Salaliittoteoreetikkona voisi kirjoittaa novellin siitä, kuinka Ilmavoimat halusi alun perin F-35:n ja suunnitteli operaatio Troijan ihhahhaan, jotta LM saadaan lopulta tekemään ostajan kannalta toimiva ja järkevä tarjous järjestelmäkokonaisuudesta.
Ei tarvitse olla salaliittoteoreetikko tässä asiassa, vaan ymmärtää mielipidevaikuttaminen. Hornet- hankintaa ennen, silloinen Ilmavaivojen komentaja Pertti Nieminen toimi vahvana mielipidemuokkaajana poliitikkojen suuntaan länsihävittäjän puolesta. Se ei tietenkään ollut kannaltamme huono, koska oli paljon Suomettumista silloin politiikassa. Nieminen itse muisteli tätä taannoin haastattelussa ja mainitsi tärkeimmäksi tehtäväkseen asenteiden muokkaamisen. Kyllä ilmavoimatkin osaa tehdä myyräntyötä ja pilvenveikoilla on takuuvarmasti suosikkinsa jo nyt. Lempparilelua lobataan aivan varmasti hevisti kulissien takana.
Se ei taas poista yhtälöstä sitä asiaa että komentajasta olisi vain tekninen tai strateginen hyöty. Tärkeätä on nimenomaan henkilösuhteet ja verkostoituminen. Sitä kautta vaikutetaan tehokkaimmin päätöksiin. Puranen ja Charles tuntevat toisensa kaukaa ja Lindberghillä on lyömättömät suhteet rapakon taakse myös. Mies on lentänyt tai ollut kyydissä lähes kaikissa kandeissa, joten teknistäkin tietoa on. Tästä on tietyssä mielessä etua konekaupoissa jos Lämärin tai Bojoing tuote valitaan. Toisaalta se lisää epäluuloa tässä vaiheessa muiden valmistajien osalta.
Charles olisi pitänyt pitää ulkona tästä valintaan saakka. Hänestä olisi etua suhteiden takia myös valinnan jälkeen jos kyseessä on jenkkituote. Kellään tuskin on samanlaista tietoa rapakon takaisista kuvioista ja vastaavaa verkostoa, joka juontaa juurensa Leemoren Hornet-koulutuksesta saakka.
Tuskin Lindbergiä edes olisivat palkanneet, jos olisi pitänyt odottaa HX-päätöksen jälkeiseen aikaan.
Kuten sanoin, herrasta olisi ollut konsulttina hyötyä myös varsinaisissa hankeneuvotteluissa, päätöksen jälkeenkin. Paketti on iso ja tarkennettu diili on oma vääntönsä. Homma ei pääty konetyypin valintaan, vaan sitten alkaa uusi vaihe. Vertaa Laivue 2020- hankkeen kuvioihin, kauanko aiesopimuksesta meni aikaa itse sopimukseen kun tuli yllätyksiä?
Omasta mielestäni tämä on hyvä juttu ja LM:n tarjouksen laatu tulee tämän seurauksena paranemaan.
Minun mielestäni ei ole, koska se saattaa viestiä nyt kaikille asejärjestelmä kauppiaille ja valtiollisille myyntiorganisaatioille että eihän se hanke ollutkaan ihan niin puolueeton. Tätä on kiitelty tähän saakka maailmalla ja kauppoja on hierottu tosissaan, kun kaikki ovat oikeasti uskoneet mahdollisuuksiinsa eikä teatteriin. Se taas boostaa kaikkia myyjiä panostamaan hankkeeseen ja tarjouksiin tosissaan. Se taas on paras etu Suomelle, eikä suosi suoraan ketään ehdokasta vaan on kylmää matematiikkaa.
Lämärille siis hyvä, mutta Hx-hankkeelle huono. Eikä Lämärin tarjous poista F-35:n teknisiä ongelmia tai tee sitä paremmin soveltuvaksi meille.