Suomen kahdenvälisen Yhdysvallat-suhteen kehityksen ratkaisee kuitenkin se, löytyykö suurvallan ja pienen mutta urhean Pohjoismaan välille konkreettisia yhteishankkeita.
Nokian 5g-tietoverkot, jäänmurtajat ja Suomen uudet hävittäjät ovat diplomatian ja kauppapolitiikan kovaa ydintä, jonka Niinistö nosti esille.
– Näihin 5g- ja jäänmurtajakysymyksiin presidentti Trump jo viime vuonna käydessäni Washingtonissa keskittyi aika lailla mukavallakin tavalla. Molemmissa näissäkin asioissa on pitkää perua ja jatkomielenkiintoa, Niinistö korosti.
Bidenin tuleva hallinto kaipaa arktiselle alueelle tehokkaita jäänmurtajia. Yhdysvallat vastaavasti haluaa, että muu maailma ei ole riippuvainen kiinalaisyhtiö Huawein verkkoteknologiasta.
Nokia saattaa sittenkin nousta uuteen kukoistukseen. Samalla Suomi joutunee EU-maana valitsemaan puolensa Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kilvoittelussa.
Washington on meille monin verroin tärkeämpi valtakeskus kuin Peking. Amerikkalaisten puolustuspolitiikka vaikuttaa siihen, kuinka paljon Suomella on itsenäistä liikkumavaraa autoritäärisen Venäjän naapurissa.
Siksi olikin Niinistöltä enteellistä - tai hyvinkin tarkoituksellista - että hän mainitsi ensi vuonna tehtävän hävittäjävalinnan osana Yhdysvaltain ja Suomen välistä suhdetta.
– Ei passaa unohtaa sitäkään, että saattaapa hyvin olla, että meneillään oleva HX-hankinta on se, joka tätä meidän suhdettamme on erityisesti tiivistänyt - tai mielenkiintoa, Niinistö pohti.
Kyse tuskin oli vahingonlaukauksesta, vaikka Niinistö ei suinkaan sanonut, että Suomi ostaa yhdysvaltalaishävittäjiä.
Kysymyksen Ruotsin ja Yhdysvaltain yhteisestä harjoittelusta, jossa maat harjoittelevat Ruotsin puolustamista, Niinistö osittain väisti. Ruotsista Suomi ei saisi jäädä jälkeen Yhdysvallat-suhteen laadussa ja syvyydessä. Niinistö käänsi huomionsa siihen, että Trumpin hallinnon entinen puolustusministeri James Mattis antoi paljon arvoa Suomen puolustuspolitiikalle.
– On aivan selvää, että suomalaista päättäväisyyttä, esimerkiksi puolustustahdon ja puolustusvoimien rakenteen osalta, kunnioitetaan kovasti Yhdysvalloissa. -- Hän oli varsinainen Suomi-ystävä ja tunsi erittäin tarkkaan meidän ajattelumme ja toimintaamme, joita hän suuresti arvosti, ja levitti sitä sanomaa, Niinistö kiitteli Mattisin vaikutusta.
Toivottavasti Niinistön kasvoilla nähdään Bidenin kaudella enemmän hymyä kuin Krimin miehityksen jälkeisinä kylminä ja Suomelle vaikeina vuosina, kirjoittaa Lauri Nurmi.
www.iltalehti.fi