Miehistön kuljetus

Olisko täällä ollut jopa käyttäjäkokemuksia siitä? Saattoi olla muuallakin..
Vahingossa vastaan tulleita kuvia, kuvatekstin mukaan Libanonista -85:
Katso liite: 34382

Katso liite: 34383

Katso liite: 34384

Katso liite: 34385
Ja ei, en tiedä enempää.
@Juna112Porojetsiin kertoi tuolla ampumisesta:
Otan itselleni ("omankäden")oikeuden, pyytää huomioimaan myös Mustilla varustetun "Karin"; Libanonissa 80-luvun loppupuolella palvelleen Pasin. Tvällärit (tämä tvälläreiden syyttäminen nyt on kuulopuhetta... voihan se olla jokin muukin taho, esim. Äpyn toimitus - anteeksi mahdollinen mielipaha) olivat virittäneet Mustin, rakkaan raskaan 95mm sinkomme mallia 95S58-61. Karilla oli hyvä psykologinen vaikutus, kun pyssy oli niin iso, se vaikutti johonkin arabitaistelijain käpylisäkkeeseen tai muuten alensi testosteronitasoa, sekä jakoi statementin tosimiesten meiningistä - se rauhoitti monia tilanteita.
Kari ei varsinaisesti ollut meidän joukkueen vaunu, oli joskus meillä tosin lainassa, mutta jostain absurdista syystä jouduin mukaan prosessiin jossa:
- ählyille piti antaa näytös kovapanosammunnan muodossa(siis ihan vain oikea näytös eikä vittuilua)
- toimintaa oli monenlaista mm. krh:lla ja Mustilla noin muuten
- ja joku päätti että ammutaan nyt Karillakin
- ... en tiedä oliko kukaan koskaan vakavissaan ajatellut ampua, tai ampunut ennen vuotta -86 kyseisellä viritelmällä - mutta jotenkin jouduin mannekiiniksi sinne torniin.
Konstruktio perustui siihen, että kk-torniin oli tehty teline, josta Musti roikkui ristinivelen(jostain autosta saatu, oletan) varassa, ja suuntaamista varten siihen oli liitetty fillarin tanko ja olkatuki sekä jarrukahva laukaisimeksi. Yleisesti katsoen tämän nerokkaan vakaimen ongelma oli, että Musti on pahasti etupainoinen, jos ei ole ladattu. Ladattuna se on tasapainossa. Niin ja jännityksen lisäämiseksi, Mustissa ei ole varmistinta (jos joku tietää miten se varmistetaan, kiitos tiedosta). Eikä siinä Karissa ollut paljon pohdittu lataamistakaan, eipä silti. Eikä tietenkään ollut mitään ohjetta, saatika ohjesääntöä moisen viritelmän käyttämisestä.
Joten sain sitten houkuteltua kaverin lataajaksi ja yhdessä pähkittiin prosessi: lataus kansiluukusta, ja lataaja jättää lukon puoleen väliin kiinni (jolloin ase on varmistettu), vetää kansiluukun kiinni ja läpsii ampujaa jalkaan, ampuja kääntyy sen verran että saa vedettyä lukon kunnolla kiinni ja sitten eiku paukkumaan. Jos kuka on Mustilla ampunut - olkapäältä - niin tietää että kyllä muuten paukkuu :) Tuntuu kuin pää olisi laitettu kahden lekan väliin ja kaikki hampaan osittain irroitettu.
Jostain jumalten pilkasta johtuen ampuminen meni kuitenkin hyvin ja molemmat laukaukset osui ps-maaliin - niin kuin pitikin. Ensikertalainen kyseisessä urheilulajissa oli itsekin hämmästynyt. Taitoahan se tietenkin vain oli :)

Ei ehkä niin hieno kuin nämä ison maailman vermeet, mutta HULLU ase. Ja ainakin se on "itse tehty" .
Siinähän se ! Olisi mukava kuulla kuinka moni tuolla on "saanut" ampua .. Raskaalla singolla ei ylipäänä mitenkään runsaasti YKSL:ssä ammuskeltu, ainakaan omana aikanani. Siis normi-lavetiltakaan.

Pelotehan se pääasiassa oli, ja toimi hyvin. Kun vastapuolella kulttuuriin (arabi) kuuluu sapelinkalistelu ja pyssyjen kanssa suorastaan lapsenomainen meuhkaaminen, 95mm putki teki halutun vaikutuksen (1. JK oli tekemisissä paikallisten kanssa. 2. JK:n alueella vaikutti Iipot). Niin hassua kuin se olikin.

Tuossa oli muuten siis lukitus, jolla sen sai vaakatasoon. Siksi on niin ryhdikkäästi "tanassa".
 
Vahingossa vastaan tulleita kuvia, kuvatekstin mukaan Libanonista -85:
Katso liite: 34382

Katso liite: 34383

Katso liite: 34384

Katso liite: 34385
Ja ei, en tiedä enempää.
Jep - mä tiedän.. olen tosiaan yksi harvoista käyttäjistä.
En tiedä onko kukaan muu tuolla ampunut.
Mustilla ampuminenhan on aina verraton etuoikeus, etenkin kallon luille, ja aivan erityisesti tällä vekottimella ampuminen ... :uzi:

Tämän konstruktion suunnittelija(t) on minullekin tuntematon; olisi ollut pari juttua, joista mielelläni olisin kyseisen aivoriihen kanssa käynyt pienen briifingin.
 
Kaunis ajatus mutta huono.

Tiedätkö kuinka ahdas modernisoitu pasi on oikeassa tilanteessa?

Siellä apilasta tai nlawia, patuunaa isolle ja pienelle aseelle, viestilaitteita, reppuja, kessejä, ensiapuvälineitä, suomessa olisi vielä telamiinoja, ruokaa, vettä, kranaattipistoli ja sen tarvikkeet, mahdollisesti pkm jos ei kannossa, optiikkaa, ta-kivääri, kranaatteja, torni.

Voin kertoa ihan omasta kokemuksesta että siellä ei ole tilaa nukkumiselle.
Reservin supaleirillä missä suurinosa tästä puuttuu se onnistuu.
T. Been there, done that
Nyt kun huomasin että täällä paseista näin jauhetaan niin pakko kai se on kommentoida sitäkin.

Missäänhän ei ole tilaa nukkua, jos se täytetään tavaralla.
Ja ei - en tiedä mitä modernisoidun pasin sisään on laitettu, mutta ne 80-luvun yk-tehtävissä käytetyt olivat kyllä tilavia.
(Samoin oli myös T-55 ihan siitä johtajan ja ampujankin kohdalta täysin riittävän tilata goisimiseen; pään nakkipipossa kun saa tungettua sinne johonkin tähtäimien väliin niin kummasti sitä nukkuu, ihan liikkeessäkin. )

En tiedä sitäkään mikä on tilanne johon viittaat, mutta olen kyllä ollut taisteluolosuhteissa pasissa, ja ollut myös sisällä nukkumassa kun kylkeen osui käsiaseella - joka oli todella perseestä herätyksenä. Mukana on ollut pari kevyttä kk:ta, sinkoja ja tietenkin henkilökohtainen varustus. Mun mielestä sinne mahtui hyvin.

.. siihen saakka kunnes meni ampumaan sieltä ulos. Sitten oli ahdasta; rynnärisarjasta lähtee kiitettävä määrä hylsyjä, todella vauhdilla ja ne ottaa vihaisesti kimmoikkeita - aivan täysi helvetti, nahkassa palkeenkieliä, hyvä ettei kasvoihin osunut.
 
Sitä pakollista kampetta alkaa tulemaan mukaan kun ollaan yli viikkoa poissa.
Kyllähän sotilas nukkuu vaikka pääperseessä. Jurasikauden pasit ovat tilavempia.

On meilläkin ollut viritettynä jopa Defenderiin takatilaan nukkumatilaa, antennitv, sähkö, tietokoneyhteydet, pleikkari, tv, tietokone, tv:n antenni.

Mutta ei nuo ajoneuvot korvaa majoitteita, korkeintaan tilapäistä suojaa. Eikä siellä kauheasti sitä ylimääräistä tilaa ole. Joku mahtuu olemaan lattialla.
Mikäli moottoritilan ryömintätila ei ole täynnä reppuja niin siellä yksi.

received_2324942417836381.jpegreceived_913397062379743.jpegreceived_465493794324632.jpeg
 
Juu. Aivan varmasti ei Pasi ole mikään majoitustila, mutta onhan se tilavampi kuin moni muu vastaavaan käyttöön tarkoitettu ajokki (vaikka VAB). Mutta veli-vastarannankiiski viittasi nimenomaan lyhyeen oleskeluun.
Ja yksi ulottuvuus jonka myös haluan tuoda esille, on kaikkien panssaroitujen ajoneuvojen toimiminen "väliaikaismajoitteena" sekä miehistösuojana esimerkiksi vuorokauden mittaisen ajan, joka parantaa joukon suorituskykyä tai toisinsanoen, hidastaa sen laskua esimerkiksi huonoissa ilma- ja maasto-olosuhteissa jossa muuten majoitteiden pystyttäminen olisi epätarkoituksenmukaista.
Tietenkin miehistönsuojaus-argumentillakin on monta kulmaa, riippuu tilanteesta - ja enkä usko että veli-kiisiki-vastarannalta olisi tästäkään eri mieltä; kokemusta tuntuu asiasta olevan.
Jossain tilanteessa suojaa, ja jossain vetää tulta puoleensa.

Yksi Paseistamme sai ärrpeegeeseiskasta osuman, suoraan takaa, avonaiseen takaoven aukkoon siten, että ammus osui ensin oven kahvaan, laukesi siinä ja suuntasi tuhovoimansa sisätilaan. Sisätilassa oli lattialla - mikäs muukaan kuin patja :D , sitä tilapäistä lepoa varten, ja sen päällä kypärä. Osuma kypärään ja patja tuleen, jonka jälkeen Pasi sammutti itsensä. Tappiot: ovenkahva(kadonnut), kypärä ja patja. Paskajuttujahan se olisi ollut jos siellä joku olisi ollut lepäilemässä, mutta kova suoritus ajoneuvolta vaikka mäihä siinä kävikin.

Ei meillä kyllä ollut tuolloin jurakaudella mukana telkkareita eikä leikkikaluja. Kun homma meni totiseksi, mulla oli kuusi täyttä RK lipasta, leipälaukku täynnä paukkuja, sekä vettä ja jotain kuivaa särvintä. Muuta jaettua kamaa oli pari sinkoa, savukranaatteja, venttiseiska ja kevytkookoo sekä ihan vitusti vöitä, ja lisää paukkuja. (ilmeisesti myös patja .. :p )
 
Juu. Aivan varmasti ei Pasi ole mikään majoitustila, mutta onhan se tilavampi kuin moni muu vastaavaan käyttöön tarkoitettu ajokki (vaikka VAB). Mutta veli-vastarannankiiski viittasi nimenomaan lyhyeen oleskeluun.

Tietenkin miehistönsuojaus-argumentillakin on monta kulmaa, riippuu tilanteesta - ja enkä usko että veli-kiisiki-vastarannalta olisi tästäkään eri mieltä; kokemusta tuntuu asiasta olevan.
Jossain tilanteessa suojaa, ja jossain vetää tulta puoleensa.

Kovia kokemuksia Porojetsin junailijalla. Harvemmin noista vanhan roottorin Libanonin ja Golanin tapahtumista enään kuulee, oletan että kokemukset ovat sieltä. :salut:

Joo eihän Pasi tai mikä tahansa APC kestä 7.62mm suurempaa suora-ammuntaa kun käytännössä tuurilla. Ja sinä ymmärsit oikein, oma fokus tuossa suoja-ajatuksessa on nimenomaan suoja kylmältä, sateelta, viimalta. Väsymys, palelu, märät vaatteet ja kunnollisen ruoan puute vetää tehokkaasti nollat tauluun vuorokauden ajassa joukolta, vaikka vihollistoimintaa ei olisikaan. Hypotermia uhkaa ja hiipii salakavalasti miehiin ja saattaa jopa johtaa väliaikaisiin "tappioihin" kun toimintakyvyttömiä, passiivisia ja apaattisia, jopa sekavia miehiä pitää viimeistään pakolla siirtää taakse huilaamaan ja lämpiämään.

Tuohon joukon toimintakykyyn ja hypotermian ehkäisyyn pitää huonona aikana kiinnittää aktiivisesti huomiota. Esimerkiksi vartiopaikalla herpaantuminen ja "jäätyminen" ja sen hyväksikäyttö vihollisen toimesta kun ei välttämättä johdu sluibaamisesta, huonosta motivaatiosta/asenteesta tai perseilystä... Passiivinen mies joka nököttää paikallaan, leuka rinnassa ja katse kengänkärjissä eikä vastaa puhutteluun on lähtökohtaisesti huono valinta vartiomieheksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kokemuksestasi on jo 40v, siitä kun mennään 40v taaksepäin nii hyvä jos aseen ja asepuvun sai.

40v ei kauheasti ole tapahtunut muutoksia sodan perus lainalaisuuksiin, luodit pitävät saman äänen läheltä mennessä mutta varustetaso on noussut huomattavasti ja se kalusto menee monesti valitettavasti siellä joukon mukana.

Varsinkin kun ollaan pitkiä aikoja poissa omasta posesta tai taistelun tiimellyksessä suomessa.

On vaaranpaikkoja vielläkin, viimevuonnakin yksi suomailen porukka yritettiin tuhota tankilla.

Tässä hiukan kilpailee kaksi mielikuvaa, tyhjä vanha pasi ja päivitelty, tornilla varustettu pasi ilman poseen tukeutumista useampaan vuorokauteen.

Meillä siellä oli vähintään 48h setti, kaikilla reput, vesikanistereita, itkk kuulaa, rk:n kuulaa, pistoolin kuulaa, kranaatteja, radiokalusto ja läppärit, häirintälähettimet, miinaharavaa, pkm, barreti, lisää ruokaa laatikoissa, optiikkaa, nlawia, paarit ym lääkintäkalustoa, happinaamarit ja sadepuvut sekä vaihtovaateet, pasin muutamia osia ja varmasti jotain jäikin.

Siellä alkaa kummasti olemaan aika tiukkaa tilanpuolesta ja varsinkin kun ollaan yli viikkoa poissa posesta.

Toki siellä lyhyitä aikoja pystyy muutama hengaaman.
 
Juu. Aivan varmasti ei Pasi ole mikään majoitustila, mutta onhan se tilavampi kuin moni muu vastaavaan käyttöön tarkoitettu ajokki (vaikka VAB). Mutta veli-vastarannankiiski viittasi nimenomaan lyhyeen oleskeluun.

Tietenkin miehistönsuojaus-argumentillakin on monta kulmaa, riippuu tilanteesta - ja enkä usko että veli-kiisiki-vastarannalta olisi tästäkään eri mieltä; kokemusta tuntuu asiasta olevan.
Jossain tilanteessa suojaa, ja jossain vetää tulta puoleensa.

Yksi Paseistamme sai ärrpeegeeseiskasta osuman, suoraan takaa, avonaiseen takaoven aukkoon siten, että ammus osui ensin oven kahvaan, laukesi siinä ja suuntasi tuhovoimansa sisätilaan. Sisätilassa oli lattialla - mikäs muukaan kuin patja :D , sitä tilapäistä lepoa varten, ja sen päällä kypärä. Osuma kypärään ja patja tuleen, jonka jälkeen Pasi sammutti itsensä. Tappiot: ovenkahva(kadonnut), kypärä ja patja. Paskajuttujahan se olisi ollut jos siellä joku olisi ollut lepäilemässä, mutta kova suoritus ajoneuvolta vaikka mäihä siinä kävikin.

Ei meillä kyllä ollut tuolloin jurakaudella mukana telkkareita eikä leikkikaluja. Kun homma meni totiseksi, mulla oli kuusi täyttä RK lipasta, leipälaukku täynnä paukkuja, sekä vettä ja jotain kuivaa särvintä. Muuta jaettua kamaa oli pari sinkoa, savukranaatteja, venttiseiska ja kevytkookoo sekä ihan vitusti vöitä, ja lisää paukkuja. (ilmeisesti myös patja .. :p )

Kai kypärä laskutettiin sen kuitanneelta henkilöltä? Eihän ole PV:n vika että kypärä lepäili patjalla palvelusaikana
 
Joo, mä nukuin yhden moottorimarssin Masin konekopan päällä. Muut lattialla/penkeillä miten sattui. Pasejen kanssa oltiin niin vähän tekemisissä ettei keritty nukkumista niissä kokeilemaan. Kunnolla väsyneenä tosiaan nukkuu melkein missä vaan.
 
Huomasitteko Teknavin sunnuntaisessa Patria 6x6-jutussa vilahtaneen uusimman päivitysoption XA-185:lle eli valmius kylpyaltaan asentamiselle :ROFLMAO:
1573553123044.png
No joo, oikeasti tuossa PASI-yksilössä on testattu AMOS- ja Nemo-torneja ja katossa on "hellanrengas" ja vanerisuojus.
 
Tässä hiukan kilpailee kaksi mielikuvaa, tyhjä vanha pasi ja päivitelty, tornilla varustettu pasi ilman poseen tukeutumista useampaan vuorokauteen.

Meillä siellä oli vähintään 48h setti, kaikilla reput, vesikanistereita, itkk kuulaa, rk:n kuulaa, pistoolin kuulaa, kranaatteja, radiokalusto ja läppärit, häirintälähettimet, miinaharavaa, pkm, barreti, lisää ruokaa laatikoissa, optiikkaa, nlawia, paarit ym lääkintäkalustoa, happinaamarit ja sadepuvut sekä vaihtovaateet, pasin muutamia osia ja varmasti jotain jäikin.

Siellä alkaa kummasti olemaan aika tiukkaa tilanpuolesta ja varsinkin kun ollaan yli viikkoa poissa posesta.

Toki siellä lyhyitä aikoja pystyy muutama hengaaman.

No tästähän on alunperinkin ollut kysymys jo ensimmäisessä viestissäni koskien asiaa. Siitä, että lyhytaikaisilla tehtävillä (alle 24h) vaunua voi käyttää miehistösuojana levolle ja huollolle.

Muutenkaan en katso mahdottomaksi tauottaa 1-2, max 3 miestä kerrallaan vaunussa tehtävillä. Jos sinne mahtuu em. romumäärän kanssa 8-10 miestä mukaan moottorimarssille niin luulisi silloin tuon max 3 ukon sopivan myös tauotteluun?

Mitä tulee mielikuviin vanhoista ja uusista paseista, modernisoiduista ja modernisoimattomista niin se vanha XA-180x ilman modernisointeja on edelleen nykypäivää. Suurin osa vaunuista on vanhemmassa konfiguraatiossa edelleen ja täten ihan nykypäivää suurelle osalle reserviläisistä LKP:n jälkeisessä ajassa, jos siis ovat niin onnellisessa asemassa että XA-sarjalaista edes saavat kulkineekseen.

Ja eiköhän maavoimien modernointivauhti hiivu viimeistään kun saadaan meriväen freg.. eikun korvettihankinnat ja F35 hankinnat käyntiin maksuerineen. Pahoin pelkään että isosta osasta LKP:n jälkeisiä maavoimia tulee olemaan 1990-luvun ulkoilmamuseo pitkälle tulevaisuuteen. Parhaimmassakin tapauksessa.

Tappiot: ovenkahva(kadonnut), kypärä ja patja. Paskajuttujahan se olisi ollut jos siellä joku olisi ollut lepäilemässä, mutta kova suoritus ajoneuvolta vaikka mäihä siinä kävikin.

Meiltä meni joukkueesta yksi softi tuolla Caglavicassa. Jäi syystä tai toisesta eristyksiin ja partio joutui irtaantumaan jalan. Saivat viestivälineet irti ja mukaansa. Tämän jälkeen A-osapuoli tuikkasi auton tuleen ja se paloi rangaksi. Ruotsalaiset menettivät yhden Pasin. Moottorivian vuoksi vaunu jäi paikallee. Suojattiin ruotsalaisen miehistön irtaantuminen ja svedut saivat muistaakseni vielä laitettua ovet säppiin riippulukoilla. Vastapuoli kuitenkin löysi aikansa vaunun sivupeltien alta työkaluihin kuuluneen rautakangen jolla hakkasivat sivulasin kuskin ovesta muistaakseni paskaksi ja tuikkasivat tyhjän vaunun tuleen molotoveilla tai valuttamalla bensaa sisälle ilmeisesti. Sinne sekin paloi.

Tein itse henkilökohtaisesti hävärin tuosta meidän joukkueen softista. Meni siinä muutakin kamaa mukana, mm suojavarusteita ja muuta halpaa törkyä. Muistan komppanianpäällikön sanat tapahtuman jälkeen kun alettiin tekemään häviämis-/katoamis-/tuhoutumisilmoituksia materiaalista että komppaukko sanoi "laittakaa sinne vaan ihan kaikki mitä meni. Ei tarvitse miettiä jatkoseuraamuksia tai korvausvelvoitteita". :)

Häväri softista ilman jatkoseuraamuksia. Tuntui muuten todella kreisiltä ja upealta. Tuntuu edelleen. :)
 
Viimeksi muokattu:
No tästähän on alunperinkin ollut kysymys jo ensimmäisessä viestissäni koskien asiaa. Siitä, että lyhytaikaisilla tehtävillä (alle 24h) vaunua voi käyttää miehistösuojana levolle ja huollolle.

Muutenkaan en katso mahdottomaksi tauottaa 1-2, max 3 miestä kerrallaan vaunussa tehtävillä. Jos sinne mahtuu em. romumäärän kanssa 8-10 miestä mukaan moottorimarssille niin luulisi silloin tuon max 3 ukon sopivan myös tauotteluun?

Mitä tulee mielikuviin vanhoista ja uusista paseista, modernisoiduista ja modernisoimattomista niin se vanha XA-180x ilman modernisointeja on edelleen nykypäivää. Suurin osa vaunuista on vanhemmassa konfiguraatiossa edelleen ja täten ihan nykypäivää suurelle osalle reserviläisistä LKP:n jälkeisessä ajassa, jos siis ovat niin onnellisessa asemassa että XA-sarjalaista edes saavat kulkineekseen.

Ja eiköhän maavoimien modernointivauhti hiivu viimeistään kun saadaan meriväen freg.. eikun korvettihankinnat ja F35 hankinnat käyntiin maksuerineen. Pahoin pelkään että isosta osasta LKP:n jälkeisiä maavoimia tulee olemaan 1990-luvun ulkoilmamuseo pitkälle tulevaisuuteen. Parhaimmassakin tapauksessa.



Meiltä meni joukkueesta yksi softi tuolla Caglavicassa. Jäi syystä tai toisesta eristyksiin ja partio joutui irtaantumaan jalan. Saivat viestivälineet irti ja mukaansa. Tämän jälkeen A-osapuoli tuikkasi auton tuleen ja se paloi rangaksi. Ruotsalaiset menettivät yhden Pasin. Moottorivian vuoksi vaunu jäi paikallee. Suojattiin ruotsalaisen miehistön irtaantuminen ja svedut saivat muistaakseni vielä laitettua ovet säppiin riippulukoilla. Vastapuoli kuitenkin löysi aikansa vaunun sivupeltien alta työkaluihin kuuluneen rautakangen jolla hakkasivat sivulasin kuskin ovesta muistaakseni paskaksi ja tuikkasivat tyhjän vaunun tuleen molotoveilla tai valuttamalla bensaa sisälle ilmeisesti. Sinne sekin paloi.

Tein itse henkilökohtaisesti hävärin tuosta meidän joukkueen softista. Meni siinä muutakin kamaa mukana, mm suojavarusteita ja muuta halpaa törkyä. Muistan komppanianpäällikön sanat tapahtuman jälkeen kun alettiin tekemään häviämis-/katoamis-/tuhoutumisilmoituksia materiaalista että komppaukko sanoi "laittakaa sinne vaan ihan kaikki mitä meni. Ei tarvitse miettiä jatkoseuraamuksia tai korvausvelvoitteita". :)

Häväri softista ilman jatkoseuraamuksia. Tuntui muuten todella kreisiltä ja upealta. Tuntuu edelleen. :)

Softi?
 
Mikäs hitto se tämä on? Luulin että kaikki ykkösbemarit on jo poistettu käytöstä, mutta joku tällainen erikoisversio on vielä rivissä:

Srb3o5B.jpg


Kuvakaappaus tältä videolta kohdasta 15:10:
 
Back
Top