Mitä jos?

f2361d7deb1f4a59a1cbeef52c31d12b.jpg

Ylikersantti Klaus Alakoski Messerschmitt-hävittäjänsä edessä Selänpäässä syyskuussa 1944.
Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI

Tuomo Väliaho HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:24


Kumitehtaan laboratoriossa työskenteli vuosikymmeniä puhumaton mies – Hävittäjä-ässä Klaus Alakoskella oli tarunhohtoinen salaisuus, josta edes hänen omat lapsensa eivät tienneet mitään
Klaus ”Santtu” Alakoski oli yksi sotien kovimpia hävittäjä-ässiä, joka pudotti 28 viholliskonetta. Edes omat lapset eivät kuitenkaan tienneet tästä mitään, koska isä ei suostunut puhumaan sodasta.


PUNA-ARMEIJAN koneilla oli selvä ylivoima Aunuksen taivaalla. Neljää suomalaishävittäjää vastassa oli yhdeksän vihollisen kaksitasoista I-153-konetta.
Alikersantti Klaus Alakoski näki venäläiskoneet vasemmalla puolellaan ja käänsi Fiat-hävittäjänsä hyökkäykseen. Hän ampui kohti vastaantulevaa viholliskonetta, jonka rungosta alkoi puskea runsaasti savua.

Viholliskone syöksyi metsään ja tuhoutui.
Taistelu oli Alakosken ensimmäinen, samoin alas ammuttu kone. Oli 13. elokuuta 1941, ja Klaus ”Santtu” Alakoski vasta 19-vuotias.

Kun sota kolme vuotta myöhemmin päättyi, kotiin Keravalle palasi sotaan väsynyt mies, jonka päässä kasvoi harmaita hiuksia.

SODAN käyneet miehet eivät juuri sodasta puhuneet. Kun virallinen Suomi liputti ystävyyttään Neuvostoliiton kanssa, ei taisteluista puna-armeijan sotilaita vastaan sopinut pitää meteliä.
Klaus Alakoski oli kuitenkin monia muita veteraaneja vaiteliaampi, eivätkä sotatapahtumat olleet ainoita asioista, joista hän vaikeni.

”Ei hän puhunut myöskään lapsuudestaan. Vanhempani olivat sukupolvea, joka ei kertonut, ja minä sekä siskoni taas sukupolvea, joka ei kysellyt”, kertoo Klaus Alakosken poika Jorma Alakoski.

”Olen vasta viime vuosina yrittänyt ottaa selvää hänen elämänvaiheistaan.”

Lapset, lähimmät naapurit ja työtoverit Savion kumitehtaalla tiesivät, että Alakoski oli ollut sodan aikana lentäjä. Sen enempää Alakoski ei kertonut.

Hänen lapsensa Jorma ja Ritva olivat löytäneet kaapista kunniamerkkejä ja leikkineetkin niillä.
Heille selvisi kuitenkin vasta vuosikymmeniä myöhemmin, että isä oli hävittäjä-ässä, joka oli ampunut alas 28 viholliskonetta.

KLAUS ALAKOSKI syntyi 17. elokuuta 1921 Helsingissä. Yksi Alakosken elämän salaisuuksista oli, että hän oli avioton lapsi. Hänen äitinsä Elsa Alakoski ei ollut hyväksynyt pojan isää puolisokseen.
Elsa Alakoski sylissään Klaus-poika. Vieressä seisoo Elsan sisar Anni.

Elsa Alakoski sylissään Klaus-poika. Vieressä seisoo Elsan sisar Anni. Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI
”Biologisen isän vanhemmat osallistuivat kuitenkin isäni hoitamiseen Elsan vanhempien tukena, kun yksinhuoltajana olleen Elsan piti käydä töissä”, Jorma Alakoski kertoo.
Klaus-poika asui äitinsä kanssa Ali-Keravalla ja meni 13-vuotiaana töihin lähettipojaksi Suomen Gummitehdas -yhtiön Savion-tehtaalle.

ELSA ALAKOSKI oli vahvasti työväenliikkeen ihminen, ja hänen perheenjäseniään oli kuollut sisällissodassa punaisten puolella.
Poika kuitenkin valitsi toisin ja liittyi 1930-luvulla suojeluskuntaan.

”Isäni ei voinut sietää puna-aatetta. Ehkä siihen vaikutti se, että hänen lähimpiä kavereitaan olivat lääkäri Väinö Lindénin pojat.”

Klausin kaveriseura erosi todellakin työväenluokkaisen kodin ilmapiiristä, sillä Väinö Lindén oli valkoisen Suomen ydintä: jääkärivärväri, Suomenlinnan vankileirin lääkäri ja Suomen armeijan ylilääkäri.
Klaus Alakosken rippikuva.

Klaus Alakosken rippikuva. Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI
Klaus Alakosken epäluulo vasemmistoa kohtaan oli niin syvä, että kun Elsa Alakoski sai vanhoilla päivillään ammattiyhdistyksen myöntämän korkean kunniamerkin, poika ei suostunut kyyditsemään äitiään palkitsemistilaisuuteen, koska se pidettiin työväentalolla.
SODANUHKA oli syksyllä 1939 ilmeinen, joten Klaus Alakoski lähti monen muun nuoren tavoin linnoitustöihin Karjalan kannakselle.
Talvisodan syttyessä hän oli kuitenkin vielä liian nuori rintamalle. Ajatus lentämisestä oli kuitenkin alkanut houkuttaa nuorta miestä.

”He päättivät kaveriporukassa hakea lentäjäkoulutukseen, johon isäni hyväksyttiin. Hän aloitti Sotaohjaajakurssi 3:n Kauhavan lentosotakoulussa heti talvisodan päättymisen jälkeen.”

Kun jatkosota oli syttynyt kesäkuussa 1941, Alakoski siirrettiin rintamalle Lentolaivue 26:een.

Ensimmäinen ilmavoitto tuli noin kuukautta myöhemmin, mutta seuraavaa hän sai odottaa lähes kaksi vuotta. Kersantiksi ylennetty Alakoski ampui alas I-153:n tuliterällä Messerschmitt 109 -hävittäjällään toukokuussa 1943.
Lentojen välillä aikaa vietettiin usein erilaisen kuntoilun parissa. Kuvassa harrastetaan nuorallakävelyä ilmeisesti Värtsilässä. Klaus Alakoski seisoo oikealla.

Lentojen välillä aikaa vietettiin usein erilaisen kuntoilun parissa. Kuvassa harrastetaan nuorallakävelyä ilmeisesti Värtsilässä. Klaus Alakoski seisoo oikealla. Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI
Samassa kuussa hän ampui alas vielä kolme muuta viholliskonetta. Koossa oli viisi ilmavoittoa, jotka oikeuttavat hävittäjälentäjien keskuudessa nimitykseen ”ässä”.

ELOKUUSSA 1943 Alakoski meni naimisiin Irja Hirviniemen kanssa.
Jorma Alakosken mukaan pariskunta oli ilmeisesti tavannut sota-aikana tansseissa, vaikka tanssiminen oli sota-aikana kielletty. Kieltoa kuitenkin rikottiin laajalti.

Irja Alakoskella oli eteläpohjalainen luonto, ja hän oli hyvin voimakastahtoinen ihminen.

”Se voi olla yksi syy isän vaiteliaisuuteen ja vetäytymiseen sodan jälkeen”, Jorma Alakoski kertoo.

Klaus Alakoski ei tehnyt itsestään numeroa myöskään joukko-osastossaan, minkä takia hän on jäänyt pitkälti paitsioon ilmasotaa käsittelevässä kirjallisuudessa.

”Isähän oli porukan nuorin ja muutenkin hiljainen. Muut olivat ammattisotilaita, joista moni oli taistellut jo talvisodassa.”

Alakosken lempinimi Santtu oli ilmeisesti peräisin rintamalta.

”Arvelisin, että se oli hänen kutsumanimensä radiossa. Vihollisellehan ei haluttu kertoa, ketkä niitä koneita lensivät.”

HELMIKUUSSA 1944 Alakoski kuului lentäjäjoukkoon, joka lähetettiin hakemaan Saksasta sota-apuna saatuja Messerschmitt-hävittäjiä.
Lentäjä joukko yöpyi Helsingissä suurpommituksen viimeisenä yönä, kun pääkaupunkia pommitettiin ankarasti. Sinä yönä tuskin nukuttiin, sillä ilmatorjunta ampui illasta aamuun.
Klaus Alakoski ylennettiin ylikersantiksi 20. heinäkuuta 1943.

Klaus Alakoski ylennettiin ylikersantiksi 20. heinäkuuta 1943. Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI
Kaiken lisäksi lentäjien majapaikan viereiseen taloon tuli täysosuma, ja se tuhoutui.
Messerschmitt-kuriireille maksettiin kuukauden kestäneestä Saksan-matkasta tuntuva palkkio. Sillä Alakoski osti kotiinsa kaluston.

TODELLISEEN myrskyyn Klaus Alakoski lentäjätovereineen joutui kesäkuussa 1944, kun puna-armeija vyöryi Karjalan kannaksella. Kestävyytensä äärirajoilla olevat hävittäjälentäjät olivat ilmassa lähes tauotta torjumassa vihollisen koneita.
Seuraavien viikkojen aikana Alakoski ampui alas 14 viholliskonetta, mutta 22. kesäkuuta 1944 hän oli itse päätyä Viipurinlahteen.

Alakoski havaitsi Viipurin alueella kuusi vihollisen Airacobra-konetta ja päätti hyökätä. Hän nousi vihollismuodostelman yläpuolelle, valitsi kohteensa ja aloitti syöksyn.

Neuvostolentäjät havaitsivat hyökkääjän ja painuivat syöksymällä karkuun. Alakoski piti kuitenkin uhrinsa tähtäimessään ja ampui.

Viholliskone räjähti ilmassa ja putosi liekeissä Viipurin itäpuolelle.

Seuratessaan koneen tuhoa Alakoski ei nähnyt, että alhaalta vastaan lensi vihollishävittäjä, joka avasi tulen kaukaa. Sarja repi Messerschmittin vasenta siipeä, ja kone painui syöksyyn.

Alakoski kertasi tapahtumia taisteluraportissaan:
Irrotin syöksyvyöt ja valmistauduin hyppäämään. Allani välkehti Viipurinlahti. Mutta kun minulla oli vielä korkeutta, päätin koittaa. Hiki valui pitkin kasvojani, kun voimieni takaa yritin saada konetta oikenemaan. Kone vapisi kovasti mutta alkoi totella ohjauselimiä.

Alakoski selvisi kuin selvisikin kotikentälle Lappeenrantaan.

Vasemmassa siivessä olevat osumat olivat ainoat, jotka vihollinen onnistui hänen koneeseensa koko sodan aikana tekemään.

SOTA päättyi syksyllä 1944, ja ylikersantti Alakoski palasi kotiin Keravalle. Hän meni jälleen töihin kumitehtaalle ja asettui asumaan perheineen Savion tehtaanmäelle.
”Isä kouluttautui laborantiksi kirjekurssilla, kuten siihen aikaan usein tapana oli”, Jorma Alakoski kertoo.
Klaus Alakoski ohjaa nuoren harjoittelijan työtä kumitehtaan laboratoriossa.

Klaus Alakoski ohjaa nuoren harjoittelijan työtä kumitehtaan laboratoriossa. Kuva: KERAVAN MUSEO / SAVION KUMITEHTAAN KOKOELMA
Lentämistä Klaus Alakoski ei jättänyt. Hän lennätti Piper Cup -koneella yleisöä ja lensi niin sanottuja hinkuyskälentoja. 1940–50-lukujen vaihteessa uskottiin, että korkealla oleva alipaine auttoi parantamaan hinkuyskää sairastavia lapsia.

”Hän myös pudotti koneesta mainoslehtisiä ja lapsille karamelleja. Se oli sitä sen ajan markkinointia”, Jorma Alakoski muistelee.

”Välillä isän sotakaverit tulivat käymään, ja äiti vei meidät lapset pois, kun jutut alkoivat ryypiskelyn ohessa olla lapsien korville sopimattomia.”

MUKANA lentämisessä oli joskus myös poikamaista huumoria.
Kerran lentäessään Alakoski näki alhaalla serkkunsa kotipihallaan. Hän painoi koneen syöksyyn serkkua kohti, säikäytti tämän pahanpäiväisesti ja vei mennessään pihakoivun latvan.
Laboratoriomestari Klaus Alakoski uuden tuotantolaitoksen avajaisissa 1965.

Laboratoriomestari Klaus Alakoski uuden tuotantolaitoksen avajaisissa 1965. Kuva: VÄINÖ KERMINEN / KERAVAN MUSEO
Alakosken huumorintajua kuvaa myös tapaus illanvietosta Savion palokunnantalolla, missä hänelle tuli riitaa jonkun miehen kanssa. Tämä heitti Alakosken hatun ikkunasta ulos ja kieltäytyi sitä noutamasta.
Alakoski ratkaisi tilanteen soittamalla taksin Keravalta tuomaan hatun ulkoa.

Laskun hän maksatti kiistakumppanillaan.
KLAUS ALAKOSKI oli selvinnyt sodasta ehjin nahoin, mutta kilpa-autoilu oli viedä hengen häneltä itseltään ja koko perheeltä.
Alakoski ajoi 6. toukokuuta 1956 Ifa-autollaan kohti Helsinkiä, kun vastaan kiisi kaksi virtaviivaista kilpa-autoa.

Toista ajoi oman aikansa tunnetuin suomalainen rata-autoilija Curt Lincoln ja toista liikemies Nikolai Kozarovitzky. Kuljettajat olivat mitä ilmeisimmin harjoittelemassa tulevia Eläintarhan ajoja varten.

Kozarovitzkyn Lotus kääntyi yllättäin vastaantulevalle kaistalle ja törmäsi päin Alakoskien autoa. Autot nousivat pystyyn ja kaatuivat. Kilpa-auto syttyi tuleen.

Lincoln yritti pelastaa ystäväänsä liekehtivästä autonromusta, mutta turhaan: Kozarovitzky paloi autoonsa. Ehjäksi jäi vain yksi rengas.

Myöhemmin tutkimuksissa selvisi, että Kozarovitzky oli saanut sydänkohtauksen ja kuollut jo ennen törmäystä. Curt Lincoln ajoi Eläintarhan kilpailun palovammojensa takia kädet siteissä.
Kilpa-auton törmäys Alakoskien autoon oli etusivun uutinen Helsingin Sanomissa 7. toukokuuta 1956.

Kilpa-auton törmäys Alakoskien autoon oli etusivun uutinen Helsingin Sanomissa 7. toukokuuta 1956.
Koko Alakosken perhe joutui sairaalaan. Pahiten törmäyksessä loukkaantui 11-vuotias Jorma, joka joutui viettämään sairaalassa kokonaisen kuukauden.

”Muistan, kun isä makasi onnettomuuden jälkeen viereisessä sängyssä. Sisään tuli lääkäri, joka tokaisi: ’No, mitenkäs Santun nenä on noin vinossa’. Sitten hän rusautti isän nenän paikoilleen. Lääkäri oli isän sotakavereita.”

ALAKOSKEN työura Savion kumitehtaalla kesti yli 50 vuotta. Hän oli töissä kumilaboratoriossa, mutta vastasi myös paperikoneiden telojen kumipäällysteistä.
Eläkkeelle Alakoski jäi laboratoriomestarina vuonna 1984.

Neljä vuotta myöhemmin 24. syyskuuta 1988 hän oli ylittämässä polkupyörällään suojatietä Järvenpäässä, kun auto törmäsi häneen.

Törmäys ei ollut voimakas, mutta Klaus Alakoski kaatui maahan, löi päänsä katuun ja kuoli saamiinsa vammoihin.

”On kohtalon ivaa, että äitini kuoli kymmenen vuotta myöhemmin samalla tavalla”, Jorma Alakoski sanoo.

”Vanhempani olivat huolellisia ja käyttivät aina pyöräillessään kypärää. Syystä, jota en tiedä, kummallakaan ei onnettomuuden sattuessa sitä ollut.”
Keravan kaupunki muisti Klaus Alakoskea muistolaatalla, joka kiinnitettiin tämän entisen työpaikan seinään syyskuussa 2018. Kuva on paljastustilaisuudesta, jossa omaisten puheen piti Jorma Alakoski. Hän seurasi isäänsä ilmailun pariin harrastelentäjänä, lennonjohtajana ja johtotehtävissä Finavialla.

Keravan kaupunki muisti Klaus Alakoskea muistolaatalla, joka kiinnitettiin tämän entisen työpaikan seinään syyskuussa 2018. Kuva on paljastustilaisuudesta, jossa omaisten puheen piti Jorma Alakoski. Hän seurasi isäänsä ilmailun pariin harrastelentäjänä, lennonjohtajana ja johtotehtävissä Finavialla. Kuva: JORMA ALAKOSKEN KOTIALBUMI
Jutussa on käytetty lähteenä myös Esko Sipiläisen kirjaa Klaus ”Santtu” Alakoski – vaitelias ässä (Brewster 2004)
 
Sodassa kuolleita muistettiin yhdessä Oulussa keväällä 1940 – kaksi kuukautta aiemmin päättyneessä talvisodassa oli kuollut lähes 24 000 suomalaista


xlarge-4903386.JPG

Oulun sankarihaudoille riitti väkeä sankarivainajien muistopäivänä, kun siellä siunattiin talvisodassa kuolleita sotilaita.
KUVA: Kalevan arkisto

Kotimaa 25.4.2020 19:50
Erkki Hujanen


Kenttäjumalanpalvelus täytti kadut ja puiston tuomiokirkon luona sankarivainajien ja yksimielisyyden päivänä 1940.
Tuomiokirkon edusta ja Franzénin puisto täyttyivät oululaisista keväisenä pyhäpäivänä 80 vuotta sitten. Valtiovalta oli ohjeistanut vietettäväksi talvisodassa kuolleiden sankarivainajien muistopäivää 19. toukokuuta 1940 koko Suomessa. Liput liehuivat puolitangoissa.
Puolustusvoimien ylipäällikön, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin käskystä vietettiin myös kansalaissodassa 1918 kummallakin puolella ”vakaumuksensa mukaan” kaatuneiden muistopäivää. Sunnuntaita 19.5.1940 kutsuttiin sankarivainajien ja yksimielisyyden päiväksi.

xlarge-4903998.JPG

Lotat ryhmittyivät tuomiokirkon oven ympärille kenttäjumalanpalveluksen aikana.
KUVA: Kalevan arkisto

Valtakunnallista suurjuhlaa vietettiin Lappeenrannassa. Helsingissä Senaatintorin sekä Suurkirkon muistojumalanpalvelusten jälkeen tasavallan presidentti Kyösti Kallio järjesti linnassa kahvikutsut.
Pääministeri Risto Ryti puhui kansalaisille radiossa. Hän sanoi ”aineellisten näkökohtien sekä kylmien valta- ja etupyrkimysten ohjaavan” Eurooppaa. Rytin mielestä itsekkyys talouden liikkeelle panevana voimana sekä voiman oikeus kansainvälisissä suhteissa oli johtanut maanosan sotaan.
– Kansojen on palattava yksipuolisesta aineen palvonnasta henkisempien arvojen pariin, hän vaati.
xlarge-4903997.JPG

Sankarivainajien muistopäivään 19.5.1940 kuului myös ruumiinsiunauksia sankarihaudoilla Oulun hautausmaalla.
KUVA: Kalevan arkisto

Ryti kiitti suomalaisia sotilaita siitä, että he olivat ”panneet alttiiksi isänmaansa ja kansansa puolesta ihmisen oikeuksista kalliimman, oikeuden elää”.
Suuri yleisö Oulussa seurasi kenttäjumalanpalvelusta tuomiokirkon edessä.
Tilaisuus alkoi kello 12.50 kirkonkellojen soitolla. Sotilassoittokunnan hymni käynnisti juhlaohjelman, johon yleisö osallistui laulamalla virsiä, ensimmäisenä Oi, Herra, jos mä matkamies maan. Synnintunnustuksen jälkeen laulettiin virsi Käyn aina kohti kuolemaa. Sotilaspastori Viljo Lindbohm lausui puheessaan ääneen sen hetken mielenliikkeitä: ”Ajatuksemme viipyvät heidän luonaan, joita kaikkialla maassamme olemme viikosta viikkoon saaneet saattaa kalmistojen kätköihin.”
xlarge-4904001.JPG

Franzénin puisto täyttyi yleisöstä katselemaan ja kuuntelemaan kenttäjumalanpalvelusta Oulun tuomiokirkon edustalla.
KUVA: Kalevan arkisto

Talvisota oli päättynyt 13.3.1940 ja siinä oli kuollut liki 24 000 suomalaista. Vammautuneena elämäänsä jatkoi 43 000 ihmistä.
Sotilaspastorin puheen jälkeen sotilaat komennettiin rukousasentoon. Kirkon kellot kumahtelivat harvakseltaan sankarivainajien muistolle. Hiljaisen hetken lopetti soittokunnan Oi, kallis Suomenmaa sekä Sotarukous. Herran siunauksen jälkeen tuhatpäinen yleisö lauloi torvien säestyksellä viimeisen säkeistön virrestä Jumala ompi linnamme. Tilaisuus päättyi Porilaisten marssiin sekä sotilasjoukkojen poismarssiin.
xlarge-4904003.JPG

Äitiä ja lapsia kokoontui sankarivainajien kunniaksi järjestettyyn kenttäjumalanpalvelukseen keväällä 1940 Oulussa.
Franzénin puisto Oulun tuomiokirkon edustalla täyttyi ääriään myöten.
KUVA: Kalevan arkisto

Juhlapäivä jatkui Oulun sos.dem. -yhdistyksen kunniakäynnillä sankarihaudoilla. Oulun osuuskaupan sekakuoro lauloi. Toimittaja A. Turkka piti Kalevan uutisraportin mukaan ”voimakassisältöisen ja kauniin puheen”. Turkka sanoi ”tällä kertaa Suomen kansan yksimielisenä kunnioittavan sankariensa muistoa”. Sankarivainajien ruumiinsiunaus järjestettiin hautausmaalla kello 16. Juhlapäivä päättyi kello 19 muistojumalanpalvelukseen täydessä tuomiokirkossa. Kirkon etulaivan penkit varattiin talvisodassa kuolleiden omaisille.
Kun arki koitti, oululaiset suuntasivat hakemaan leipäkortteja. Valtioneuvosto päätti viljatuotteiden lisäksi säännöstellä väliaikaisesti myös kahvia. Kupongeilla sai ostaa vain kahvin korviketta, jossa kahvia oli 25 prosenttia. Loppu jatkettiin viljalla, lantulla, sokerijuurikkaalla tai voikukkien ja sikurin juurilla. Sittemmin korvike vaihtui vastikkeeseen, josta kahvi puuttui kokonaan.
 
otimaa|Historia
Eka Magnusson oli hankala hävittäjä-ässä, jonka johdolla pudotettiin lähes tuhat viholliskonetta – nyt legendaarisen Mannerheim-ristin ritarin mitalit myydään eniten tarjoavalle
Gustaf ”Eka” Magnusson (1902–1993) oli Suomen legendaarisin ja menestynein hävittäjäkomentaja talvi- ja jatkosodan vuosina. Vaikea persoonallisuus saattoi kuitenkin estää Magnussonin etenemisen sotilasuralla. Kiitos Suomelle tehdystä palveluksesta odotti Mangnussonia vain hetkeä ennen hänen kuolemaansa.
2f85bb8c7e424a5883fe985f72f173e7.jpg

Gustaf Magnusson Brewster-hävittäjän ohjaamossa jatkosodan alkuvaiheessa heinäkuussa 1941. Kuva: SA-KUVA
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 2:00, Päivitetty 6:34


ENSI VIIKON lauantaina ratkeaa internetissä jännittävä tarjouskilpa.
Illalla kello 18 selviää, kuinka arvokkaana pidetään Suomen kuuluisimman ja menestyksekkäimmän hävittäjäkomentajan Gustaf ”Eka” Magnussonin mitaleita.

Suomen numismaattisen yhdistyksen verkkohuutokaupassa myydään eniten tarjoavalle kokoelma, johon kuuluvat tärkeimpinä 2. luokan Mannerheim-risti ja 1. luokan Vapaudenristi miekkojen kera.

Lisäksi kokoelmassa on kunniamerkkiripa, johon kuuluu kymmenen muuta merkkiä. Kokoelmassa on myös useita muita kunnia-, sotilas- ja arvomerkkejä.

Kokoelman pohjahinnaksi oli asetettu 50 000 euroa. Se oli ylitetty jo runsas viikko ennen huutokaupan päättymistä.
Kuvassa on huutokaupassa mukana olevia kunniamerkkejä. Vasemmalla ylhäällä on Mannerheim-risti ja sen vieressä 1. luokan Vapaudenristi miekkojen kera.

Kuvassa on huutokaupassa mukana olevia kunniamerkkejä. Vasemmalla ylhäällä on Mannerheim-risti ja sen vieressä 1. luokan Vapaudenristi miekkojen kera. Kuva: SUOMEN NUMISMAATTINEN YHDISTYS
MANNERHEIM-RISTEJÄ on ollut myynnissä aina silloin tällöin huutokaupoissa. Yleensä niiden lopullinen myyntihinta on ollut joitakin kymmeniä tuhansia euroja.
Harvinaisia Mannerheim-ristien myynnit tulevat olemaan aina, sillä niitä myönnettiin vain 191 sotilaalle, joista neljälle kahdesti.

Suomen laissa on lueteltu merkkihenkilöihin liittyvät esineet, joiden viemiseen ulkomaille vaaditaan lupa. Näihin kuuluvat Mannerheim-ristit, mikä hillinnee kokoelman hinnan nousua.

Magnussonin Mannerheim-risti on jo asetettu määräaikaiseen vientikieltoon. Se tarkoittaa, että vientilupaa ei käytännössä myönnetä.

MAGNUSSONIN mitalit vertautuvat hyvin toiseen historiallisesti arvokkaaseen kokoelmaan eli kenraalimajuri Aaro Pajarin mitaleihin.
Pajarille myönnettiin Mannerheim-risti kahteen otteeseen. Pajarin mitalit yritettiin myydä lontoolaisessa huutokaupassa vuonna 1996. Ulkomaille myyntiä varten ei ollut kuitenkaan hankittu lupaa, ja asiasta nousi kohu.

Kymmenen vuotta kestäneen oikeusriidan päätteeksi mitalit myytiin huutokaupalla Suomessa. Poikkeuksellisen mitalikokoelman osti lopulta Museovirasto eli Suomen valtio 72 000 eurolla. Mitalit ovat nykyään Kansallismuseossa.

EKA MAGNUSSON (1902–1993) oli Suomen legendaarisin ja menestynein hävittäjäkomentaja talvi- ja jatkosodan vuosina. Hänen johtamansa hävittäjälaivueiden on arvioitu ampuneen alas jopa lähes tuhat viholliskonetta. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan.
Suomen ilmavoimien entinen komentaja Heikki Nikunen on arvioinut kirjassa Suomen ilmasodan pikkujättiläinen, että suomalaiset pudottivat taistelulennoilla jatkosodan aikana yhteensä noin 1 600 neuvostokonetta.
Mannerheim kävi onnittelemassa Magnussonia ja hänen laivuettaan toukokuussa 1943, kun he olivat saavuttaneet 500 ilmavoittoa. Magnusson on äärimmäisenä vasemmalla ja päämajoitusmestari Aksel Airo hänen takanaan.

Mannerheim kävi onnittelemassa Magnussonia ja hänen laivuettaan toukokuussa 1943, kun he olivat saavuttaneet 500 ilmavoittoa. Magnusson on äärimmäisenä vasemmalla ja päämajoitusmestari Aksel Airo hänen takanaan. Kuva: SA-KUVA
Magnusson oli aito hävittäjä-ässä. Vakiintuneen käytännön mukaan ässäksi kutsutaan lentäjää, joka on pudottanut vähintään viisi viholliskonetta.

Talvisodassa Fokkerilla lentänyt Magnusson ampui alas neljä neuvostokonetta, joista ensimmäisen ihan sodan alkuvaiheessa.

”Talvisodassa hän jos kuka johti omaa yksikköään edestä eli lensi itse”, sanoo ilmailuhistorioitsija Carl-Fredrik Geust.

”Talvisodassa lentolaivue 24 oli koko ajan taistelukykyinen. Magnusson pystyi suunnittelemaan toimintansa niin, että venäläiset eivät päässeet yllättämään maassa.”
Lentolaivue 24:n tunnus oli ilves.

Lentolaivue 24:n tunnus oli ilves. Kuva: SA-KUVA
Jatkosodassa Magnusson ehti osallistua Brewster-hävittäjän ohjaimissa 1,5 koneen pudottamiseen, kunnes hänet ylennettiin everstiluutnantiksi ja häneltä kiellettiin lentäminen.

MAINEENSA Magnusson loi lentolaivue 24:n ja lentorykmentti 3:n komentajana.
Hänen alaisinaan lensivät kuuluisuuteen sellaiset taistelulentäjät kuin Ilmari ”Illu” Juutilainen, Hans ”Hasse” Wind, Eino ”Eikka” Luukkanen ja Jorma ”Joppe” Karhunen.

Kaikki he saivat saavutuksistaan Mannerheim-ristin, Juutilainen ja Wind jopa kahdesti.

GEUST KERTOO tehneensä muutama vuosi sitten Ruotsin sota-arkistosta mielenkiintoisen mutta vielä julkaisemattoman Magnussonia koskevan löydön.
Geust oli lukenut Ruotsin Suomessa sodan aikana toimineen ilmailuasiamiehen Claes Sparren Tukholmaan lähettämiä raportteja. Sparre oli poikkeuksellisen hyvin verkottunut suomalaisiin sotilaspiireihin.

Heinäkuussa 1945 Sparre kirjoitti ”strängt förtroligt”-merkityssä raportissaan, että Magnusson oli yksi vaihtoehto Suomen seuraavaksi Ilmavoimien komentajaksi.

Mutakin vaihtoehtoja oli eikä Magnusson tullut valituksi. Eikä mennyt pitkää aikaa, että Magnusson ilmoitti siirtyvänsä siviiliin ja ryhtyi pankinjohtajaksi.

”Magnusson oli ilmeisesti vaikea persoona. Yleensä suurilla johtajilla on omia hankalia ominaisuuksia. Hän ei tullut erikoisen hyvin toimeen Lundqvistin kanssa”, sanoo Geust.
Ruotsalainen majuri Björn Bjuggren (vas.), everstiluutnantti Magnusson ja Ruotsin ilmailuasiamies Claes Sparre vuonna 1942. Sparre piti Magnussonia myöhemmin ehdokkaana Ilmavoimien komentajaksi.

Ruotsalainen majuri Björn Bjuggren (vas.), everstiluutnantti Magnusson ja Ruotsin ilmailuasiamies Claes Sparre vuonna 1942. Sparre piti Magnussonia myöhemmin ehdokkaana Ilmavoimien komentajaksi. Kuva: SA-KUVA
Jarl Lundqvist oli sodan aikana Ilmavoimien komentaja ja hänet nimitettiin Puolustusvoimien komentajaksi vuonna 1945. Voi olla, että Magnusson teki tilanteestaan omat päätelmänsä oman tulevaisuutensa suhteen Ilmavoimissa.

MAGNUSSON kävi 1930-luvulla osin omalla kustannuksellaan opintomatkoilla sekä Ranskassa että Saksassa. Keväällä 1941 hän pääsi Saksaan ja Ranskaan katsomaan, miten saksalaiset johtivat ilmavoimiensa toimintaa.
”Ilmeisesti sieltä Magnusson sai ajatuksen siitä, miten piti johtaa maasta käsin hävittäjiä ja minkälainen viestiverkon pitää olla”, Geust arvelee.

Geustin mukaan Magnussonin viisaus ja osaaminen näkyivät keväällä ja kesällä 1944.

Heikki Nikusen mukaan Magnusson oli ainoa Karjalankannaksen operatiivisista komentajista, joka oli tuolloin täysin varautunut suurhyökkäyksen torjuntaan.
Magnusson komentajan työpisteessä kesäkuussa 1942.

Magnusson komentajan työpisteessä kesäkuussa 1942. Kuva: SA-KUVA
GEUST ARVELEE, että Magnusson rupesi ilmeisesti Helsingin suurpommitusten jälkeen keväällä 1944 miettimään, että Ilmavoimien sijoitukset olivat rintamaan nähden liian etupainotteisia. Magnusson halusi muuttaa asiaa.
Vaikka Ilmavoimien komentaja Lundqvist ei ollut asiasta innostunut, Magnusson sai ajettua läpi uudistuksensa. Hän perusti johtokeskuksia rintaman taakse eri lentokentille ja rakensi niille viestiverkon.

Erityisen tärkeä oli Lappeenrannan johtokeskus, josta pystyi johtamaan koko Karjalankannaksen ilmatoimintaa.

Muun muassa Immolassa toiminut saksalainen lento-osasto Kuhlmey pystyi hyödyntämään tehokkaasti Magnussonin rakentamaa viesti- ja johtojärjestelmää kesän 1944 ratkaisutaisteluissa.

”Se oli Magnussonin suurin saavutus. Johtokeskuksia seurasi myös Ilmavoimien radiotiedusteluyksikkö eli radiopataljoona kiinteässä yhteydessä”, Geust kuvaa.

”Tehokas johtokeskus pystyi melkein reaaliaikaisesti ohjaamaan suomalaiset hävittäjät optimaalisesti leikkauspisteisiin. Ne tiesivät, että tietyllä hetkellä pitää olla tietyissä pisteissä, koska sinne tulee venäläisiä pommikoneita.”

Magnussonille myönnettiin Mannerheim-risti Karjalankannaksen torjuntataistelujen ollessa kiivaimmillaan kesäkuun lopulla 1944.

Perusteluissa lukikin ensimmäisenä, että ”everstiluutnantti Magnusson on osoittanut sekä talvi- että nykysodassa esimerkillistä johtaja- ja järjestelytaitoa toimiessaan hävittäjämuodostelman komentajana”.

PALJON Magnussonin arvostuksesta kertoo se, että hänet ylennettiin reservissä kenraalimajuriksi vuonna 1993. Tämä oli erittäin harvinaista, ja se tapahtui vain puoli vuotta ennen hänen kuolemaansa.
”Siihen lienee vaikuttanut hänen toimintansa kesällä 1944”, arvelee Geust.
”En ole aikaisemmin kuullut, että 90 vuotta täyttänyt ukko nimitettäisiin reservissä kenraaliksi.”
Gustaf Magnusson. Kuvan ottoaika on tuntematon.

Gustaf Magnusson. Kuvan ottoaika on tuntematon. Kuva: SUOMEN NUMISMAATTISEN YHDISTYKSEN TOIMITTAMA KUVA
 
  • Tykkää
Reactions: EVK
Hirmuhallitsija Adolf
Hitler ampui itsensä bunkkerissaan
75 vuotta sitten.
Hitlerin kuolemaa edeltäneet tapahtumat ovat innoittaneet internetin humoristeja jo yli kymmenen vuotta.
Mitä Hitler kuuli?
Hanna Mahlamäki HS, teksti
Kimmo Taskinen HS, kuvitukset

Huhtikuun lopussa vuonna 1945 pommit ja neuvostoarmeijan tykistötuli moukaroivat Berliiniä lähes tauotta. Saksa oli sodassa yli 50 maan kanssa, sillä uusia sodanjulistuksia tuli kevään ajan harva se päivä jostain kaukaa.
Miljoonat ja taas miljoonat ihmiset olivat kuolleet taisteluissa ja keskitysleireissä. Eloonjääneistä monet näkivät nälkää ja olivat menettäneet terveytensä ja läheisensä – osa myös toivonsa.
Berliini oli henkitoreissaan. Tuhottujen seinien sisältä törrötti talojen rakenteita kuin luurankoja. Murskaantuvista rakennuksista nousi pölyä.

Hienojakoinen pöly leijaili ilmastointiaukoista sisään myös bunkkeriin, joka oli kahdeksan metrin syvyydessä maan alla, keskellä kaupunkia. Siellä istui vappuaattona puoli neljältä iltapäivällä kangaspäällysteisellä sohvalla Adolf Hitler.
2989e4bd60424dfb94bab973c3280f7d.jpg

Adolf Hitler vietti viimeiset aikansa Eva Braunin kanssa, ja heidät vihittiin avioliittoon päivää ennen itsemurhaa. (MVPHOTOS)

Hitler oli suunnitellut tarkasti, mitä kohta tekisi, ja antanut palvelijalleen yksityiskohtaiset ohjeet, mitä sen jälkeen pitäisi tapahtua.
Hän otti pienen, taskukokoisen pistoolinsa ja ampui itseään oikeaan ohimoonsa. Edellisenä päivänä Hitlerin kanssa avioliittoon vihitty Eva Braun, tuore rouva Hitler, oli päättänyt päivänsä paria minuuttia aiemmin nielaisemalla syanidikapselin.

Palvelijat noudattivat annettuja ohjeita ja veivät ruumiit poltettavaksi. Mitään ei saisi jäädä jäljelle, oli käsky käynyt.
Siihen päättyi hirmuhallitsijan piileskely – ja jonkin ajan päästä myös toinen maailmansota Euroopassa. Hitler oli kuollessaan 56-vuotias ja Braun 33-vuotias.
Bunkkeri oli rakennettu Berliinin keskustaan Uuden valtakunnankanslian puutarhaan.
25830f982a6344bfb4795b840f1849a3.jpg

Bunkkerin sisäänkäynti oli Uuden valtakunnankanslian puutarhassa. Suippokattoisessa rakennuksessa oli bunkkerin ilmanvaihtokanava. (MVPHOTOS)

Vain paria vuotta aiemmin käyttöön otettu Uusi valtakunnankanslia oli oikeammin palatsi ja sijaitsi Voßstraßen ja Wilhelmstraßen kulmauksessa. Se oli hulppea. Sen tieltä oli purettu lukuisia muita rakennuksia. Pelkästään Hitlerin työhuone oli pinta-alaltaan lähes 400 neliömetrin kokoinen ja kymmenisen metriä korkea. Rakennusaineina Uudessa valtakunnankansliassa oli käytetty muun muassa marmoria ja ruusupuuta.
08857a38b2c9484481d364d4680734cd.jpg

Josef Wagner, Wilhelm Schepmann, Adolf Hitler ja Viktor Lutze joukkokokouksessa Dortmundissa vuonna 1933. (ZUMAPRESS)

Uuden valtakunnankanslian piti olla se paikka, josta natsit johtaisivat maailmaa – mutta kovin pitkäikäistä rakennuksesta ei tullut. Myös natsien johtama alue kutistui kuukausi kuukaudelta pienemmäksi, kun liittoutuneiden joukot lähestyivät Berliiniä lännestä ja neuvostojoukot idästä.

Pommit ja tykit louhivat kolmannen valtakunnan päämajaa määrätietoisesti murskaksi keväällä 1945, ja venäläiset tuhosivat sen lopullisesti pian sodan jälkeen.
Bunkkerista tuli aiempaa laajemmin tunnettu vuonna 2004 valmistuneen, Oliver Hirschbiegelin ohjaaman ja Bernd Eichingerin tuottaman sekä käsikirjoittaman Perikato (Der Untergang) -elokuvan ansiosta.
Elokuvan tunnetuin kohtaus kuvaa Hitlerin (Bruno Ganz) täydellistä räjähtämistä upseereilleen sen jälkeen, kun hän on saanut huonoja uutisia taisteluista. Nettihaulla ”Hitler kuulee” tai ”Hitler finds out” löytyy lukemattomia huumorivideoita, joissa kohtaus on tekstitetty uudestaan jollain täysin alkuperäiseen tilanteeseen kuulumattomalla sisällöllä.
2aa4f7cac09748239304417cbcfbece4.jpg

Perikato-elokuvassa kuvataan Hitlerin raivokohtausta sodan loppumetreillä, kun hänen määräämäänsä isku neuvostoarmeijaa vastaan ei onnistu. Myös historiankirjoitus tuntee tämän raivokohtauksen.
”Hitler kuulee” -videoita on ladattu nettiin yli kymmenen vuoden ajan, eikä tuotanto näytä ehtyvän. Tuoreimmat suomeksi uudelleen tekstitetyt videot koskevat koronaviruspandemian suojavarustekauppoja, joista Hitler kuulee. Ja raivostuu.
Mutta mitä oikeasti tapahtui Berliinin bunkkerissa 22. huhtikuuta 1945?
Raivokohtaus tunnetaan historiankirjoituksessa. Samana päivänä propagandaministeri Joseph Goebbels oli pitänyt radiopuheen, jossa hän halusi yhä valaa uskoa natsien voittoon ja sanoi saksalaisille: ”Hitler on kanssanne”.
Hitler olikin vahvasti läsnä – bunkkerissa.
65ac1f54eed942689997cd21ddd0a811.jpg

Neuvostoarmeijan taistelulentokoneita Saksan valtiopäivätalon yläpuolella Berliinissä toukokuussa 1945. (AKG)

Tilannetta edelsi Hitlerin päivää aiemmin antama määräys kenraali Felix Steinerin johtamalle 11. SS-panssariarmeijaa. Sen piti hyökätä pohjoisessa Berliiniä lähestyvän neuvostoarmeijan kimppuun kahdesta suunnasta ja motittaa se.

Hitler uskoi, tai ainakin vaikutti uskovan, Steinerin ratkaisevan Berliinin taistelun saksalaisten hyväksi. Samaan aikaan puna-armeija lähestyi Berliinin keskustaa myös idästä ja etelästä vain runsaan kymmenen kilometrin päässä, Lichterfeldessä ja Zehlendorfissa.
Saksan armeijan puolustuskyvystä oli jäljellä vain onnettomia rippeitä. Jo maaliskuussa vastuu Berliinin ilmatorjuntatykeistä oli annettu lapsisotilaille.
Vähän ennen tunnettua raivokohtaustaan Hitler oli karjunut Luftwaffen esikuntapäällikölle Karl Kollerille. Hitler huusi Kollerille, että viimeinenkin mies pitää saada mukaan auttamaan Steineria neuvostojoukkojen motituksessa. Jokainen, joka pidättelisi joukkoja poissa taistelusta, vastaisi siitä hengellään viiden tunnin sisällä, Hitler raivosi.

Sitten oli vuorossa upseerien tilannekatsaus, ja Hitler kuuli huonot uutiset: Steiner ei pystynyt noudattamaan käskyä neuvostojoukkojen etenemisen pysäyttävästä hyökkäyksestä. Steinerilla ei yksinkertaisesti ollut joukkoja.
Raivokohtauksensa lopuksi Hitler sanoi läsnäolleiden mukaan: Sota on hävitty.
”Mutta jos te, hyvät herrat, luulette, että jätän Berliinin, erehdytte. Mieluummin ammun vaikka kuulan kallooni”, Hitler sanoi.
Aikeen toteutukseen kului vielä kahdeksan päivää. Sitä ennen hän antoi määräyksen kaikkien papereidensa polttamisesta.
Huhtikuun 24. päivänä Hitler aloitti syanidikapseleiden jakamisen seurueelleen. Itsemurha ei ollut bunkkerissa mikään tabu. Myrkkykapselia testattiin ensin Hitlerin koiraan Blondiin.
Hitler oli varmasti tajunnut jo aiemmin, että Saksan tappio on vääjäämätön. Hän oli kuullut huonoja uutisia taisteluista jo kuukausien ajan. Neuvostojoukot ja lännen liittoutuneet etenivät kevään aikana vääjäämättömästi kohti Berliiniä saksalaisten kärsiessä tappioita toisensa jälkeen.
Ilmahyökkäykset Berliiniin olivat kovia jo alkuvuodesta, mutta Hitler suhtautui niihin oudon välinpitämättömästi. Hän saattoi lähteä ulos bunkkerista vielä hälytyksen ollessa kesken.

Neuvostoliiton suurhyökkäys Berliiniin 2,5 miljoonan sotilaan voimin alkoi 16. huhtikuuta. Neuvostoliitolla oli 6 250 panssarivaunua, 41 600 tykkiä ja 7 500 lentokonetta. Huonosti varustautuneita saksalaisia oli vastassa 800 000.
Vaikka loppu häämötti, Hitler odotti silti viimeiseen asti, kunnes saartorengas oli vain kivenheiton päässä.
Samalla hän pitkitti oman kansansa kärsimyksiä. Maan päällä bunkkerin lähellä, raunioiksi tuhotussa kaupungissa, asui tavallisia berliiniläisiä, joilla ei ollut sähköä, lääkkeitä tai ruokaa. Heillä ei ollut myöskään suojaa jatkuvaa pommitusta ja lopulta kaupungin kaduilla eteneviä panssareita vastaan.

Maaliskuussa Hitleriä pyydettiin antamaan määräys evakuoida tuhoutuvan Berliinin keskelle jääneet naiset, lapset ja vanhukset.
”Tässä sodassa ei ole siviilejä”, hän vastasi tähän pyyntöön 20. maaliskuuta.
Samana päivänä hänestä otettiin viimeiset propagandakuvat filmikameralla Wochenschau-viikkokatsausta varten. Kuvissa Hitler tapasi Uuden valtakunnankanslian puutarhassa 20 Hitler-Jugendiin kuuluvaa poikaa.
f768e8e3e3564eb48693660673cf4c24.jpg

Adolf Hitler jakoi Hitlerjugendin lapsisotilaille rautaristejä 30. maaliskuuta 1945. Kolmantena oikealta Alfred Zech.
Kuva on Hitlerin viimeisestä Wochenschau-propagandalähetyksestä. (ULLSTEIN BILD)

Hitler nipisti hymyillen poskesta 12-vuotiasta poikaa. Niin tehdään pikkulapsille, ja poika olikin vielä aivan lapsi. Hänestä tuli kenties kuuluisin toisen maailmansodan lapsisotilas. Myöhemmin huhtikuussa poika, jonka nimi oli Alfred Zech, haavoittui taistelussa, käveli kotiinsa nykyisen Puolan alueelle ja jäi sotavangiksi. Hän vapautui vankeudesta 14-vuotiaana ja kuoli 79-vuotiaana vuonna 2011.
Hymyilevistä kuvista huolimatta Hitler oli säälimätön sotaan värvättyjä lapsiakin kohtaan. Huhtikuun 27. päivänä – vain kolme päivää ennen itsemurhaansa – hän kiinnitti rautaristin rintaan täysin uupuneelle 12-vuotiaalle pojalle, joka oli onnistunut tuhoamaan vihollisen panssarivaunun, ja lähetti hänet saman tien takaisin taisteluun.

Hitler oli loppuun asti julma myös juutalaisia kohtaan. Testamentissaan, jonka hän saneli kuolemaansa edeltävänä päivänä, hän sanoi viimeisinä sanoinaan velvoittavansa seuraajansa jatkamaan niin kutsuttujen rotulakien noudattamista ja kutsui juutalaisia maailman myrkyttäjiksi.
Hitler vannoi moneen otteeseen uskoaan Saksan voittoon ja vakuutti pysyvänsä Berliinissä vääjäämättömään kuolemaan asti. Toisaalta hän pyöritteli loppuun asti myös mahdollista pakoa Berliinistä.
Viimeisenä eli 56:ntena syntymäpäivänään 20. huhtikuuta hän otti vastentahtoisesti vastaan syntymäpäiväonnitteluja. Samassa tilaisuudessa hän sanoi jättävänsä kohtalon varaan sen, kuoleeko Berliinissä vai pakeneeko viime hetkellä Berghofiin, joka sijaitsi Kotkanpesän lähellä Etelä-Saksassa.
Eva Braun järjesti Führerin syntymäpäivänä juhlat bunkkerin seurueelle, mutta Hitler ei niihin osallistunut. Hitler vietti mieluummin aikaa Blondi-koiransa ja tämän pentujen kanssa.
Kolme päivää myöhemmin, 23. huhtikuuta hän harmitteli sitä, ettei jäänyt marraskuussa Sudenpesään, nykyisen Puolan alueella sijaitsevaan päämajaansa.
c2bfab8163904744931a8b9e0c2299ae.jpg

Brittiläisen Daily Mirror -lehden kansi kertoi Hitlerin kuolleen.
Moni yritti vedota Hitleriin, että hän pakenisi – viimeisenä propagandaministeri Joseph Goebbelsin puoliso Magda Goebbels. Vetoomus ei onnistunut, vaan Hitler ärtyi siitä. Sen jälkeen Goebbels murhasi kuusi lastaan ja teki yhdessä miehensä kanssa itsemurhan.
Kauhujen keväästä on kulunut 75 vuotta. Historiallinen synkkä fakta, piste kartalla ei katoa, vaikka aikaa kuluu. Miten Berliini on tullut toimeen sen kanssa? Todennäköisesti ainoalla hyvällä tavalla: bunkkeria ei enää ole, ja sen sijainnin ympäristö on mahdollisimman arkinen.
139de5d6890c4d138ce3a48a0786c1a9.jpg

Uuden valtakunnankanslian kokoushuone osittain palaneena, sen jälkeen, kun SS-joukot hävittivät todisteita ja neuvostojoukot valtasivat rakennuksen Hitlerin itsemurhan jälkeen. (RDA)
Kylmän sodan aikana alue jäi unohduksiin, vain niukasti Berliinin muurin itäpuolelle. 1980-luvun lopulla Hitlerin viimeisille sijoille rakennettiin DDR-tyylisiä asuintaloja, ja ne ovat siinä vieläkin. Kerrostalojen rakennusvaiheessa, vuonna 1988, Hitlerin bunkkeri täytettiin soralla ja hiekalla.
Hitlerin bunkkerin hirveästä historiasta haluttiin Berliinissä vaieta kauan, eikä tietoa tarkasta tapahtumapaikasta jaettu julkisesti. Näin haluttiin välttää pelätty uusnatsien pyhiinvaellus tapahtumapaikalle.
0ed4b9a56664450597b630ca7d6e2b8a.jpg

Runoilija Jevgeni Dolmatovski sodan runtelemassa Berliinissä Hitler-patsaan pää käsissään. (YEVGENY KHALDEI / AKG)

Runsaat kolme vuotta sitten Berliinissä avautui museo, jossa on esillä Hitlerin bunkkerin näköismalli. Museo itsessään sijaitsee maan alla bunkkerissa.
Berlin Story -museo on rakennettu toisen maailmansodan aikaiseen pommisuojaan, joka sisätiloiltaan muistuttaa jonkin verran runsaan kilometrin päässä sijainnutta Hitlerin bunkkeria.
Wie konnte es geschehen (miten se saattoi tapahtua) -niminen näyttely esittelee Hitlerin elämäntarinan yksityiskohtaisesti syntymästä holokaustiin ja viimeisiin hetkiin asti. Näyttelyssä valokuvaaminen on kielletty.
Pommisuojamuseon ulkoseinässä on suurilla kirjaimilla maalattu kirjoitus, jossa lukee: ”Joka rakentaa bunkkerin, heittää itse pommeja.”
 
Maaliskuussa Hitleriä pyydettiin antamaan määräys evakuoida tuhoutuvan Berliinin keskelle jääneet naiset, lapset ja vanhukset.
”Tässä sodassa ei ole siviilejä”, hän vastasi tähän pyyntöön 20. maaliskuuta.

Tämähän oli jatkumoa sille, että Hitler ei antanut lupaa vetää organisoidusti itäisen alueen saksalaisia kohti länttä tai etelää. Piti vaan jäädä paikoilleen tai yhtyä pakolaiskulkueisiin. Sotilasjohtajat käsittääkseni esittivät monta kertaa varsin jyrkin sanankääntein ehdotuksia siviilien evakuoinneista, mutta itävaltalaisbesservisser oli päätöksessään luja.
 
  • Tykkää
Reactions: EK
Viikon lopuksi: Suomalaiset "alppilentäjät" olivat vuoden 1920 nuoren tasavallan konehankkeen uhreja
Myös sata vuotta sitten Suomen ilmavoimilla oli käynnissä merkittävä konehanke. Se päättyi katastrofiin: kahteen maahansyöksyyn Sveitsissä ja neljän ihmishengen menetykseen.


2020.09.04.14.45.58_ilmailumuseo.JPG

Toinen Italiasta Suomeen matkalle ollut kone syöksyi Zürichjärveen Zollikonin lähelle.
Toinen Savoia S.9 putosi yli 3 000 metrin korkeuteen Glims-jäätikölle.

Kuva: Suomen ilmailumuseon kuva-arkisto


Vuonna 1920 Suomen nuoren tasavallan armeija ja poliittinen johto olivat samanlaisessa tilanteessa kuin nykypäättäjämme. Uskottavan puolustuksen ylläpitämiseksi ilmavoimat tarvitsi uusia lentokoneita.


Erilaisia koneita ilmavoimilla toki oli tuolloin pari-kolmekymmentä. Kokoelma vain muistutti käytettyjen autojen kaupan takapihaa: oli yksittäisiä eri valmistajien koneita, joista ehkä alle puolet oikeasti käyttökunnossa. Koneita oli saatu lahjoituksina tai niitä oli ostettu Ruotsista, Saksasta ja Ranskasta – jopa vallankumouksellisilta venäläismatruuseilta Tallinnasta.


Kesällä 1920 Italiasta tarjottiin Suomeen edulliseen hintaan kahta Savoia S.9 -lentovenettä – siis lentokoneita, jotka käyttivät lähtö- ja laskualustanaan vesistöjä.


Tarjoukseen tartuttiin. Ratkaisua helpotti se, että koneet maksoi varakas helsinkiläinen liikemies Walter Christides. Koneet päätettiin tuoda Italiasta Suomeen lentämällä – Alppien yli.


1599283907424.png

Kirjoittaja Pekka Mikkola.
Kuva: Soini Teija

Syyskuun 7. päivänä 1920 kaksi Savoiaa kiihdytti suomalaislentäjien ohjaamina pohjoisitalialaisen Maggiorejärven pinnalta kohti korkeuksia. Rannalta kuului kannustushuutoja.


Neljän matkaajan taival päättyi kuitenkin aivan toisin kuin oli tarkoitus. Kumpikin kone syöksyi tuhoon alle 200 kilometrin jälkeen.


Syyskuun 8. päivänä Uusi Suomi kertoi asiasta tuoreeltaan: Zürichjärvellä oli tapahtunut lento-onnettomuus.


"Luullaan, että koneessa olivat suomalainen vänrikki Leijer ja italialainen ilmailija Riva, joiden tarkoituksena oli lentää Italiasta Suomeen."


Eka Leijerin ja mekaanikko Carlo Rivan lisäksi Maggiorejärveltä olivat kuitenkin toisella koneella nousseet Suomen ilmavoimien kokenein lentäjä, majuri Väinö Mikkola ja lennon suunnistajana luutnantti Äly Durchman. Mitä heille oli tapahtunut?


Uusi Suomi kertoi uuden dramaattisen uutisen kaksi päivää myöhemmin etusivullaan: "Kaikki tosiseikat viittaavat siihen, että majuri Mikkola sekä samalla myöskin hänen koneessaan mukanaan ollut luutnantti Durchman ovat joutuneet tuhon omiksi Alppien yli lentäessään."


Arvelu piti paikkansa. Mikkolan lentämän Savoian jäänteet havaittiin muutaman viikon päästä Glims-jäätiköllä. Sveitsiläinen pelastusretkikunta löysi puurakenteisen koneen jäännökset ja toi surmansa saaneet lentäjät alas vuorelta.





Jäätiköltä löytyneen Mikkolan ja Durchmanin koneen jäännöksistä saatiin talteen muun muassa korkeusmittari ja kello. Edellinen näytti lukemaa 4 400 metriä, jälkimmäinen oli pysähtynyt aamulla 8.47.


Kaksikko oli siis menettänyt henkensä 45 minuuttia ennen Leijeriä ja Rivaa. Jälkimmäisen surmansyöksyn tarkka aika on tiedossa, koska tapauksella oli silminnäkijöitä.


Onnettomuudet käynnistivät kiivaan spekuloinnin siitä, mitä tapahtui ja miksi.


Leijerin ohjaaman koneen putoamisen syyksi Suomessa kerrottiin aluksi moottoriräjähdys. Silminnäkijät olivat kertoneet irti sinkoilleesta moottorin osista.


Mikkolan ja Durchmanin maahansyöksyllä ei ollut silminnäkijöitä. Uuden Suomen uutisen mukaan onnettomuus oli helposti selitettävissä muun muassa korkeiden vuorenhuippujen ja alinomaisen "ilmakerrosvaihtelun" aiheuttamilla vaaroilla.


Lehden mukaan suomalaislentäjien suunnitelma palata kotiin suoraan Alppien yli oli "uhkarohkea". Vaihtoehtona olisi ollut lentää Italiasta Espanjaan ja sieltä Atlantin rantoja seuraillen pohjoiseen.





Luottivatko suomalaiset liikaa kykyihinsä? Väinö Mikkola kirjoitti matkan alla veljelleen Eetulle kirjeen, jossa hän kertoi aikeesta lentää Alppien yli:


"Tulee olemaan suurenmoinen matka. Näytämme, että on meillä Pohjolassakin kykeneviä lentäjiä, vieläpä sellaisessa maassa kuin Suomi, jonka olemassaoloa tuskin Etelä-Euroopassa tiedetään."


Näyttämisen halua siis oli. Toisaalta etenkin Mikkola oli lentäjänä erittäin kokenut. Hän oli ehtinyt osallistua kolmeen sotaan niin Venäjän keisarikunnan, Neuvosto-Venäjän kuin Suomen tasavallan palveluksessa.


Kaksi lähes samanaikaista onnettomuutta viittaa siihen, että putoamissyy olisi sama – ja muu kuin Alppien vaarallisuus.


Myöhemmin vallitsevaksi selitykseksi nousi teoria koneen potkurien hajoamisesta. Tämä rikkoi kaksitasokoneiden siivet ilmassa.


Tämä syyhyn on päädytty esimerkiksi tutkija Susanna Valliuksen kirjassa Väinö Mikkola – Alppilentäjän elämä valokuvina ja esineinä (2018).



Mutta miksi potkurit hajosivat? Epäiltiin jopa Savoian lentokonetehtaan kommunististen työntekijöiden sabotaasia, joka olisi vieläpä ollut Suomesta masinoitu. Sabotaasiin uskoi elämänsä loppuun muun muassa vuonna 1974 kuollut Väinön Mikkolan veli Eetu.


Epäilyt tuhotyöstä kiirivät myös Savoian tehtaalle onnettomuuden jälkeen. Ne aiheuttivat tehtaalla järkytystä.


Olisivatko työntekijät halunneet sotkeentua kaukaisen Suomen tilanteeseen niin, että uhraisivat tavoitteelle myös työtoverinsa Rivan? Tästä ajasta arvioituna tätä on vaikea uskoa.


Jälkeen päin saatiin todisteita, että potkurin rakentamisessa oli käytetty kahta erilaista liimaa, jotka olisivat rasitustilanteessa käyttäytyneet eri tavoin ja aiheuttaneet potkurien murtumisen. Kyse olisi siis ollut rakennevirheestä.


Järkyttävän tapahtuman sivujuonne oli, että koneiden maahansyöksy olisi voinut ravisuttaa myös Suomen musiikkielämää. Kesällä 1920 Mikkola houkutteli matkalle mukaan 54-vuotiasta Jean Sibeliusta. Tämä oli nuoruudessaan oli hetken aikaa oleskellut Italiassa.


Säveltäjämestarille lähtö ei ollut mahdollinen. Se säästi hänen henkensä.


Alppilentäjien kohtaloa muistetaan tulevana maanantaina Helsingissä sekä Väinö Mikkolan synnyinkunnassa Kouvolassa. Sunnuntaina Piz Urlaun -vuoren juurella Sveitsissä paljastetaan Mikkolan ja Durchmanin muistolaatta. Kohtalokkaasta matkasta on määrä tänä syksynä valmistua myös dokumenttielokuva.


Alppilentajien_muistotilaisuus_2015-09-07_b.jpg


1200px-The_grave_of_the_Finnish_Air_Force_pilots_Durchman%2C_Mikkola_and_Leijer%2C_Hietaniemi_Cemetery%2C_Helsinki%2C_Finland.jpg


Durchmanin, Leijerin ja Mikkolan hauta Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.


69660107_122296172473033_3515098060580367973_n.jpg

Tänään 7. syyskuuta vietetään ilmavoimien vainajien muistopäivää, jolla kunnioitetaan ilmavoimissa lento-onnettomuuksissa menehtyneiden muistoa. Päivän vietto juontaa juurensa vuoteen 1920. Silloin kolme suomalaislentäjää ja italialainen mekaanikko menehtyivät lento-onnettomuuksissa Sveitsissä siirtäessään kahta Italiasta ilmavoimille hankittua Savoia S.9 -lentovenettä Suomeen. Alppilentäjien, majuri Väinö Mikkolan, vänrikki Carl-Erik Leijerin ja luutnantti Äly Durchmanin, tuhkat on laskettu Hietaniemen hautausmaalle. Heille on pystytetty muistomerkki Sveitsin Zollikoniin. Kuvassa alppilentäjät majuri Mikkola, vänrikki Leijer ja luutnantti Durchman tutustuvat Savoia-lentoveneeseen Italiassa elokuussa 1920.
 
Viimeksi muokattu:

Kiveen raavittu hakaristi johdattaa yllättävän historian äärelle Malmilla: Sotilaat makasivat liejuisissa kuopissa, kun Helsinkiä pelastettiin alkeellisissa oloissa​

Ulkoilureitin varressa on yhä nähtävissä kaksi tykkiasemaa, konekiväärin paikka ja kuoppa teltalle, jossa sotilaat palelivat pakkastalvena 1942.

6b5765a4b3af4e249df694c22d7fd04d.jpg

Arkeologi John Lagerstedt tutki Malmin lentokentän linnoitteita koronakevään aikana.
Kuvassa hän seisoo Bofors-ilmatorjuntatykin asemassa.KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS


c25878f14ca44eaf90439c06122ce1de.jpg

Kiveen on kaiverrettu joukko-osaston nimi, hakaristi ja tykistön symboli.KUVA: JUHANI NIIRANEN / HS

a00508c6673f4ef1865860eefa8c6f6f.jpg

56. kevyen ilmatorjuntajaoksen asemat jatkosodan ajalta. Tuuli-T-laite on merkitty T-kirjaimella.
Lentokonesuojat näkyvät asemien länsi- ja etelä puolella.KUVA: KANSALLISARKISTO
 
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Natsien lastenkoditkin toteuttivat rotuoppia, kertoo dokumentti, jonka voima on uhrien haastattelussa​

Lebensborn-yhdistyksen perusti natsijohtaja Heinrich Himmler.

802117d8562f4fea9fe375e4c2518cd1.jpg

Kirjailija Gisela Heidenreichin äiti oli natsi ja sihteeri Lebensborn-yhdistyksen päämajassa Baijerissa.
Hän kävi synnyttämässä Gisela-tyttärensä salaa Oslossa.KUVA: ORF / DEGN FILM / YLE

Harri Uusitorppa

2:00
YHDISTYKSEN saksankielinen nimi oli ylevältä kalskaltava Lebensborn, eikä sen pyyteettömässä päämäärässä pitänyt olla mitään hämäräperäistä.

Saksassa 1935 perustettu ”Elämän lähde” auttoi parissakymmenessä ylläpitämässään äitiyskodissa ja lastenkodissa myös aviottomia synnyttäjiä sekä pystyi järjestämään luovutetuille, hylätyille ja orvoille pikkulapsille uudet rakastavat vanhemmat.
Toisen maailmansodan jälkeen totuus paljastui hirvittäväksi.
Natsijohtaja Heinrich Himmlerin kehittämän ja SS-järjestön alaisen Lebensborn-yhdistyksen toiminta tähtäsi kuvitteellisen ”arjalaisen rodun” vahvistamiseen, pelastamiseen ja jalostamiseen lähes kaikin mahdollisin keinoin.
Saksalaisessa dokumentissa Rotuopin unohdetut uhrit (2019) tämän Tanskaan ja Norjaankin levinneen järjestelmän pitkäaikaisista vaikutuksista kertoo kuusi kahdeksankymppistä entistä Lebensborn-lasta.
Heidät kaikki oli arvioitu ”rodullisesti arvokkaiksi”, vaikka taustat poikkesivat paljonkin toisistaan. Yhden naisista järjestön päämajan saksalaissihteeri oli käynyt synnyttämässä salaa Norjassa, toisen saksalaiset kaappasivat Puolassa isoäidiltä ”saksalaistettavaksi”.
Tämä merkitsi kymmenille tuhansille lapsille uutta maata, kieltä ja henkilöllisyyttä sekä uusia kansallissosialistisia vanhempia, mutta ei välttämättä saksalaista identiteettiä – kun totuus selvisi.
Kahden asiantuntijan taustoittaman ja arkistokuvilla täydennetyn dokumentin voima onkin juuri näissä yksityisissä Lebensborn-lasten todistuksissa.

Rotuopin unohdetut uhrit, TV1 klo 19.00 ja Areena.


39-7396475fa83daa78d4f.jpg

Hilde Strecha syntyi Lebensborn-koti Wienerwaldissa




Bundesarchiv_Bild_146-1969-062A-58%2C_%22Verein_Lebensborn%22%2C_Taufe.jpg

Christening of a Lebensborn child, c. 1935–1936


 
  • Tykkää
Reactions: EK

Se kohtelias poika​

7cf749a27925558ae8b444daaf1770ca.jpg



Se kohtelias poika​

Norjan historian pahimmasta terrori-iskusta on heinäkuussa kymmenen vuotta. Toimittaja Anu Nousiainen matkusti syyskesällä 2011 Norjaan selvittääkseen, kuinka tavallisesta oslolaispojasta kasvoi terroristi, joka tappoi 77 ihmistä. Juttu on julkaistu Kuukausiliitteessä lokakuussa 2011.

TILAAJILLE
Anu Nousiainen HS
2:00

PAKETTIAUTO odotti punatiilisen kerrostalon luona. Mies käynnisti moottorin ja käänsi auton Hoffsveienille. Auto oli Volkswagen Crafter, ja sen tavaratilaan oli lastattu 950 kiloa räjähteitä.

Punatiilisen kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa asui miehen äiti. Summerissa ulko-oven vasemmalla puolella luki kuulakärkikynällä tikkukirjaimin W. Behring.


Villiviini oli tänäkin kesänä levinnyt niin, että se peitti osan makuuhuoneen ikkunasta. Keittiön ikkunaa reunusti salusiini, ja ikkunalaudalle äiti oli joskus asettanut pitkiä ohuita kynttilöitä. Kulman takana parvekelaatikoissa kasvoivat kesäkukat. Äiti nekin oli istuttanut.


Huoneisto oli miehelle tuttu. Vielä keväällä hän oli asunut siinä äitinsä kanssa, käynyt tupakalla suurella aurinkoisella parvekkeella. Alue oli viihtyisä ja hyvinvoiva. Sellaisia vanhat asuinalueet Oslon vauraissa länsiosissa tapaavat olla.


Sitten, keväällä, mies oli vuokrannut vanhan maatilan runsaan parin tunnin ajomatkan päässä Oslosta ja muuttanut sinne.


Äiti olisi halunnut tulla käymään, mutta mies oli estellyt ja keksinyt syitä sille, miksi vierailua piti lykätä. Hän oli valehdellut äidilleen ja kavereilleen ryhtyvänsä viljelijäksi. Mutta oikeasti tila oli tarkoitettu ”operaation” viimeistelyyn.


Nyt, perjantaina 22. päivänä heinäkuuta, kaikki oli valmista.


Kello oli jo yli kaksi iltapäivällä, kun hän lähti ajamaan Hoffsveieniltä kohti Oslon keskustaa. Matkaa hallituskortteliin oli viitisen kilometriä. Kello 15.13 hän käänsi pakettiauton Grenseniltä Grubbegatanille ja pysäköi sen oikeusministeriön pääsisäänkäynnin eteen.


Suoraan auton yläpuolella, korkean toimistotornin ylimmässä kerroksessa, oli Norjan Työväenpuolueen johtajan ja pääministerin Jens Stoltenbergin kanslia.


Noin kello 15.15 mies sytytti pommin sytytyslangan.


USEIMMITEN pieni poika nähtiin isosiskonsa seurassa. Isosisko oli sievä ja sosiaalinen, pikkuveli sen sijaan hiljainen ja hymytön.

Lasten äiti oli nimeltään Wenche Behring. Hän oli ammatiltaan sairaanhoitaja, ja hän näytti olevan paljon pois kotoa. Tämä oli pantu keskiluokkaisessa naapurustossa merkille.


Kadun nimi oli Nedre Silkestrå. Se oli hiljainen katu lähes idyllisellä omakotitaloalueella. Yksinhuoltaja Wenche Behring tuskin olisi pystynyt muuttamaan alueelle, ellei Nedre Silkestrålle olisi vuonna 1982 rakennettu puisten pienkerrostalojen borettslag.


Tällaiseen upouuteen asumisoikeusasuntoon Wenche Behring muutti seitsemänvuotiaan tyttärensä Elisabethin ja kolmevuotiaan poikansa Andersin kanssa.


Heillä oli tilava neljän huoneen ja keittiön huoneisto talon ylimmässä eli kolmannessa kerroksessa – öljyn vaurastuttamassa Norjassa asunnot ovat usein hämmentävän suuria.


Pienkerrostalojen keskelle jäi turvallinen sisäpiha hiekkalaatikoineen ja keinuineen.


Mutta pientä Andersia ei hiekkalaatikolla näkynyt. Kun pihan muut lapset juoksivat rapsuttamaan tuttua koiraa, Anders ei tullut.


Andersilla ja Elisabethilla oli eri isät. Wenche työskenteli sairaanhoitajana Lontoossa, kun Anders syntyi helmikuussa 1979. Andersin isä Jens Breivik oli pojan syntyessä yli 30-vuotias ulkoministeriön ekonomisti. Hänellä oli työpaikka Norjan konsulaatissa Lontoossa ja kotona Norjassa kolme lasta aiemmasta avioliitosta.


Sairaanhoitajan ja diplomaatin suhde kesti vuoden. Kun se päättyi, Wenche Behring palasi pienten lasten kanssa Osloon.


Jens Breivik sai siirron Pariisiin. Hän yritti uuden puolisonsa kanssa saada pojan luokseen Ranskaan. Huoltajuus annettiin lopulta äidille.


Olisiko vanhempien ero tehnyt Andersista niin vakavan? Kukaan ei muista, että hän olisi hymyillyt kuljeskellessaan Nedre Silkestrån korttelipihalla. Hän oli hiljainen ja etäinen lapsi, joka katseli sivusta. Usein hän vetäytyi omiin oloihinsa.


Andersin äiti taas hymyili ja oli kaikille ystävällinen. Mutta se, miten hän hymyili ja miten hän puhui, sai hänet vaikuttamaan jotenkin – noh, kepeältä ja vastuuttomalta. Hän ei vastannut mielikuvaa käytännöllisestä ja järkevästä norjalaisesta sairaanhoitajasta. Andersin äiti oli erilainen kuin muut äidit.


Anders ja Elisabeth olivat niin paljon keskenään, että naapurit ihmettelivät sitä. Lastenvahtia perheessä ei näkynyt, eikä isovanhempia. Miehiä sen sijaan tuli ja meni.


Naapureista tuntui, että jotain oli vialla, mutta kukaan ei oikein osannut sanoa, mitä. Jos Behringin perheen oven takaa olisi kuulunut hirveä meteli, siihen olisi ollut helpompi puuttua.


Mutta sieltä ei kuulunut mitään.

Äidin koti Hoffsveienillä.

Äidin koti Hoffsveienillä. KUVA: JUHA METSO
SMESTADIN ala-aste on tavallisen näköinen 1950-luvulla rakennettu koulutalo. Sellaisia Norja on täynnä. Mutta vuonna 1986 koulussa oli kaksi oppilasta, joiden nimet jäisivät Norjan historiaan.

Kruununprinssi Haakon nimittäin päätti peruskoulun kuudennen luokan samana vuonna, jolloin seitsemänvuotias Anders Behring Breivik aloitti ensimmäisen luokan.


Sen vuoden luokkakuvassa Anders istuu lattialla eturivissä kahden pojan välissä. Hänellä on yllään vihertävä neulepusero ja sen alla kauluspaita. Kaulukset on käännetty neuleen päälle.

Naapureista tuntui, että jotain oli vialla, mutta mitä?
Kuudennen luokan kuvassa hän on takarivissä keskellä. Hänen kasvoillaan on vähän epäluuloinen ilme. Yllä on sininen kauluspaita.


Kouluun oli Nedre Silkestrålta matkaa vain muutama kortteli. Yleensä lapset kävelivät tai pyöräilivät koulumatkan. Pihalla pelattiin dø bollia. Se on norjalaisten versio nelimaalista. Kasetilta soi Michael Jackson tai Madonna.


Varmasti Andersilla oli myös sukset ja luistimet. Kaikilla oli.


Siinä, että kuningasperheen lapset käyvät samaa koulua kuin asumisoikeusasunnossa elävän yksinhuoltajan lapset, on jotain perin skandinaavista. Tällaisesta tasa-arvosta me pohjoismaalaiset olemme ylpeitä. Ilmaisesta hammashuollosta, oikomishoidoista, taksvärkkipäivistä, pedagogisesti oikeaoppisista koulukirjoista.


Elämä näytti tasa-arvoiselta muttei ollut sitä. Anders kuului Smestadin ala-asteella niihin harvoihin, jotka eivät asuneet omakotitalossa.


Skøyenin kaupunginosa on yksi Oslon vauraimmista. Sen vehreiden katujen varsilla eletään suurissa puuhuviloissa ja hulppeissa rivitaloissa. Nedre Silkestrån asumisoikeusasunnot kasvimaineen ja autonpesupaikkoineen sen sijaan olivat norjalaisen sosiaalidemokratian saavutuksia.


Milloin yksinhuoltajan poika huomasi tämän?

Viimeistään siirryttyään Risin yläasteelle. Siellä nuoret pukeutuivat kalliisiin merkkivaatteisiin ja matkustivat loma-aikoina ulkomaille.


Risin yläaste on kaunis satavuotias koulurakennus. Breivikin vanhoja opettajia siellä ei enää ole, eikä nykyinen rehtori halua puhua Breivikistä.


Anders hankki omaa rahaa jakamalla Aftenposten-sanomalehteä. Vaatteensa hän osti tietystä keskustan nuorisoliikkeestä. Sen nimi oli Jean TV, ja siinä myytiin newyorkilaista katumuotia.


Andersin elämään oli tullut hip hop. Siihen kuuluivat rap-musiikki, breakdance ja graffitit. Hänellä oli niin sanotut Buffalo-kengät. Ne muistuttivat lenkkareita, mutta niissä oli valtavan korkea pohja. Ne tekivät hänestä pidemmän.


Yläasteella Anders alkoi tarkkailla ruokavaliotaan. Hän päätti myös mennä kuntosalille joka aamu ennen koulua kello kuusi. Päätös piti.


Tämä jäi kavereiden mieleen: Anders oli sitkeä. Hän ei jättänyt asioita kesken.


Lillehammerin talviolympialaiset osuivat kahdeksannen luokan kevääseen. Koulu suljettiin kahdeksi viikoksi, jotta oppilaat saivat seurata, kuinka Bjørn Dæhlie voitti kotikisoista mitaleita.


Samana vuonna Andersista tuli kirkon jäsen. Äiti ei kuulunut kirkkoon, mutta 15-vuotias Anders halusi kasteen. Kummiksi ryhtyi naapurin rouva. Tämä oli muuttanut Norjaan Chilestä ja ystävystynyt äidin kanssa. Rippikoulun konfirmaatiossa Andersilla oli harteillaan valkoinen alba ja vasemmassa korvassa pieni korvarengas.


Silloin tällöin Anders pääsi matkalle Pariisiin isänsä ja tämän norjalaisen vaimon luo.


Isä erosi jälleen, kun Anders oli 12-vuotias. Isä ja poika tapasivat toisiaan tämän jälkeen vielä kolmen vuoden ajan. Sitten välit katkesivat.


Isän ja pojan välirikko johtui ilmeisesti graffiteista. Yläasteen yhdeksännen luokan vuosikirjassa Andersista kirjoitettiin:

”Aikaisemmin Anders oli osa ’ryhmää’, mutta sitten hän ryhtyi kaikkien viholliseksi. Anders tekee kaikkensa saadakseen täydellisen vartalon, mutta täytyy sanoa, että hänellä on siihen matkaa. Anders viettää paljon aikaa Tanskassa ja hankkii tarvikkeita ’taiteelliseen työhönsä’.”


”Taiteellinen työ” tarkoitti tietysti graffitien maalaamista. Spraymaalit olivat Tanskassa halvempia. Ostosmatkoilta palattiin reput kalisten.


Andersin tagi, nimimerkki, oli Morg.

Lapsuudenkoti Nedre Silkestrålla.

Lapsuudenkoti Nedre Silkestrålla. KUVA: JUHA METSO
HEINÄKUUSSA 2011, vähän ennen kuin ajoi räjähteillä lastatun pakettiauton pääministerin kanslian eteen, Anders Behring Breivik lähetti sähköpostiviestin. Se oli osoitettu 1 003 vastaanottajalle eri puolilla maailmaa – myös 11 suomalaiselle.

Viestissä oli englanninkielinen liite, jossa oli 1 516 sivua. Tekstiä on nimitetty Breivikin ”manifestiksi”: Sen alkuosa on sodanjulistus islamia ja muslimeita vastaan. Loppuosa sisältää omaelämäkerrallista muistelua ja yksityiskohtaisia päiväkirjamerkintöjä viime vuosilta. Käsikirjoitus on kirjoitettu yllättävän hyvällä englannilla.


Teksti on ikkuna terroristin ajatteluun. Tosin se, mitä Breivik kertoo itsestään, ei aina pidä paikkaansa. Hän väittää esimerkiksi olleensa yksi Oslon tunnetuimmista graffitimaalareista.


Hän kyllä maalasi graffiteja ja tageja muttei ollut tunnettu tekijä. Pojat liikkuivat polkupyörillä kahden kolmen ryhmissä, reput täynnä spraymaaleja. Samaa vauhtia kuin he tekivät taidetta, Oslo Sporveienin siivoojat pesivät töhryjä pois.


Anders jäi kiinni ainakin kerran. Rangaistus oli sakot ja kaksi viikkoa bussien pesua. Se oli liikaa isälle, ja hän katkaisi yhteyden poikaansa. Entinen äitipuoli sen sijaan jatkoi yhteydenpitoa.


Kun peruskoulu oli päättymässä, Andersin 9A lähti erään luokkakaverin vanhempien mökille. Saaristossa pystytettiin teltat ja grillattiin.


Yksi luokan pojista, Peter Svaar, on nykyisin Norjan yleisradion toimittaja. Vuonna 2010 hän juonsi Eurovision laulukilpailut Oslossa. Svaar on muistellut tuota iltaa näin:

”Olimme onnellisia siitä, että yhdeksän vuotta koulua oli ohi. Olimme kokeneet niin paljon yhdessä, juoneet salaa, kiusanneet opettajien sijaisia, bilettäneet toistemme luona. Yöllä jotkut katosivat pusikkoon muhinoimaan. Tuona yönä Anders Behring Breivik oli yksi meistä.”


SKØYENIN kaupunginosa on vaurasta ja vehreää Osloa. Kun Anders Behring Breivik asui siellä 1980–90-luvulla, alueella ei ollut kuin kourallinen maahanmuuttajia. Siirtolaislähiöt jengeineen olivat Itä-Oslossa.

Breivikin käsikirjoituksen mukaan hänellä oli kuitenkin maahanmuuttajakavereita. Hän mainitsee tekstissään etunimeltä kolme pakistanilaissyntyistä poikaa. Yksi heistä asui samoissa kerrostaloissa Nedre Silkestrålla.


Kaksi nimetyistä muistaa Breivikin hämärästi. He asuvat yhä Oslossa. Toinen on taksinkuljettaja, toinen pitää elintarvikekioskia.


Miehet ovat vihaisia siitä, että Breivik kirjoittaa heistä käsikirjoituksessaan. On outo tilanne joutua joukkomurhaajan päiväkirjaan, joka on sekoitus totta ja sepitettä. Heinäkuun jälkeen toimittajat eri puolilta maailmaa ovat ottaneet heihin yhteyttä ja vaatineet kommentteja.


Mutta kerrottavaa on vähän:

Anders oli yksi naapuruston norjalaispojista, vaalea, kuten muutkin. Ei hän jäänyt erityisesti mieleen. Eivät he olleet edes hyviä kavereita.


On helppo jäljittää myös kaksi maahanmuuttajatyttöä, jotka Breivik nimeää teksteissään. Breivikin mukaan tytöt lähetettiin kouluikäisinä kotimaihinsa Pakistaniin ja Turkkiin, koska heistä oli tullut ”liian norjalaisia”. Hän kirjoittaa olevansa varma, että tytöt naitettiin tai tapettiin.


Tämäkään ei pidä paikkaansa. Tosiasiassa toinen näistä nuorista naisista asuu Oslossa. Toinen muutti valmistuttuaan Kanadaan ja työskentelee siellä sisustussuunnittelijana.


Samanlaisia harhaisia ja halveksuntaa tihkuvia kuvitelmia Breivikin käsikirjoitus on täynnä. Valtaosa niistä liittyy islamiin.


ANDERS Behring Breivik aloitti kuusitoistavuotiaana opinnot Hartvig Nissenin lukiossa. Hyvämaineinen koulu sijaitsee kävelymatkan päässä Oslon keskustasta suurlähetystöjen kyljessä.

Frogenin kaupunginosa on vanhaa Osloa tyylikkäimmillään: valurautaparvekkeita, erkkereitä ja torneja, kosmetologeja, viihtyisiä mutta kalliita kahviloita. On chocolaterie ja champagnerie.


Breivik aloitti lukion syksyllä 1995. Osa vanhoista luokkatovereista siirtyi samaan lukioon. Anders oli keskitason oppilas. Hän oli alkanut viettää vähemmän aikaa entisten hiphopparikavereidensa kanssa ja keskittyi koulutyöhön.


Uusien luokkatovereiden mielestä Breivik vaikutti ”vähän oudolta”. Hänellä oli erikoinen huumorintaju. Varsinkin tytöt pitivät häntä kuitenkin kivana ja kohteliaana. Anders jaksoi kuunnella tyttöjen juttuja. Muihin poikiin verrattuna hän oli hiljainen. Koskaan hän ei ollut aggressiivinen.


Luokassa hän oli enimmäkseen vaiti. Kun tehtiin ryhmätöitä, hän huolehti osuudestaan.


Hän pukeutui maastohousuihin ja maihinnousukenkiin. Kaulassa oli kultaketju amerikkalaiseen gangsta-tyyliin. Vaaleat hiukset oli kammattu geelillä. Jakaus oli keskellä.


Oliko hänellä kavereita? Ehdottomasti. Vaikka Andersia pidettiin vähän erikoisena, hän liikkui koulun suosituimpien poikien seurassa. Se nosti hänen asemaansa nuorten hierarkiassa. Hän oli mukana kotibileissä, mutta itse hän ei sellaisia järjestänyt eikä puhunut omasta kodistaan.


Jonkin aikaa hänellä oli myös isäpuoli, norjalainen upseeri, mutta on epäselvää, milloin.


Jos Hartvig Nissenin oppilaille olisi vuonna 1995 kerrottu, että heidän joukostaan kasvaa terroristi, tuskin kukaan olisi katsonut Andersiin.


Seuraavana syksynä Breivik vaihtoi koulua. Hartvig Nissen on taidepainotteinen lukio, mutta Anders halusi opiskella kaupallisia aineita. Liike-elämä, yrittäminen ja raha olivat alkaneet kiinnostaa. Hän siirtyi muutaman korttelin päähän Oslo Handelsgymnasiumiin.


Samoihin aikoihin hän liittyi oikeistopopulistisen Edistyspuolueen nuorisosiipeen.


Edistyspuolue oli vahvasti maahanmuuttovastainen. Sen puheenjohtaja oli jo 1980-luvun lopussa väittänyt, että muslimit tahtovat muuttaa kirkot moskeijoiksi ja Norjan islamilaiseksi.


Juuri noihin aikoihin, parlamenttivaaleissa vuonna 1997, Edistyspuolue kiilasi Norjan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.


Teini-ikäinen Breivik oli löytänyt aatetoverinsa. Käsikirjoituksessaan hän kertoo:

Tästä tuli ajanjakso, jolloin päätin, että haluan omistaa elämäni politiikalle, jotta voin vaikuttaa järjestelmän muutokseen. Tuohon aikaan, 16–21-vuotiaana, opiskelin perusteellisesti kaikkia ideologioita, kaiken marxismista, sosialismista, islamista, fasismista, nationalismista, kapitalismista jne.

Smedstadin ala-aste Skøyenin kaupunginosassa.

Smedstadin ala-aste Skøyenin kaupunginosassa. KUVA: JUHA METSO
LUKION jälkeen kaverien yhteydet katkesivat. Moni löysi Breivikin uudestaan vasta, kun Facebook-innostus levisi Norjaan. Sitten Breivikin FB-päivitykset alkoivat muuttua muukalaisvastaisiksi ja muutenkin omituisiksi. Monet entiset koulutoverit poistivat hänet niiden takia kaverilistaltaan.

Neljä vanhaa ystävää kuitenkin pysyi. He kaikki olivat miehiä: Yhdestä tuli palomies. Toinen ryhtyi lukemaan lakia ja meni sitten virkamieheksi oikeusministeriöön. Kolmannesta tuli perämies. Neljäs työskenteli kiinteistönvälittäjänä.


Kaikki neljä asuivat Oslossa. Breivik kertoo heistä toistuvasti käsikirjoituksessaan. Äidin ja Yhdysvaltoihin muuttaneen sisaren lisäksi nämä neljä miestä ovat ilmeisesti ne, jotka parhaiten pystyisivät valaisemaan sitä, mitä Anders Behring Breivikille tapahtui 20. ja 30. ikävuoden välillä.


Yksikään heistä ei ole tullut julkisuuteen.

Käsikirjoituksessaan Breivik kertoo perustaneensa yrityksiä ja ansainneensa ensimmäiset miljoona Norjan kruunua (noin 130 000 euroa) 24-vuotiaana. Norjalaislehtien selvitysten ja verotietojen mukaan Breivik liioittelee.


Tiedetään, että hän työskenteli useita vuosia puhelinmyyjänä ja Telian asiakaspalvelijana. Hän oli hiljainen ja vaatimaton työntekijä, joka lähti muiden kanssa töiden jälkeen oluelle.


Tiedetään, että hän tosiaan perusti joitakin yrityksiä. Ilmeisesti hän myös korjautti nenäänsä ja leukaansa plastiikkakirurgilla Yhdysvalloissa. Asepalvelusta hän ei suorittanut, koska ei selvinnyt kutsunnoista.


Breivikin omissa teksteissä esiintyy toisenlainen Anders.


Tämä Anders on kunnianhimoinen ja suorittaa lukiokurssit muita nopeammin. Hän ei kuitenkaan halua yliopistoon vaan opiskelee omin päin erilaisissa internet-opistoissa. Näitä ”verkko-opintoja” kertyy noin 16 320 tuntia eli niin paljon, että se hänen mielestään vastaa ”kahta kandidaatin ja yhtä maisterin tutkintoa”.


Tämän Andersin cv on huolellisesti laadittu, se on täynnä vuosilukuja ja englanninkielisiä titteleitä. Hän on matkustanut Valko-Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Kyproksella, Espanjassa, Maltalla, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Meksikossa, Nigeriassa, Norsunluurannikolla, Liberiassa...


Liberiassa, hän kertoo, hän kävi tapaamassa entistä serbialaista sotilasta ja ”sotasankaria”, joka piileskeli sotarikoksiaan.


Tämä Anders perustaa yrityksiä ja hankkii pankkitilejä ulkomaisista veroparatiiseista, palkkaa työntekijöitä, menestyy ja paistattelee ihailussa.


Tämän Andersin suosikkivaatemerkki on LaCoste ja tärkeimmät esineet iPod ja Breitling Crosswind -rannekello. Hänellä on myös lempituoksu: Chanelin Platinum Egoiste.


Tämä Anders analysoi mielellään luonnettaan ja tulee seuraavaan tulokseen:

Hän katsoo olevansa kärsivällinen mutta ei halua myöntää olevansa väärässä. Hänellä on melkoisen paisunut ego. Hän on kohtalaisen itsekeskeinen ja arrogantti.


Sanoja ”narsistinen” ja ”megalomania” hän ei käytä. Nämä sanat nousevat esiin vasta myöhemmin, kun psykiatrit heinäkuun 22. päivän jälkeen yrittävät vastata kysymykseen, johon kellään ei ole vastausta: millainen ihminen pystyy sellaisiin hirmutekoihin kuin Anders Behring Breivik?

Kumpi Anders oli todellinen? Se, joka kävi töissä puhelinoperaattorin asiakaspalvelussa, vai se, joka suvereenisti onnistui kaikessa?

Hän halusi muiden näkevän hänet kaikkivoipaisena voittajana.


NYKY-NORJA on Pohjoismaiden sosialistisin valtio, Breivik julisti verkon keskustelupalstalla huhtikuussa 2003. Tuolloin hän ei enää pukeutunut hiphop-vaatteisiin vaan siistiin suoriin housuihin, kauluspaitoihin ja neuleisiin. Hän oli hankkinut silmälasit, joissa oli tummennetut linssit, ja hän kampasi vaaleat hiuksensa taakse pitkin päätä.

Wohoooooooooo=D

Hehehe, hyvä pointti =D

Vuosina 2002–2003 hän osallistui vilkkaasti Edistyspuolueen nuorten verkkosivuilla käytyyn keskusteluun. Hän käytti omaa nimeään, olihan hän Edistyspuolueen paikallisjärjestön varapuheenjohtaja ja jopa ehdokas kuntavaaleissa. Monet Breivikin keskustelukumppaneista ovat nykyään keskeisissä asemissa Edistyspuolueessa.


Mikä on näkemyksesi vapaasta siirtolaisuudesta? hän saattoi tivata.


Useimmiten Breivik väitteli politiikasta. Edistyspuolue EI OLE äärioikeistolainen puolue, hän messusi. Me olemme liberalistinen puolue.


Verkossa hän kuulosti itsevarmalta, omahyväiseltä ja aika ylimieliseltä. Hän antoi itsestään sellaisen kuvan, että oli keskeisesti muovaamassa puolueen ideologiaa ja organisaatiota. Hän esiintyi kaikkitietävästi, neuvoi ja ojensi.


Myönsikö hän olleensa väärässä? Tuskin.

Kirjoittajaa, joka uskalsi puhua rasismista, hän paheksui: Sinun täytyy olla varovaisempi, kun käytät niin voimakasta sanaa kuin rasismi. Kaikissa puolueissa on ihmisiä, joilla on rasistisia näkemyksiä.


Välillä palstalla puhuttiin niitä näitä. Breivik kertoi liittyvänsä vapaamuurareihin. Keväällä 2003 hän mainitsi harrastaneensa thainyrkkeilyä.


Kesällä menen Pohjois-Norjaan kahdeksi viikoksi. Siitä tulee jännittävää, varsinkin kun en ole koskaan ollut pohjoisessa. Kauan eläköön Mackin olut!


Allekirjoituksena saattoi olla:

Terveisin Behring (”Maltillinen liberalisti”, joka sekä juo että polttaa).


Toisinaan hän puhui islamista ja muslimeista. Aihe ei vielä ollut pinnalla, mutta kirjoituksissa oli aistittavissa huolta ja pelkoa, joka myöhemmin muuttui vainoharhaisuudeksi:

Fakta: Valtaosa Norjan muslimeista haluaa sharian toteutuvan (muodossa tai toisessa), 24-vuotias Breivik väitti kesällä 2003.


Demokratia on, kuten tunnettua, ”enemmistön diktatuuri”. Mitä tapahtuu, kun muslimit saavat enemmistön (kerran tulevaisuudessa)? Useimmat ”ei-muslimit” eivät halua tunnustaa shariaan liittyviä päätöksiä, mutta enemmistöhän päättää. . .


Myös inho vasemmistolaisia kohtaan oli jo nähtävissä. Breivikin mielestä 90–95 prosenttia Norjan muslimeista oli sosialisteja:

Toisin sanoen jokainen uusi muslimi, joka tulee Norjaan, on samalla uusi sosialisti.


Hän syytti muita puolueita siitä, etteivät ne uskalla tiukentaa maahanmuuttoa. Tiedotusvälineetkin saivat osansa: Media leimaa natseiksi, rasisteiksi, fasisteiksi jne. jokaisen, joka vastustaa siirtolaisuutta/islamisoitumista.

Lukio Frognerin kaupunginosassa.

Lukio Frognerin kaupunginosassa. KUVA: JUHA METSO
PITUUS: 183 cm

Paino: 80 kg

Poliittinen kanta: kulttuurikonservatiivi, vallankumouksellinen konservatiivi, wieniläinen koulukunta, talouspoliittisesti liberaali


Ammatit: sijoittaja, johtaja, toimitusjohtaja, useiden yritysten perustaja, poliittinen analyytikko, kirjailija, pörssianalyytikko, osakekauppias. En ole varma, lasketaanko vastarintataistelija ja marttyyri ammateiksi.


Tatuointeja: ei

Milloin hän kirjoitti tämän esittelyn itsestään? Mahdotonta sanoa. Se löytyy hänen käsikirjoituksestaan sivulta 1 399.


Breivik erosi Edistyspuolueesta noin 25-vuotiaana. Hän sanoo ymmärtäneensä, ettei pystynyt muuttamaan yhteiskuntaa demokratian keinoin.


Hän laati suunnitelman A:

Hän hankkisi niin paljon rahaa, että voisi perustaa eurooppalaisen järjestön markkinoimaan kirjaa, jonka hän aikoi kirjoittaa.


Siltä varalta että rahaa ei tulisi tarpeeksi, hän laati myös suunnitelman B.


Sen jälkeen kun Breivik jätti politiikan, hänestä on jäänyt vähän jälkiä. Norjalaisten tiedotusvälineiden mukaan hän oli hetken aktiivinen ryhmässä nimeltä Norwegian Defence League, joka on samannimisen englantilaisjärjestön EDL:n sisarryhmä. EDL on äärioikeistolainen protestiliike, joka ilmoittaa toimivansa ääri-islamia vastaan.


Verkossa hän käytti joskus nimeä Sigurd Jorsalfare. Tämä 1100-luvulla elänyt norjalainen kuningas johti yhtä ristiretkistä.


Vuonna 2005 hän liittyi Oslon pistoolikerhoon. Kaksi vuotta myöhemmin hän erosi siitä.


Breivikin yrityksillä meni huonosti, ja todennäköisesti hän menetti rahaa osakekaupoissa. Noin vuonna 2006 hän luopui kalliista vuokra-asunnostaan Frognerissa ja muutti äitinsä luo Hoffveienille. Äidin uusi asunto sijaitsi kävelymatkan päässä lapsuudenkodista Nedre Silkestrålla.


Suunnitelma A näytti siis epäonnistuvan.

Jäljellä oli suunnitelma B.

”Operaatio.”

Ilmeisesti vuonna 2008 hän alkoi kirjoittaa merkillistä käsikirjoitustaan. Hän kutsui sitä toisinaan kirjaksi, toisinaan käsikirjaksi tai projektiksi. Hän antoi sille nimeksi 2083. Joidenkin ruotsalaistietojen mukaan hän olisi asunut näihin aikoihin jonkin aikaa Ruotsissa ja kirjoitellut äärioikeistolaisella verkkofoorumilla.


On myös mahdollista, että kirjoittamisesta ei tullut mitään vielä vuonna 2008. Noihin aikoihin hän näet pelasi vimmaisesti verkossa roolipeliä nimeltä World of Warcraft. Siinä toisistaan mittaa ottavat erilaiset metsästäjät, maagit ja soturit.


Jossain vaiheessa hän alkoi kehitellä outoja kuvitelmiaan uudesta temppeliritarien järjestöstä. Alkuperäinen temppeliherrain ritarikunta toimi keskiajalla ristiretkien aikaan. Perinnettä on elvytetty, ja uusia temppeliritarien ryhmiä on toki olemassa, mutta Breivik lienee kuvitellut omansa. Siitä ei ainakaan ole löytynyt todisteita.


VUONNA 2005 norjalaiseen maahanmuuttokeskusteluun ilmestyi blogi, jota piti nimimerkki Fjordman. Se kävi taisteluun islamia ja maahanmuuttoa vastaan.

Innokkaan seuraajan hän sai Breivikistä.

Fjordmanin tekstistä Defeating Eurabia tuli yksi Breivikin suosikeista. Muita olivat vaikkapa George Orwellin 1984 ja Thomas Hobbesin Leviathan.


”Eurabia-teorian” mukaan islam on valtaamassa Euroopan eikä eurooppalainen eliitti naiiviuttaan ymmärrä vaaraa. Teoriasta on viime vuosina tullut Euroopassa leviävän islaminvastaisen liikkeen keskeinen opinkappale.


Breivik ei koskaan tavannut Fjordmania. Tämä tuli julkisuuteen vasta heinäkuun 22. päivän tapahtumien jälkeen. Vasta nyt tiedetään, että hänen nimensä on Peder Are Nøstvold Jensen ja että hän on neljä vuotta Breivikiä vanhempi.


Kirjoittaessaan käsikirjoitustaan Breivik siteerasi Fjordmania enemmän kuin ketään muuta. (Myös se kohta käsikirjoituksessa, jossa mainitaan kansanedustaja Jussi Halla-ahon eräs kirjoitus, on lainattu Fjordmanilta.)


Äitinsä luona, tietokoneensa ääressä, hän alkoi etäännyttää itseään entisestä kulutuskeskeisestä elämäntavastaan, kuten hän itse kuvasi. Hän alkoi keskittyä ”tulevaan operaatioon”.


Sen avulla hän markkinoisi kirjoituksiaan. Se tekisi hänestä kuuluisan.

 
Breivik ahmi verkosta islaminvastaisia salaliittoteorioita
ELOKUUSSA 2008 yksi Breivikin neljästä vanhasta kaverista – se, joka työskenteli juristina valtionhallinnossa – järjesti syntymäpäiväjuhlat. Paikalla oli paljon lakimiehiä ja julkishallinnon virkamiehiä.

Käsittämätöntä, miten uskomattoman poliittisesti korrekteja he olivat, aivan kuin he kaikki olisivat Työväenpuolueen jäseniä. En ole ikinä ennen tavannut ihmisiä, jotka eivät pysty yhtään keskustelemaan monikulttuurisuudesta ja islamisaatiosta, Breivik kirjoitti myöhemmin tuosta illasta.


Vuonna 2009 hän kirjoitti nimimerkillä Anders B keskustelupalstalle nimeltä document.no. Se on suunnilleen samanlainen kuin suomalaisten Hommafoorumi. Siellä Breivik keskusteli varsinkin maahanmuutosta ja islamista.


Hän näytti vajonneen salaliittoteorioihin:

Voi vain arvailla, miten paljon Ranskassa ja muissa maissa on ollut mellakoita, joista emme ole koskaan kuulleet. Länsi-Euroopassa on kehittymässä suuntaus, että on täysin hyväksyttyä, että media vaikenee näistä asioista, hän pauhasi syyskuussa 2009 Ranskan siirtolaismellakoiden jälkeen.


Hän epäili, että suunnilleen kaikki eurooppalaiset toimittajat ajavat monikulttuurisuutta ja sen takia vaikenevat tosiasioista.


Kirjoituksissa alkoivat toistua samat sanat: PC (poliittisesti korrekti), kulttuurimarxisti, monikulttuurisuus, islam, gettoutuminen, rikollisuus, väkivalta, maahanmuuttajien tekemät raiskaukset, eurooppalainen vasta-jihad-liike. . .


Hän ei ollut yksin. Islaminvastaisilta verkkosivustoilta löytyi runsaasti samanmielisiä.


4 viikkoa jihadia Göteborgissa Ruotsissa. Eurooppalaiset mediayhtiöt kieltäytyvät kertomasta siitä, hän väitti syyskuussa 2009. Miten demokratia voi toimia, kun 98 % länsieurooppalaisista toimittajista avoimesti sympatisoi ”kulttuurimarxismia”?

Hän alkoi jakaa ihmiset ystäviin ja vihollisiin. Vanhoilliset voimat kirkossa ovat todella yksi parhaista liittolaisistamme, hän kirjoitti lokakuussa 2009.


Myös ”operaation” kohde alkoi saada muotoa:

Päävastustajamme eivät saa olla jihadistit vaan ne, jotka tekevät jihadin mahdolliseksi – monikulttuurisuuden kannattajat.


Hän viittasi Norjan vasemmistolaisiin nuorisojärjestöihin, joilla oli tapana organisoida toistuvia mielenosoituksia:

Me emme voi hyväksyä, että Työväenpuolue tukee tällaista väkivaltaista ”Stoltenberg Jugendia”, joka järjestelmällisesti terrorisoi konservatiiveja.


HARVAT norjalaiset lukivat verkkokeskustelua osoitteessa document.no. Vielä harvempi osallistui siihen.

Oslolainen filosofi Lars Gule oli poikkeus. Hänestä jonkun piti esittää verkossa mesoavalle porukalle vasta-argumentteja.


Gule keskusteli muutamia kertoja Anders B:n kanssa document.no:n sivuilla, mutta Breivik ei jäänyt millään tavalla hänen mieleensä. Siellä oli paljon radikaalimpiakin kirjoittajia.


Heinäkuun 22. päivän jälkeen Gule on lukenut uudelleen vanhoja keskusteluja. Hänen mielestään Breivik kuului document.no:n älyköihin, jotka pystyivät esittämään ymmärrettävän maailmankuvan. Anders B ei ollut helppo vastustaja.


Oli kuitenkin selvää, että Breivik sai valtaosan ajatuksistaan ja niitä tukevat todisteet, kuten erilaiset tilastot, toisilta islamin vastustajilta. Hän mainitsi verkkokirjoituksissaan usein sivustot Gates of Vienna, Brussels Journal ja Jihad Watch.


Esikuvakseen hän nimesi ”wieniläisen koulukunnan”. Sillä hän tarkoitti amerikkalaisen Edward Mayn blogia Gates of Vienna ja sen ympärille syntynyttä sivustoa. Blogin mukaan Eurooppaa uhkaa muslimimiehitys samaan tapaan kuin vuonna 1683, jolloin Turkki yritti vallata Wienin.


Näitä sivustoja Breivik ahmi. Brittilehti The Guardian laski, että käsikirjoituksessa on 116 linkkiä jihadwatch.orgiin, 86 linkkiä Gates of Viennaan ja 114 linkkiä Fjordmanin blogiin. Näistä, The Guardian totesi, syntyi samanmielisten hämähäkinverkko.


Breivik alkoi kutsua itseään ja muita samalla tavalla ajattelevia ”kulttuurikonservatiiveiksi”.


Hän kävi Budapestissa juhlimassa ystävänsä 30-vuotispäiviä. Matkalla kului runsaasti votkaa ja energiajuomaa. Konemusiikki soi.


Joulukuussa 2009 Breivik oli ryhtynyt keräämään verkosta sellaisten ihmisten sähköpostiosoitteita, joiden arveli olevan kiinnostuneita kirjastaan. Hän keskittyi kansallismielisiin ryhmiin sekä kansanedustajiin. Hän halusi koota tuhansia osoitteita, jotta hänen tekstinsä leviäisivät mahdollisimman laajalle.


Näin Breivikin postituslistalle päätyi muiden muassa perussuomalaisten Pirkanmaan pääsihteeri Terhi Kiemunki.


Joulun alla Breivik kävi muutamissa joulujuhlissa kavereidensa kanssa. Motivaationi on paras aikoihin, mutta fyysisesti olen rapakunnossa, hän totesi jouluna 2009.


7 kiloa ylipainoa. Pitää aloittaa harjoitusohjelma.

Maatila Renassa Glommajoen varressa.

Maatila Renassa Glommajoen varressa. KUVA: JUHA METSO
KEVÄÄLLÄ 2010 Breivik myi 40-osaisen Versace-Rosenthalin illallisastiastonsa 2 000 eurolla. Käteinen oli lopussa.

Hän pohti motiivejaan:

Ollakseni rehellinen, en tekisi sitä, mitä olen tekemässä, jos minusta tuntuisi, että joku muu voisi tehdä sen puolestani. En halua tehdä sitä, mitä teen. Mieluummin perustaisin perheen ja keskittyisin uudestaan uraani.


Mutta hän jatkoi, kuten silloin koulupoikana, jolloin hän meni kuntosalille joka aamu kello kuusi.


Kesällä 2010 hän kävi ilmeisesti kaivamassa metsään arkun, johon oli piilottanut ”operaatiossa” tarvittavia varusteita, kuten Norjan poliisin väärennetyt virkamerkit. Arkku tuli niin täyteen, että hänen piti istua sen päällä saadakseen sen suljetuksi.


Piilopaikan hän valitsi Google Earthin avulla. Hyttyset häiritsivät kaivamista. Breivikhän oli oslolaispoika ja pelkäsi hämähäkkejä. Saatuaan työn valmiiksi hän ajoi huoltoasemalle, söi hodarin ja joi kokiksen.


Kotona hän tallensi loputtomat suunnitelmansa muistitikuille ja piilotti niitä äidin talon vintille seinänrakoihin.


Loppukesällä hän ajoi Prahaan pienellä Hyundaillaan. Tarkoitus oli ostaa laittomia aseita.


Jos Breivik kuvaa Prahan-matkaa totuudenmukaisesti, se oli surkuhupaisa ja epäonnistui täysin. Hän ei tiennyt, ketä lähestyä. Hän kiersi klubeilla, joissa arveli huumekauppiaiden liikkuvan. Huumekauppias, hän päätteli, varmaan veisi hänet asekauppiaan luo.


Hän päätyi katselemaan turistinähtävyyksiä. Hänestä Praha oli kiva kaupunki.


Kotona Oslossa hän jätti poliisille lupahakemuksen puoliautomaattiasetta varten. Hän tiesi, että Ruger Mini 14 oli ”armeijamaisin” ase, jonka siviili voi Norjassa saada. Hän oli vuosia aikaisemmin suorittanut metsästäjäntutkinnon. Kivääri hänellä oli ollut seitsemän vuotta.


Peurojen metsästykseen, hän kirjoitti aselupahakemukseen.


Olisi ollut houkuttelevaa kirjoittaa totuus –”kategorioiden A ja B kulttuurimarxistien/monikulturalistipetturien teloittaminen”– vain, jotta olisin nähnyt heidän reaktionsa :p


Hän tapasi vanhoja lukiokavereitaan, juhli ja väitteli näiden kanssa maahanmuutosta. Samaan aikaan hän tilasi kiinalaisesta verkkokaupasta puhdasta nestemäistä nikotiinia.


Oli paljon kemikaaleja, joita piti hankkia. Puolasta, Yhdysvalloista, verkkohuutokauppa Ebaysta, jopa paikallisesta apteekista. Siltä varalta, että jäisi kiinni, hän sepitti erilaisia peitetarinoita.


Hän tilasi suojapuvun pommin tekoa varten. Brittilehti The Daily Telegraph sai selville, että tämän niin sanotun hazmat-puvun myi eläkkeellä oleva brittiläinen matematiikan professori, joka oli ostanut valtion ylijäämävarastosta 200 pukua.


Breivik katsoi amerikkalaista Dexter-televisiosarjaa, jossa rikospaikkatutkija onkin sarjamurhaaja. Hänestä se oli hauska. Hän aikoi katsoa myös terroristi Šakaalista kertovan sarjan. Hän toivoi, että se olisi yhtä hyvä kuin se, joka kertoi Baader–Meinhof-ryhmästä. Siitä hän oli pitänyt.


Nyt hän oli asettanut itselleen määräajan. Hän toteuttaisi ”operaation” syksyllä 2011.


Toisinaan hän kutsui sitä ”marttyyrioperaatiokseen”.


BREIVIK oli alkanut käyttää anabolisia steroideja. Hänen painonsa nousi nopeasti 86 kilosta 93 kiloon.


Hän suoritti ammuntakurssin saadakseen aseluvan myös pistoolille. Hän harjoitteli kivääriammuntaa. Hän alkoi hankkia ammuksia. Minkälaisia, mistä ja minkä hintaisia, kaiken sen hän kirjasi muistiin päiväkirjaansa.


Hän kävi ostoksilla Clas Ohlsonilla ja Expertillä ja hankki tarvikkeita: arkistointikansioita, superliimaa, pokkarikameran. Hän osti lisäravinteita. Hän tupakoi, söi suklaata ja kuunteli melodista konemusiikkia. Hänen suosikkinsa oli uusnatsien suosima ruotsalainen Saga, joka tuntui laulavan suoraan hänelle:

Pakotettuna vaeltamaan vastatuuleen

Tuomittuna elämään yhteiskunnan varjossa

Olla valtaapitävien valheiden kohde

Jota katalat miehet halveksuvat.

Hän huijasi toistuvasti ystäviään, jotta nämä eivät alkaisi epäillä mitään. Kysymyksiin, miksi hän oli heistä ainut, jolla ei ollut vieläkään tyttöystävää, hän vastasi vältellen. Hän lupasi alkaa seurustella elokuussa 2011. Silloin, hän valehteli, hän muuttaisi omaan asuntoon.


Hän valehteli ystävilleen myös laativansa parhaillaan erilaisia liiketoimintasuunnitelmia: maanviljelyä, turva-alaa, asetarvikkeita, kaivostoimintaa...


Hänellä oli 12 luottokorttia.

Maaliskuussa 2011 hän tapasi entisen äitipuolensa, joka oli palannut Norjaan ja johon hän yhä piti yhteyttä. Kun äitipuoli heinäkuun 22. päivän jälkeen yritti muistella, oliko viimeisessä vierailussa jotain poikkeavaa, hän ei keksinyt mitään.


Breivik motivoi itseään päivittäisillä kävelylenkeillä. Ollessaan kotona hän mietti, mitä hänelle tapahtuu, jos hän jää eloon ”operaatiossa”. Hän arveli perheensä ja ystäviensä inhoavan häntä ja kutsuvan häntä hirviöksi.


Minusta tehdään suurin (natsi)hirviö toisen maailmansodan jälkeen.


Hän keskusteli brittiläisen EDL:n verkkosivuilla vanhalla nimimerkillään Sigurd Jorsalfare ja haukkui Norjan työväenpuoluetta. Hän sulki maahanmuuttovastaisen Facebook-sivunsa ja avasi uuden, johon hän liitti vain musiikkivideoita.


Yhä uudestaan hän laski rahojaan. Ne alkoivat olla taas lopussa. Hänen oli pakko myydä Breitling Crosswind -rannekellonsa, joka oli hänelle erityisen tärkeä. Hän sai siitä 1 800 euroa ja Montblancin Meisterstück-täytekynästään 200 euroa.


RENAN pieni kuntakeskus sijaitsee runsaan parin tunnin ajomatkan päässä Oslosta. Rautatieasema, komea hirsikirkko, torigrilli, bingo. Täällä Renajoki yhtyy Glommajokeen, ja sitten niiden vesimassat lähtevät vuolaana virtana laskemaan kohti Oslovuonoa.

Täältä Anders Behring Breivik löysi maatilan, jossa hän rakensi pommin.


Tilan nimi on Vålstua, ja se sijaitsee komealla paikalla Glomman rannassa: valkoinen, vähän rapistunut lautaverhoiltu päärakennus sekä useita punamullalla maalattuja ulkorakennuksia. Renan taajamaan on tilalta alle kymmenen kilometrin ajomatka hyvää tasaista asfalttitietä.


Mistä Breivik keksi sokerijuurikkaat? Hän valehteli viranomaisille aloittavansa sokerijuurikkaiden koeviljelyn. Sen jälkeen hän sai viljelijätunnuksen, jota ilman ei voi hankkia lannoitteita.


Breivik tarvitsi lannoitteita pommiinsa.

Hän vuokrasi hopeanharmaan Fiat Dublon ja poisti siitä kaikki Avisin tarrat, ettei se näyttäisi vuokratulta. Huhtikuun lopussa hän vietti viimeisen viikon Oslossa äitinsä luona, tapasi kavereitaan ja juhli.


Sitten hän muutti tavaransa Renaan vuokra-Fiatilla. Lauantaina toukokuun 14. päivän iltana hän katseli verkosta euroviisut. Hän inhosi Norjan kappaletta, Stella Mwangin Haba habaa. Se oli hänestä niin poliittisesti korrekti.


Kenialainen turvapaikanhakija esittämässä bongo-kappaletta. Edustaa hyvin Eurooppaa ja omaa maatani.


Hän toivoi Saksan voittavan.

Lannoitteet tuotiin tilan pihamaalle. Naapuri, maanviljelijä Svein Meldieseth huomasi ne siellä. Säkeistä näki, että lannoitteet olivat tyyppiä 0517.


Meldieseth ihmetteli, miksi uusi asukas oli tilannut sellaisen määrän juuri tuota lannoitetta ottamatta ensin maasta näytteitä.


Sekin oli outoa, että kun Meldieseth meni tapaamaan miestä, tämä lukitsi ulos tullessaan oven perässään. Täälläpäin ei ollut tapana lukita ovea edes kyllille lähtiessä.


Oslolainen, Meldieseth hymähti. Niin kohteliaskin.


Oli kesäkuu. Meldieseth ehdotti, että hän ostaisi Vålstuan heinät – timoteitä ja apilaa – rehuksi lehmilleen, koska uusi tilanpitäjä ei näyttänyt olevan niistä kiinnostunut. Näin sovittiin.


Breivik ja Meldieseth kävelivät alas Glomman rantaan ja puhuivat maanviljelystä. Meldieseth huomautti, ettei juuresten viljelystä tulisi mitään. Maaperä oli liian kivinen. Breivik vastasi, että hän oli jo pyytänyt jotakuta poistamaan kivet.


Meldieseth ei ollut vakuuttunut. Kaupunkilainen ei selvästi tiennyt maanviljelystä mitään. Puhui luomusta mutta osti lannoitteita. Kovin hienot vaatteetkin päällä.


Viimein Meldieseth kysyi: mitä ihmettä sinä täällä teet?

Kirjoitan kirjaa, Breivik vastasi.

Mistä aiheesta?

Breivik ryhtyi selittämään. Meldieseth ei ymmärtänyt mitään. Oslolainen antoi naapurille puhelinnumeronsa ja käski soittaa, jos tulisi asiaa.


NORJAN maaseudulla naapurille ei soiteta vaan mennään käymään. Niinpä Svein Meldieseth palasi muutamia päiviä myöhemmin Breivikin tilalle. Tien yli oli kaatunut puu, ja se piti saada pois.

Päärakennuksen ovi oli lukossa, joten hän soitti ovikelloa.


Breivik tuli ulos ja lukitsi jälleen oven perässään. Hän oli näreissään siitä, ettei Meldieseth soittanut ensin.


He tapasivat vielä kolmannen kerran. Silloin Meldieseth tarjoutui poistamaan kivet pellosta itse, koska ne vaikeuttivat heinän korjaamista. Breivik sanoi miettivänsä asiaa. Hän ei selvästikään halunnut tiluksilleen vieraita ihmisiä.


Hänen hiuksissaan oli vaaleaa, hopeaista pölyä. Hän oli yrittänyt pestä sitä pois, kun ovikello oli soinut, mutta se ei ollut lähtenyt.

Viljelijä pani merkille, että uusi naapuri lukitsi aina ulko-ovensa
Oli lauantai, 9. heinäkuuta. Breivik oli koko päivän jauhanut alumiinia.


Svein Meldiesethillä ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä sisällä talossa ja viereisessä ladossa tapahtui.


Breivik oli rakentanut pommiaan jo useita viikkoja. Hän oli tehnyt paljon virheitä, etsinyt uusia ohjeita verkosta ja Youtubesta, kokeillut kaikenlaista – usein öisin, ettei jäisi kiinni. Tehosekoittimista lähti kova meteli.


Hän oli kiertänyt kaikissa lähiseudun marketeissa ja kodinkoneliikkeissä saadakseen ostetuksi riittävästi tehosekoittimia. Niitä oli talossa nyt kaksikymmentä.


Silti pomminteko edistyi hitaammin kuin hän oli kuvitellut.


Hän kävi syömässä pizza- ja kebabravintola Milanossa Renan taajamassa. Milanoa piti kaksi turkkilaista miestä. Hän tilasi pastaa ja söi sen tummaksi petsatun mäntypöydän ääressä kattokruunujen alla. Hän oli aina kohtelias asiakas.


Joskus hän poikkesi Renan baarissa. Sitä kutsuttiin Gløkeredetiksi. Käenpesäksi.


Perjantaina 15. heinäkuuta – viikkoa ennen ”operaatiota”– hän ajoi taksilla asemalle, matkusti junalla Osloon ja haki toisen vuokra-auton.


Se oli suurikokoinen valkoinen pakettiauto Volkswagen Crafter.


Maanantaina 18. heinäkuuta hän lastasi pakettiauton valmiiksi.


Kun Svein Meldieseth kävi hakemassa heinäpaaleja viereiseltä pellolta, hän näki auton odottavan tilan pihassa.


Keskiviikkona 20. heinäkuuta Breivik ajoi pakettiauton Osloon ja pysäköi sen äitinsä asunnon luo Hoffsveienille.


Torstaina 21. heinäkuuta hän palasi tilalleen Oslosta kello 13.10 saapuvalla junalla. Taksinkuljettaja Arild Tangen ajoi hänet asemalta maatilalle. Breivik oli siististi pukeutunut – toimistovaatteissa, Tangen muisteli myöhemmin televisiohaastattelussa – ja hyvällä tuulella. Hän ei vaikuttanut hermostuneelta.


PERJANTAINA 22. heinäkuuta kello 11 Anders Behring Breivik ajoi hopeanvärisellä Fiat Dublollaan kohti Oslon keskustaa. Hän pysäköi auton lähelle Hammersborgin toria, kävelymatkan päähän hallituskorttelista.

Ei tiedetä, minne hän seuraavaksi meni. Hän avasi vielä kerran tietokoneensa ja lisäsi käsikirjoitukseensa seuraavat sanat:

Luulen, että tästä tulee viimeinen merkintäni. Nyt on perjantai 22. heinäkuuta, kello 12.51.


Kello 14.09 hän lähetti käsikirjoituksensa yli tuhannelle vastaanottajalle eri puolilla maailmaa.


Sitten hän nousi pommiauton etuistuimelle äitinsä asunnon luona ja lähti ajamaan uudelleen kohti Oslon keskustaa.


Hän pysäköi auton pääministerin kanslian eteen.

Sitten hän sytytti sytytyslangan.

TURVAKAMERAT eri puolilla keskustaa ovat tallentaneet Breivikin paon.

Hänellä oli yllään jonkinlainen poliisin univormu, luodinkestävä liivi, pistoolikotelo reidellä ja jalassa maihinnousukengät. Hänen päässään oli kypärä, ja sen visiiri peitti hänen kasvonsa.


Oikeassa kädessään hän piteli pistoolia.

Hän avasi Fiatin oven, käynnisti auton ja lähti ajamaan kohti pohjoista.


Utøyan saarella oli meneillään Norjan Työväenpuolueen nuorten perinteinen kesäleiri. Tänään leirillä oli vieraana puolueen tähti, entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland.


AJOMATKA hallituskorttelista Utøyan lautalle kestää yleensä nelisenkymmentä minuuttia. Breivikiltä meni matkaan kaksi kertaa niin pitkä aika. Matkan varrella oli sattunut kolari. Päätie oli ruuhkautunut, ja hän joutui käyttämään kiertoteitä.

Kello oli noin 16.40, kun hän pysäköi vaaleanharmaan Fiatinsa lauttarantaan. Hänellä oli yhä yllään poliisin univormunsa.


Brundtland oli jo ehtinyt poistua paikalta.

Lauttarannassa Breivik sanoi tulevansa saarelle varmistamaan nuorten turvallisuuden Oslossa sattuneen pommi-iskun takia.


Hän oli hyvin kohtelias.

Pahaa-aavistamaton kapteeni päästi hänet m/s Thorbjørnin kannelle. Breivikin lauttamatka mantereelta saarelle kesti kolmisen minuuttia.


Kello 17.07 laiva kiinnittyi Utøyan laituriin.

Sitten hän astui rantaan.

TASAN kello 18 Anders Behring Breivik soitti hätäkeskukseen.

”Poliisin hätäkeskus”, puhelimeen vastattiin.

”Joo, hyvää päivää, nimeni on komentaja Anders Behring Breivik norjalaisesta kommunismin vastaisesta vastarintaliikkeestä.”


”Niin.”

”Olen tällä hetkellä Utøyalla. Haluan antautua.”

”Ja mistä numerosta soitat?”

”Soitan kännykästä.”

”Soitat kännykästäsi.”

”Kyllä. Se ei ole minun vaan toinen...”

”Toinen. Mikä sinun nimesi olikaan? Haloo... haloo...”


Puhelu katkesi.

Kello 18.26 hän soitti uudelleen hätäkeskukseen. Poliisin erikoisjoukot olivat jo nousemassa saarelle.


”Poliisin hätäkeskus.”

”Hyvää päivää, nimeni on Anders Behring Breivik.”

”Juu, hei.”

”Olen komentaja norjalaisessa vastarintaliikkeessä.”


”Juu, hei.”

”Voitko yhdistää minut operaation johtajalle Deltaan?” (Delta on Norjan poliisin erikoisryhmä.)


”Kyllä... ja mikä sinun osuutesi tässä on, mistä on kyse?”


”Olen Utøyalla.”

”Sinä olet siis Utøyalla.”

”Olen suorittanut operaationi, joten haluan antautua.”


”Sinä siis haluat antautua.”

”Kyllä.”

”Mikä sinun nimesi taas olikaan?”

”Anders Behring Breivik.”

”Ja sinä olit komentaja...”

”Olen komentaja norjalaisessa vastarintaliikkeessä”
”Järjestön nimi on Euroopan temppeliritarit, mutta me olemme järjestäytyneet kommunisminvastaisessa ja Euroopan islamisoitumisen ja Norjan islamisoitumisen vastaisessa vastarintaliikkeessä.”


”Kyllä.”

”Euroopan ja Norjan.”

”Kyllä.”

”Ja koska operaatio on nyt suoritettu, on hyväksyttävää antautua.”


”Haluat siis antautua Deltalle?”

”Voitko, voitko yhdistää minut Deltan operaatiojohtajalle?”


”Kyllä kyllä, tavallaan puhut jo sellaisen henkilön kanssa, joka on vastuussa.”


”Ok, tee, mitä sinun täytyy tehdä. Soita tähän numeroon, älä...”


”Hmm, mihin numeroon...”

”Tosi hyvä homma, hei.”

”Minulla ei ole mitään puhelinnumeroa! Haloo!”

Puhelu katkesi.

Tekstissä mainittujen lähteiden lisäksi kirjoitus perustuu Anders Behring Breivikin tunteneiden tai tavanneiden ihmisten haastatteluihin Oslossa ja Renassa syksyllä 2011. He eivät halunneet nimeään julkisuuteen. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran HS-Kuukausiliitteessä lokakuussa 2011.

Heinäkuun 2021 Kuukausiliitteessä ilmestyy toimittaja Anu Nousiaisen uusi kirjoitus Saari, jossa hän kertoo, mitä tapahtui sen jälkeen, kun Breivik oli otettu kiinni.



 
Viimeksi muokattu:
Back
Top