Eipä kiellä, ainakaan minun manuaalini, vaan kehoittaa harjoittelemaan tyhjällä aseella, kunnes sujuu.
Manuskasta on ollut vuosien varrella eri versioita ja myös eri lailla käännettyjä. Nykyisen version sivulla 24 annetun ohjeen mukaan vireenpäästön voi tehdä joko täysin eteen asti (eli iskupiikin päätylevyyn) taikka sitten puolivireasentoon. Samasta asiasta on ollut myös aiempi versio 2, jossa vireenpäästö piti tehdä vain täysin eteen asti sekä versio 3, jossa vireenpäästö piti tehdä vain puolivireasentoon.
Eroja näissä ohjeissa on ilmeisesti aiheuttanut iskupiikkivarmistimen tuleminen ja meneminen mallien välillä. Ensimmäisissä malleissa ei ollut iskupiikkivarmistinta, seuraavissa oli ja taas nykyisissä ei pääsääntöisesti ole.
Jos olen oikein ymmärtänyt, 70/80-luvulla valmistajan huoli oli, että kuluneeseen tai murtumassa olevaan puolivirekynteen jätettyyn iskuvasaraan kohdistunut isku saisi vasaraan riittävästi inertiaa iskupiikin liikuttamiseen joustaan vastaan ja nallin sytyttämiseen. Tästä syystää puolivireasentoon päästämistä ei suositeltu. Sittemmin huoli on ilmeisesti katsottu aiheettomaksi ja isommaksi ongelmaksi on katsottu toistuvat vahingonlaukaukset yrityksistä päästää vireestä täysin eteen asti. Siksi on sallittu myös menetelmä päästää puolivireeseen. Eli kummallakin tyylillä on omat ongelmansa ja nykyinen käytäntö sallia kummatkin tyylit manuskassa on siis ilmeisesti ainakin osittain Jenkkilän tuotevastuusäädösten ajamaa.
En myöskään ymmärrä, mitä tarkoitat "väärällä valmiustilalla"?
Huonolla valmiustilalla, jolla aseen moniin muihin palvelusaseisiin nähden erityinen etu eli kevyt laukaisu ensimmäisellä eli tärkeimmällä laukauksella menetetään. Väärä vireestä päästetty kantotapa on siis siltä kannalta, että se saattaa käyttäjänsä ylimääräiseen riskiin juuri hätäkäyttötilanteessa, vaikka toisaalta opettamalla ja harjoittamalla hyvin lyhyesti kyseiseen tapaan saadaan heikosti koulutetulla henkilöstöllä joitain muita vahingonlaukausriskejä vähennettyä.
Vahingonlaukausriskien hallinta on vaikeaa hommaa, jossain kohdin tehty parannus näkyy helposti toisaalla huononnuksena. Ja käytännössä kaikki mekaaniset ratkaisut käyttäjälähtöisiin ongelmiin heikentävät aseen käytännön tehoa, eli kykyä ampua sillä tarkkoja osumia mahdollisimman nopeasti.
Pitäisikö asetta siis kantaa vasara vireeessä ja varmistin päällä kotelossa, jolloin vasara enemmin tai myöhemmin vahingoittuu ja ase pahimmassa tapauksessa laukeaa, vai patruunapesä tyhjänä, jolloin mistään nopeasta tulen avauksesta ei voida puhua.
Vasaran vahingoittumisriski on noihin muihin mainitsemiini riskeihin nähden täysin olematon seikka. Päällä oleva varmistin estää vasaraa, virekynttä, liipaisinta ja iskupiikkivarmistinta liikkumasta. Niin kova isku joka tuhoaisi vasaran rakenteet (katkaisisi sen juuresta) todennäköisesti tekisi saman ainakin puolivireasennosta saaden aikaan nallin syttymisen. Iskun pitäisi todennäköisesti olla riittävän kova myös katkaisemaan kovaksi karkaistu iskupiikki tärähdyksellä (jolloin ase saattaisi seuraavan kerran tarkoituksella laukaistaessa ampua sarjaa). Siinä vaiheessa jos joku takoo lekalla kotelossa olevaa pistoolia, taistelijalla taitaa olla muitakin huolia kuin se, laukeaako pistooli mahdollisesti siitä käsittelystä.
Huomattavasti isompi (ja kuitenkin hyvin mitätön) riski on vahingonlaukaus koteloitaessa varmistetuksi luultua varmistamatonta asetta esteelliseen koteloon.
Urheilun ja TST-käytön käyttöfilosofioilla ei ole tämän kantotapa-asian kanssa mitään muuta tekemistä kuin se, että urheilussa käyttäjät ovat pääsääntöisesti valtavan paljon kokeneempia ja taitavampia, joten heidän ei tarvitse valita kantotapaa ns. apinatyylistä, joka on suunniteltu pikakoulutetuille ja muutenkin huomattavasti vahinkoalttiimmalle porukalle.