Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mannerheimin kello.
Katso liite: 22459
Kuvassa kello näkyy, mutta huomio kiinnittyy mieheen, jonka päätä särkee.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005723775.html
kuin Ilmavoimaa pitämään ilmatilaa hallussa.
Ja millä lihaksilla, venäjän toiseksitärkeimmän kaupungin vieressä.
Niin mutta mitä venäjä tykkää tästä?
En mitään.En taida nyt ymmärtää ihan jetsulleen mitä haet?
Kannattaisiko tutkia onko näissä ”lapsissa” henkilöitä jotka ovat syyllistyneet sota rikoksiin?
MAUNULAN uran mieleen jäänein lento tapahtui tammi-helmikuun vaihteessa 1951. Hän oli perämiehenä Aeron DC-3-koneessa, joka haki Mannerheimin ruumiin Sveitsistä.”Kurssin harjoitukset olivat sitä mitä ne olivat. Ja simputukset sitä luokkaa, että niille on naurettu jälkeenpäin.”
Ihminen saattaa ennen taistelua tai pakoa jähmettyä kuin leijonan uhkaama antilooppi. Ruumiissa on täysi valmiustila, mutta tuokioksi syke laskee ja liikkuminen estyy.Ongelmana on, että fysiologinen pelkoreaktio vie osan aivokuoren toimintakyvystä.
Alleen laskeminen kuolemanvaarassa on normaali ruumiintoiminto, kirjoittaa Yhdysvaltain armeijan everstiluutnantti Dave Grossman kirjassa On Combat.”Luonnolliset tarpeet huilasivat täysin estottomasti sotilaan housuihin.”
Luovuttamista tapahtuu myös välittömän vaaran väistyttyä. Brittitutkija John Leach Portsmouthin yliopistosta kuvaa Medical Hypotheses -lehdessätapauksia, joissa sotavangit ja onnettomuuteen joutuneet vaipuvat avun viipyessä apatiaan ja heittävät henkensä muutamassa päivässä – ilman mitään ilmeistä syytä.”Eläminen on kovaa, kuoleminen helppoa.”
Lennonjohtaja pelleili kannella pitääkseen muut lentäjät järjissään. Hän puhui heille yksinkertaisin slangitermein, jotka stressireaktion vallassakin ymmärtää, ja höysti käskyt mustalla huumorilla.”Se on kuin puukkotappelu puhelinkopissa.”
Samaa tukijajoukkoa Erkki Tuomioja ja Emma Kari..
Helsinkiläinen ”Avesta” on 25-vuotias. Suomessa hän opiskeli hierojaksi ja työskenteli terveydenhoitoalalla. (KUVA: NIKLAS MELTIO)
Syyriassa aatteen tiellä
Nuori nainen Helsingistä lähti Syyrian kurdialueelle tekemään vasemmistolaista vallankumousta. Ensin piti kuitenkin raivata tieltä Isis.
Suomalaisnainen käyttää YPJ-joukoissa taistelijanimeä Avesta, joka viittaa zarathustralaisten pyhiin kirjoituksiin.
Oikeaanimeään hän ei halua julki.(KUVA: NIKLAS MELTIO)
Sami Sillanpää HS
Julkaistu: 28.4. 2:00 , Päivitetty: 28.4. 6:19
KIVÄÄRI olalle ja kukkia poimimaan!
Koillis-Syyrian aavikolle astelee nuori nainen Helsingistä. Aavikko on puhjennut kevääseen. Vihreätä heinikkoa täplittävät valkoiset kamomillan kukat.
Isisin kalifaatti on täällä lyöty. Viimeiset suuret taistelut jihadistiliikettä vastaan käytiin maaliskuussa, ja helsinkiläisnainen oli taisteluissa mukana. Ei etujoukoissa, mutta heti seuraavassa linjassa osana sotilasyksikköään. Hän piti yövartiota, nukkui Isisiltä vallattujen talojen lattioilla, etsi antautuneilta naisilta pommivöitä.
Siinä touhussa iski flunssa. Siksi kamomillateelle on nyt tarvetta. ”Kun mulla on tätä köhää”, Avesta sanoo astellessaan.
Avesta on taistelijanimi, jota helsinkiläisnainen käyttää kurdien aseellisessa naisjoukossa YPJ:ssä. Hän tuli Syyriaan runsas puoli vuotta sitten. Pääsyy siihen ei kuitenkaan ollut taistelu Isisiä vastaan.
”En tullut tänne vain taistelemaan, vaan kehittämään itseäni ja osallistumaan vallankumoukseen.”
AAVIKON takana häämöttävät jylhät vuoret. Ainoat ystävämme, sanovat kurdit. Kurdit ovat Lähi-idässä noin 30 miljoonan ihmisen kansa, jolla on oma kieli ja kulttuuri mutta ei omaa valtiota. Kahdeksan vuotta kestäneen Syyrian sodan aikana kurdit ovat kuitenkin saaneet uusia ystäviä.
Sota lähti vuonna 2011 syyrialaisten kansannoususta presidentti Bashar al-Assadin autoritaarista hallintoa vastaan. Kurdeilla oli paljon syitä liittyä kapinaan. He olivat pitkään olleet Syyrian arabihallinnon sorron kohteena. Kansannousun puhjettua kurdit kokosivat omat asejoukkonsa. Assadin armeija vetäytyi, kurdit laajensivat aluettaan.
Nyt kurdit pyörittävät Syyrian pohjois-ja koillisosassa omatekoista itsehallintoaan laajalla alueella, jota he kutsuvat Rojavaksi. Sen itsehallintoa ei virallisesti tunnusta Assadin hallitus eikä mikään ulkovalta. Käytännössä kurdit kuitenkin johtavat virastoja, ja heidän omat poliisinsa valvovat teiden tarkastuspisteitä.
Asejoukoissa kurdeilla on lähes 70 000 taistelijaa. He jakaantuvat miesten (YPG) ja naisten (YPJ) joukkoihin.
Suomalaisnainen käyttää YPJ-joukoissa taistelijanimeä Avesta, joka viittaa zarathustralaisten pyhiin kirjoituksiin. Oikeaanimeään hän ei halua julki.(KUVA: NIKLAS MELTIO)
Rojavan vallankumous tavoittelee sekä kurdien oikeuksia että radikaalivasemmistolaista yhteiskuntaa. Ideologia on sekoitus marxilaisuutta, anarkismia ja ennen kaikkea Turkin vangitseman kurdien kapinajohtajan Abdullah Öcalanin visioita.
Niistä ajatuksista kiinnostui myös nainen Helsingissä. Avesta kertoo pohtineensa asiaa kolmisen vuotta ennen kuin viime vuonna lähetti sähköpostia YPJ:lle: Haluaisin liittyä.
PIILOPAIKKA on pitkän tien päässä, puomin takana, tavallisen näköisessä pienessä maalaistalossa. Ollaan keskellä aavikkoa ja lähellä sekä Turkin että Irakin rajoja. Täällä toimii salainen YPJ:n kansainvälisten taistelijoiden koulutuskeskus.
Tontilla on kasvimaa, muutama puu ja kolme pientä rapistunutta kivitaloa. Keittiörakennuksen ulkoseinässä on ranskalaisen naisen kuva. Hän kuoli taistelussa.
Pihakatoksen alle pöydän ääreen kokoontuu muutama parikymppinen nainen. Yksi heistä on Saksasta, yksi Balkanilta. Yksi ei halua kertoa, mistä on kotoisin, koska olennaisempaa hänen mielestään on, että hän on rajattomuutta kannattava ”internationalisti”. Naiset puhuvat Rojavan vallankumouksesta. Siinä maailmankuvassa huonoja asioita ovat kapitalismi, valtio, patriarkaalisuus, nationalismi. Hyviä asioita: yhteisöllisyys, tasa-arvo, paikallinen päätöksenteko, ympäristöystävällisyys.
”Täällä rakennetaan sellaista yhteiskuntaa, jonka arvoja kannatan”, Avesta sanoo.
Hän on 25-vuotias. Suomessa hän opiskeli hierojaksi, työskenteli terveydenhoitoalalla ja harrasti thainyrkkeilyä. Hän toimi kansalaisaktivistipiireissä ja oli mukana yhteisöhankkeissa, ympäristöprojekteissa ja talonvaltauksessa.
Muutaman viime vuoden aikana kurdien YPG- ja YPJ-joukkoihin on liittynyt arviolta 400–500 vapaaehtoista eri puolilta maailmaa. Heitä on tullut muun muassa Saksasta, Ranskasta, Kiinasta ja Australiasta. Mukana on ollut kurdiaktivisteja, sotaintoilijoita ja niitä, jotka ovat kuulleet aatteen kutsun.
Avesta kertoo parhaan sotamuistonsa Syyriasta
”Tämä on kansainvälinen vallankumous”, sanoo koulutuskeskuksen naisten kurdikomentaja, taistelijanimeltään Asmin. ”Kuka tahansa voi liittyä.”
Komentaja myöntää, että kaikki ulkomaalaiset eivät ole viipyneet pitkään. Väkeä on tullut ja mennyt. Avesta on ensimmäinen Suomesta tullut naistaistelija. Miestaistelijoiden YPG-joukkoon on liittynyt ainakin kaksi suomalaista.
Kurdijohtaja Öcalan luonnehtii aatettaan demokraattiseksi konfederalismiksi. Se torjuu valtiohierarkian ja ajaa tilalle paikallisten itsehallinnollisten yhteisöjen verkostoa. Komentaja Asminin mukaan järjestelmä olisi vastaus kurdien ikuisuusongelmaan, valtiottomuuteen. Kurdeja asuu Syyriassa, Turkissa, Irakissa ja Iranissa, eikä yksikään salli itsenäistä Kurdistania.
”Valtio ei ole meille ratkaisu. Uskomme, että demokratia voi toimia ilman valtiota”, Asmin sanoo.
VALLANKUMOUKSELLA on päiväohjelma. Avesta nukkuu koulutuskeskuksessa samassa huoneessa muiden naisten kanssa. Herätys on kello 5.30. Yhdessä käydään aamulenkillä, yhdessä tehdään aamiaista. Sitten mennään sotilaskoulutukseen, esimerkiksi ampumaan läheiselle radalle.
Avesta ei ole käynyt armeijaa Suomessa. Syyriassa hän on saanut koulutusta käsiaseiden, kiväärien ja kranaattien käsittelyyn.
Päiväohjelmaan kuuluu myös ideologista koulutusta. On luentoja kurdien historiasta, vallankumouksen periaatteista ja valtarakenteista. Sitten asioista keskustellaan.
”Pohditaan esimerkiksi sitä, miten patriarkaalisuus on vaikuttanut oman persoonan muodostumiseen”, Avesta sanoo.
Avesta pilkkoo salaattia YPJ:n koulutuskeskuksessa. (KUVA: NIKLAS MELTIO)
Hän pukeutuu aina asepukuun. Päivät ja yöt kuluvat YPJ:n tukikohdissa tai leireissä. Kaupungeissa siviilien parissa hän käy vain, jos siellä on määrätty tehtävä. Hän on käynyt muun muassa vetämässä nyrkkeilytunteja.
Ulkomaiset taistelijat ovat olleet kurdijoukoille hyvä pr-työkalu. Rojava esittää heidät osoituksena muun maailman tuesta ideologialle.
Vallankumouksen ihanteisiin Rojava ei kuitenkaan ole yltänyt. Paikallisiltakin kuulee valitusta hallinnon korruptiosta ja tehottomasta byrokratiasta, jossa virkamiehet sulkevat konttorinsa kahdelta iltapäivällä.
Ympäristöstä huolehtiminen on jäänyt puheeksi: oikeasti ihmiset heittelevät roskansa auton ikkunasta tienposkeen.
Naisten vapautumisen merkkinä voi ehkä pitää sitä, että kaduilla kulkee nuoria kurdinaisia revityissä farkuissa, mutta ei miesten valta-asema ole mihinkään kadonnut.
Moni asia Rojavassa on toki muuttunut Assadin sortovallasta, joka rajoitti kurdien kansalaisoikeuksia, oman kielen käyttöä ja esimerkiksi kiinteistöjen omistamista.
Ja moni asia on ehdottomasti paremmin kuin vielä äsken, jolloin näitä kulmia hallitsi Isis.
Isis valtasi Syyrian pohjoiset ja koilliset osat vuonna 2014. Sen jälkeen kurdijoukot alkoivat kansainvälisen tuen avulla hiljalleen vallata aluetta jihadisteilta.
Avesta komennettiin sotaan viime talvena parin kuukauden asekoulutuksen jälkeen.
Hänet lähetettiin Deir ez-Zourin maakuntaan, jossa Isisiä ajettiin pois kylistä ja pikkukaupungeista.
”Aluksi ei tapahtunut mitään. Oli tylsää. Pelattiin lentopalloa. Istuttiin sisällä. Venailtiin”, Avesta sanoo.
Sitten raketit räjähtelivät, konekivääri papatti, luodit vinkuivat. Moni Avestan kavereista kuoli.
Ammuitko itse taisteluissa?
Siihen Avesta ei halua vastata.
Avesta kertoo päiväohjelmastaan asejoukoissa
ISIS-TAISTELIJAT olivat vallanneet tavallisten ihmisten taloja piilopaikoikseen. Kun jihadistit pakenivat, Avesta tovereineen meni nukkumaan niihin samoihin taloihin samoille patjoille. Öisin oli viileä, sade piiskasi.
Lopulta, runsas kuukausi sitten maaliskuussa, viimeiset Isis-taistelijat saarrettiin Baghouzin pikkukaupunkiin lähelle Irakin rajaa. Kalifaatti oli jo kumottu Irakissa, nyt sen rippeet lyötiin Syyriassa.
”Se oli suuri hetki”, Avesta sanoo. ”On iso asia, että Daeshilla ei enää ole omaa aluetta”, hän sanoo käyttäen Isisistä sen arabiankielistä lyhennettä.
Avestan lempiruoka
Kun Isis-taistelijoiden perheenjäseniä – naisia ja lapsia – pakeni Baghouzista, Avesta oli yksikkönsä kanssa aavikolla ottamassa heitä vastaan. Monet tulijat olivat nälkiintyneitä ja sairastuneita. Heidät tarkastettiin. Isis-naisten vaatteista löytyi aseiden osia, vauvan vaipoista luoteja. Yksi naisista räjäytti pommivyönsä, mutta Avesta sattui olemaan kauempana.
Eräänä päivänä Avesta kuuli ohimennen, kun kaksi mustaan kokokaapuun pukeutunutta Isis-naista puhui englantia. Puheessa oli tuttu vivahde.
Syyrian aavikolla kohtasi kolme naista Suomesta. Kaksi Isisin puolesta, yksi vastaan.
”Oli se jännä tilanne. Yhtäkkiä me puhuttiin kuin oltaisiin kavereita”, Avesta sanoo.
Keskustelu jäi lyhyeksi. Suomalaiset Isis-naiset ohjattiin suljetulle al-Holin leirille. Avesta lähti voitonjuhliin kurdien kanssa.
NYT kurdit pelkäävät, että käy niin kuin aina ennenkin. Heidät hylätään.
Taistelussa Isisiä vastaan kurdeilla on ollut ulkomaisia tukijoita sekä Syyriassa että Irakissa. Kansainväliseen Isisin vastaiseen liittoumaan kuuluu kymmeniä maita, myös useita Lähi-idän arabimaita. Suomen merkittävin panos on ollut kouluttaa kurditaistelijoita Irakissa.
Isisin asemia ovat pommittaneet ilmasta muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Ranska. Yhdysvaltain johtama liittouma on myös antanut kurdeille tiedustelutietoa ja auttanut heitä erikoisjoukoillaan.
Nyt kun Isisin kalifaatti on kaadettu, muun maailman kiinnostus hiipuu. Syyriassa kurdien vankina on yli tuhat ulkomaista Isis-taistelijaa noin 50 maasta. Leireillä pidätettynä on ainakin 9 000 ulkomaisten Isis-taistelijoiden omaista. HS:n tietojen mukaan heidän joukossaan al-Holin leirillä on ainakin neljä suomalaista naista ja heidän kahdeksan lastaan.
Ulkomaat eivät halua ottaa Isisiin kuuluneita kansalaisiaan takaisin. He ovat jäämässä kurdien riesaksi Rojavaan.
Lisäksi Isis on yhä uhka. Sen soluja piileskelee Rojavan arabikylissä. Isis tekee edelleen päivittäin aseellisia iskuja kurdijoukkoja ja siviilejä vastaan. Mutta Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump väittää, että Isis on kukistettu. Hän haluaa vetää valtaosan noin 2 000 amerikkalaissotilaasta pois Syyriasta.
Rojavan kurdien mielestä se on todella huono ajatus. Isis saattaa vahvistua uudelleen. Ja amerikkalaisjoukkojen lähtö jättää kurdit alttiiksi myös muille vihollisilleen.
Rojava pelkää nyt hyökkäystä kahdesta suunnasta: pohjoisesta Turkista tai etelästä Syyrian hallituksen joukoilta.
Turkki on jo tuonut joukkojaan rajan yli Syyriaan. Turkki pitää Syyrian YPG:tä osana Öcalanin perustamaa Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, jonka myös EU luokittelee terroristijärjestöksi.
Syyrian hallitus puolestaan haluaa koko maan kontrolliinsa. Nyt Assad hallitsee noin kahta kolmasosaa Syyriasta. Kurdihallinnon asemasta neuvotellaan, ainakin toistaiseksi.
Mutta Rojava voi olla uuden kansainvälisen sodan alku.
(KUVA: NIKLAS MELTIO)
TARKKANA pitää olla. Kamomillan kukat on helppo sekoittaa päivänkakkaroihin. Avesta kerää kukkia kourallisen ja työntää ne asepukunsa rintataskuun.
Aurinkoisella rinteellä kurdiperhe viettää eväsretkeä. Kana kärisee grillissä. Avesta käy kättelemässä jokaisen ja vaihtaa muutaman sanan kurdiksi.
Avesta aikoo toistaiseksi jäädä Rojavaan. Vallankumous jatkuu.
”Minua kiinnostaa nähdä, miten täällä organisoidaan elämä yhteiskunnassa tiettyjen arvojen perusteella. Siitä voi oppia jotain elämään Suomessakin.”
Avesta on mielestään oppinut paljon. Elämä YPJ-joukossa on hänen mielestään mahtavan yhteisöllistä. Taistelut Isisiä vastaan ”kehittivät vallankumouksellista persoonallisuutta”. Hienoa hänestä on ollut myös se, että rahaa ei ole tarvinnut käyttää lainkaan. YPJ:n ulkomaalaisille ei makseta. Ruoka, majoitus ja varusteet järjestetään.
Suomessa poliisi on ollut yhteydessä Avestan äitiin. Kysellyt, mitä tytär oikein puuhaa.
Syyriaan konfliktialueelle matkustaminen ei sinänsä ole rikos. Mutta se, mitä taisteluissa tekee, voi olla. Britanniassa ainakin kaksi YPG:n riveissä sotinutta miestä on saanut syytteet.
”Olen pitänyt sen mahdollisuuden mielessä, mutta en usko, että mitään tulee. Sen tiedän, että ei ole rikos olla täällä”, Avesta sanoo.
Esimerkiksi Ranskassa on keskusteltu siitä, ovatko Rojavassa taistelleet uhka kotiin palatessaan. Avesta sanoo, ettei tarkoitus ole levittää aseellista vallankumousta muualle.
”En taistele toisten puolesta, vaan myös oman itseni puolesta. Isoin vaikutus tällä on minuun. Tämä tekee minusta paremman ihmisen.”
Avesta siirtää kivääriä olallaan, kun pitää kiivetä ylös puroa reunustavia kiviä. Koulutuskeskuksessa taistelutoverit jo odottavat. Katoksen varjoon on katettu salaattia, leipää ja linssikeittoa. Kunhan flunssa hellittää, Avesta siirretään keskuksesta taas kentälle. Komentaja päättää, millaiseen taisteluun.
Turvamiehillä oli pistooli taskussa, mutta esimerkiksi heidän ampumataitoonsa ei kiinnitetty huomiota.
Turvamiesten keski-ikä oli ryhmään tullessa 31 vuotta. Lähteiden perusteella yksikään turvamiehistä ei ollut koskaan toiminut henkilösuojaustehtävissä, kuten esimerkiksi tasavallan presidentin vartiostossa.Yhdenkään kantakortissa ei lue, että he olisivat toimineet Mannerheimin turvallisuusvartioryhmässä.
Tammikuussa 1944 eräs etsivä unohtui päivystystiloihin syömään eväitään ja laiminlöi Mannerheimin vartioinnin.
ENITEN HUOLTA aiheuttivat Mannerheimin rintamamatkat. Näillä matkoilla saattueen kärjessä ajoi Erikoisryhmän auto, joka tarkisti reitin.Mannerheim ei pitänyt suojavartiota tarpeellisena eikä halunnut turvamiesten liikkuvan liian lähellä häntä.
ERIKOISRYHMÄN tehtäviin kuului myös suojella Mannerheimin korkea-arvoisia ulkomaisia vieraita. Näihin kuului myös Adolf Hitler, joka lensi Suomeen Mannerheimin syntymäpäiville kesäkuussa 1942.”Mitähän jos pamautettaisiin tuo mies.”
Pearl Harbour elokuvassa univormut tehtiin myös slimmimpään muottiin. Syytä tähän voidaan ainostaan arvailla.Kun katselee tuon ajan univormuhousuja niin mukavan löysiltä vaikuttavat. Miksi siis nykyään pitää olla niin tyköistuvia....
Joitakin kansalaisiaan ovat auttaneet pois Venäjä, Kosovo, Kazakstan, Indonesia ja Ranska. Ne ovat olleet yhteydessä suoraan kurdiviranomaisiin, ei Syyrian hallitukseen.Leiriltä on mahdollista hakea ihmisiä.
Suomessa on myös Kirsi, se kantasuomalainen nainen, jonka vaikutuspiirissä olleita naisia on nyt al-Holin leirillä.Palaajat elävät tavallista elämää.
Abdulin tuttavia matkusti Syyriaan. Heidän tiensä olivat törmänneet Helsingissä Roihuvuoressa muslimien rukoushuoneella. Siellä kävi paljon myös kantasuomalaisia, jotka olivat kääntyneet islamiin.Oli sekavaa, kuka oli kenenkin puolella ja kenenkin vihollinen.
Isis teki Raqqasta keskuksensa. Se esitti, että näin täyttyy lopun aikojen ennustus Koraanissa.Kaupungin valtasi kuoleman kultti.
Maaliskuussa 2017 ilmestyi toinen suomalaisen nimissä julkaistu kirjoitus, nyt Isisin toisessa lehdessä Rumiyahissa. Kirjoittaja oli Umm Musa Al-Finlandiyaah.”Kun kalifaatti julistettiin, tiesimme minne mennä.”
LOPULTA kalifaatista oli jäljellä yksi pieni kaupunki. Isisin viimeiset aktiiviset taistelijat saarrettiin viime talvena Baghouziin, joka sijaitsee Itä-Syyriassa aivan Irakin rajan tuntumassa.Suomalaisia on kulkenut mukana.