Maksumuurin takana.
Huomenna viimeistään saan tänne koko uutisen.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti kertoo Lännen Medialle, että tällä hetkellä uuden hävittäjään hankkimiseen liittyvät matkustamiset ja neuvottelut on keskeytetty. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hanke ei ole vaarassa, mutta vuosittaisiin maksuosuuksiin voi...
www.ts.fi
Sama juttu kaikissa Lännen medioissa. Jos jollakin sattuu tunnarit olemaan.
Jutun teksti Kalevasta lainattuna, kuvatekstit poistettu:
KOTIMAA 1.4.2020 6:00
JOONAS KUIKKA
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti kertoo Lännen Medialle, että tällä hetkellä uuden hävittäjään hankkimiseen liittyvät matkustamiset ja neuvottelut on keskeytetty. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hanke ei ole vaarassa, mutta vuosittaisiin maksuosuuksiin voi tulla muutoksia huhtikuun kehysriihessä tai myöhemmin eduskunnassa. Tarkennettujen tarjousten joukossa on muitakin määriä kuin 64 hävittäjää.
Uuden hävittäjän valinta viivästyy näillä näkymin viikkoja tai kuukausia, mutta se pyritään edelleen tekemään vuonna 2021.
Näin kertoo hävittäjähankinnan aikataulusta puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti Lännen Medialle.
– Puhutaan muutamasta kuukaudesta, jos koronatilanne jatkuu kesään asti. Osittain aikataulua on mahdollista kuroa umpeen.
Salaista tietoa ei voi vaihtaa etänä
Hävittäjähankkeeseen on kuulunut hyvin paljon matkustamista ja kasvotusten käytäviä neuvotteluita. Ne kaikki ovat nyt tauolla, mikä viivästyttää hankkeen etenemistä.
– Julkisten verkkojen kautta ei voi lähettää salaista tietoa, perustelee Juusti.
Tiettyyn rajaan asti voidaan analysoida testitapahtuma HX Challengesta ja valmistajien tarkennetuista tarjouksista saatua materiaalia.
– Koronavirusepidemialla on vaikutuksensa HX-hankkeen valmisteluun, mutta ei itse hankintaan. Joidenkin viikkojen tai kuukausien viive neuvotteluissa tai arvioinneissa tässä kohtaa ei ole merkitsevä, totesi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sähköpostitse.
Hävittäjän hankintaan liittyy valtava 10 miljardin euron rahoitus. Toistaiseksi hävittäjärahoitusta on julkisen talouden kehyspäätöksissä korvamerkittynä 4,5 miljardia euroa vuoteen 2023.
Kansliapäällikkö Juusti ei spekuloi, muuttaako koronaviruksen aiheuttama lama hävittäjien kokonaisrahoitusta tai maksuaikataulua. Valmistelu jatkuu nykyisillä ohjeilla. Vuosien 2021–2024 kehyksiä valmistellaan huhtikuun alussa.
– Muutoksia tulee, jos on tullakseen. Se on valtiovarainministeriön asia. Projekti on kuitenkin 30 vuodeksi, Juusti muistuttaa.
Suomelle on tarjottu muitakin määriä kuin 64 hävittäjää
Nyt tauolla olevat neuvottelut keskittyvät kunkin hävittäjävalmistajan tarjouspaketin sisältöön.
Tarjoajilla on vielä tarkennettavaa hankintahinnan, elinkaarikustannusten, teollisen yhteistyön ja järjestelmän huoltovarmuuden näkökulmista. Koronaviruksen maailmassa itsenäisyys korostuu.
– Jo tätä kriisiä ennen on lähdetty siitä, että pitää pystyä toimimaan itsenäisesti, kun rajat menevät kiinni. Olemme hyvin tarkasti arvioineet turvallisuustilannetta ja sen muutoksia, joten tällaiset tilanteet eivät tule yllätyksenä, sanoo Juusti.
Tammikuun 2020 loppuun mennessä jätetyistä tarkennetuista tarjouksista Juusti sanoo sen verran, että jotkut hävittäjävalmistajat ovat yllämainitut taloudelliset kriteerit täyttääkseen jo tarjonneet eri määriä kuin 64 hävittäjää.
Lopulliset tarjoukset on tarkoitus jättää vielä tämän vuoden aikana, mutta ennen niitä avoimena olevat kysymykset pitäisi ratkaista.
Tarjouskilpailussa ovat mukana Boeing Super Hornetillaan, Lockheed Martin F-35:llä, Saab Gripenillä, Dassault Rafalella ja Bae Systems sekä Airbus Eurofighterilla.
Testitapahtuman kanssa kävi onni
Hankkeen kannalta oli merkittävää, että testaustapahtuma HX Challenge ehdittiin viedä läpi tammi–helmikuun aikana Satakunnan lennostossa Pirkkalassa.
– Olisi ollut mielikuvatappio, jos ei olisi saatu koneita tänne näytille. Kaikki olivat samalla viivalla ja saatiin mystiikkaa pois, Juusti sanoo.
Sekin on mahdollista, että koronaviruksen poikkeustilanne jatkuu kauemmin kuin kuukausia, jopa vuoden tai kaksi.
– Silloin viivästyy projekti. Tämä olisi kuitenkin pienimpiä murheita siinä tilanteessa.
Kaikkonen: Vuosimaksuosuuksia korjataan tarvittaessa
Puolustusministeri Kaikkosen mukaan koronavirus ei poista hävittäjähankinnan tarvetta.
– Nyt tarvitaan malttia. HX-hanke on vuosien mittainen projekti, ja uudet hävittäjät tulevat olemaan käytössä vuosikymmeniä, Kaikkonen kertoo sähköpostitse.
Kaikkosen mukaan koronavirus ei muuta kilpailuasetelmaa esimerkiksi eurooppalaisten eduksi. Kaikilta kandidaateilta edellytetään riittävää huoltovarmuutta ja järjestelmän itsenäisyyttä.
– Ei ole tarvetta muuttaa huolella laadittuja vaatimuksia, eivätkä tämän myötä kenenkään osakkeet nouse tai laske. Vaatimukset ovat kaikille samat, ja ne on kriittisiltä osin täytettävä. Eihän tarjoajien tarjoamat kokonaisuudet välttämättä suinkaan ole vain yhden valtion ponnistuksia, vaan esimerkiksi aseita tai osajärjestelmiä voi olla useammasta maasta, kertoo Kaikkonen.
Rahoitusta on jo myönnetty 4,5 miljardia euroa vuoteen 2023 asti, mutta summia voidaan tarvittaessa säätää.
– Huhtikuun 2020 kehysriihessä hallitus tekee päätöksen vuoden 2024 kehysvarauksen suuruudesta. Nämä kehyspäätöksen vuosittaiset kehysvaraukset budjetoidaan ajallaan talousarvioon ja eduskunnan päätettäväksi. Samassa yhteydessä tarvittaessa korjataan vuosittaisia maksuosuuksia, jotka ajoittuvat aina 2030-alkuun saakka, avaa Kaikkonen.
Kokonaissumma on yhä 10 miljardia euroa.
– Hinnan on pysyttävä niissä raameissa, mitkä on annettu.