Commander
Kenraali
Lisäksi Spyder MR ja LR ja muut versiot lisäksi
Em järjestelmät olivat mukana jo viimekierroksella, mutta jatko tyssäsi poliittisiin syihin (Libanon 2006 sekä TP&UM hankala yhdistelmä)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Lisäksi Spyder MR ja LR ja muut versiot lisäksi
Täyttä höpö höpöä uskon minä. BUK oli nimenomaan puoliaktiivinen järjestelmä erittäin nerokkaalla hakupään tekniikalla. Siihen ei mitenkään pysty rakentamaan mitään takaporttia, jolla estettäisiin osumat venäläiseen koneeseen. Ainoa teoreettinen mahdollisuus olisi ollut omatunnuslaitteen signaalin tunnistaminen ja jollakin algoritmilla sitten kieltäytyminen suunnistamasta maaliin josta tulee sekä illuminaattorin heijaste, että omatunnuslaitteen signaali. Mutta mutta... sen omatunnuslaitteen vastaanotin vaatisi antennin. Sen antenni olisi pitänyt määrittää tarkka suuntakulma. Se antenni olisi erittäin helposti löydettävissa laitteesta. Sitten vain sen antennin syöttöjohto poikki ja se ei olisi enää kuullut omatunnuslaitetta. En usko, että siellä semmoista oli. Minä uskon, että ohjus suunnisti valaisuun täysin siitä välittämättä siitä tuliko se B-52:sta, TU-160:sestä tai vaikka maston huipusta. Maalien tunnistus ja valinta oli prosessissa aiemmin ja muiden laitteiden kuin ohjuksen tehtävänä. Kun maali oli annettu ja ohjus matkalla ennakkopisteeseen, loppu oli kiinni valaisusta.
Puoliaktiivisen järjestelmän etuna on lyhyt varoitusaika ja se, että vastaanottimen suuntaa ei tiedetä. Kun valaisu alkaa, aikaa on vain muutamia sekunteja ja häirintä on pakko suunnata joka suuntaan. Se pudottaa sen tehoa huomattavasti, valtaosa ERP:stä on antennivahvistusta, kuten muistamme. Puoliaktiivisella järjestelmällä on muutamasta (mm. em) syystä parempi häirinnänsieto kuin esim aktiivisella ohjuksella.
BUK oli kova, kovinta mitä Suomessa on koskaan ollut eikä ihan heti näytä tulevankaan. NASAMS on ihan lelupeli sen rinnalla, käytännön kantamat muutama kilometri. Se onkin ymmärrettävää, ohjus joutuu kulkemaan sen kaikkein huonoimmalla moodilla, ja vielä koko matkan vasten maan vetovoimaa ilman koneen antamaa alkunopeutta. Paljon suurempi hyöty niistäkin rahoista olisi saatu vain ostamalla ohjuksia ja ampumalla ne sieltä mistä ne on tarkoitettukin ammuttavaksi: lentokoneesta.
Tuossa viitteenä olevassa esityksessä on ... en sanoisi virheitä (ehkä niitäkin) mutta moni asia niin ihanasti sekaisin, että se kertoo ainakin PV:n salaamisen ja harhauttamisen onnistuneen hienosti. Tosin, asian oikea laita löytyy myös ihan julkisista lähteistä, että eipä sillä. Tosin, pitää osata kyllä etsiä oikeilla sanoilla.
Yksi yksityiskohta: " Yhteenvetona voitaneen todeta, että nykyisessä ilmatorjunnan doktriinissa NASAMS on kokonaisuutena parempi järjestelmä kuin Buk-M1." - TÄYSIN ROSKAA, ei kannata puhua edes samana päivänä. Ehkä ei samalla viikolla. Valitan.
Kyllä ne IT-miehet itse tietävät. Joku taajuuksiin liittyvä haavoittuvuus siinä oli, ei siis tarkoituksellinen takaportti mutta ominaisuuspuute jota vihollinen olisi voinut hyödyntää. BUKin modernisointiahan kysyttiin naapurista, ja juuri tuohon ominaisuuteen pyydettiin parannusta. Vastaus oli välitön "njet" joka kyllä kertoi että sielläkin tuo ominaisuuspuute tunnettiin ja sen varaan laskettiin. Varoitettiin vielä perään että hankkimalla modernisointi mistään muualta vaarannettaisin tärkeitä kauppasuhteita...
Eli, 90-luvulla venäläinen IT-järjestelmä ei ollut mikään ongelma, mutta 2008 jälkeen täysi mahdottomuus.
Thoughts and prayers kun F-35 tai etenkin Growler-valinnan jälkeen joutuvat tuota setvimään.No en minä oikeasti enää muista. Saattoi jopa olla ITO 79 - järjestelmäkin. Taajuushallinta, ja PV:n sekä siviiliviranomaisten tarpeiden yhteensovittaminen on joskus hankalaa.
Muistaakseni jopa hankittujen TRS-tutkien kanssa oli ongelmia, vaikka niitä käyttivätkin Saksa, Tanska ja ainakin eräs Baltian maa.
Tätä en ihan ymmärrä. Länttä vastaanko me varauduimme vielä yhdeksänkymmentäluvulla ja vasta vuoden 2008 jälkeenkö aloimme varautua Venäjää vastaan? Georgiassahan BUK nimenomaan menestyi hyvin, vaikka toki se oli modattu Ukrainassa.
Vai oliko kyseessä vain TJ-ja JOKE-tutkien väärät taajuusalueet, joista sitten seurasi muita ongelmia...
Tämän selittää parhaiten lastenlorun muodossa:
Karhu nukkuu,
karhu nukkuu,
ei ole vaaraa kellään,
näin kun leikitellään,
karhu nukkuu,
karhu nukkuu,
EIPÄS NUKUKAAN!
Ainahan meidän uhkamme on tullut idästä, mutta se miten vahva uhka on ollut on vaihdellut. 90-luvulla venäjällä ei käytännössä ollut kykyä hyökkäyssotaan, joten huonompikin setti vältti uskottavaan puolustukseen. Varsinkin kun se saatiin ilmaiseksi, tai jopa sen alle jos/kun nuo velat olisi muuten jouduttu kirjaamaan luottotappioihin. 2008 venäjä osoitti palauttaneensa hyökkäyssodankäyntikyvyn tavalla, jota enemmistö poliitikoistakaan ei voinut olla ymmärtämättä, joten tunnettuja haavoittuvuuksia sisältävät järjestelmät eivät olleet enää selitettävissä maailman parhaiksi meidän erityisolosuhteissamme.
Mahdollista, en koskaan kuullut tarkalleen mistä taajuuksista oli puhe. Vain että niitä oli pari ja niitä ei voinut vaihtaa, mutta olisi haluttu.
Muitakin harmeja BUKista kyllä oli, alustat olivat kuulemma aika työläät pitää kunnossa ja yhteistä löytyi ainoastaan telakanuunoiden alustoista. Halvan työvoiman maissa ei ehkä samanlainen rasite kuin meillä.
Telakalusto taisi muutoinkin olla ainakin alkutaipaleella vaikea omaksuttava Ilmatorjuntarykmentin henkilöstölle. Ja muistaakseni joku rykmentin henkilöistä jäi peruuttavan lavetin alle, ja menehtyi?
Paremmaksi arvioitu Buk otettiin S-300V:n (tai P:n) sijaan, sillä se olisi myös saatu halutessa.
S-300 missile system - Wikipedia
en.wikipedia.org
Sehän oli tulossa NL:n velan kuittaukseksi. Eikä Bukiakaan riittänyt kuin pääkaupunkiseudun suojaksi.Onko joku lähde tuolle väitteelle, että olisi arvioitu paremmaksi? En epäile etteikö tuota olisi myyty, mutta tuo on ollut varmasti myös moninkerroin kalliimpi järjestelmä. Varsinkin tuo V versio,joka oli käsittääkseni neukkujen top1 ilmatorjuntajörjestelmä.
Muutenkin olettaisi tuon olevan paljon suorituskykyisempi järjestelmä kuin buk.
Siinähän on paremman valvontatutkan/maslinosoitistutkan lisäksi Ballisten ohjusten torjuntaan tarvittavaan ennakkovaroutukseen tarkoitettu sektoritutka 9s19.
Sii nuo oli yksi yhteen saman arvoisia kauppoja? Eli sama määrä velkaa kuitattaisiin?Mitä ihmettä myyty? Sehän oli tulossa NL:n velan kuittaukseksi. Eikä Bukiakaan riittänyt kuin pääkaupunkiseudun suojaksi.
"Ahti Lappi kertoo, että S-400:n edeltäjää S-300P-ohjusjärjestelmää tarjottiin myös Suomelle 1990-luvun alkupuolella, mutta Suomi valitsi venäläisen Buk-M1:n."
Tällainen on Suomen rajan tuntumaan tuotu Venäjän S-400 -ohjus: kantama 400 kilometriä
Venäjä on tuonut lisää S-400-ohjuksia Suomen rajan tuntumaan.www.is.fi
Editoin viestiä ja siellä on nyt lainaukset ja lähteet.Sii nuo oli yksi yhteen saman arvoisia kauppoja? Eli sama määrä velkaa kuitattaisiin?
"Ahti Lapin mukaan oli nuo tarjolla ja parempi valittiin"
Laita suora lainaus jos viitsit?
Jäi halliin ajettaessa seinää vasten puristuksiin ja menehtyi.
Joo nyt huomasin. Eli tuota PMU versiota on tarjottu, mutta ei vissiin V versiota. Sehän on nimestään huolimatta täysin eri laitos kuin nuo muut 300 päätteiset.Editoin viestiä ja siellä on nyt lainaukset ja lähteet.
Joo ei V, se johtui siitä kun en kännykällä viestiä laittaessa muistanut oliko P vai V.Joo nyt huomasin. Eli tuota PMU versiota on tarjottu, mutta ei vissiin V versiota. Sehän on nimestään huolimatta täysin eri laitos kuin nuo muut 300 päätteiset.
Ahdin kanssa todella harvoin samaa mieltä, mutta tässä olen.Sii nuo oli yksi yhteen saman arvoisia kauppoja? Eli sama määrä velkaa kuitattaisiin?
"Ahti Lapin mukaan oli nuo tarjolla ja parempi valittiin"
Laita suora lainaus jos viitsit?
Mitäpä tuumaat tästä? Aktiivista BMD-kykyä on ollut (no ei enää nykymittapuussa hyväksyttävällä tasolla, mutta silti).Ahdin kanssa todella harvoin samaa mieltä, mutta tässä olen.
Se oli BUK:llakin todella rajoittunut se kyky. Mutta kyllä, lyhyen matkan ballistisen se olisi alas saanut optimaalisessa tilanteessa. Nyt siitä voi vain haaveilla enää...Mitäpä tuumaat tästä? Aktiivista BMD-kykyä on ollut (no ei enää nykymittapuussa hyväksyttävällä tasolla), mutta ei enää.
"Buk-M1-koulutuksen saaneet suomalaiset ohjusmiehet ampuivat vastaanottoammunnassa 28.8.1997 Kazakstanissa alas maalikoneen ja ballistisen ohjuksen. Tuli todistetuksi, että uudella kalustolla oli myös taktillisten ballististen rakettien ja ohjusten torjuntakyky. Tämä suorituskyky oli todettu tarpeelliseksi Persianlahden sodan jälkeen "
Ei ne puheet sontaa ole. Mutta Nato-argumentti voi silti olla pitävä. Näissä asioissa on aina N+1 eri tekijää vetämässä valintaa eri suuntiin.Veikkaan, että päivityspuheet on pelkkää sontaa ja kyse oli siitä, että kalusto piti saada Nato-yhteensopivaksi. Eikä ilman vastaavia lainan kuittauksia ollut varaa kuin Nasamsiin.
Sanoisin, että S-tasolla se kysymys kasvaa strategiseksi ja silloin siitä kiinnostutaan hävittäjien tavoin. Buk on vielä provinssisysteemi.Ei ne puheet sontaa ole. Mutta Nato-argumentti voi silti olla pitävä. Näissä asioissa on aina N+1 eri tekijää vetämässä valintaa eri suuntiin.