Tämä vakuutusvertaus on niin kulunut ja epäkurantti kuin olla ja voi. Mikään vakuutus ei estä taloa palamasta tai kuolemasta syöpään. Se helpottaa sairauden hoitoa ja antaa omaisille hilloa kuoleman jälkeen tai rahaa uuden kodin perustamiseen. Uutta suomea ei kuitenkaa saa niillä rahoilla. Siksi vertaus on ontuva politiikkaan.
Niin, keskustelussa pitäisi keskittyä siihen ensisijaiseen hyötyyn, että hyökkäyskynnys sekä poliittisen painostuksen vaikutus Naton jäsenmaahan on aivan eri kuin yksinäiseen pieneen maahan, olipa sitten puolustus kunnossa tai ei siinä pienessä maassa.
Tuohon on Naton puolelta otettu kantaa sekä nimettömästi, että julkisesti. Nimettömästi että Suomi ja Ruotsi marssisivat sisään viikoissa ja avoimesti antamatta aikataulujaSe sana on turvasana jos/kun keskustelu menee villiksi tai hankalaksi. Se on totta että mitään optiota ei ole ja kaikilla mailla on mahdollisuus anoa johonkin porukkaan. Toinen asia on sitten että päästäänkö siihen. Ehkä kyseistä lausetta olisi parasta välttää ettei kansalaiset elä uskossa että olisimme jossain puolittaisessa liitossa jo nyt. Eli joko haetaan tai ei.
2016
Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Lännen Medialle: Naton ovi pysyy avoimena Suomelle
Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Douglas E. Lute vastasi tiistaina Lännen Median kysymykseen Suomen mahdollisuuksista päästä Naton jäseneksi kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa.
www.ilkka.fi
USA:n Nato-lähettiläs: Toivottaisimme Suomen tervetulleeksi
Lähettilään mukaan päätös jäsenyyden hakemisesta kuuluu suomalaisille
www.hs.fi
Ei, Natolla ei ole kansanäänestystä vaatimuksena. Parlamentin päätös käy mainiosti. Tutki millä prosessilla maat ovat liittyneet.Muistaakseni NATO:n pääsihteeri on joskus sanonut että liittouma ei ota jäsenekseen valtiota, jonka kansan enemmistö vastustaa jäsenyyttä. Siksi kansanäänestys olisi järjestettävä ja tietysti rauhanaikana. Mitään ennakkotapausta ei ole siitä että hyökkäyksen kohteeksi joutunut maa voisi hakea jäsenyyttä pikaisesti ja päästä artikla 5:n suojaan.
Jäsenyyskysymys on suomelle kimurantti koska:
A. suomalaiset ovat itseselviytyjiä luonnostaan ja historiallisesti. Vieraan apuun ei oikein luoteta ja osasyy siitä tulee viimeisen 100 vuoden ajan kokemuksista.
B. venäjän vastareaktioita pelätään ja aiheesta. Totta on että taloutemme on heikko ja vaikka idänkauppa on vain muisto entisestä, talouden marginaalit ovat olleet vuosikymmenen ja lähitulevaisuudessakin hyvin pienet. Pienikin tölväisy tuntuu heti. Sotilaallisesti ongelmaa ei ole kunhan jäsenyys on hyväksytty. Ainoa kysymys on että olisiko se läpihuutojuttu, kun USA:ssa on Putin-fani vallassa ja sitä valtaa riittää.
C. Nyt asiat ovat hyvin ja lintukotokansana emme halua sotia muiden sotia tai joutua pelinappulaksi maailman kriiseihin.
NATO-kysymys on siis todellakin suurelle osalle sitä "harmaata vaihetta". Ajatellaan että parasta on siis pysyä tässä ja hoitaa oma tontti.
Jos Saukki puoltaisi jäsenyyden hakemista ja esittäisi hyvät perusteet tuolla kansan tuella, suurin osa luottaisi presidenttiin.
Yksin ei ole selvitty. Ruotsiin kuuluassamme Tanskalla ja Venäjällä oli ikävä tapa sopia yhtäaikaisesta hyökkäyksestä, jolloin Suomi jäi yksin. Huonosti kävi yleensä.
Sisällis/vapaussodassa Saksalaiset koulutetut joukot lyhensivät kummasti sotaa. Talvisodassa meinasi käydä kalpaten ja sota hävittiin kun se käytiin yksin. Jatkosodan alueiden takaisinottoon ei olisi ollut resursseja yksin vaan 200 k saksalaista Pohjois-Suomessa mahdollisti hankkeen. Myöhemmin etelässä Venäläiset saatin pysäytettyä Saksalaisten maa- ja ilmavoimain avulla.
Jopa propagandistisesti Suomenlinnaksi nimetty Viapori (Sveaborg) on rakennettu ranskalaisella kullalla ja ruotsiksi oleva Kunkinkaanportin seinässä oleva kehotus olla luottamatta vieraaseen apuun on lähinnä vitsi.
Parhaiten selvitään liittymisestä sillä että Niinistö kääntä takkinsa nopeasti ja sisään mennään valtioneuvoston ja parlamentin pikapäätöksellä.