Onko nuo luvut kerätty millä periaatteella:Yritän nyt koostaa vaatimuksia taulukoksi, siihen yritin kerätä tietoja läpäisyistä. Sain kasaan seuraavat tiedot, joiden oikeellisuus on vähän kyseenalainen:
1. Ovatko ne lukuja, jotka tarkoittavat, että ammus läpäisee (perforation/full penetration) jotakin, ehkä RHA, taulukon paksuuden verran (jollakin todennäköisyydellä esim v50-nopeutena tai sitä vastaavana etäisyytenä? (puolet läpi ammuksista, puolet pysähtyy, esim 3 läpi/ 3 pysähtyy testissä)? Tyypillisesti ampumatarvikkeen toimittajan antama lukuarvo
2. Vai ovatko lukuja, jotka tarkoittavat että panssari (RHA?) pysäyttää ko. paksuudella kyseisen luodin (jollakin todenn. v50 / ehkä v??/varmasti / jotain muuta), jolloin ei synny läpireikää (no perforation / no full penetration). Tyypillisesti panssarimateriaalin antama arvio levyn paksuudelle.
3. Vai ovatko ne tunkeumia (penetration) kyseiseen materiaaliin puoliäärettömässä tapauksessa , niin että läpäisevä ammus ja sen synnttämä reikä "eivät tiedä", että levyllä on takareuna. Syntyy xx mm-pituinen reikä, jolla on pohja. Tyypillisesti laboratoriokoetuloksia tai simulointimallien teknis-tieteellisiä tuloksia. Läpäisy (perforation/full penetration) paksuus on enemmän kuin pysähtyneen projektiilin tekemä reikä (penetration).
Ei tarvitse vastata kysymyksiin. Ne on esitetty vain pohdittavaksi lähdekriittisyyden ja asioiden ymmärryksen kannalta, .
Ohesssa avuksi Paul J. Hazell:in teos, jonka vanha painos on ladattavissa pdf-tiedostona nykyisin:
Sivun 56 taulukko Table 3.2 helpottanee elämää Nato-kaliiperilta suojattavuuden osalta. 8 mm pukkaa RHA paksuudeksi luotisuojaukseen minimissään kohtisuorana läpäisynä, jos oikein ymmärrän.
R. M. Ogorkiewicz -vainaa on ne kirjannut (kai jossakin kurssiprujussa 2002, josta minulla oli epämääräsiä kopioita), ja tiedot ovat sittemmin kelvanneet useampaankin teknis-tieteelliseen artikkeliin ja / tai maaliballistiikan tutkimukseen /kirjaan kuten yllä.
Tuolla Hazell:n kirjalla pitäisi pärjätä aika pitkälle panssaroinnin ja miinasuojan osalta ja kirjasta löytynee vastaukset useimpiin kysymyksiin, arvelen. Kirja kannattaa lukea ja ymmärtää, jos hieman pintaa syvällisempi tieto aiheesta kiinnostaa. Itse en tunne vielä kirjaa kovin hyvin, kun sen vapaasti vasta löysin, mutta kirjoittaja on tehnyt julkaisuja ja toiminut opettajana / tutkijana Royal Military College of Science, RMCS, Shrivenham, UK, joten hyvää tekstiä lienee luvassa.
R. M. Ogorkiewicz (Puolalais-britti vaunujen tekniikan tuntija/opettaja, myös RMCS:ssa) on kirjoittanut panssarivaunuista ja alasta muutaman kirjan sekä useita teknis-tieteellisiä julkaisuja, joista ohessa panssarivaunuihin liittyen Technology of Tank 1 kirjan pdf-katseluun linkki. Sen voinee ladattakin jostakin, jos kiinnostaa ja siitä on 2-osakin. Hyvää lukemista vaunujen tekniikasta kiinnostuneille englanniksi:
Technology of tanks : Ogorkiewicz, Richard M : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive
Jane's Technology of Tanks 01
archive.org
Kirjaan tutustuminen ei auta suoraan lukuarvoina MiKu-suunnittelua, mutta siellä selvitetään eri panssarointimenetelmien ja -materiaalin toiminta vs. uhka, joten jotain oppia sieltä saa. Samoin selitetään vaunun muiden laitteiden toimintaa melko kattavasti ja panssarivaunujen kehittymistä yleensäkkin.
Jos R.M Ogorkiewicz:n ammattitaito tahi tietämys panssaroinnista epäilyttää lähteenä, niin ohessa henkilömuistovideo (~13 min, hieman pitkäveteinen saksalaiseen tyyliin) hänen työstään englanniksi Saksan panssarimuseon tekemänä. Video keskittyy kirjoihin: