Puolustusministeriön kansliapäällikön nimityksestä syntyi muistioiden sota
HS sai haltuunsa kolmannen muistion, jossa parjataan Arto Rädyn ja Jukka Juustin nimityssopassa käytettyjä muistioita.
POLITIIKKA 9.9.2015 21:28
Juha-Pekka Raeste
HELSINGIN SANOMAT
Pekka Mykkänen
HELSINGIN SANOMAT
SEPPO SAMULI, RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA JA MARKUS JOKELA/ HS
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty, puolustusministeri Jussi Niinistö sekä Rädyn todennäköinen seuraaja Jukka Juusti.
Puolustusministeriön kansliapäällikön nimityksestä on syntynyt varsinainen muistioiden sota. Karkeasti ottaen on olemassa ainakin kolme eri muistiota: toista hakijaa selvästi vähättelevä muistio, peukaloitu muistio ja vieläpä Helsingin Sanomille annettu ylistyslaulumuistio.
Perataanpa hieman. Kyse on siitä, kumpi on parempi mies kansliapäälliköksi: virkaa viisi vuotta hoitanut pitkän linjan ammattisotilas
Arto Räty vai puolustusministeri
Jussi Niinistön (ps) suosikki, insinööritaustainen
Jukka Juusti.
Yleisradio kertoi tiistaina, että kansliapäällikkövalinnassa on ensin käytetty selvästi tarkoitushakuista muistiota, jolla Juusti on saatu näyttämään Rätyä paremmalta ehdokkaalta – mutta myöhemmin kyseistä muistiota on "peukaloitu". Jälkimmäisessä eli peukaloidussa muistiossa Rädyn ansioita on hieman kohenneltu ja Juustin laimennettu, mutta summa summarum: Juusti on miehistä yhä parempi hommaan.
PUOLUSTUSPOLITIIKKA
Haluatko enemmän uutisia tästä aiheesta?
Alkuperäinen muistio on päivätty 25.8. ja sen perusteella ministeri Niinistö ilmoitti tekstiviestillä, ettei Rätyä valitaan uudelle viisivuotiskaudelle kansliapäälliköksi. Ylen mukaan hallitus päättänee asiasta torstaina – tuolloin käytössä on muistion uudempi versio, johon kirjattu päivämäärä on torstai 10. syyskuuta.
Helsingin Sanomille annettiin keskiviikkona puolustusministeriön sisältä kolmas epävirallinen muistio, jonka tarkoitus on osoittaa virallisen nimistysmuistion puutteet. Sen viesti on tämä: Rädyn ansioita on vähätelty selvästi. Kaksi virallisessa nimitysprosessissa käytettyä muistiota antavat virheellisen kuvan hakijoista, eikä toinen muistio niin ollen korjaa tapahtunutta vääryyttä.
"[Toisen muistion] muutokset ovat kosmeettisia ja niillä on pyritty vastaamaan erityisesti julkisuudessa esitettyihin tietoihin. Rädyn kokemusta ja ansioita ei enää vähätellä niin räikeästi kuin aiemmin, mutta melkoisesti kuitenkin", muistion pääkirjoittaja arvioi.
Puolustusministeriön lähteen ja kolmannen muistion mukaan Rädyn osaaminen on monella osa-alueella ylivertaista Juustiin verrattuna. Hänen kokemuksensa "erityisesti budjettiosaamisesta on aivan eri tasolla kuin Juustin talousosaaminen".
Juusti toimii puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston ylijohtajana. Aiemmin hän on johtanut Puolustusvoimien elektroniikkakeskuskorjaamoa, mikä tuntuu olevan eri kokoluokan meriitti riippuen siitä, mitä kolmesta eri muistiosta tarkastelee.
Kolmannessa muistiossa Rädyn ansioita kehutaan estottomasti myös kansainvälisten joukkojen sekä maavoimien kehittämisessä. Sen lisäksi hän on ohjannut tiedustelun, vaikuttamisen ja johtamisen kehittämistä.
"Pelkästään puolustusministeriön johtaminen viimeisinä viitenä vuotena, jolloin hän on saanut puolustusministeriön toiminnan tehokkuuden ja henkilöstön tyytyväisyyden ennen näkemättömälle tasolle, on riittävä meriitti peittoamaan [Juustin] Elektroniikkakeskuskorjaamon johtajuuden joskus 90-luvulla. Rädyllä on myös erittäin laaja kokemus poikkihallinnollisesta toiminnasta muun muassa valtakunnallisten maanpuolustuskurssien johtajana ja Turvallisuuskomitean puheenjohtajana. Nämä on mainittu, mutta niiden merkitystä ei ole otettu huomioon", muistiossa listataan.
Räty on sotilasarvoltaan kenraaliluutnantti eli "kolmen leijonan kenraali". Niinistön suosima Juusti on "kahden leijonan kenraali" eli kenraalimajuri.
Entinen puolustusministeri
Stefan Wallin (r) totesi tiistaina Ylelle, että Rätyä savustetaan ulos tehtävästään. Myös toinen entinen puolustusministeri, keskustan
Seppo Kääriäinen on ihmetellyt Niinistön kansliapäällikkövalintaa ja vaatinut päätöksen taustoja julki. Keskustan
Mauri Pekkarisenmukaan prosessi on haiskahtanut poliittiselta.
Puolustusministeri Jussi Niinistö ei ole suostunut juurikaan kommentoimaan nimityssotkua Helsingin Sanomille tai muille viestimille.
Maanantaina hän kohahdutti A-Studiossa, kun hän uhkasi lähteä pois studiosta, ellei toimittaja vaihda puheenaihetta.
"Lähdenkö pois?" Niinistö kysyi.
Kansliapäällikkösoppa alkoi hiertää hallituspuolueiden kokoomuksen ja perussuomalaisten välejä elokuun lopussa, kun valtiovarainministeri
Alexander Stubb (kok) esitti valtioneuvoston istunnossa Niinistön esityksen jättämistä pöydälle. Niin ollen nimitys siirtyi myöhemmäksi.
Tuolloin Niinistö totesi halunneensa "vain, että pätevin valitaan".
"Muuten en tätä prosessia kommentoi kuin että valtiovarainministeri Stubb halusi vielä tutustua asiakirjoihin, ja päätös siirtyy siksi", Niinistö totesi.
Stubb perusteli Facebook-viestissään haluaan lykätä asiaa näin:
"Tehtävä on sekä kansallisesti että kansainvälisesti tärkeä. Laajaa luottamusta yli puoluerajojen nauttivan istuvan kansliapäällikön vaihtaminen edellyttää vahvoja perusteluita."
Pääministeri
Juha Sipilä (kesk) totesi tuolloin, että Stubbilla on oikeus lisäselvitykseen, eikä asia sotke hallituspuolueiden suhteita. Hän huomautti kuitenkin, että kansliapäälliköiden valinta kuuluu perinteisesti kunkin ministerin ratkaisuvaltaan.