Commander
Kenraali
Päätöksentekoprosessia ei ole millään tavoin avattu, joten veikkaanpa että nahkapäätös hävittäjien uusimisesta on tehty ennen HX-hanketta. Aivan kuten iskukykytutkimuksen aikoihin tietyt kapasiteetit oli suljettu pois diskurssista.
Kuten mainitsin, vaikka ihanteellisessa maailmassa hankittavat kapasiteetit jakautuisivat nähdäkseni eri tavoin, voi HX-hanke olla kuitenkin oiva lypsyautomaatti sen selkeyden vuoksi. Toivotaan, että HX on koronankestävä. Jos ei, ei maanpuolustus siihen kaadu, vaikka kärsiikin.
Tarkoitatko nyt päätöksentekoprosessia, jonka lopputuloksena on päädytty korvaamaan olemassaoleva HN-suorituskyky täysimääräisesti uusilla monitoimihävittäjillä, vaiko jotain muuta? Jos tarkoitit edellämainittua, niin ei sitä tulla enempää avaamaankaan julkisuuteen, ennenkuin valmistelu-, esittely- ja päätösasiakirjat tulevat julkisiksi joskus vajaan 30 vuoden kuluttua.
HX-hankkeen aihio on varmasti esiintynyt Puolustusvoimien kehittämisohjelmassa jo 16 vuotta sitten, ja tarpeet ovat tarkentuneet nelivuotisjaksoittain osana strategisen suunnittelun prosessia. Jossain vaiheissa on mukaan liitetty myös tutkimustoiminta. Jos prosessissa on ollut mukamas jotain vilunkia, niin ei se ole ollut ainakaan Ilmavoimien vika, vaan selkeästi Puolustusvoimien oma tahtotila. Kyseessä on kuitenkin vahvasti koko puolustusjärjestelmän rakenteeseen ja tulevaisuuteen vaikuttavasta asiasta. Ei HX-hankkeeseen ole päädytty periaatteella: hornetitkin tarttis korvata..., vaan kyllä eri vaihtoehtoja on pitkään vertailtu ja tutkittu siten, ettei kantoakaan ole jäänyt kääntämättä!