Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Varmasti sovellettavissa olevaa oppia on saatu, uskon että meidän ammattilaiset osaa poimia ne oikeat kultajyvät. Kuitenkin vähän muistin virkistystä liittyen Afganistanin tilanne vs. kotimaan puolustus.Olisiko meillä ampumakoulutus ja kenttälääkinnän koulutus säilyneet ennallaan, jos oltaisiin pysytty poissa Afganistanista? Entä olisivatko asehankinnat Yhdysvalloista edenneet samoin, jos olisimme viitanneet kintaalla heidän agendalleen?
Ilta-Sanomien Ukraina -raportista:
Artemivskin sotasairaalaan tuoduista haavoittuneista noin 90 prosenttia on saanut vammansa kranaattitulesta, vain kymmenesosa luodeista.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423275246285.html
Vähiin käy panostus:
............
jep jep: "Tekijät ovat MOT:n saamien tietojen mukaan Keski-Aasiasta ja Lähi-idästä tulleita maahanmuuttajia. "Nyt on kerrytetty tst-kokemusta, ja ikävänä mausteena saatu uhkailua ja häirintää.
"MOT: Suomalaissotilaiden henki on ollut uhattuna yhteensä 66 kertaa Afganistanissa - maassa palvelleita suomalaisia kriisinhallintaveteraaneja sekä heidän perheitään on uhkailtu
Tänään klo 12:15
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/9c8f2012-98de-4a50-add7-9108e64fb2ae_u0.shtml
Ylen MOT -ohjelma on selvittänyt Suomen Afganistan -operaation taustoja: kävi ilmi, että maassa palvelleita suomalaisia kriisinhallintaveteraaneja ja heidän perheitään on uhkailtu.
Ylen MOT -ohjelma pyysi puolustusvoimilta tietoja suomalaisjoukkojen sotilaallisesta toiminnasta Afganistanissa.
–Suomalaiset ovat osallistuneet yhteensä 44 tulitaisteluun ja vastanneet vihollisen tuleen 30 kertaa vuosina 2008-2014. Samana ajanjaksona suomalaisia vastaan on tehty kaikkiaan 21 räjähdeiskua. Näistä 12 on ollut tienvarsipommeja ja 9 raketti-iskuja tukikohtiin. Suomalaissotilaiden henki on Afganistanissa ollut uhattuna yhteensä 66 kertaa. Vuodesta 2015 lähtien ei taistelutoimintaan ole osallistuttu, tänään kello 20 TV1:ssä nähtävässä ohjelmassa kerrotaan.
Onko Afganistanin kapinallisille sitten aiheutunut tappioita suomalaisia vastaan käydyissä tulitaisteluissa, ohjelmassa kysytään.
–Aina kun tuleen vastataan, on mahdollista, että vastapuolelle aiheutuu tappioita. Kun suomalainen joukko on ollut tulikosketuksessa kapinallisten kanssa, se on useimmiten ollut osa yhteisoperaatiota, johon on osallistunut sekä Afganistanin omia turvallisuusviranomaisia että kansainvälisten joukkojen osia. Näin ollen itse tulikosketuksen aikana on mahdotonta todentaa kapinallisille aiheutetut mahdolliset tappiot tai niiden aiheuttajan kansallisuus, puolustusministeriö totesi vastauksessaan MOT:lle.
Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa on kuollut kaksi suomalaissotilasta ja 15 on haavoittunut – osa heistä hengenvaarallisesti.
MOT:n mukaan veronmaksajien rahaa on operaatioon käytetty vuodesta 2002 iso summa – arviot liikkuvat 650 miljoonan ja lähes miljardin euron välillä.
Maassa palvelleita uhkailtu
MOT kertoo, että Afganistanin kriisillä ja sen vakauttamispyrkimyksillä on ollut heijastusvaikutuksia aina Suomen maaperälle saakka.
–MOT:n saamien tietojen mukaan muutamia maassa palvelleita suomalaisia kriisinhallintaveteraaneja sekä heidän perheitään on uhkailtu. Jopa tappouhkauksia on esitetty. Häirintä on jatkunut jo vuosia. Tekijät ovat MOT:n saamien tietojen mukaan Keski-Aasiasta ja Lähi-idästä tulleita maahanmuuttajia.
–Yksikään uhkailluksi joutuneista suomalaisista kriisinhallintaveteraaneista ei halua kertoa kokemuksistaan kameran edessä – ei edes anonyymisti. Tapauksista on tehty poliisille rikosilmoituksia, mutta poliisin on hyvin vaikeaa jäljittää uhkailijoiden käyttämiä prepaid-liittymiä ja sähköposteja. Kyse on monessa länsimaassa jo aiemmin tutuksi tulleen ilmiön rantautumisesta nyt myös Suomeen, MOT kertoo.
Yle TV1 maanantaina klo 20: Suomi on Afganistanissa jumittunut sotaan, jolle ei loppua näy. 2002 alkaneen operaation oli määrä kestää muutamia kuukausia, mutta toisin kävi. Toimittajana Kai Byman."
https://ruotuvaki.fi/-/suomalaisten...isataan-toiminnan-kaynnistaminen-vaatii-aikaa
Suomalaisia joukkoja lisätään operaatioon Pohjois-Afganistaniin
Suomen vahvuutta Resolute Support -operaatiossa Afganistanissa kasvatetaan.
Vuoden 2019 alusta alkaen Afganistanissa toimii 60 suomalaista sotilasta.
Samalla toiminnan painopiste siirtyy pääkaupungista Kabulista Pohjois-Afganistaniin, Mazar-e-Sharifiin.
Kaiken sen tiedustelutiedon valossa, mitä sieltä on saatu, sinne ei tule syntymään mitään muutosta, koska se muutos ei kiinnosta afganistanilaisia.
Mutta jos kyse on siitä hyödystä, että tuetaan Yhdysvaltoja jonkinlaisten vastapalvelusten toivossa, siitä vain sitten. Ja onhan se aina koulutuspaikkakin, vaikka vain pienelle porukalle.
Tämähän kai leimattiin jo jossakin populistiseksi näkemykseksi ja sellaisena tyrmättiinkin sitten.Jokin aika sitten päätettiin lisätä Suomalaisia joukkoja Pohjois-Afganistaniin:
https://ruotuvaki.fi/-/suomalaisten...isataan-toiminnan-kaynnistaminen-vaatii-aikaa
Suomalaisia joukkoja lisätään operaatioon Pohjois-Afganistaniin
Suomen vahvuutta Resolute Support -operaatiossa Afganistanissa kasvatetaan.
Vuoden 2019 alusta alkaen Afganistanissa toimii 60 suomalaista sotilasta.
Samalla toiminnan painopiste siirtyy pääkaupungista Kabulista Pohjois-Afganistaniin, Mazar-e-Sharifiin.
Nyt myös kuuluu ihan vastakkaista mielipidettä:
https://www.verkkouutiset.fi/on-aika-tuoda-sotilaat-kotiin-afganistanista-ja-irakista/
”On aika tuoda sotilaat kotiin Afganistanista ja Irakista”
Tutkijan mukaan sotiin osallistuminen ei enää edistä Suomen tavoitteita eikä turvallisuutta.
Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on päättänyt jatkaa osallistumista kahteen sotaan.
– Toista käydään Afganistanissa, toista Irakissa. Näihin sotiin osallistuminen ei nykyisin näyttäisi edistävän Suomen tavoitteita eikä lisäävän suomalaisten turvallisuutta.
Siksi asiaa on arvioitava uudelleen, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kirjoittaa Helsingin Sanomissa.
Salonius-Pasternakin mukaan osallistuminen Afganistanin sotaan on hyödyttänyt Suomen puolustusta monella eri tavalla.
– Esimerkiksi operaatioiden suunnittelusta ja toteutuksesta monikansallisessa ympäristössä, niin sanotun ilmasta maahan -toiminnan kehittämisestä ja kansallisen koulutuksen laadun varmistuksesta on ollut
Suomelle todellista hyötyä, vaikka se tuodaan harvoin julkisuudessa esille.
Nykyisin Irakin ja Afganistanin sotilaallisiin operaatioihin osallistuminen tuo kuitenkin Suomen puolustuksen kehittämisen kannalta hänen mukaansa vähemmän hyötyä.
– Hyödyllisempää olisi esimerkiksi, jos panostettaisiin reservin kertausharjoituksiin ja lisättäisiin suomalaisten joukkojen määrää kansainvälisissä sotaharjoituksissa.
Suomen valtion tapana ei ole ollut kohdella kriisinhallintaoperaatioissa palvelleita suomalaisia sodasta palanneina veteraaneina.
Virallinen apu operaatioissa palvelleille on ollut vähäistä, joskin tilanne on viime vuosina parantunut. Palvelustoverit ovat tukeneet toisiaan etenkin Suomen rauhanturvaajaliiton kautta.
– Niin kauan kuin Afganistanin ja Irakin sodat jatkuvat ja Suomi lähettää sota-alueelle joukkoja, heitä voi kuolla tai haavoittua konfliktissa.
Kun operaatioiden hyödytkin ovat pienentyneet, ovatko suomalaiset poliitikot valmiita kantamaan vastuun henkilövahingoista?
Elleivät ole, on aika tuoda sotilaat kotiin, Salonius-Pasternak toteaa.
Tutkijan mukaan sotiin osallistuminen ei enää edistä Suomen tavoitteita eikä turvallisuutta.
Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Charly Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on päättänyt jatkaa osallistumista kahteen sotaan.
– Toista käydään Afganistanissa, toista Irakissa. Näihin sotiin osallistuminen ei nykyisin näyttäisi edistävän Suomen tavoitteita eikä lisäävän suomalaisten turvallisuutta
Mitä etua Suomen puolustukselle on kurdien kouluttamisesta tai partioinnista Afganistanissa?
Mielestäni useamman poliitikon näkemyksessä oli yksi huolestuttava piirre.https://yle.fi/uutiset/3-10582060
Tulisiko Suomen vetää sotilaansa Irakista ja Afganistanista? Poliitikot vastaavat
Hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavat poliitikot eivät näe syytä Suomen vetäytymiseen konfliktimaista. Tilanne arvioidaan uudelleen, jos Yhdysvallat vähentää sotilaidensa määrää.
Asiasta voi lukea lisää linkistä...