Suomi ja Venäjä rakentavat uudenlaista maahanmuuttoyhteistyötä - Putinin käsky rauhoitti tilanteen itärajalla 2016
Lapin rajaylityspisteille saapui loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016 lähes 2000 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriön erityisasiantuntijan mukaan keskustelua käydään myös laittomasta maahanmuutosta.
Suomen ja Venäjän maahanmuuttoviranomaiset tapaavat perjantaina Helsingissä maahanmuuttoseminaarissa, jossa käsitellään muun muassa työperäistä maahanmuuttoa, opiskelijoiden työharjoittelun helpottamista Suomessa sekä yhteistyötä laittoman maahanmuuton torjunnassa.
Tavoitteena on luoda pysyvät rakenteet maiden väliselle yhteistyölle maahanmuuttoasioissa.
- Yhteistyörakenteiden vahvistaminen on ajankohtaista nyt, sillä ennen erilliselle virastolle kuuluneet maahanmuuttoasiat ovat siirtyneet Venäjällä sisäministeriöön. Tarkoituksena on, että maiden viranomaiset tapaisivat säännöllisesti vuosittain tiedonvaihdon merkeissä, ylijohtaja
Jorma Vuorio kertoo tiedotteessa.
Tasavallan presidentti
Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti
Vladimir Putinilmoittivat jo maaliskuussa 2016, että Venäjän maahanmuuttovirasto ja Suomen sisäministeriö lisäävät keskinäistä tiedonvaihtoa.
Taustalla oli keskustelu Suomeen itärajan kautta tulleesta pakolaisvirrasta. Ylen
mukaan Raja-Joosepin ja Sallan raja-asemien kautta tuli loppuvuoden 2015 ja alkuvuoden 2016 välillä 1 741 turvapaikanhakijaa, suurin osa Afganistanista.
Painopiste laillisessa maahanmuutossa
Helmikuun lopussa 2016 tilanne rauhoittui Putinin kehotettua turvallisuuspalvelu FSB:tä kontrolloimaan tiukemmin maahanpyrkijöiden liikkumista.
Iltalehti
uutisoi huhtikuussa 2016 Suomen myöntyneen siihen, että Sallan ja Raja-Joosepin ylityspaikat ovat avoinna vain Suomen sekä yhteistä rajapolitiikkaa noudattavien Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille - muiden kuin suomalaisten unionikansalaisten rajanylitysoikeudesta Suomi luopui.
Kun tilanne oli vielä päällä, niin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja
Ilkka Kanerva (kok)
arvioi, että Lapin rajanylityspisteille päästetyt turvapaikanhakijat kielivät Venäjän tyytymättömyydestä "eristämis- ja blokkaamispolitiikkaa"kohtaan.
Sisäministeriön erityisasiantuntija
Katarine Lindstedt ei ota kantaa siihen, onko nyt viritettävällä yhteistyöllä yhtymäkohtaa rajanylityksistä syntyneen keskustelun kanssa.
- Lähdemme rakentamaan ministeriöiden välistä yhteistyötä uudessa tilanteessa.Keskustelemme myös laittomasta maahanmuutosta. Vastaavanlaista yhteistyötä on tehty jo vuosikymmenten ajan Suomen ja Venäjän poliisiviranomaisten välillä.
Painopiste Suomen ja Venäjän välillä on Lindstedtin mukaan laillisessa maahanmuutossa, koska suurin osa Suomeen tulevista venäläisistä tulee maahan työn perässä.