Paljonko Suomen eduskunnalla on valtaa jatkossa jos EU muuttuu koko ajan enemmän liittovaltion suuntaan?
Esim. tämä nyt päätettävänä oleva 750 miljardin elvytyspaketti - näyttää menevän pitkälti sen mukaan mitä Brysselissä on päätetty.
Siinä onkin se melkoinen ero, jota kansalaiset eivät näytä tajuavan: Natossa moinen ei olisi mahdollista. Siellä AIDOSTI yksikin jäsenmaa, kuinka PIENI tahansa, voi estää minkä tahansa päätöksen (kunhan se ei liity tuohon 5.Artiklan laukeamisen jälkeen tapahtuvaan yhteiseen puolustukseen, jos asiasta on aimmin sovittu) ja se on ihan normaalia toimintaa. Kukaan ei paheksu, kaikki tietävät, että on löydettävä jokaista maata tyydyttävä ratkaisu.
Ja aina se löytyy - lopulta. Olen ollut paikalla.
Joskus se turhauttaa, NATO = No Action - Talk Only, on vanha vitsi, mutta sille on perää. Muttei pidä antaa sen harhauttaa, sotilasliiton kovassa ytimessä, 5. Artiklan mukaisessa yhteisessä puolustuksessa siellä EI epäröidä, jos se paikka tulee. Ei tosin koskaan tule -pelote on liian vahva.
Mutta sen järjestön päätösvallan käyttö on vahvasti jäsenmaiden kansalaisten käsissä. Nato on huomattavasti demokraattisempi lopulta kuin EU, vaikka sen itsensä päätösjärjestelmä ei ole demokraattinen (enemmistön valta) vaan perustuu yksimielisyyteen.
EU sen sijaan, siellä kaikki on aivan toisin. Kansanvallasta ei ole enää tietoakaan. Valta on Pariisin ja Frankfurtin ahneilla pankkiireilla, joilla köyhimmmilläänkin on varaa ostaa koko Komissio, ja vaikka Europarlamenttikin jos niikseen tulee ja saada taskunsa täyttymään Euroopan veronmaksajien rahoilla. Kas, miten se käy? No, helposti. Annetaan lainaa Espanjalle, Italialle ja Kreikalle huimalla korolla ja kun ne eivät kykene velkojaan maksamaan, pistetään euro-puudelit asialla ja lasku siirretäänkin Suomen, Saksan, Hollannin, Tanskan ja Belgian veronmaksajille. Ruotsi kyllä velmuilee irti maksuista, kun ymmärsi olla liittymättä yhteisvaluuttaan. Eikös olekin kuin ikiliikkuja? Tik - tak - tik - tak...