Jarmo Huhtanen, teksti
Jukka Gröndahl, kuvat
Misi, ROVANIEMI
MISI ON muutaman kymmenen asukkaan kylä Rovaniemen ja Kemijärven välisen rautatien puolivälissä. Sen naapurissa on Länsi-Euroopan suurin sotilaiden harjoituspaikka, Rovajärven ampuma-alue, joka ulottuu neljän Lapin kunnan alueelle.
Lokakuisena aamuna Misin kylätiellä ei näy kulkijoita. Vain varis ja koira pitävät jossain neuvonpitoa.
Hallayön jäljiltä lätäköissä on jääkansi. Asemarakennuksen ikkunat ovat huurussa. Oven yläpuolella lukee
sisään, mutta ovi on lukossa. Seinustalla on moottorikelkka. Sen ympärillä kasvaa heinää.
Kaukaa lounaasta alkaa kuulua kohinaa. Yöjuna on matkalla Helsingistä Rovaniemen kautta Kemijärvelle. Juna on 35 minuuttia myöhässä, mutta se ei haittaa ketään. Asemalaituri on tyhjä.
Juna pysähtyy. Kukaan ei astu ulos. Seuraava vuoro kulkee illalla päinvastaiseen suuntaan.
Syksyn kuulaudessa on vaikea uskoa, että siitä on vain yksi ihmisikä, kun tämä paikka oli tärkeä osa maailman pelätyintä sotakonetta.
Adolf Hitlerin miljoona-armeija hyökkäsi tuolloin itään, ja Misin asemalla kaikuivat saksankieliset komennot.
HITLERIN SOTARETKEN kannalta Misi oli strategisella paikalla. Sen läpi kulki junarata, joka ulottui Pohjanlahden satamista Rovaniemen kautta Kemijärvelle ja talvisodassa luovutettuun Sallaan asti. Raiteet veivät juuri sinne, missä saksalaiset joukot hyökkäsivät itään.
Misi oli sotavoimien huollon kannalta ihanteellisen kuljetusyhteyden varrella. Se oli myös niin kaukana rintamasta, että siellä oli suhteellisen turvallista. Misistä talvisodan taistelupaikoille oli runsaat sata kilometriä.
Niinpä Misiin rakennettiin Saksan Pohjois-Suomessa olevan armeijan pääampumatarvikevarikko. Varikko oli valtava, koska Pohjois-Suomessa oli yli 200 000 saksalaista sotilasta. Se on enemmän kuin koko Lapissa on nyt asukkaita.
Saksalaiset rakennuttivat keskelle Misin korpea satojen varastojen, asuinparakkien, korjauspajojen, kanttiinien, hevostallien, pesuloiden ja ompelimoiden varuskunnan, joka sai nimen
Armee Munitionslager Moritz – Armeijan ampumatarvikeleiri Moritz.
HS:n selvityksen mukaan on todennäköistä, että unohdettu Moritz oli rakennuksilla mitaten saksalaisten suurin varuskunta-alue Suomessa. Vertailun vuoksi suurimpana pidetyssä Oulun niin kutsutussa Pikku-Berliinissä oli noin 270 rakennusta.
Sodanaikainen maisema Lapalionvaaralta kohti saksalaisten rakentamaa pistoraidetta ja Lapalionlampea. (PIRJO PANTSARIN KOTIALBUMI)
Misiläisiä ja saksalaisia sotilaita Misin aseman portailla. (ANJA LAIHASEN KOTIALBUMI)
Misiläisiä poikia saksalaisten parakkien edessä. Kuvassa on saksalaisten pystyttämä katukyltti, jossa erottuu katua tarkoittava Strasse-sana. (PIRJO PANTSARIN KOTIALBUMI)
MORITZISTA tiedetään hämmästyttävän vähän. Rovaniemeläinen historioitsija
Kalevi Mikkonen on yksi harvoja, joka on
kirjoittanut Misin vaiheista.
Mikkosen mukaan tietojen niukkuus johtunee siitä, että Moritzia haluttiin suojella neuvostoliittolaisten lentokoneiden ja desanttien hyökkäyksiltä. Alueesta ei saanut puhua eikä sitä saanut kuvata.
Moritzista ei tunneta yhtään karttaa, josta kävisi ilmi alueen lopullinen koko. Saksalaiset näyttävätkin laajentaneen tukikohtaa koko sodan ajan.
Mikkosen mukaan Valtionrautatiet antoi saksalaisten käyttöön 2 000 neliömetrin alueen Misin pysäkin luota jo marraskuussa 1940.
Varsinaisen varastoalueen rakentamisen näyttävät kuitenkin aloittaneet suomalaiset kevätalvella 1941. Loppukesällä aseman ympäristössä oli jo kymmenittäin ammusvarastoja.
SAKSALAISTEN rakennustöitä Pohjois-Suomessa tutkinut
Kalle Korpi on löytänyt lähteitä, joiden mukaan vuoden 1941 marraskuussa Misissä oli ainakin kaksi saksalaista työkomennuskuntaa, joissa oli yhteensä 103 miestä.
Lisäksi Misiin oli komennettuna 31 autonkuljettajaa. Heidän tehtävänsä lienee ollut kuljettaa tarvikkeita aseman ja varastojen välillä.
Misissä oli myös sotasaalistavaran varasto, jota hoiti kolmisenkymmentä sotilasta.
”Ei Misissä niin paljon olisi ollut miehiä, jos se olisi ollut pelkkä läpikulkupaikka”, Korpi sanoo.
SAKSALAISTEN rakennuksia oli kymmenen kilometrin matkalla Misintien ja sen jatkeen Raajärventien molemmin puolin.
Misintien laidoilla kerrotaan olleen puolitoista metriä korkeita piikkilanka-aitoja, ja myös varastorakennukset oli eristetty piikkilangoilla.
Kalevi Mikkonen on löytänyt Rovaniemen kaupunginarkistosta Saksan armeijan ja suomalaisten tekemiä maanvuokrasopimuksia.
Niistä ilmenee, kuinka Wehrmacht vuokrasi yksityisiltä maa-alueita Misintien varrelta. Kukaan ei tiedä, kuinka suuri osa sopimuksista on säilynyt, mutta maita on vuokrattu laajalta alueelta.
KAISA KERVINEN on nyt 79-vuotias. Hän oli neljä, kun saksalaiset lähtivät Misistä. Kaksi vuotta sitten hän julkaisi kirjan nimeltä
Hylsyjä tiellä – saksalaisten ase- ja ammusvaruskunta Misissä 1941–1944.
Kervinen haastatteli kirjaansa varten
Kauko Honkasiltaa, joka eli lapsuutensa ”saksalaisessa Misissä”.
Honkasillan mukaan Misiin saapui kamerat kaulassa golfhousuisia saksalaisia siviilejä keväällä 1941.
”Siellä ne kiertelivät eri puolilla kylää kuten turistit ikään”, muisteli Honkasilta yli 70 vuotta myöhemmin.
Tuntemattomat miehet olivat todennäköisesti Saksan armeijan tiedustelijoita, jotka etsivät sopivia paikkoja ammusvarastoille.
Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon alkoi kesäkuun 22. päivä. Suomi liittyi mukaan muutamaa päivää myöhemmin.
Honkasillan mukaan ensimmäiset Misiin tulleet saksalaiset joukot majoittuivat aseman odotushuoneeseen, makasiiniin ja aseman lämpimään varastoon.
”Silloin se kuhina alkoi.”
MISILÄISTEN mieleen jäivät erityisesti kylään saapuneet nuoret ”kaakaopojat”. Nimitys lienee tullut heidän kaakaon värisistä asepuvuistaan.
Kaakaopojat kuuluivat saksalaiseen
Organisation Todtiin. Se oli saksalainen rakentaja- ja työjärjestö, jonka johdossa oli varusteluministeri
Fritz Todt.
Todt-organisaatio käytti työvoimanaan asepalvelukseen kelpaamattomia saksalaisia, paikallisia urakoitsijoita, sotavankeja ja pakkotyöläisiä eri maista. On mahdollista, että kaikkia näitä käytettiin Misin alueen rakentamisessa.
Yksi Moritzia rakentanut ja huoltanut yritys oli Rovaniemeltä käsin toimiva kemiläinen huolintayhtiö
Höckert ja hänen seuraajansa.
Höckert oli jatkosodan aikana tunnetuin Pohjois-Suomessa saksalaisille palveluja myyvä yritys.
Höckert toimitti saksalaisille polttopuita, rakensi parakkeja, pesi pyykkiä, korjasi univormuja sekä muonitti kanttiineja ja hankki niihin henkilöstöä. Lisäksi sen autot hoitivat Saksan armeijan kuljetuksia.
Saksalaisten tarvitsemat sotilasparakit olivat merkittävää liiketoimintaa pohjoisessa. Suomalaiset yritykset valmistivat jatkosodan aikana saksalaisille kymmeniätuhansia erilaisia vanerisia ja puisia parakkeja, telttoja ja eläinsuojia. Lisäksi niitä tuotiin suuria määriä Ruotsista ja Norjasta.
Saksan armeijan hallinnollinen sydän Suomessa sijaitsi Rovaniemellä ja Rovaniemen maalaiskunnassa.
Marianne Junilan tutkimuksen
Kotirintaman aseveljeyttä (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2000) mukaan kauppalan ja maalaiskunnan alueella oli jo syksyllä 1941 peräti 630 saksalaisten pystyttämää parakkia.
Saksalaiset olisivat halunneet käyttää Misissä enemmänkin paikallista työvoimaa, mutta vuonna 1942 Suomi rajoitti työvoimapulan vuoksi Moritzissa työskentelevien suomalaisten määrän 50:een.
MORITZIN KASVUN myötä Misin ilme muuttui. Uusien saksalaisparakkien ja lisääntyvän piikkilangan lisäksi eräät kylän rakennukset saivat uusia tehtäviä. Suojeluskuntatalo muutettiin saksalaisten sairaalaksi.
Kaisa Kervinen kertoo kirjassaan, että Misintien päähän ilmestyi puomi ja tarkastuspiste, jossa vaaditiin kulkulupia.
Saksalaiset rakensivat lisäksi Lapalionvaaran lähelle kaksi rautatien pistoraidetta ja Misijärvelle pienen sataman puukuljetuksia varten.
Sodan alkaessa Misiin ei ollut vielä vedetty sähköjä. Niinpä saksalaiset rakensivat pienen vesivoimalan, joka ei kuitenkaan toiminut.
Misin keskustaan saksalaiset pystyttivät ravintolarakennuksen, ”Kasinon”, jonka perustukset ovat yhä jäljellä. Siellä suomalaiset ja saksalaiset järjestivät yhteisiä illanviettoja.
SUOMEN ARMEIJALLA ei näytä olleen sodan aikana kunnon tietoja siitä, mitä kaikkea Moritzissa oli.
Tästä tuli vakava ongelma Lapin sodan jälkeen, kun saksalaiset olivat räjäyttäneet ja polttaneet kaikki Misin varastonsa. Räjäytysten jälkeen tuhansia erilaisia ampumatarvikkeita lensi kauas alkuperäisestä räjäytyspaikasta.
Tietojen puuttuessa Suomen armeija otti sodan jälkeen Misin alueesta ilmakuvia, jotka myöhemmin yhdistettiin isoksi ilmakuvakartaksi. Sen avulla on myöhemmin tehty arvioita siitä, mistä kaikkialta ampumatarvikkeita saattaisi vielä löytyä.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos säilyttää tällaista isoa ilmakuvakarttaa 3. logistiikkarykmentin Misin varastossa, joka sijaitsee Misintien varressa. Jääkäriprikaatin pioneerit ovat käyttäneet sitä hyödykseen raivatessaan Misin maastoa räjähteistä.
SAKSALAISET eivät tuhonneet kaikkea varastoimaansa. Osa ampumatarvikkeista ja aseista otettiin vetäytyvän Saksan armeijan mukaan, ja osa ehdittiin viedä laivoilla kotimaahan.
Saksan armeijalla tiedetään olleen jopa yli vuoden tarvikkeet varastoituna Suomessa. Kovin suurta osaa ei siksi pystytty kuljettamaan mukana.
Saksalaiset antoivat käskyn Suomesta vetäytymisestä 4. päivä lokakuuta 1944. Rovaniemeltä saksalaiset lähtivät 16. päivä.
”Ammusvarastot lentelivät ilmaan ympäri Lappia”, kirjoittaa sotahistorioitsija
Sampo Ahto kirjassaan
Aseveljet vastakkain (Kirjayhtymä, 1980).
”Hyvän järjestelyn seurauksena oli, että saksalaiset onnistuivat yllättävän hyvin materiaalinsa evakuoinnissa.”
LOKAKUUSSA 2019 Lapalionvaaralla erottaa yhä saksalaisten kädenjäljet.
”Tämä kaikki on ollut ihan täynnä parakkeja”, näyttää 70-vuotias Misistä kotoisin oleva
Seija Mäkinen.
”Täällä niillä on ollut ampumarata.”
Mäkiselle saksalaisten jäljet ovat tuttuja, sillä hän liikkui samoissa metsissä sodan jälkeisinä vuosikymmeninä.
Mäkinen kertoo, että hänen äitinsä teki töitä saksalaisten pesulassa ja ompelimossa.
”Äiti sanoi, ettei koskaan tarvinnut pelätä mitään”, Mäkinen kertoo.
”Se oli karmeata, kun äiti sanoi, että kun Sallan rintamalla oli sodittu ja sitten tuli vaunuja, joissa oli ruumiita ja ne pysähtyivät asemalla. Haju oli kesähelteellä kammottava.”
SAKSALAISET rakensivat Lapalionvaaralle muun muassa tähystystorneja ja kymmeniä turvekorsuja vaaran kupeeseen. Lisäksi vaaralla oli toinen ”viihdytyskasino”, jossa saksalaiset ja suomalaiset viettivät kosteita iltoja.
Lapalionvaaralla törmää ruosteiseen sotaromuun kaikkialla, vaikka keräilijät ja paikalliset asukkaat ovat vuosikymmenten aikana jo ”evakuoineet” parhaat päältä.
Ensimmäisenä sattuu silmään kannonpäässä nököttävä puhkiruostunut karbidilamppu ja puun oksalla roikkuva konekiväärivyö.
”Muistan kun täällä kävi 1960-luvun alussa linja-autollinen ihmisiä Porista. He tulivat joka kesä. Sitten minä kysyin, että miksi te niitä romuja kaivatte. He sanoivat, että sinä et kuule tyttö ymmärrä, kuinka arvokkaita ne ovat.”
Viime kesänäkin oli kuulemma ollut kaivajia, jotka etsivät Misinjärven taakse sodan aikana pudonnutta lentokonetta.
”Sieltä oli löytynyt jokin jalas, jonka ne olivat vieneet.”
Mäkinen muistelee, että 1960-luvulla Misissä kävi myös saksalaisia joka kesä. Hän arvelee heidän olleen Misissä aikoinaan palvelleita entisiä sotilaita.
”Sellaisia vanhempia herrasmiehiä. Eihän ne mitään muuta voineet tulla katsomaan. Lapset olivat mukana.”
SOTAROMUN ETSINNÄSSÄ on omat riskinsä. Mäkinen sanoo muistavansa hyvin, kuinka
Hannes Hynösen aikuinen poika hukkui Misijärveen sukeltaessaan saksalaista sotaromua. Sotaveteraani Hynönen nousi julkisuuteen vuonna 2014 Linnan juhlissa.
Tunnetuin vahinko sattui kuusi vuotta sitten. Tuolloin kemiläinen mies kuoli, kun hänen purkamalleen tykinammukselle tapahtui niin sanottu humahdus eli se syttyi räjähtävästi palamaan.
Mäkinen kertoo, että Misissä on kiertänyt sitkeästi legenda siitä, että saksalaisten jäljiltä Misiin jäi aarre. Kyseessä olisi saksalaisten Misijärveen upottama kassakaappi, jota jotkut olisivat yrittäneet naarata järvestä.
LAPALIONVAARAN kupeessa on yhä saksalaisten rakentaman pistoraiteen jäännökset. Raiteet on poistettu, mutta itse ratalinja erottuu selvästi muuta ympäristöä korkeampana penkereenä.
Ratapenkereen juuressa on paikoin säännöllisiä räjähdyskuoppia ja hylättyä sotaromua, kuten kymmenittäin yhteen kasaan jätettyjä kaasunaamarien koteloita.
Näköetäisyydellä on useita läpimitaltaan noin 15-metrisiä alueita, joiden aluskasvillisuus eroaa väriltään muusta.
Niissä on todennäköisesti ollut tavaravarastoja, jotka on poltettu saksalaisten lähtiessä. Vielä 78 vuoden jälkeenkään Lapin luonto ei ole palautunut ennalleen.
Vanhaa sotaromua löytyy Misistä kaikkialta.
Saksalaisten rakentaman pistoraiteen penkere erottuu yhä selvästi Lapalionvaaran maisemassa.
Sodan aikaisia hylsyjä metsässä. Joukossa on myös käyttämättömiä patruunoita.
oltetuilta läikiltä löytyy yhä romukasoja, kuten sadoittain erilaisia remmien solkia yhdessä kasassa, sulanutta metallia toisessa ja kolmannessa jopa läjä hylättyjä taskumatteja.
LAPIN ASUKKAAT evakuoitiin Lapin sodan alkaessa muualle Suomeen ja Ruotsiin. Misistä lähti viimeinen evakkojuna syyskuun puolivälissä 1944.
Saksalaisten viimeisistä viikoista Misissä ei ole suomalaisia silminnäkijöitä.
Kun ensimmäiset suomalaiset sotilaat tulivat Misiin kuukautta myöhemmin, Moritzin poltetut ja räjäytetyt rakennukset savusivat yhä. Vaikka kylä poltettiin, osa taloista onneksi säilyi.
”Oli se näky Misin kylällä. Seutu oli kuin kuun kraatterissa”, kuvasi myöhemmin eräs alueella asepalvelusta suorittanut.
Saksalaiset miinoittivat ja suluttivat tehokkaasti peräytymistiensä. Suomalaiset pioneerit joutuivat raivaamaan Lapista tuhansia lentopommeja, kymmeniätuhansia miinoja ja satojatuhansia tykistön ammuksia.
SAKSALAISET eivät pelkästään räjäyttäneet ampumatarvikkeitaan, vaan he myös hautasivat niitä maahan ja upottivat läheisiin järviin ja lampiin. Tarkoista paikoistakin on säilynyt tietoja.
Sotien jälkeen ammuksia näkyi kaikkialla Misin maastossa. Suomalaiset raivaajat käyttivät tuolloin vielä hyväksyttyä hävittämistapaa eli hautasivat niitä maahan ja uppottivat järviin. Näitä räjähteitä kaivetaan ja nostetaan yhä ylös hävittämistä varten.
Seija Mäkinen kertoo, kuinka heidän perheensä aikeet perunamaan tekemisestä tontin kulmalle kaatuivat siihen, että suunnitellulta paikalta alkoi löytyä tykin ammuksia.
”Oli se näky Misin kylällä. Seutu oli kuin kuun kraatterissa.”
MISISSÄ 1960-luvulta asti asunut
Antti Pakonen teki kuusi vuotta sitten aloitteen Rovaniemen kaupungille Misin pommien raivaamisesta. Hän sanoo, että aloite käsiteltiin salaisena, mutta se johti siihen, että Puolustusvoimat ryhtyi systemaattisesti raivaamaan Misissä.
Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä Misissä on kuollut ja loukkaantunut useita ihmisiä ammusten räjähdettyä.
”Täällä on kuusi mennyt ammuksiin ja seitsemän rintamalla. Sitten on silmä- ja sormipuolia poikaviikareita”, tiivistää Pakonen.
Jääkäriprikaatin raivaajat käyvät joka kesä raivaamassa ammuksia. Raivausta on tehty niin maalla kuin vesillä.
”Kyläläisillä on ehdoton kielto: metsäpaloa ei saa ammusten takia mennä sammuttamaan.”
Pakonen sanoo, että kun seudun kaivosteollisuutta perustettiin sotien jälkeen, mainareiden asuntoja kaavoitettiin Misissä käytännössä maahan haudattujen pommien päälle.
Misin entisessä koulussa toimii nyt majatalo, mutta parhaimmillaan sitä kävi yli sata lasta.
”Kun kansakoulu rakennettiin, ei ollenkaan huomioitu sitä, että 50 metrin päässä koivikossa oli ammuksia. Sen luota on viime kesinä viety satoja tykin kranaatteja ikkunasta näkyvistä montuista.”
PAKONEN NÄYTTÄÄ kartalta, kuinka Misin järvien ja lampien rantoja on nykyään kaavoitettu vapaa-ajan asunnoiksi.
”Ei helvetti, kun nämä järvenrannat ovat pommeja täynnä”, hän näyttää.
Pakonen esittelee vääräväri-ilmakuvaa läheisestä järvestä, jossa hänen mukaansa näkyy rannan tuntumassa veteen upotettuja ammuskasoja.
”Tässä on ollut ainakin kolmena kesänä sukeltajia. Armeija rakensi tuohon veneenlaskupaikan. Toivat sellaisen ison proomulautan ja ajoivat sen päälle kuorma-auton, jossa oli pitkä Hiab-nosturi, jossa oli magneetti. Sillä ne nosti ammuksia pitkin rantaa.”
oltetuilta läikiltä löytyy yhä romukasoja, kuten sadoittain erilaisia remmien solkia yhdessä kasassa, sulanutta metallia toisessa ja kolmannessa jopa läjä hylättyjä taskumatteja.
LAPIN ASUKKAAT evakuoitiin Lapin sodan alkaessa muualle Suomeen ja Ruotsiin. Misistä lähti viimeinen evakkojuna syyskuun puolivälissä 1944.
Saksalaisten viimeisistä viikoista Misissä ei ole suomalaisia silminnäkijöitä.
Kun ensimmäiset suomalaiset sotilaat tulivat Misiin kuukautta myöhemmin, Moritzin poltetut ja räjäytetyt rakennukset savusivat yhä. Vaikka kylä poltettiin, osa taloista onneksi säilyi.
”Oli se näky Misin kylällä. Seutu oli kuin kuun kraatterissa”, kuvasi myöhemmin eräs alueella asepalvelusta suorittanut.
Saksalaiset miinoittivat ja suluttivat tehokkaasti peräytymistiensä. Suomalaiset pioneerit joutuivat raivaamaan Lapista tuhansia lentopommeja, kymmeniätuhansia miinoja ja satojatuhansia tykistön ammuksia.
SAKSALAISET eivät pelkästään räjäyttäneet ampumatarvikkeitaan, vaan he myös hautasivat niitä maahan ja upottivat läheisiin järviin ja lampiin. Tarkoista paikoistakin on säilynyt tietoja.
Sotien jälkeen ammuksia näkyi kaikkialla Misin maastossa. Suomalaiset raivaajat käyttivät tuolloin vielä hyväksyttyä hävittämistapaa eli hautasivat niitä maahan ja uppottivat järviin. Näitä räjähteitä kaivetaan ja nostetaan yhä ylös hävittämistä varten.
Seija Mäkinen kertoo, kuinka heidän perheensä aikeet perunamaan tekemisestä tontin kulmalle kaatuivat siihen, että suunnitellulta paikalta alkoi löytyä tykin ammuksia.
Oli se näky Misin kylällä. Seutu oli kuin kuun kraatterissa.”
MISISSÄ 1960-luvulta asti asunut
Antti Pakonen teki kuusi vuotta sitten aloitteen Rovaniemen kaupungille Misin pommien raivaamisesta. Hän sanoo, että aloite käsiteltiin salaisena, mutta se johti siihen, että Puolustusvoimat ryhtyi systemaattisesti raivaamaan Misissä.
Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä Misissä on kuollut ja loukkaantunut useita ihmisiä ammusten räjähdettyä.
”Täällä on kuusi mennyt ammuksiin ja seitsemän rintamalla. Sitten on silmä- ja sormipuolia poikaviikareita”, tiivistää Pakonen.
Jääkäriprikaatin raivaajat käyvät joka kesä raivaamassa ammuksia. Raivausta on tehty niin maalla kuin vesillä.
”Kyläläisillä on ehdoton kielto: metsäpaloa ei saa ammusten takia mennä sammuttamaan.”
Pakonen sanoo, että kun seudun kaivosteollisuutta perustettiin sotien jälkeen, mainareiden asuntoja kaavoitettiin Misissä käytännössä maahan haudattujen pommien päälle.
Misin entisessä koulussa toimii nyt majatalo, mutta parhaimmillaan sitä kävi yli sata lasta.
”Kun kansakoulu rakennettiin, ei ollenkaan huomioitu sitä, että 50 metrin päässä koivikossa oli ammuksia. Sen luota on viime kesinä viety satoja tykin kranaatteja ikkunasta näkyvistä montuista.”
PAKONEN NÄYTTÄÄ kartalta, kuinka Misin järvien ja lampien rantoja on nykyään kaavoitettu vapaa-ajan asunnoiksi.
”Ei helvetti, kun nämä järvenrannat ovat pommeja täynnä”, hän näyttää.
Pakonen esittelee vääräväri-ilmakuvaa läheisestä järvestä, jossa hänen mukaansa näkyy rannan tuntumassa veteen upotettuja ammuskasoja.
”Tässä on ollut ainakin kolmena kesänä sukeltajia. Armeija rakensi tuohon veneenlaskupaikan. Toivat sellaisen ison proomulautan ja ajoivat sen päälle kuorma-auton, jossa oli pitkä Hiab-nosturi, jossa oli magneetti. Sillä ne nosti ammuksia pitkin rantaa.”
Antti Pakonen esittelee Misintien läheisyydessä olevaa paikkaa, johon on hyläytty satoja saksalaisten sotilaiden kaasunaamareiden koteloita.
MISISSÄ ei tiedetä olevan saksalaisten jäljiltä miinoitteita, sillä Misi ei kuulunut Saksan armeijan miinoitusvyöhykkeisiin. Pois heitettyjen ammusten ansoittamisesta on löytynyt jälkiä.
Misissä törmää yhä säännöllisesti sotilaisiin ja heidän kalustoonsa. Misintien varressa onkin liikennemerkkejä, joissa varoitetaan panssarivaunuista.
Rovajärven ampuma-alueelle kulkevat harjoitusjoukot kuljettavat raskaan kalustonsa junalla Misin asemalle, josta ne ajavat kymmenen kilometrin päässä olevalle ampuma-alueelle.
Nyt jo edesmenneelle Kalevi Honkasillalle lapsuus sota-ajan saksalaisessa Misissä oli seikkailu.
”Mitäpä me pojat muuta kuin toilailtiin parakkien nurkilla ja kilpailtiin kiskoilla kävelyssä ja hypittiin pois kun saksalainen vartiomies tuli pyssyineen hätistelemään”, hän on muistellut.
”Voitte uskoa, että meillä pojilla oli katseltavaa ja värkkäämistä.”