Lahjusjutun tahrima panssarikauppa kutistui 80 prosenttia
Patrian Slovenia-kaupat typistyivät. Lehtikuva/ Jarno Mela
Turun Sanomat
5.9.2012 13:18
Päivitetty 5.9.2012 16:15
Suomalaisten panssariajoneuvojen vientikauppa Sloveniaan kutistuu lähes 80 prosenttia.
Puolustuskonserni Patria ja Slovenian puolustusministeriö ovat sopineet rajoittavansa kaupan jo toimitettuihin 30 ajoneuvoon. Alunperin niitä piti myydä 135, jolloin kaupan arvo olisi ollut 278 miljoonaa euroa.
Prosentuaalisesti pudotus tekisi 214 miljoonaa.
– Näistä jo toimitetuista 30 ajoneuvosta on saatu 80 miljoonaa, joten siinä 200 miljoonan haarukassahan se on, vahvistaa Patria Land Services -yksikön liiketoimintajohtaja Seppo Seppälä.
Patria kirjaa menetyksen tämän vuoden tilinpäätökseensä. Sopuratkaisu poistaa yhtiön mukaan kuitenkin ”merkittävät riskit”, joita ajoneuvotoimitusten jatkamiseen olisi liittynyt.
Slovenian hallitus oli käynnistänyt jo oikeusprosessin saadakseen kaupan puretuksi.
Panssarikauppojen rikosoikeudellinen puinti jatkuu omalla painollaan. Keskusrikospoliisi epäilee Patrian vauhdittaneen myyntiään sekä lahjuksilla että yritysvakoilulla.
Saman epäilleen toistuneen Slovenian lisäksi Kroatiassa ja Egyptissä. Välikätenä on epäilyjen mukaan ollut Patrian Itävallassa toimiva agentti.
Kaikissa kolmessa jutussa on muodostettu tutkintaryhmä, johon on kuulunut tutkijoita Krp:stä, kohdemaasta ja Itävallan poliisista.
Kenttätykkeihin liittyvä Egyptin haara on jo etenemässä hovioikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi neljä Patria Vammaksen työntekijää ehdolliseen vankeuteen kirjanpitorikoksista. Näyttöä lahjonnasta se ei pitänyt riittävänä.
Slovenian haaran esitutkinta on teknisiä muodollisuuksia vaille valmis. Syyteharkinnan tekee aikanaan valtionsyyttäjä Jukka Rappe. Törkeästä lahjuksen antamisesta epäillään kymmentä ja yritysvakoilusta kuutta ihmistä.
Jutun tutkinnanjohtajana toiminut Krp:n rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist kiittelee slovenialaisten virkaveljiensä toimineen tutkinnassa tehokkaasti.
Jutussa yhtenä epäiltynä mainittu pääministeri Janez Jansa palasi viime keväänä valtaan. Ovatko tutkijat Sloveniassa kokeneet poliittista painostusta?
– Virallinen vastaus on ei, Björkqvist muotoilee.
Lahjusjupakasta ensimmäisenä kertonut Suomen Yleisradio on tuomittu Sloveniassa vahingonkorvauksiin Jansan kunnian loukkaamisesta.
Patrian toimitusjohtaja erosi heti lahjusepäilyjen tultua julki. Yhtiön asekaupat ovat kuitenkin jatkuneet kohusta huolimatta. Tilauksia on tullut muun muassa Ruotsista, kotimaasta ja Yhdysvalloista.
– Tämä julkisuus on tietysti ollut ikävää, mutta ei se välttämättä bisnekseen vaikuta, summaa liiketoimintajohtaja Seppälä.
Hänen mukaansa Slovenian-kaupan supistuminen ei aiheutunut ainakaan ensisijaisesti lahjuskohusta.
– Siinä oli kaksi tai kolmekin syytä. Tärkein oli se, että asiakas ilmoitti jo 2009 tarveprofiilinsa muuttuneen, Seppälä kertoo.
Se tarkoitti, että vaunuihin oli tilattu toisenlaisia ase- ja tiedustelujärjestelmiä kuin lopulta tarvittiin. Seppälä uumoilee tämän johtuneen osin Naton yhteensopivuusvaatimuksista.
Varustusta yritettiin kaupan jo käynnissä ollessa muuttaa, mutta se osoittautui taloudellisesti kannattamattomaksi. Vaunuissa oli keskenäänkin hyvin erilaista aseistusta: konekiväärejä, konetykkejä, kranaatinheittimiä ja ohjuksia.
Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Purkamispäätökseen lienevät vaikuttaneet myös Slovenian säästöpaineet.
TS