Viestintätoimistojen työntekijät neuvottelevat hallitusohjelmasta vihreiden, Sdp:n ja Rkp:n kutsusta – Yritysten asiakkaina hävittäjävalmistajia
Miltton ja Rud Petersen edustavat Suomessa lentokonevalmistajia, jotka yrittävät myydä Suomelle seuraavia hävittäjiä.
Viestintätoimistoissa työskentelevät Elina Moisio, Marcus Rantala ja Matias Mäkynen ovat mukana hallitusneuvotteluissa. (KUVA: TUOMAS SELÄNNE & LEHTIKUVA)
Teija Sutinen HS
Julkaistu: 10.5. 14:05 , Päivitetty: 10.5. 15:37
HALLITUSNEUVOTTELUIHIN osallistujien joukossa on myös yksityisten viestintätoimistojen työntekijöitä.
Vihreiden yksi hallitusneuvottelija
Elina Moisio on töissä viestintätoimisto Miltton Networksissa, jossa hän on lisäksi osakkaana.
Sen lisäksi Rkp:ta edustava
Marcus Rantala ja Sdp:tä edustava
Matias Mäkynen työskentelevät viestintätoimisto Rud Petersenin palveluksessa. Rantala on myös yrityksen osakas.
Moisio on jäsenenä yhdessä hallitusneuvotteluiden keskeisimmistä työryhmästä, joka käsittelee työelämän kehittämistä, perhevapaita ja palkkatasa-arvoa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
HS kertoi torstaina, että työmarkkinajärjestöillä on ryhmässä iso rooli: poliitikkojen lisäksi jäseninä on asiantuntijoita SAK:sta, JHL:stä, Akavaan kuuluvasta YTY:stä ja Sivistystyönantajista.
Marcus Rantala kuuluu Rkp:n edustajana hallitusneuvotteluiden poliittiseen asiantuntijaryhmään. Matias Mäkynen on jäsenenä Oikeusvaltion kehittäminen -ryhmässä.
Vihreiden puheenjohtaja
Pekka Haavisto sanoi perjantaina Säätytalolle tullessaan, että neuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat ovat keskenään käyneet läpi, millaisessa asemassa ihmiset voivat olla.
”Ollaan nimenomaan lähdetty siitä, että lobbaaminen jonkun tietyn organisaation eteen ei ole mahdollista. Mutta tietysti on ihmisiä, joilla on laaja poliittinen kokemus valtuustotyöstä ja muuta, parhaan mahdollisen harkinnan mukaan heitä pyritään hyödyntämään.”
MOISIOLLA, Rantalalla ja Mäkysellä on pitkä poliittinen tausta, mikä on yksi syy siihen, että he ovat viestintätoimistojen palveluksessa. Viestintätoimistojen asiakkaina on pääosin yrityksiä, jotka käyttävät toimistoja saadakseen yhteyksiä poliittisiin päättäjiin.
Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että ulkopuolinen ei tiedä tarkalleen, ketkä näiden viestintätoimistojen asiakkaita ovat, ja onko asiakkailla mahdollisia intressejä Suomen tulevan hallituksen suhteen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
Yksi asiakasryhmä kuitenkin tiedetään tarkasti: hävittäjiä Suomelle kauppaavat kansainväliset yritykset käyttävät viestintätoimistojen palveluksia pyrkiessään lähestymään poliitikkoja ja muita sidosryhmiä. Suomalaiset yhteistyötahot on listattu
puolustusministeriön nettisivulla.
Milttonin asiakkaana on Saab, joka yrittää myydä Suomelle Gripeneitä, ja Rud Petersen (Public Affairs) puolestaan edustaa Dassaultia, joka tarjoaa Rafale-hävittäjäänsä.
Hallitus tekee lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta vuonna 2021.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN sivujen mukaan Marcus Rantala on yksi Rud Petersenin nimetyistä konsulteista, joka on mukana hävittäjähankinnassa. Rantala on toiminut valtiosihteerinä puolustusministeriössä.
Marcus Rantala sanoo olevansa hallitusneuvottelijoiden listalla, koska on Rkp:n puoluehallituksen jäsen. Hän sanoo, ettei osallistu aktiivisesti neuvotteluihin.
”En ole käynyt Säätytalolla enkä ehkä edes mene. Jos on tarvetta pitää puoluehallituksen kokousta, niin silloin menen Säätytalolle”, Rantala sanoo.
Rantala ei näe roolissaan ristiriitaa, koska ei koe olevansa varsinaisissa neuvotteluissa mukana. Hän kertoo Dassaultin olevan suurin hänen hoitamistaan asiakkuuksista Rud Petersenillä.
RUD Peterseniä Suomessa vetävä managing partner
Esa Suominen sanoo, että toimistolla ei ole asiakkaita, joilla olisi intressejä Matias Mäkysen edustaman oikeusvaltiotyöryhmän suhteen. Mäkynen on ollut toimistosta vapaalla eduskuntavaaliehdokkuutensa takia, ja tätä vapaata on jatkettu hallitusneuvotteluiden ajan.
”Kaikilla on oma taustaryhmänsä. En voi kaveria irtisanoa siksi, että hänen poliittinen taustaryhmänsä haluaa hänet neuvotteluihin”, Suominen sanoo.
MILTTONIN Networksin toimitusjohtaja
Stefan Wallin sanoo, että on hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden oma asia, keitä he kutsuvat Säätytalolle.
”Olemme Milttonilla iloisia siitä, että Elinan asiantuntemusta arvostetaan vihreissä niin paljon, että he kutsuvat hänet mukaan neuvotteluihin. Kaikki yhteiskunnallinen työ on tärkeää”, Wallin sanoo.
”Miltton ei näe lähtökohtaisesti esteitä sille, että ihmiset osallistuvat yhteiskunnalliseen työhön.”
Wallinin mukaan Moisio on lomalla hallitusneuvotteluiden aikana. Hän ei kommentoi, mistä asiakkuuksista Moisio on vastannut Milttonilla.
”Edustamamme alan luonteeseen kuuluu, että me emme kommentoi asiakkuussuhteitamme millään tavalla. Ne ovat asiakkaiden ja firman keskinäisiä asioita”, Wallin sanoo.
MILTTON Networksin hallituksen puheenjohtaja
Jussi Kekkonen kirjoittaa Facebook-sivullaan, että ”mikään tai kukaan ei voi viedä puolueelta oikeutta päättää siitä, kuka sitä neuvotteluissa edustaa”.
Kekkosen mukaan keskustelussa tuntuu unohtuvan myös se, että puolue ei ole sama asia kuin sen eduskuntaryhmä tai puoluevirkailijat, vaan puolueen muodostavat sen jäsenet.
”Kokonaan toinen asia on, onko edunvalvojilla oikeus ja mahdollisuus olla neuvotteluissa paikalla lobbarin roolissa. Vaikuttaisi siltä, että työmarkkinajärjestöjä lukuun ottamatta tällaista mahdollisuutta ei nyt ole tai heitä kutsutaan paikalle vain tarpeen mukaan”, Kekkonen kirjoittaa.