Noniin provotaanpa teitä hiukan
Periaatteessahan Visby -luokan korvetit sopisivat alustoina korvaamaan nuo 3 miinalaivaa, mutta ihmettelen suuresti, mikäli laivojen rakennusta ei anneta kotimaiselle teollisuudelle? Sitäpaitsi varmaan olisi syytä hankkia oikeat sota-alukset, eikä mitään Visbyjä. Visby on sikahintainen ja köykäinen, merikelvoton roska (sopii tietysti rannikolle/itämerelle/rannikkovartioalukseksi).
Tähän hieman hahmottelen alustyyppiä, joka taisi olla tämän ketjun tehtävä -ja siksi nimenomaan laitettu tänne yleiselle osastolle. Koska alus on pelkkä alusta asejärjestelmille, niin laittelen tähän pohjaa ja sitten täytyy miettiä, että millainen alus niitä kantaisi?
Kannelle:
- Eteen 76mm yleistykki
. Siinä millit riittää tulevaisuuden fiksummillekkin ammuksille. Tosin aluksen valmistuttua on syytä kysäistä, missä kehitysvaiheessa tämä herkku on?
. Tolla pamauttaa tykinkuulan 350 kilometriin niin että tanner tömisee ilman räjähdysainetta lujempaa kuin Tomahawkin osuma. Paukkuu nimittäin toistakymmentä Machia se wolframikuula piipusta ulos, eikä paina paljon/kpl. Sopii myös ilmatorjuntaan.
- Taakse 35mm NBS Mantis
- Taakse mahtunee myöskin AMOS -kranaatinheitinjärjestelmä pitemmillä putkilla ja magneettiavusteisella lähdöllä. Pitäis saada kantomatka 20km liitoammuksilla edes. Sopii hyvin saaristoon epäsuoraan tukituleen. Ammuksille vaihtoehtoja erilaisten puoliohjautuvien- ja sirpaleammusten lisäksi aina sukellusveneen- ja merimiinojen torjuntaan asti.
- Koillinen-kaakko-luode-lounas, eli yhteensä 4 x Phalanxia
omasuojaksi.
Merimaaliohjukset, risteilyohjukset ja sukellusveneentorjuntaohjukset: 16kpl
- Yritetään ostaa Kiinasta niitä niiden uusia ballistisia merimaaliohjuksia, joita 4kpl paattiin. Tuskin saadaan. Ballistisia olisi hyvä olla perinteisten lisäksi, koska niitä ei juuri voi torjua. Onko ehdotuksia?
Tai
- Yritetään ostaa Intiasta Mach 3 luokan merimaaliohjuksia, mikäli saadaan? 4kpl paattiin.
- Pyydetään ruotsalaisia lyömään tarpeeksi isot boosterit Mk15 uusimman version perseeseen, että se Mach 3 saadaan aikaiseksi. 8kpl paattiin.
Toisin sanoen 12 merimaaliohjusta pitäisi saada paattiin yhteensä, mikäli kuvitellaan että niillä voidaan upottaa joku. Tähän 2 Tomahawkia ja 2 sukellusveneentorjuntaohjusta lisäksi mukaan.
Ilmatorjuntaohjukset:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stunner_(ohjus) ja kantomatka 160km asti laakista ja edullisia.
Muu:
- Sukellusveneen torjuntaan uusia BAEn sukellusveneentorjuntatorpedoja 4-8kpl. Ovat muistaakseni 2,5m hujakoilla, eli pieniä ja keveitä.
- Torpedon torjunta- ja harhautustorpedoja ?kpl.
- 1-2kpl Skelder robottikopteria sukellusveneen torjunnan avuksi. Ovat pienikokoisia ja näppäriä.
- 4-8kpl MASS lennokkeja vesitasoilla maalinosoitukseen ja tiedusteluun. Pienikokoisina menevät hyvin kyytiin.
- Erillinen, hinattava, kelluva merimiinakontti voisi olla harkinnan arvoinen kehitelmä. Ei maksa paljon paskaakaan.
- Miinarobotteja 2-4kpl, joilla voi etsiä sukellusveneitäkin.
- Sinne korkeimmalle huipulle, tutkan päälle asennetaan tietysti
. energia voidaan kehittää alemapana, joten ei sinne korkealle mitään suurta boxia tule.
- Niin ja kyllä miniheittimiä olisi syytä enempikin ottaa mukaan ja käyttää mm. panssarivaunuissa olevaa omasuojatekniikkaa.
Toisin sanoen tällainen paketti kykenisi kansainvälisiin tehtäviin, jollaisiin Suomi joutuu paattinsa rakentamaan kuitenkin. Sisätilaa joutuu sitten puskemaan jonkun verran, eli kyllä tuolle paatille sitä kokoa puskee väkisinkin Pohjanmaata enemmän. Mikäli laivaa ei ajatella Atlantin ylitykseen, niin trimaraani antaa lisää kantokykyä. Tosin sitä tilaa voi sitten kotimaan puolustustehtävissä käyttää miinojen kuskaamiseen ja ulkomaantehtävissä hytteinä.
Runkomateriaali:
Edelleen komposiittimateriaalien lisäksi olisi syytä
tämän teknologian vallankumouksen kynnyksellä kehitellä runkoratkaisua suomalaisen osaamisen huomioon ottaen. Lähinnä keveys, kestävyys, lämmönjohtavuus, häiveominaisuudet, nanobotit, monikerroksisuus ja osuman ottaminen lähtökohtaisesti. Hyvä ratkaisu tuottaa vientiä. Lisäksi suomalaisilla on mielenkiintoisia keksintöjä jo olemassa, joita voisi hyödyntää ihmeellisellä tavalla sota-aluksen omasuojaan.
Moottori:
Tähän en uskalla sanoa mitään. Tässä saattaapi tuo tiede tuottaa uusia ratkaisuja piakkoin?
Tutkat, sensorit, elektroniikka, elektroninen sodankäynti, jne.:
Kyllä tuo tutkaosasto on oltava parasta A-luokkaa. Muuten käy herkästi niin, että se vain vaimennetaan. Tälle osastolle muilla on varmasti parempia ja tarkempia ajatuksia.
Noh tässä vähän pohjaa...