Iskukykytutkimus oli aikanaan välttämätön, kun piti vertailla erilaisten asejärjestelmien vaikutusta ja kustannuksia. Työhön osallistui jo mainitut 150 henkeä, mutta eivät kaikki olleet koko aikaa siinä. Tuolloin myös esimerkkiksi tietokonesimut olivat paljon enemmän työtä vaativia. Erilaiset työryhmät, selvitykset ja tutkimushankkeetkin ovat pitkään olleet edellytys valtionhallinnon päätöksenteossa, mutta voihan niitä käyttää myös halutun lopputuloksen perustelemiseen. Sillä hyvin usein edellämainituista konklaaveista tulee lopputulos, joka on mieluinen työtä ohjaavalle taholle. Siis samalla tavoin kun yksityisen firman toimarin havaitessa, että nyt tarvii potkia 20 % työntekijöistä pihalle. Ajatus on helpompi myydä henkilöstölle kun palkataan nimekäs (ja kallis) konsultti, joka vähemmän yllättävästi päätyy samaan lopputulokseen.
Telatykit jäivät hankkimatta jo aikaisemmin, koska muut aselajit huomauttivat hankintahinnasta puuttuvan atarvikkeet. Kun ne lisättiin ostoslaskuun ei hanke enää mahtunut varattuun kustannusraamiin. Iskukykytutkimuksessa taas tutkittiin vaikutusta, joka tietysti on samanlainen riippumatta siitä millaiselta lavetilta heite lähtee. Tai ainakin näin saadaan tykkimiesten joukkueen tulos "hintakilpailussa" pienemmäksi.
Jos oikein muistan, käytti Ilmavoimatkin samaa metodia. Ilmasta-maahan moodin lisäys palettiimme tarkoitti lentäjien koulutuksen pidentymistä vuodella. Ko puuha ei ole erityisen halpaa mutta tästä ei mainittu mitään ainakaan julkisessa osuudessa. Lentokoneista todettiin vain niiden olevan jo olemassa eikä mitään muista kustannuksista. Mitä nyt ohjelmistoile piti hankkia päivitykset toimittajalta myyjän markkinahintaan ja mm. toistakymmentä henkeä (osa perheineen) oli jenkeissä 2 v integroimassa ohjuksia. Koko JTAC-kyky oli hankittava ulkomailta samoin kun sen ylläpitäminen.
Toteutuneet kustannukset ovat varmaan kaksinkertaiset Iskukykytutkimuksen kalkyyleihin verrattuna. Ei ole ehkä kukaan tullut laskeneeksi. Onko kyseessä asia jota ei vaan voinu ennakoida vai olisiko sittenkin pystynyt? En nyt halua ainakaan uskoa, että syynä olisi halutun lopputuloksen varmistaminen "unohtamalla" osa kustannuksista.