monitoimialuksen (korvetti?) ilmestymiseen merivoimille? Mitään lisäbudjettia tulevaisuuden kurimuksessa tuskin on odotettavissa. Maavoimat ja ilmavoimat vievät ne pienetkin hankintarahat.
Pessimisti ei pety.
 
Onko kehitystä enää edes tulossa? Uskooko kukaan esimerkiksi monitoimialuksen (korvetti?) ilmestymiseen merivoimille? Mitään lisäbudjettia tulevaisuuden kurimuksessa tuskin on odotettavissa. Maavoimat ja ilmavoimat vievät ne pienetkin hankintarahat.
Pessimisti ei pety.

Kyllä sinne merivoimille se monitoimikorvetti ( ja mahdollisesti 1-2 sisaralusta ) ilmestyy. Iso kysymys on, milloin? Ja toinen vielä suurempi kysymys on, onko niiden korvettien lisäksi enää palveluksessa muita aluksia kuin Katanpäät?
 
Back
Top