Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .

Samovarius

Kenraali
Se on kieltämättä totta, että ihan ilman kv-poltiikan mekanismien tuntemustakin lienee ihan paikkansapitävä toteamus, että USA:ssa Suomeen ilmeisesti luotetaan ja ihan ykkösketjun aseistusta ollaan valmiita myymään. Suomen tilaama kalustomäärä on suurvallalle nappikauppaa, joten mitään taloudellista syytä tähän ei ole. Esmes NATO-liittolainen Turkkiin ei luoteta samoissa määrin. En oikein pidä edellistä presidenttiämme ja vielä vähemmän ulkoministereitä ansiokkaina tähän, joten kai tässä pitäisi katse kohdentaa PV:hen ja diplomaattikuntaan (ehkä myös nykyiseen presidenttiin?). Varmasti tämä työ on ollut pitkäjänteistä ja kv-harjoitusten määrä ja tasohan on aivan eri luokkaa kuin viime vuosituhannella.

Aina tilanne ei ole ollut tämä, mm. AMRAAMin saaminen 1992 ei ollut itsestäänselvyys. Amerikkalaista kalustoa oltiin toki ostettu aiemminkin, mutta ei ihan sitä kuuminta hottia.
 

tiedotusosasto

Respected Leader
https://www.verkkouutiset.fi/arvio-...ousemassa-pohjoismaiden-vahvimmiksi/#9aab8217

Siis montako Gripeniä Ruotsilla tulee olemaan vuonna 2030? Tästähän voi päätellä ruotsalaisten oman arvion Gripenin vahvuudesta verrattuna F-35:een.
No nämä raportin tehneet eivät ole Saabin myyntimiehiä joten ymmärtävät realiteetit ja mm HX valintaprosessin suorituskykyarvioinnit. Onhan Ruotsilla tuolloin enemmän Gripeneitä kuin meillä F-35:sia.
 

strelailija

Kapteeni
No nämä raportin tehneet eivät ole Saabin myyntimiehiä joten ymmärtävät realiteetit ja mm HX valintaprosessin suorituskykyarvioinnit. Onhan Ruotsilla tuolloin enemmän Gripeneitä kuin meillä F-35:sia.
Juu, lukumääräisesti enemmän on. Vuonna 2019 uutisoitiin Suomessa, että silloin ruotsalaisilla oli 95 hävittäjää kuudessa laivueessa ja pitkän aikavälin suunnitelmassa 120 hävittäjää kahdeksassa laivueessa vuonna 2035. Jos nyt ruotsalaisasiantuntijat heittävät, että Suomen tulevat 64 kpl F-35:ta pesee tuon armadan, niin siitä maallikko vetää johtopäätöksen, että ruotsalaisten mielestä yksi F-35 vastaa vähintään kahta Gripeniä. Ei kovin hyvä argumentti Saabin markkinointiponnistelujen kannalta.
 

Protheon_93

Respected Leader
Ruotsi myös ei osta kunnolla aseita. Kokonaisia tyyppejä puuttuu.
Kävin katsomassa Siprin tietokantoja niin eipä hääville näytä.

Ruotsi on hankkinut noin parisataa AMRAAM A:ta ja 50 C:tä.

Tuohon 400 Pavewayta ja viitisenkymmentä SDB:tä ilmasta-maahan.

Ja Saabin itse valmistaman meritorjuntaohjuksen määristä ei ole tietoakaan
Screenshot_20211231-152541_Office.jpg

Kun vertaa tuota aneemista palettia siihen, mitä hankimme nyt HX-hankkeessa, niin kyllähän, kun suorituskyvyssä otetaan aseistus huomioon, me pesemme Ruotsin jo Hornet-aikakaudella puhumattakaan sitten F-35-aikakaudesta.
 

ak.tied

Respected Leader
Ruotsi on hankkinut noin parisataa AMRAAM A:ta ja 50 C:tä.

Tuohon 400 Pavewayta ja viitisenkymmentä SDB:tä ilmasta-maahan
95 koneella tuo tekee kutakuinkin kaksi puikkoa per kone. Vau. Täytyy sitten olla Meteoria reilummin?

Siihen päälle sitten Sidewinder ja IRIS-T. IRIS-T:tä olisi wikin "varman tiedon" mukaan 450 kpl. Jos nyt otetaan se annettuna, niin Meteoria pitäisi olla reilusti tai noiden keskinäiset suhteet ei oikein käy järkeen. Luulisi Sukhoin-tappajan nyt pyrivän BVR:llä hoitamaan homman eikä lähteä infrapunaisilla kokeilemaan onneaan.
 

Huhta

Greatest Leader
95 koneella tuo tekee kutakuinkin kaksi puikkoa per kone. Vau. Täytyy sitten olla Meteoria reilummin?

Siihen päälle sitten Sidewinder ja IRIS-T. IRIS-T:tä olisi wikin "varman tiedon" mukaan 450 kpl. Jos nyt otetaan se annettuna, niin Meteoria pitäisi olla reilusti tai noiden keskinäiset suhteet ei oikein käy järkeen. Luulisi Sukhoin-tappajan nyt pyrivän BVR:llä hoitamaan homman eikä lähteä infrapunaisilla kokeilemaan onneaan.

Ruotsi ei ostanut liiemmin AMRAAM-ohjuksia, koska oli ikuinen rauha ja koska odotettiin Meteoria. Meteorin määrästä/toimituksista ei sitten taidakaan olla niin paljon informaatiota, mutta toimitukset lienee alkaneet joskus 2016, jolloin Gripeneistä tuli täysin kykeneviä ohjuksen käyttöön.

 

Protheon_93

Respected Leader
Äläs nyt. Sehän on täysin realistinen painokuorma griippenille etenkin jos on ylimääräistä gasoa mukana. Ei sitä pienellä kovin hirmusia kehtaa kannella.
Ja varsinkin kun miinustetaan ne ei-lentokunnossa olevat Gripenit huollossa, jne... joihin ei kannata aseita pultata niin määrät per kone kasvaa.

Jos vaikka 95 Gripenistä 66 on lentokunnossa, niin tuo on se nelisen AMRAAM:ia per kone, joka on jo ip-ohjusten ja lisäpolttoaineen kanssa aika maksimi vanhemmalle Gripenille.
 

tankki-tapsa

Kapteeni
Kun en viitsinyt sotata F-16 ketjua niin sottaan sitten tätä :)
F-16 ketjussa oli juttua noista Hornetin mahdollisista elinkaaripidennyksistä;
6000 -> 8000 -> 10 000 ja jopa 12 000 mainittu!
No mehän ollaan jo valinta tehty ja "Suomi on vauras maa" mutta onhan sitä vielä olemassa rupumaita ja niiden pieniä sotia joihin meidän elinkaaripidennetyt Hornetit menisivät vuosikymmeniä, siis oikeasti jopa puoli vuosisataa! Varaosia loppuvuosiin saataisiin viimekädessä lentokyvyttömiä koneita kannibalisoiden, käyttötunnit hallitusti ylittäen, uustuotantosilla jne.

Pointini oli siis se että on olemassa kaksi lähestymistapaa tähänkin asiaan:

Poliitikkojen ja kaikkien PV värvättyjä korkeampien Fasaanikaulojen todellisuus jossa veronmaksajia voidaan kupata loputtomasti ja aina pistää täysin kukkuvat laitteet paaliin ettei vaan itse tarvitsisi tehdä ja ajatella mitään, ja toisaalta meidän veronmaksajien näkökulma jossa pitäisi ainakin tutkia mahdollisuus myydä koneet ja ehkä vieläpä täällä tehdyn elinkaaripidennyksen kanssa hyvällä hintaa.

Paitsi että saisimme heti rahaa saisimme myös varmaankin pidemmän dealin ylläpitoon koska esim. Söpöliän ilmavaivojen huolto ei välttämättä saa niitä pysymään ilmassa vaikka kaikki huoltomiehet johtajat ovatkin valittu huolella presidentin omasta klaanista. Tämä taas merkitsisi sitä että meillä olisi jonkun muun maan kustantama ylimääräinen ammattitaitoinen resurssi huoltoon jos niitä F35sia yhtäkkiä tosiaan tarvittaisiinkin ihan ilmassa lentämässä eikä vaan simulaattorissa.

Eiköhän me tällinen "paketti" vielä saataisi neuvoteltua Mahtavan Muriccan kanssa. Onhan USAlla paljonkin verikouraisia diktaattoreja ja mielisairaita teokratioita aivan lähimpinä liittolaisinaan ja nämä liittolaiset tarvitsevat kroonisesti "palavia kiviä" kurittaakseen niitä tosipahiksia eikä niillä kaikilla ole Saudien rahavaroja käytettävissään.

Saisin luultavasti myytyä jopa lentokyvyttömät rovit jonnekin Afrikkaan. Komealtahan se näyttäisi kun geardisuikkapäinen Maan Isä värikkäässä kylpytakissaan nousee Land Cruiserista, sekin ns. "kehitysapuvaroilla" hankittu, Hornet rivistön edessä ja taustalla siintää taitavien P-korealaisten työläisten bygaama 155 m korkea elinikäisen presidentin patsas. Maailma voisi olla kaunis.
 

magitsu

Greatest Leader
Kanadalaiset oli Hornet-valinnan aikaan osanneet vielä ottaa rennosti tämän kaskun perusteella:
I was Marine stationed at Lemoore CA and deployed to Yuma AZ with VFA 125 when the Canadians flew in to to evaluate our F-18s. During one ACM a CF-5 overstressed the wings and required inspection. We watched and noted a 8 x 8 container rope off with do not cross lettering. Last day of the eval, container was opened to reveal at least 100 cases of beer. I thought these Canucks know how to fly and party.
https://.www.youtube.com/watch?v=kMhr85csmg8&lc=UgzFTXEFTB65FOZTmMZ4AaABAg
 

rty19

Respected Leader

JAS39 Gripen vai F-35A Lightning II -kumpi sopivampi / parempi Kanadalle?​


"Wargames" simulaatio, esim Anti-Air, CAS & DAS .
Aika mielenkiintoisia tapahtumia tuossa simulaatiossa. :) F-35:illa kaikki pommit ohi ensimmäisillä kerroilla ja yksi Gripen tuhoutui miten lie.
Itseä hämmästytti F-35:n ylivoima 36000 jalkaan nousun alussa, mutta hiipuminen sen jälkeen Gripenin parantaessa korkeammalla. Mahtaako olla yhtään realistista?
IT-ohjus osuudessa Gripen selvitti hienosti vanhemmat ohjukset mutta BUK oli liikaa. Mitään heitteitä eivät käyttäneet vaan luottivat puhtaasti ECM:ään.
 

rty19

Respected Leader
Viihdesimut on viihdettä, mutta olisi hauska nähdä miten HX-hankkeen sotapelit menivät eri koneilta.
 

Protheon_93

Respected Leader
Eikös Kanadan päätös pitänyt tulla julki tässä vuoden alkupuoliskolla ennen kevättä?
 
Top