Evp-upseereista tuli hävittäjäkonsultteja ulkomaisille yrityksille
”Kyse on tietopyynnön analysoimiseen liittyvästä asiantuntijapalvelusta”.
Hornet-hävittäjien korvaajaa ovat etsimässä konsulttina eversti evp. Ossi Sivén (vas.) ja prikaatikenraali evp. Kari Salmi. Kuva: Olli Herranen, Risto Aalto, Marko Kauko
Kaksi korkeaa Ilmavoimien evp-upseeria konsultoi ulkomaisia yrityksiä Suomen hävittäjähankinnassa.
Ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali
Kari Salmi konsultoi ruotsalaisyhtiö Saabia, joka tarjoaa Suomelle Hornet-hävittäjien korvaajaksi Gripen-hävittäjää. Uusin Gripen paljastetaan Saabin tehtaalla Linköpingissä 18. toukokuuta.
Karjalan lennoston entinen komentaja, eversti
Ossi Sivèn puolestaan auttaa hävittäjäkauppojen syntymisessä yhdysvaltalaista Lockheed Martinia, joka valmistaa F-16 ja F-35 -hävittäjiä.
Onko ongelmaa, että Ilmavoimien operatiivisen toiminnan ytimessä vasta hiljattain työnsä lopettaneet evp-upseerit konsultoivat ulkomaisia hävittäjävalmistajia, hankekoordinaattori
Lauri Puranen puolustusministeriöstä?
– Puolustushallinnossa emme asioi heidän kanssaan, vaan suoraan valmistajamaiden hallitusten ja tietopyyntövaiheeseen osallistuvien yritysten kanssa, sanoo kenraalimajuri evp. Puranen, joka toimi aiemmin Ilmavoimien komentajana.
Purasen mukaan hän ja muut hävittäjähankkeen avainhenkilöt saattavat tavata yritysten palkkaamia konsultteja epävirallisissa tilaisuuksissa tapauskohtaisen harkinnan perusteella.
– Teemme tapaamisista pelisäännöt ja käymme ne etukäteen läpi yritysten kanssa.
Saabista korostetaan, että yritys edustaa aina itse itseään.
– Eli lobbauksesta ei tässä yhteistyössä ole kyse, vaan tietopyynnön analysoimiseen liittyvästä asiantuntijapalvelusta, Saabin viestinnästä todetaan.
Salaisuudet pitettävä itsellä
Puolustusvoimissa ei ole sisäistä ohjeistusta tai Suomessa lainsäädäntöä, joka estäisi eläkkeelle siirtyneen upseerin työskentelyn puolustusteollisuuden palveluksessa. Tämän takia Salmen ja Sivénin ei tarvinnut pyytää lupaa konsultoinnilleen.
– Virkatehtävissä saatua salassa pidettävää tietoa ei luonnollisesti voi käyttää eläkkeelle siirtymisen jälkeen, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori
Jan Engströmsanoo.
Lauri Puranen tuntee ilmavoimavuosiltaan sekä Salmen että Sivénin.
– Tiedän, että he tuntevat salassapitosäännökset ja toimivat sen mukaan, Puranen sanoo.
Hornet-hankkeen tietopyyntö lähetettiin 21. huhtikuuta. Vastaukset tulee toimittaa vuoden loppuun mennessä. Tietopyyntöön odotetaan vastauksia näistä konetyypeistä: Boeing F-15 ja F/A-18, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-16 ja F-35 sekä Saab Gripen.
Varsinainen tarjouspyyntö lähetetään keväällä 2018.
He konsultoivat
Puolustusministeriö on pyytänyt tietopyyntövaiheeseen osallistuvilta yrityksiltä hävittäjähankkeen valmisteluun ja tukeen Suomessa käyttämiensä konsulttien ja yritysten nimet.
Menettelyllä pyritään varmistamaan tasapuolinen ja läpinäkyvä hankintaprosessi.
BAE Systems (Eurofighter): Jarmo Kosamo, Machinery Oy sekä Eero Lavonen (puolustusministeriön entinen ylijohtaja).
Saab (Gripen): Jukka-Pekka Myllys, Miltton Oy sekä Kari Salmi, Nobilitas Oy.
Lockheed Martin (F-16 ja F-35): Michael Jääskeläinen, Hill+Knowlton Strategies sekä Ossi Sivén, Consulting OO Siven Oy.
Dassault Aviation (Rafale): Ei toistaiseksi ilmoitettuja ulkopuolisia edustajia.
Boeing (F-15 ja F/A-18): Ei toistaiseksi ilmoitettuja ulkopuolisia edustajia.