@Tähystäjä High Mobility Launcher Thors Hammer Vidselissä
https://globalaviationreport.files.wordpress.com/2014/12/rtn_222612.jpg
https://globalaviationreport.files.wordpress.com/2014/12/rtn_222612.jpg
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
@Tähystäjä High Mobility Launcher Thors Hammer Vidselissä
https://globalaviationreport.files.wordpress.com/2014/12/rtn_222612.jpg
Tämä ajatus ei ihan avaudu meikäläiselle? Voitko antaa jotain konkreettista esimerkkiä?
Kauan tätä palstaa lukenut ja nyt eka viesti.
Kosovon osalta väittisin, että serbit onnistui täydellisesti sillä kalustolla mitä oli käytettävissä. Itse olin pian sodan jälkeen reilu vuoden Kosovossa ja näin ainoastaan yhden tuhotun miehistönkuljetusvaunun, pommitus tuhoja näkyi muutenkin kohtuu vähän. Mitä useiden eri paikallisten kanssa juttelin, jotka olivat olleet sodan aikana itse paikkalla. Kaikki olivat yksimielisiä etnisyydestä riippumatta, että serbit lähti kotiin minimaalisilla kalusto tappioilla.
Eli omien havaintojen ja paikkalla olleilta kuultuna uskon siihen väittämään, että jenkit oli pakotettuja lentämään korkealla ja sitä kautta osuma tarkkuudessa ja maalin tunnistamisessa ongelmia.
Yleisellä tasolla ajattelen monen siviilikohteen olevan tällainen. Otetaan kuitenkin esimerkiksi paperitehdas. Mikä on paperitehtaan sotilaallinen merkitys? Luultavasti minimaalinen; paperitehtaan hajottaminen tuskin nopeuttaa Suomen antautumista päivälläkään. Mikä on paperitehtaan merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle? Suuri. Paperitehdas on paikallisesti merkittävä työllistäjä ja kallis jälleenrakennettava.
Voi toki epäillä ihan perustellusti, että hyökkäisikö se vihollinen siviilikohteita vastaan. Ehkä ei, mutta Suomella on silti kokemusta siitä. Jos vihollinen ei ole saamassa tehdasta itselleen (Suomi ei ole suostumassa ehdottomaan antautumiseen ja/tai rintamalinja on väärässä paikassa), on kiusaus tehtaan tuhoamiseen suuri; Suomi voidaan murjoa taloudellisesti 1800-luvulle hyvinkin edullisesti ja halvalla tätä nykyä.
Sellaisen myönnytyksen joudun tekemään, että paperitehtaan suojelu ei välttämättä ole järkevää, jos sen lähellä ei sijaitse montaa muuta "paperitehdasta", joita voitaisiin suojata yhdellä torjuntajärjestelmällä. Ei ole kustannustehokasta ostaa 500 miljoonan euron järjestelmää 300 miljoonan euron kohteen suojaamiseen. Lisäksi pelkkä torjuntaohjusten laukominen ei myöskään ole optimaalinen ratkaisu: tarvittaneen myös kykyä ottaa aloite itselle. Muutama F-35 (tai edes "Pikku-G" (for you Gripen people)) etsimässä ja tuhoamassa vihollisen Iskander-laukaisimia voi tarjota paremman vastineen kuin pelkkä jumalaton torjuntaohjusten varasto.
Miten Suomen ilmapuolustusta voi verrata Kosovon sodan aikaiseen Jugoslaviaan? Lukumääräisesti pienempi, mutta huomattavasti ajanmukaisempi?
Vuoden -99 Nato on vastustajana huomattavasti pelottavampi kuin nykypäivän Venäjä, vaikka otetaan huomioon ballistiset ohjukset.
PGM inventories needed to be re-stocked, the warstock of the AGM-86C Conventional Air-Launched Cruise Missile dropping to 100 or fewer rounds. Of the more than 25,000 bombs and missiles expended, nearly 8,500 were PGMs, with the replacement cost estimated at $US1.3 billion.Thus the USAF suffered from virtual attrition of its air force without having scored a large number of kills in theatre.Even if the United States' best estimates of Serbian casualties are used, the Serbians left Kosovo with a large part of their armoured forces intact.
Mielenkiintoisia tietoja tosiaan Kosovon sodasta. Kommentoisin kuitenkin yhtä kohtaa:
Tuo 1.3 miljardia dollaria on luokkaa puolen päivän US:n puolustusmeno, mikä ei reilun kahden kuukauden sodan kohdalla ole mitenkään tyrmäävän suuri. Vaikka se siis absoluuttisena rahamääränä kuulostaa varsin isolta, niin jos USA olisi halunnut, se olisi voinut jatkaa tätä pommitusta vielä pitkään. Tai siis ainakaan rahojen puutteeseen se ei olisi kaatunut.
Kuten itsekin pohdit, ajatusmalli voi ensi alkuun vaikuttaa järkevältä, mutta kun sitä tarkastelee vähän tarkemmin, nousee esiin paljon haastavia kysymyksiä.
- Usein tiedetään, mitä jokin asia maksaa. Mutta arvon määrittäminen on todella paljon vaikeampaa. Esimerkkinä voi miettiä vaikkapa ajankohtaisesti Pisara-rataa, jonka kustannukset osataan arvioida hyvällä tarkkuudella, mutta hyödyistä / arvosta taitaa olla miljardiluokan gäppi eri laskelmissa ja mielipiteissä
- Arvo yhteiskunnalle voi olla eri kuin arvo taloudellisesti laskettuna. Esim. energiavoimalaitoksen rakentaminen maksaa X-euroa, ja voimayhtiö määrittää sille arvon Y sähkön hinnan kehityksen, polttoaineiden hinnan kehityksen, rahoituksen hinnan ja oman pääoman tuottovaateen kautta diskonttaamalla. Mutta, sotatilanteessa kyse on siitä, mikä on kyseisen voimalaitoksen arvo yhteiskunnalle. Todennäköisesti X < Y < arvo yhteiskunnalle.
- Sitten voi pohtia myös sitä, miksi soditaan? Todennäköisesti sotiminen on aina taloudellisesti tarkasteltuna kaikille osapuolille vähemmän järkevää kuin sotimatta oleminen. Ainakin kokonaisuudessa on varmasti näin. Vielä korostuu tämän päivän immateriaalisessa maailmassa.
- Sitä voikin sitten pohtia, että mitkä vihulaisen tavoitteet ovat, ja miten se laskee arvoa eri asioille. Aika mahdoton tehtävä?
- Sitten kannattaa tosiaan myös pohtia sitä, että mitä puolustaminen maksaa itselle ja mitä hyökkäys vastustajalle.
- Miten tulisi arvottaa tilanne, jossa jenkit käyttävät Afganistanissa yhden ainoan savimajassa kykkivän partasuun tuhoamiseen
- F-16-konetta ja 1000lbs JDAM
- Atacms
- GMLRS
- Excalibur
- Javelin
- Kaikki edelliset keinot maksavat enemmän kuin kyseinen savimaja.
Tämä koskee vain tietyn kokoisen taistelukärjen omaavia ohjuksia ja pienempiä kuten AGM-158 tämä ei koske.Se mikä artikkelissa jäi myös huomiotta on että 'varastoon rakentaminen' ei ole mahdollista risteilyohjuksien ja muiden samankaltaisten asejärjestelmien osalta sillä niiden sallittuja varastomääriä säätelee puolisen tusinaa sopimusta suurvaltojen välillä liittyen strategisiin/ydin/massatuho-aseisiin.
Nitrattu sellu toimii ruudin raaka-aineena ja enemmän nitrattuna räjähteenä.Yleisellä tasolla ajattelen monen siviilikohteen olevan tällainen. Otetaan kuitenkin esimerkiksi paperitehdas. Mikä on paperitehtaan sotilaallinen merkitys? Luultavasti minimaalinen; paperitehtaan hajottaminen tuskin nopeuttaa Suomen antautumista päivälläkään. Mikä on paperitehtaan merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle? Suuri. Paperitehdas on paikallisesti merkittävä työllistäjä ja kallis jälleenrakennettava.
Kyllä kannattaa, jos kohde on arvokkaampi meille kuin viholliselle. Jos kohteen arvo viholliselle on 10 miljoonaa ja meille 20 miljoonaa, niin mehän puolustamme sitä tiukemmin kuin vihollinen viitsii moukaroida. Oletetaan nyt ohjuksen ja torjunnan olevan saman hintaisia.
Eikö savimaja-tilanne ole juuri osoitus siitä, kuinka eri tahoilla voi olla hyvin erilaiset intressit? Talibanille yksi partasuu ei ole juuri minkään arvoinen. Länsiliittoumalle yksi partasuu taas on hyvinkin arvokas, ja se kannattaa tuhota "hinnalla millä hyvänsä".
Yhden asian unohdit ylläolevasta listastasi: Suomen ja Venäjän taloudet. Venäjän talous on n. 8 kertaa niin suuri kuin Suomen. Vaikuttaa taas aika lailla siihen, että minkä arvoinen se paperitehdas on.
Minun on kuitenkin pakko esittää yksi kysymys punaisesta langasta: mitä Sinä katsot olevan järkevää puolustaa ilmatorjunnalla, ja millaisin resurssein? Entä miten näet tilanteen, jossa puolustamme jotakin kohdetta "viimeiseen ohjukseen", mutta sitten tulee +1 ohjus lisää ja tuhoaa kohteen? Oliko kohteen puolustamisessa järkeä?
Meillä tilanne olisi todennäköisesti vähän sama kuin USA / Talebanit matsissa tai tuo tässä ketjussa käsitelty NATO/Serbia. Kaikki kohteet ovat Venäjälle arvokkaampia kuin meille, jos ne kerran ovat tänne päättäneet hyökätä...
Asettaisin kysymyksenasettelun hiukan toisin. Ja ilmeisesti puolustusvoimat on tehnyt myös. Enää ei puolusteta yksittäistä kohdetta vaan koetetaan estää vastustajan operointi / tuottaa sille merkittävät tappiot. Ja näiden kautta sekundäärisenä tuloksena saavutetaan sitten myös se tavoite että kotimaan kohteet säilyvät.
http://yle.fi/uutiset/ilmatorjunta_muutosten_kourissa__aseet_ja_taktiikka_uusiksi/7263967
http://maanpuolustus.net/threads/suomen-ilmatorjunnan-uusi-taktiikka-2015.3968/
Toivottavasti vastapuoli pelaa peliä siten kuin me Suomessa halutaan. Kovasti Horneteillekin lasketaan tällä foorumilla pitkälti yli 130 pudotusta... Sillä saa jokusen Iskanderin, jos yhden pudotetun ilma-aluksen arvo Venäjälle on nyt edes 20 miljoonaa euroa.
Kaveri on kirjoitellut tosiaan kauan näistä ja tuo poru on jatkunut niin pitkään etten muista kaikkea. 2012 tai 2013 panssariseminaarin muistion mukaan tilitti Crotalen hankintojen jääneen vajaiksi Hornet kauppojen vuoksi. Mainitsemani artikkeli 2014 lopulta "Suomen Sotilas" lehdestä jatkoi samaa rataa. Hän kirjoitellut aikaisemminkin saman lehteen ja samalla sävyllä. En kyllä enää muista montako kertaa koska olen ollut ko.lehden tilaajana yli 15 v. Tuttavani Ilmavoimista kertoi keskustelussamme jo vuosia sitten että Lapin mielipiteet olivat firmassa yleisessä tiedossa ja niitä kyllä ihmetteli eräskin IT-mies joka hänen kanssaan oli keskustellut.Voisitko nyt laittaa esimerkin tuosta sättimisestä? Ahti on kirjoittanut läjän kirjoja ja hän kirjoittaa alan lehtiin vieläkin useita artikkeleita vuodessa. Joku suora lainaus joka todistaisi väitteesi olisi kiva.
Osoittaa kyllä kaverin "asiantuntemuksen" tason. Kaverilla on ihan peruskirjallisuuden tuoma asiantuntemus mutta ei minkäänlaista taustaa sotilasilmailun tai ilmatorjunnan osalta. Pelkkä asiaan perehtyneisyys ja se että omistaa lentolupakirjan ei tee kenestäkään illmasodankäynnin asiantuntijaa. Luulen että Ilmavoimissa kaverille viitataan kintaalla jos vaivautuvat edes lukemaan ko. lehteä. Surullista että SS on muuttunut enemmän besser-wisser hörhöjen kirjoitusblogiksi kun aikaisemmin lehdessä kirjoittelivat PV:n palveluksessa ja evp-henkilöt joilla oli todellista kompetenssia. Onneksi sentään Kopiloff on saanut lähteä, kaveri oli todellinen trollari."Ilma-aseen kustannusten kasvusta on kirjoittanut puolestaan ansiokkaasti Aleksei Kettunen lukuisissa artikkeleissaan Suomen Sotilaassa. Alekseilta on luvassa nyt juttu F-35 -hävittäjäprojektista, johon kannattaa tutustua Suomen Sotilas-lehden tulevissa numeroissa."
"Ilmapuolustuksessa painopiste on jo siirtynyt ohjuspuolustukseen. Teknillisesti se merkitsee siirtymistä torjuntahävittäjistä torjuntaohjuksiin"
***
Kaveri siis ilmoittaa ykskantaan että meidän tulee siirtyä hävittäjistä ohjuksiin. Minkäänlainen yhdistelmän mahdollisuus ei hänelle juolahda ilmeisesti edes mieleen. Suurin osa meistä uunoista ressuistakaan ei ole noin mustavalkoisia, joten on aika kamalaa että ammattilainen on.
Vihre, meni senat sakaisin = 6 pv. sota.Kirjoitat aloitusviestissäsi "kahden päivän sodasta". Onko tuo jokin käännösvirhe joko sinun tai lähteesi toimesta? Kuuden päivän sota on termi, jonka tunnen itse paremmin. Googlekaan ei löytänyt, edes englanniksi, juurikaan juttua kahden päivän sodasta.
Olisiko ollut mahdollista että osa vedenpuhdistamoista, sähkölaitoksista tai toimituksista oli asutuksen keskellä? Tuo on perushommaa sodassa kuin sodassa eikä se siitä humaaniksi muutu. En väittänyt NATOa pyhimykseksi mutta väitän että venäjä ei piittaa sitäkään vähää siviiliuhreista mitä länsimaat. Katso mitä Tsetsenialle kävi sodassa.Mihinkähän nyt oikein viittaat? NATO pani Serbiasta paskaksi sähkönjakelun, vedenjakelun, sähköiset tiedotusvälineet, jne. Nämä ovat siviilikohteita, eivät vaan "lähellä siviilikohteita". Ne ovat toki "serbien kannalta tärkeitä kohteita", mutta silti siviilikohteita. Juuri tämä oli pointtini. NATO pani serbien kannalta tärkeän siviili-infran paskaksi. Serbien elämä muuttui varsin ikäväksi. Seurasi poliittinen paine lopettaa sota. En ymmärrä, miten juttusi "NATO ei oo niin paha kuin Venäjä" tähän liittyy mitenkään. Human Rights Watchin raportin mukaan n. 500 siviiliä kuoli NATOn pommituksessa (Jugoslavian itsensä mukaan 2500, mutta tämä on todennäköisesti yläkanttiin). Sotilaita ja poliiseja serbien itsensä mukaan sodassa kuoli n. 1000. Näistä ehdoton valtaosa kuoli sodan ihan loppuvaiheessa, kun heidän piti tulla piiloistaan UCK:ta vastaan taistelemaan. Joka tapauksessa tapetut siviilit vs. sotilaat ei ole erityisen mairitteleva "humanitääriseen sotaan" lähteneelle NATOlle.
Ilmasodan johtaminen oli laiminlyöty Serbiassa. Varmat viestiyhteydet ja toimiva sodanjohto on ilma-aseen ja ilmatorjunnan pyhässä kolmiossa se kolmas korvaamaton.Ensimmäisenä mieleen tulevia pointteja:
- Nato käytti sodassa yli tuhatta konetta (Nopeasti laskettuna käytettyjen koneiden määrä on lähes yhtä suuri kuin Venäjän koko nykyinen paperilla oleva lentokalusto ) Serbien ilmavoimien ollessa käytännössä olematon. Voidaan olettaa että koneita olisi tarvittu huomattavasti lisää saman lopputuloksen saamiseksi, jos Serbien koneita olisi ollut tusinaa suurempi määrä, ja koneet olisivat olleet huollettuja ja kykeneviä torjuntatehtäviin.
- Sodan aikana käytettiin lähes 25.000 pommia/ohjusta, joista 8.500 oli täsmäaseita. Kuitenkin menetysten määrä suhteessa käytettyihin ammuksiin jäi liikkuvien ja naamioitujen järjestelmien osalta pieneksi. Sotilaskohteiden vaikean löytämisen sijasta siirryttiin loppupeleissä puhtaaseen infrastruktuurin tuhoamiseen toisen osapuolen pakottamiseksi neuvottelupöytään
- Vastapuolen tappioita liioteltiin kummaltakin puolelta. Naton alkuperäiset väitteet sadoista tuhotuista tankeista tippuivat nopeasti noin 25 tuhottuun, kuten myös Serbien väitteet sadoista tuhotuista koneista.
Olisiko ollut mahdollista että osa vedenpuhdistamoista, sähkölaitoksista tai toimituksista oli asutuksen keskellä? Tuo on perushommaa sodassa kuin sodassa eikä se siitä humaaniksi muutu. En väittänyt NATOa pyhimykseksi mutta väitän että venäjä ei piittaa sitäkään vähää siviiliuhreista mitä länsimaat. Katso mitä Tsetsenialle kävi sodassa.
On aivan selvää että myös meitä vastaan hyökättäisiin yhteiskunnan kriittisten kohteiden kimppuun jotta kansalaisten taistelutahto ja moraali romahtaisi.
Jokatapauksessa ilmaoperaatioon lähteminen kädet selän takana sidottuina eli yritys painostaa serbejä vain Kosovossa olevia sotilaskohteita pommittamalla ei olisi johtanut mihinkään kun nytkin lopputulos on kiistanalainen.
Meidän suurin heikkous ei ole ilmatorjunnan puute tai hävittäjien määrä vaan AEW-koneen puute ja liikkuvan johtokeskuksen puute. Kokemukset 1982 Bekaasta saakka alleviivaavat varoitus-ja tutka-johtokoneen merkitystä ilmasodassa. Saab Erieye-koneita olisi saatava ehdottomasti meille. Myös elektronista häirintä/tiedustelukapasiteettia olisi hankittava lisää ja liikkuvaa sodanjohtoa kehitettävä.